Kristína K. (kemkk) ID 251735 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 12 návštěvníkov)
Budapeštianske rezy
[ recept č. 50310 zo dňa 9.10.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 8 vajec, 80 g práškového cukru, 20 g kakaa, 100 g zomletých mandlí, 60 g práškového cukru do snehu z bielkov, 100 g hrubej múky, 50 g čokolády, 40 g masla ********** Plnka: 250 g masla (125 g maslo + 125 g helia), 70 g práškového cukru, 150 ml mlieka, 150 g čokolády na varenie, 1 lyžica rumu ********** Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 50 g cera
POSTUP PRÍPRAVY
Plech s rozmermi 33x40 cm.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridávame kakao, zomleté mandle a premiešame. |
![]() |
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zašľaháme do neho zvyšný cukor. Čokoládu nastrúhame na strúhadle a pomaly ju primiešame do kakaového cesta. Potom pridáme roztopené vlažné maslo, ktoré sme si roztopili za necelú minútu v mikrovlnke na najnižšom teplotnom stupni. Do kakaového cesta postupne pridáme múku a sneh z bielkov. |
![]() |
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút. |
![]() |
Upečené a vychladnuté cesto prekrojíme po dĺžke na tri rovnaké časti. |
![]() |
Do mlieka nalejeme lyžicu rumu, nalámeme čokoládu, uvaríme do tuha a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom do peny a postupne pridáme vychladnutú čokoládovú hmotu. Pripravenú čokoládovú plnku si rozdelíme na dve časti a z každej časti odoberieme jednu kopcovitú lyžicu plnky a dáme ju do tretej misky (použijeme na potretie vrchu). |
![]() |
Prvý plát kakaového cesta potrieme tenkou vrstvou lekváru, napr. čučoriedkovým. Na lekvár natrieme jednu polovicu čokoládovej plnky. Položíme druhý plát cesta a jemne pritlačíme. Znovu nanesieme tenkú vrstvu lekváru, druhú polovicu plnky a položíme tretí plát cesta. |
![]() |
Celý koláč potrieme po bokoch a vrchu odobratou časťou plnky a dáme stuhnúť do chladničky. |
![]() |
Medzitým si nad parou pripravíme čokoládovú polevu. Mierne vychladnutou čokoládovou polevou potrieme koláč a znovu necháme stuhnúť. Pred krájaním si naznačíme rezy a ozdobíme troškou vyšľahanej šľahačky. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Veronika A. (22222) ID 31060, mimibazar.sk/22222 (upravené 23.2.2013, 16:16) |
Nerozumiem tomu ako sa môže z mlika a čokolády uvariť hustá kaša ? Cesto je onak výýýborné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta M. (marta1979) ID 104721 (10.10.2012, 18:04) |
vyzerá perfektne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika P. (monniqa) ID 236912 (10.10.2012, 13:18) |
vyzerá lákavo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta Ľ. (modrooka172) ID 219079 (10.10.2012, 10:04) |
krásny a chutnučký  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
martina G. (feedorka) ID 35909 (9.10.2012, 21:48) |
vyzerá super! akurát som dumala, čo v sobotu zvrtnem ,  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |