Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Alena M. (Alinka) ID 18244 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 24 návštěvníkov)
Boloňská zmes na špagety alebo lasagne
[ recept č. 14060 zo dňa 12.5.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Tento recept som dostala od svojej dobrej kamarátky, ktorá ma k Taliansku a talianskej kuchyni veľmi blízko. Túto omáčku môžete použiť na lazane, na špagety. Môžete si ju tiež zmraziť a vytiahnuť, ak pochytíte hrozný hlad a nebudete vedieť, čo rýchlo uvariť. Stačí rozmraziť, uvariť si dobré špagety a obed je hotový raz-dva.
Potrebujete: 1kg mletého mäsa, 3 veľké mrkvy, 1 petržlen, 1 plátok zeleru, 10 strúčikov cesnaku, 2 cibule, 6 tetrapakov paradajkového pyré, hrsť čerstvej bazalky, soľ, olej, zeleninový bujón
POSTUP PRÍPRAVY
Na oleji speníme 2 nakrájané cibule, pridáme mleté mäso a opražíme, kým mäso nepustí šťavu. Potom pridáme nahrubo nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler, cesnak a zalejeme to paradajkovým pyré. Pridáme bazalku, soľ a 2 kocky bujónu. So soľou opatrne, radšej pridajte menej a ak sa vám bude zdať málo, ešte pridajte, lebo aj z bujóna je soli dosť. Varíme cca 2-3 hodiny, kým sa zelenina nerozvarí. Mne sa stalo, že som mala dosť pustenej masti z mäsa, tak som to zliala a doliala som cca 1/2l vody. Často premiešavajte, aby sa vám zmes neprichytila o dno hrnca. Je to mňamka |
Katarína P. (katarinnka) ID 69116 (14.7.2012, 9:42) |
milujem tento recept . robievam bolonsku zmes len podla tohto receptu a je to jedina vec ktoru bez obav aj zamrazim, lebo viem ze je to stale rovnako chutne.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lenka H. (Devlin) ID 51295 (6.6.2009, 13:49) |
vynikajuce, prave sme dopapali, mnam mnam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika P. (babulina21) ID 59418 (13.5.2009, 20:11) |
ano aj ja to takto poznam a je to suuper a poznam aj s cukinou nastruhanou aj to je dobre, ja tiez varim na honty toto lebo lasane a bolo spagety idu u nas furt  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (13.5.2009, 12:01) |
Ja sa musím pridať ku chváleniu tohto postupu, pretože s malou odchýlkou tento recept poznám. Už roky rokúce moja mamka robieva takto základ na potieranie pizze (jasne že bez mäsa) Tá odchýlka je len petržlen, ktorý tam nedáva. Vznikne taká hustejšia masa a je tak neskutočne dobručká, že moja sestra ju vyjedala ešte horúcu a mama sa bála, že nebude na potretie pizze. Osobne túto zmes robievam tiež na pizzu a tiež na špagety. Ibaže tam nedávam mleté mäso, ale na kocôčky pokrájané údené mäso. Je to bašta!!! Verte mi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (13.5.2009, 12:48) |
Kika, ani ja sa jej neviem dojesť z tej zmesi mi vyjdu 4 porcie a tie vždy dám do mraziaka a vyberám. Toľko špagiet som za celý život nepojedla čo teraz a na pizzu som to veru neskúšala ešte. skúsim. Vravíš že všetko čo tam je len bez mäsa a tiež uvariť?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (26.5.2009, 19:29) |
Áno, správne, len ešte pridávame mčk a oregáno. Ibaže tvoje množstvá sa mi zdajú byť strááášne velikánske Ale to iste kvôli tomu, že si to dávaš do zásoby mraziť, však? Asi na 3 ks okrúhlej pizze dávam jednu cibuľu, veľkú mrkvu, kúsok zeleru, cesnak - cca 6 - 7 strúčikov, jednu tu tetrapackovu škatuľu pretlaku,(alebo bežný pretlak + kečup) trochu vody... nechám redukovať, na potieranie pizze trocha hustejšie. no a tie koreniny. Ak máš záujem, tak si mrkni moju stránku http://nasavareska.blogspot.com/2009/02/pizza.html pa, pa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (26.5.2009, 22:01) |
no jasné, však tam ide 1kg mäsa, tak ak by som to delila pomerom na 1 porciu teda na 1 balík špagiet, tak by som to všetko delila 4. na blog sa kuknem, už sa mi zbiehajú slinky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (13.5.2009, 9:59) |
prvý krát počujem, že sa dáva mrkva, petržlen a zeler  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina D. (aspeta) ID 7642, mimibazar.sk/aspeta (30.5.2009, 12:11) |
Hanka, originál receptúra na Boloňskú zmes je s mrkvou, zelerom a petržlenom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (13.5.2009, 11:35) |
Hanka, a chutí to výborne. Je to 100 a 1 oproti Morta dele, tá mäso snáď ani spoza okna nevidela  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Viera F. (veqa) ID 13798, mimibazar.sk/veqa (14.5.2009, 9:35) |
náhodou, ja ľúbim aj mortadelu ale aj takúto originál omáčku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (14.5.2009, 9:42) |
no žeby si mi ty neoponovala idem zistiť recept |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (14.5.2009, 9:09) |
Morkadelu ani podobné veci nepoužívam ... http://www.foodlife.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=1136&Itemid=70 ... skús to takto, prípadne si to trošku uprav. Ja nedávam červené víno, ani papriku ... každému ale chutí niečo iné, ja to mám rada rajčinové nie zeleninové  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Viera F. (veqa) ID 13798, mimibazar.sk/veqa (13.5.2009, 10:07) |
dáva...ja som to raz skúšala s kuracím mäsom bravčové je lepšie |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (13.5.2009, 10:08) |
no podľa originálnych receptov, nie ... s kuracím by ma to ani nenapadlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Henika T. (dundiky) ID 23575, mimibazar.sk/dundiky (13.5.2009, 20:14) |
no podľa originálnych receptov veru mrkva a stonkový zeler,petržlen nie a rajčinky čerstvé alebo lúpané rajčinky v konzerve  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Viera F. (veqa) ID 13798, mimibazar.sk/veqa (13.5.2009, 10:09) |
vidíš, ja čo som mala recept, tak tam šla takáto zeleninka... to som chcela diétne pre a jaký grc z toho vyšiel  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (13.5.2009, 10:20) |
tak to skús bez zeleninky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  |  | Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (13.5.2009, 10:49) |
mama má výborný recept ... robí kuracie prsia s rajčinovou omáčkou a bazalkou ... ak chceš, pošlem ti ho ... malý to s knedľou miluje  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |