Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Žaneta J. (tweetinka) ID 4775 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |
"sushi"
[ recept č. 13561 zo dňa 28.4.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
nori riasy - sushi 4 pláty cca * 200 g uvarenej ryže natural - guľatej * 4 stredne veľké mrkvy * petržlenová vňať * pickles zázvor * umeocot
POSTUP PRÍPRAVY
toto bol môj prvý pokus vytvoriť "sushi". Ak sa pôjde podľa uvedených surovín, je to BIO - vega sushi :-). Ale dá sa obmeniť - napr. sa dajú zameniť pickles zázvor za zavárané uhorky, prípadne použiť iná ryža - podľa predstavivosti alebo pridať nasekaná ryba a pod. Podľa fantázie :-) a chuti :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
uvarená ryža s riasami hijiky (tie nie sú v návode spomenuté) |
![]() |
čerstvá petržlenová vňať - nakrájať na malinké kúsky |
![]() |
bio mrkvička a petržlen |
![]() |
na jemno nastrúhame mrkvičku |
![]() |
takto vyzeraju tie nori riasy - sú balené po 10 kusoch a nie sú úplne najlacnejšie (okolo 7 € za balenie) |
![]() |
zoberieme a odrezeme si kusok baliacej folie potravinarskej, trochu ju navlhcime - bud pierkom alebo "stetcom" alebo s takym, co sa striekaju kvety, na to polozime jeden platok riasy a opat pokropime vodou. Ak sa nam zacne krutit alebo trhat, opat pokropime vodou. |
![]() |
pozor, aby tie riasy neboli uuplne vo vode, nech sa to da potom odlepit :-) |
![]() |
Z uvedenych surovin (mrkva, petrzlenova vnat, ryza, zazvorovy pickles) spravime zmes ktoru naukladame na riasu. Zmes sa dava na tensie :-) aby sa vedela riasa stocit, aby to nevypadavalo. |
![]() |
od okrajov si nechame volne miesto - hlavne na spodku a na vrchu |
![]() |
Pomocou folie zaciname robit rulicky - ako na zavin. |
![]() |
nejak takto to vyzera zvinute. Ale myslim si, ze menej plnky by malo byt :-), aby boli tensie tie kolieska ked sa rozrezi - fakt ostrym nozom, aby sa riasa netrhala. |
![]() |
zabalene vo folii - na schladenie. |
![]() |
uz "oprplany" tanier :-)))). Nejak som to nestihla odfotit detailne a upraveno, lebo sme nevydrzali a skusali, ako to chuti.
Na zaver sme to postriekali umeoctom. |
![]() |
trochu inak upravene sushi :-) |
![]() |
len s ryžou+"čalamáda uhorková" |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (29.12.2009, 11:25) |
mne to tiez chuti, ale take "netradicne"  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (21.5.2009, 22:18) |
super,asi naberiem odvahu aj na toto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína M. (molnarovak) ID 21467 (28.4.2009, 19:53) |
Aj ja by som chcela spraviť sushi, ale skôr asi rybacie, pretože máme veľmi radi ryby. Ešte som to nejedla, ale videla som v čínskej reštaurácii, že sa k tomu podáva nejaká omáčka. Neviete náhodou aká to je? Inak, ďakujem za recept. Nikdy by som sa k tomu neodhodlala, lebo som si myslela, že je to veľmi zložité. Ale zdá sa, že sa to dá zvládnuť aj doma. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (29.12.2009, 11:26) |
Nie je to vobec zlozite.. Da sa s tym trosku pohrat a dovnutra pridat podla chuti. Original idu do toho ryby.. takze urcite vyskusaj.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva S. (skovka) ID 38880 (21.5.2009, 21:48) |
Zdravim Katka. pokial viem k sushi sa vzdy jedava sojova omacka (najlepsie ok Kikkoman-u, ta je lepsia) do ktorej sa primiesa podla chuti Wasabi - to je veeelmi stiplave ale veeeelmi dobre. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (28.4.2009, 20:16) |
ahoj Katka, Marika tu pisala tipy na to bezne rybacie sushi, tak ked sa tu stavi, tak snad bude vediet poradit ake omacky sa k tomu daju pouzit, teda s cim to podavaju. Ja osobne som sushi nikdy nejedla - take "originalne", takze s tymi omackami neviem helpnut  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (28.4.2009, 14:12) |
super Zanet, ja sa na vyrobu sushi neviem odhodlat..ale snad raz....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (28.4.2009, 14:37) |
Evka, ked budes na Slovensku, tak Ta pozyvam na sushi a potom mozes skusat Inak, nie je to zlozite, ale má to dost "specificke" chute  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marika S. (finka) ID 64179 (28.4.2009, 13:58) |
Mňami mňam Sushi robím často. Aj keď úplne inak... My máme v ňom radi lososa a ryžu robíme iba originál Nishiki a každopádne ju s ničím nemiešame...riasy sú najlepšie keď sú potreté s wasabi pastou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (28.4.2009, 14:09) |
Kebyze sa stravujem bezne, urcite si to spravim podla Tvojho tipu toto je doost upravena verzia pre "blazonkov"  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Marika S. (finka) ID 64179 (28.4.2009, 14:23) |
Skús Žanet tie riasy potrieť wasabi pastou... Prakticky je jedno, akú "náplň" zvolíš, ale táto pasta dá Sushi tú pravú chuť. Tiež je jedno, či natrieš na vrch, alebo d vnútra Sushi rolky. (na ryžu, alebo pod ňu) Ja dávam vždy do vnútra Sushi - dám na riasu ryžu a na ryžu trošku pasty...a potom náplň - losos, alebo mäsko, alebo zeleninu Pokiaľ ochutíš už zvlášť ryžu, dala by som wasabi priamo na riasu... Ale iba málilinko, lebo je veľmi výrazná.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (28.4.2009, 14:36) |
Marika, si zlata. Vdaka za tip. Ked najdem tu pastu ako bio, urcite vyskusam teda mam rada "pikantne" a zaujimave kombinacie. Napr. preto je u mna pozity pickles zazvor - je to "marinovany" zazvor co dodava pikantnu chut a k ryzi pouzivam este navyse riasy hijiky, ktore maju tiez (na mna) vyraznejsiu chut -) Inak, ked davas do sushi masko ci rybu, tak to nakrajas ci pomelies? a kde kupujes wasabi pastu? vdakaa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Marika S. (finka) ID 64179 (28.4.2009, 14:45) |
Ja všetko krajam na hranolky. Dam napr. opecene kuracie masko - rozne dochutene podla nalady a vedla neho hranolku naparenej mrkvy. Zatocim a je Pickles zazvor tiez kupujem a pouzivam ho aj ku klasickemu kuraciemu masku. Wasabi pastu a vsetko ostatne k tymto druhom jedal, kupujem priamo v obchode s cinskymi a japonskymi potravinami. Mam odtial aj rozne korenia. Predavaju tam aj bambusove rolky, ktorými stáčam Sushi rolky. Riasy hijiky mi veľmi nechutili. Mala som ich doma iba 1x a odvtedy ich veru nenakupujem. Robím iba klasiku riasy Nori. V poslednej dobe ich však úplne vypúšťam a balím iba do ryže, kde si pomáham potravinovou fóliou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (28.4.2009, 15:40) |
Jeej, Ty si fakt odbornik na sushi super. dakujem za tip na tie bambusove rolky, zhanala som ich a nikde som ich nevedela zohnat. tak urcite kuknem. a to wasabi - asi podla zlozenia teda pre mna. ale ak to budem robit pre ostatnych, tak urcite vyskusam aj s maskom a wasabi tesim sa, ze si sa ozvala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |