. .. .. .. .. .. .
. .

SEITAN - RECEPT 36189

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

ID 99989 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)


SEITAN


[ recept č. 36189 zo dňa  ]


SEITAN


POTREBNÉ PRÍSADY

Potrebujeme kilo hladkej pšeničnej múky

POSTUP PRÍPRAVY

Múku vyhnietime s vodou na cesto.
Nalejeme dostatok studenej vody, aby cesto bolo ponorené a necháme 50 min. odpočívať.
Cesto hnietime vo vode tak dlho, kým voda nie je biela ako mlieko či smotana. Bielu vodu vylejeme a postup opakujeme . Toto robíme až kým voda ostane číra a z cesta sa už žiadny škrob neodplavuje. Začíname so studenou vodou, potom može byť vlažná aby nám ruky neodmrzli a končíme zas so studenou vodou.
Surový seitan vložíme do veľkého hrnca s osolenou silne vriacou vodou a varíme 50 min. Ak ho varíme v celku, možme ho fať do sáčku. Lepšie sa potom krája na rezne, či nudličky.
Vyzera ako knedla :D
Moja marináda :
2 strúčiky cesnaku
3 polievkové lyžice oleja
2 kávové lyžičky hladkej múky
1 polievková lyžica sójovej omáčky
2 kávové lyžičky majoránky
1 kávová lyžička mletej červenej papriky
1/2 kávovej lyžičky mletého čierneho korenia
soľ


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Múku vyhnietime s vodou na cesto.
Nalejeme dostatok studenej vody, aby cesto bolo ponorené a necháme 50 min. odpočívať. Cesto hnietime vo vode tak dlho, kým voda nie je biela ako mlieko či smotana. Bielu vodu vylejeme a postup opakujeme . Toto robíme až kým voda ostane číra a z cesta sa už žiadny škrob neodplavuje. Začíname so studenou vodou, potom može byť vlažná aby nám ruky neodmrzli a končíme zas so studenou vodou.
Surový seitan vložíme do veľkého hrnca s osolenou silne vriacou vodou a varíme 50 min. Ak ho varíme v celku, možme ho fať do sáčku. Lepšie sa potom krája na rezne, či nudličky.
Vyzera ako knedla :D
Postup: Seitan nakrájame na 1cm. hrubé rezance, ktoré zmiešame s ostatnými surovinami.Dobre premiešame a v uzavretej nádobe necháme odstáť v chladničke do nasledujúceho dňa.
Odležané opečieme na oleji, podlejeme vodou a chvíľu povaríme. Podávame s varenou dlhozrnnou ryžou.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Moja prvá slaná torta | SEITAN | Tortička pre nášho Alexka k zajtrajším meninám!!!!!!!!!!!! >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Kuko K. (Kuko69x) ID 334890 (28.11.2021, 19:45)
Zdravim,
spravil som to podla navodu z 2 kg muky, je z toho cca 900gramov hmoty
dal som to varit, cca 50 min ako sa tu pise a ono sa mi to cca 4 ci az 5 krat zvacsilo !
Tak to ma byt ? a je to ako spongia, plne vyvaru, ak to stlacim presne ako spongia
ved to by sa nedalo smazit
nieco som spravil zle ?
diiik za info
ODPOVEDAŤ
Veronika G. (veri1984) ID 90540 (24.1.2014, 13:29)
A neda sa to vyrobit aj z bezlepkovej muky?
ODPOVEDAŤ
Aneta C. (Anet_007) ID 67403, mimibazar.sk/anet-007 (19.2.2013, 21:43)
ani ja to veru nepoznam! :-o
ODPOVEDAŤ
zuzana m. (dussi) ID 69097, mimibazar.sk/dussi (8.1.2012, 23:04)
Super alternatíva (Y) (Y) (Y) (Y) ja to robievam z 3kg múky, dávam na 24h. do pacu ( ale predtým uvarím v osolnej vode-to čo vy tam máte ako knedlu ) a potom vyprážam v cestíčku (X) (X) (X)super lahôdka, na Vianoce nemôžeme byť bez takejto fajnotky (jidlo)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evik evik) ID 62536 (12.5.2011, 15:40)
vyzerá to veľmi chutne (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Martina H. (Holcina) ID 36093, mimibazar.sk/holcina (20.3.2011, 0:12)
Som na taketo jedla a vyzera to veeeeeelmi dobre, len keby mi to mal kto pripravit ,-) ,-) ,-)

Nechce sa mi miesit :-S :-S :-S :-S
ODPOVEDAŤ
Monika B. (Monikaba) ID 12176, mimibazar.sk/monikaba (24.1.2011, 8:58)
TAk som to včera urobila,
Ale výsledok vyzerá ako špongia, má to byť také? také dierkované, skoro ako keď namočíme sojové mäsko.
V každom prípade ale ak sa nám to doma "osvedčí" určite budem robiť nabudúce z 2kg múky ,-) lebo teda namiesila som sa riadne :-)
ODPOVEDAŤ
Livia J. (Livia J.) ID 11706, mimibazar.sk/liviaj (9.1.2011, 11:19)
zaujímavé (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Veronika G. (veronika45) ID 20591 (8.1.2011, 23:07)
ja som o tomto uz pocula... moja sesternica je vegetarianka aona si to robila.... a ja by som to aj skusila... len ja som prestala jest bielu muku... teda nie uplne ale jem a pouzivam ju malicko... a toto vlastne je biela muka... ale asi tym pranim sa to vsetko zle odstrani? ci co sa tam stane.... ja som koli vahe prestala mucne jedla.... toto je celkom zaujimave.... len tomu nerozumiem ako sa zmeni nedrave na zdrave.... *-).... a co nam to vlastne dava ...
ODPOVEDAŤ
Katarina F. (dione) ID 99989 (10.1.2011, 12:25)
Seitan je rastlinná bielkovina z pšeničnej múky. Pripravuje sa vymývaním škrobu (lepku) z pšeničnej múky. Varí sa v silnom zeleninovom vývare spolu s riasou Kombu, sójovou omáčkou, prípadne koreninami.

Obsahuje veľké množstvo kvalitnej bielkoviny, cenné minerály a vitamíny. Štruktúrou sa blíži mäsu, aj chutí ako mäso (hlavne ak je správne dochutený). Konzumáciou seitanu podporujeme elasticitu tela a pružnosť srdcového svalu. Môžeme ho konzumovať jeden - dvakrát do týždňa, doporučuje sa aj chorým ľuďom.



Seitan má veľké využitie v kuchyni. Pripravujeme ho obdobne ako mäso, (pokiaľ neberieme do úvahy vymývanie a varenie): plátky, rezance, kocky, mletá zmes. Výborne chutí na prírodno, grilovaný, pečený, vysmážaný, soté. V kuchyni je proste univerzálny
a nenahraditeľný. Doma pripravený seitan chutí božsky. Ak si ho aspoň raz vyskúšate sami pripraviť - určite neobanujete. Objavíte zdroj nových kulinárskych možností a určite sa zavďačíte aj chlapom a deťom.

História
Pred viac ako tisíc rokmi ho vyvinuli zenbudhistický mnísi v Číne a Japonku.

Skladovanie
Po marinovaní sa dá v chladničke skladovať len 4 dni, počas ktorých sa musí upotrebiť. Pre dlhšie uskladnenie sa musí zamraziť.
ODPOVEDAŤ
Martina F. (mata3636) ID 133276 (12.5.2011, 17:04)
lepok nie je škrob. pri príprave sa vo vode škrob vymyje a ostane čistý lepok - seitan. preto aj seitan nie je vhodný pre chorých na celiakiu
ODPOVEDAŤ
Alena P. (saska) ID 3921, mimibazar.sk/saska (12.5.2011, 15:26)
Propagoval to aj znamy autor vegetarianskych receptov UHRIN, ale naposledy v najnovsej jeho kucharke neodporuca seitan, je to bielkovinova bomba sice si uz nepamatam co tam pisal, ale presvedcilo ma to, ze seitan uz nepripravujem.
radsej to TOFU ma lepsie vyuzitie a je urcite zdravsie.
ODPOVEDAŤ
Veronika G. (veronika45) ID 20591 (10.1.2011, 15:11)
dakujem moc, si zlata (tudledudle) (L), tento tyzden sa dam nan.....
ODPOVEDAŤ
Denisa M. (geena) ID 144758 (9.1.2011, 12:24)
biela muka nie je nezdrava. len celozrnna je "zdravsia", lebo v tej supke je vlaknina plus nejake vitaminy. ale oni su aj inde. problem muky celkovo (lebo celozrnna aj biela maju skoro rovnako joulou) je ten, ze je velmi kaloricka a negativnu povest ziskala vdaka jedlam ako sisky, palacinky, parene buchty...co je je kombinacia skrobu a tuku. (poznamka. ja nie som privrzenec velmi zdravej vyzivy, ale taketo veci sa ucime v skole)
ODPOVEDAŤ
Veronika G. (veronika45) ID 20591 (9.1.2011, 16:13)
jasne.... nezdrava nie.... len som mala velku nadvahu po porode a potrebovala som zhodit.... a pravdu povediac tym ze som vyradila bielu muku teda pecivo biele som zhodila a aj ine veci som samozrejme vyradila.... laicky povedane muka sa meni na cukor ci tak nejako.... ale ved tym pranim tej muky sa vyplavia asi vsetky tie veci co to sposobuju... mne sa to velmi paci uz davno len som sa akosi k tomu nedostala....
ODPOVEDAŤ
Ivana P. (Ika) ID 2154, mimibazar.sk/ika (9.1.2011, 11:20)
Našla som, že sa dá urobiť aj z celozrnnej múky http://eutrofia.sk/?q=node/264
ODPOVEDAŤ
Veronika G. (veronika45) ID 20591 (9.1.2011, 11:48)
no ja to musim skusit.... zrejme je to zdrave....
ODPOVEDAŤ
Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (8.1.2011, 22:25)
:-o :-o :-o prvý krát vidím niečo takéto :-o :-o :-o...určite vyskúšam (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Magdalena H. (Majdalka) ID 166595 (8.1.2011, 19:39)
:-) :-) toto robievam dlhe roky,ked je dobre ochutene,da sa obalovat ako rezen a vysmazat,mne to chuti ako jedla bedla (Y) (Y) inak vraj je to plne proteinov v zahranici v obchodoch zdravej vyzivy date za to nenormalne prachy, pouziva sa hlavne v japonskej kuchyni
ODPOVEDAŤ
Magdalena H. (Majdalka) ID 166595 (4.2.2011, 20:05)
Ja mam recept na seitan zo starej vegetarianskej kucharke od karel a drahomira cerveny, z roku 1991 :-) tam sa pise ze sa musi robit z hladkej muky T650, nie z tej kolacovej 00. po vymyti lepku nakrajat na platky a par minut povarit vo vode s bujonom,cesnakom a cibulou.potom ked vychladnu tak ich nasolim, moze byt aj vegeta mlate korenie,potriem plnotucnou horcicou ,naukladam na seba a v doze pichnem na par hodin do chladnicky. v podstate inprovizujem je to take iste ako ked chcete ochutit sojove meso..snad som pomohla. P.S: platky nechajte vychladnut v tom bujone.
ODPOVEDAŤ
Katarina F. (dione) ID 99989 (10.1.2011, 12:26)
Napis nejake marinady.. Moja je o nicom:/ Neviem nijake dobre najst :-$
ODPOVEDAŤ
Jana P. (janie) ID 2934, mimibazar.sk/janie (9.1.2011, 11:13)
prosím ťa, čím to ochucuješ aby to chutilo ako bedľa, prvý raz som to jedla neviem kde a fakt to nemalo od bedle ďaleko, potom som to ale robila sama a nebolo to nič moc, daj svoj receptík na tie bedle (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Eva N. (leskot) ID 98318 (28.2.2014, 17:47)
Treba dať do vody, v ktorej to varíš, sušené huby - potom to chutí ako bedla (hello)
ODPOVEDAŤ
Katarína B. (katka 777) ID 129764 (8.1.2011, 19:23)
toto sa papá namiesto mäska????? :-o :-o :-o
ODPOVEDAŤ
Katarina F. (dione) ID 99989 (10.1.2011, 12:28)
:-) uhmm
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu