. .. .. .. .. .. .
. .

Gibanica - RECEPT 1336

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

CHUŤOVKY

ID 1443 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 22 návštěvníkov)


Gibanica


[ recept č. 1336 zo dňa  ]


Gibanica


POTREBNÉ PRÍSADY

štrúdlové cesto - 4 balíčky
Na náplň: 1/2 kg tvarohu, 4 vajcia, 1/2 balenia kyslej smotany, 1 dcl oleja, 1 mala lyžička soli
Na potretie: 1 smotana, 2 vajcia, trošku oleja, sézam alebo iné fajné posýpadlo.


POSTUP PRÍPRAVY

Tento receptuš je z Juhoslávie, preto sú prísady doň iné ako v Juhoslávii, no napríklad špeciálne cesto, ktoré tam vyrábajú práve kvoli tomuto receptu u nás nekúpite, tak si vystačíte s tým, co je vyššie uvedené a návšteva, či vy sami, sa oblížete až za ušami :). Recept mám od svokry, a je taký super, že je škoda sa s ním nepochváliť a nepodeliť :)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Pripravíme si všetky potrebné veci. Dva druhy oleja sú tam preto, lebo ja dávam trošku z toho, a trošku z onoho, vy dajte aký máte doma :) (ja som dnes dala o kocku tvarohu a jedno vajko a trošku oleja a trošku smotany viac, aby to bolo také lepšie a je to mňaaaaaaaaaaaaaaam)
Všetko čo má ísť do náplne si dáme do jednej nádoby a pekne vymiešame (kto chce, môže aj mixérom, ak máte mäkkučký tvaroh, tak stačí aj bez mixéru)
Takto nejako pekne bude zmes vyzerat dobre vyšlahaná (ja som to vyšlahala obyčajnou vidličkou)
Na pracovnú dosku, či stôl, položíte pečúci papier, a na neho jeden platok z prvého balenia štrúdlového cesta. Do stredu dajte za dve polievkové lyžice pripravenej zmesi, a dobre rozotrite
Tu mám už rozotreté...
A prikryjeme ďalším plátom štrúdlového cesta, a opäť dáme z náplne, a pokračujeme takto ďalej, až minieme cesto z prvých dvoch balíčkov. Budeme mat teda natretých 8 plátkov cesta. (aj vrchný posledný musí byť potretý)
Keď už máte všetko takto navrstvené, ideme cesto zbaliť...
Za pomoci papiera, na ktorý sme ukladali cesto, zrolujeme ho ako na roládu, alebo štrúdlu.
Mne sa podarila takáto pekná rolka, a teraz šup s ňou do mrazničky, a kým tam odpočíva, tak zo zvyšného cesta, a zvyšnej zmesi urobím druhú rolku :)
A keď som šupla aj druhú rolku do mrazáku, tak som si spravila potierací mňamajz. Opať som dala do jednej misky všetko potrebné, a vymiešala
Tu je vymiešaný potierací mňamajz
Tú rolku, ktorú som dala do mrazáku ako prvú (vysvetlivka pre účtovníka - metóda FIFO), vyberiem, a začnem krájat na kolieska, asi 1 cm hrubé. Ale rýchlo, nech vám to nesteplá.
Tieto nakrájané kúsky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie (nechajte im trošku priestoru vedľa seba, aby mohli rásť).
A popotierajte potieracím mňamajzom (poriadne, nešetrite!)
Ešte posypte sézamom, či inou dobrotou, a rýchlo do vyhriatej trúby na 15-20 minút.
Keď sa vám Gibanica takto krásne upečie, a zozlatne jej jemne vršok, vyberte ju, a dajte na chvilku k otvorenému oknu, aby sa rychlejšie vychladla. Ja ju tam nechávam ozaj iba chvilku, a potom ešte vlažnú nakladám na tácku a podávam :)
Tu je pripravená Gibanica k ponúknutiu, a samozrejme, rovnako pripravíte aj ten zvyšok. Mne to vyšlo dnes na tri plechy, tak ten kopček na tácke krásne narástol. Dnes som ju nerobila pre žiadnu návštevu, iba pre nás doma, aj Filipko ju velmi ľúbi, tak ponúknite aj detičkám :). Vy si ju môžte aj večer dzobkať pri telke s vinčom v ruke, a mne ostáva vám len zapriať Dobrú chuť :)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< PUPAVOVY MED | Gibanica | Lahodný pizza koláč >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Lucia D. (lucvik) ID 13929 (21.1.2012, 11:48)
prave som dopiekla a je to bajecne.
ODPOVEDAŤ
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (23.10.2008, 16:37)
Ahoj ja žijem v Slovinsku,ale takato gibanica sa tu nerobi a ani v BIH a ani v Srbiji. Vyzera uplne inač. Ked som bola na Sk tiež som použivala štrudlove cesto,aj plnka može byt,len ten tvar nie je ono.Ale vyzera super a myslim,že aj vynikajuco chuti. Ja mam v receptoch Syrnicu,je to podobne ako gibanica,ale nie je... (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (24.10.2008, 22:00)
achoj tak toto čo maš ty v receptoch ako gibanicu sa vola PUPOLJCI ja len tak aby si vedela pa (F) (F) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (15.11.2008, 20:58)
Ja mam tento recept zo Srbska, z Pazovej, ale myslim, ze dedinu od dediny sa to moze menit, a kazdy si prisposobi, ved kolko ludi, tolko chuti. Dokonca viem, ze ani tam nerobi kazdy clovek rovnako. A viem odtial aj ine recepty, co som videla pripravovat, ale recepty su to cisto rodinne a dedicne, takze ani mne nebol povedany uplne presny postup, lebo tieto recepty sa tam dedia z matky na dceru a nikomu dalsiemu nepovedia. Takto som videla pripravovat tzv. Kifle, a pod., ale ako som povedala, postup ako tvarovat a piect, a pod. to som videla, ale presne mnozstva surovnin... neviem. A asi sa nikdy neodzviem, no chapem to.
ODPOVEDAŤ
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (15.11.2008, 21:51)
Ja som to len tak napisala,ako ty vraviš, tieto recepty su dedične a vsade sa to inac vola,ja som o tomto vedela,že sa vola tak, a gibanicu poznam inu.. Ale zaklad je cesto, ktore je z muky a vody a oni to volaju,že urobia kore- ako kora u nas tak pa pa pa
ODPOVEDAŤ
Eva M. (EvulikSC) ID 9497, mimibazar.sk/evuliksc (10.2.2008, 11:08)
Ahojko Nelka, ja mam tiez recept na gibanicu od svokry, len je trosku iny (mozno vylozim niekedy aj ja). Casto chodievame "dole" a cesto si nosim odtial a mrazim aby sme mohli gibanicu robit kedykolvek. Pocula som, ze vraj uz aj tu v Tescu sa da zohnat take, ale este som nehladala. Keby sa niekomu chcelo, tak skuste, snad najdete. Ja idem dnes vyskusat pre zmenu tento tvoj recept, urcite to bude eno nuno :-)) dam vediet... Pekny dnik a dakujem
ODPOVEDAŤ
Zuzana L. (zuzanabed) ID 4955, mimibazar.sk/zuzanabed (11.5.2007, 23:38)
Super recept, Nelka! (PL) Všetkým nám gibanica veľmi chutila. (Y) (Y) (Y) :-)
ODPOVEDAŤ
Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (12.5.2007, 15:21)
Zuzi, ani nevies, ako veeeeelmi ma to tesi, ja sama ju totiz velmi lubim, tak som sa o tento recept musela podelit. Len teraz ledva nieco jem, odvcera ma totiz boli zlcnik, som netusila, co si sposobim, ked (prepac za vyraz) zozeriem, co som spahltnila, no ale tu to mam, a teraz ma caka dietka, no ale... pre mojich chlapov budem vypekat a vyvarat dalej, mne musi stacit aj vona :^)
ODPOVEDAŤ
Naďa B. (Nadena) ID 1073 (9.5.2007, 20:41)
Moooc dobry receptík , už odskúšaný na vlastnom jazýčku (K) (K) dokonca som ho stihla spravit uz 2x a kedže som mala po ruke aj bryndzu zamenila som ju za tvaroh a tiež sa potom len zaprášilo (child2) (child2)
ODPOVEDAŤ
Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (9.5.2007, 22:52)
Oooo, super (Y). Som rada, ze sa podarilo, a este viac, ze chutilo :-P :-)
ODPOVEDAŤ
lucia Ď. (lucka001) ID 4368 (26.4.2007, 21:38)
na potretie ide kyslá alebo sladká smotana? *-)
ODPOVEDAŤ
Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (27.4.2007, 20:05)
V tomto recepte ide iba kysla smotana :-)
ODPOVEDAŤ
Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (26.4.2007, 21:26)
Nórika či Deniseee toto vyzerá lááááákavo :-P :-P :-P :-P :-P :-P
ODPOVEDAŤ
Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (26.4.2007, 21:35)
Fuficek, zda sa, ze uz ozaj budem musiet nieco urobit s prihlasovacim menom, lebo takto som inkognito (H) ;-). Ja som Nela :-)
ODPOVEDAŤ
Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (26.4.2007, 22:07)
Nelka to je jedno aké máš prihlasovacie meno,hlavné,že si dala super receptík ;-) ;-) ;-)
ODPOVEDAŤ
Andrea Š. (ajkagajka) ID 1976, mimibazar.sk/ajkagajka (26.4.2007, 14:07)
Elenka vyzerá to super, určite vyskúšam (F) Ale mám jeden dotaz: pozerala som u nás po "štrúdľovom ceste" (lebo som tu na mmb už niekde o ňom čítala) a nikde ho nemajú, tak by som rada vedela či môžem použiť napr. lístkové alebo si musím spraviť klasické na štrudľu. A aká je gramáž toho kupovaného štrúdľového?
ODPOVEDAŤ
Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (26.4.2007, 14:20)
Ahoj, štrúdlové cesto mávajú v obchode hneď vedla lístkového, ale hádam ani s lístkovým by nemal byť problém, len tie pláty musia byť ozaj tenulinké, tak musíš to lístkové dobre vyvaľkať. Inak, v Juhoslávii ti ho nepredávajú tak, ako tu, malo by sa brať 1/2 kg, ale ja u nás kupujem 4 bal. štrúdlového. A dostať ho v obyčajných Re.a potravinách, aj v Tes.u, tak vyskúšaj tam. A idem kuknúť obal, že koľko má ten jeden balíček cesta gr...min. 130 gr. Dúfam, že sa podari, daj potom vedieť. :-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu