Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 85 návštěvníkov)
Slané dalamánky s ovsennými vločkami
[ recept č. 1244 zo dňa 5.4.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
400 g hladkej múky * 150 g ovsenných vločiek * 2 lyžičky soli * 3 dcl vlažného mlieka alebo sladkej smotany * na posypanie a potretie: trocha mlieka + hrubšia soľ, sézam alebo rasca * chlebové korenie (ak nemáte, nevadí) * KVÁSOK: kocka droždia * lyžička kryštálového cukru * štipka soli * vlažné mlieko
POSTUP PRÍPRAVY
Samozrejme, že ich nerobievam iba na sviatky, keď sa mi chce a premôžem svoju lenivosť, ktorá ma raz za čas zmohne, tak ich upečiem do mrazáku a nemusím v našej dedinke zháňať ráno o siedmej pečivo – aj tak je toto lepšieeeeee .... to sa samozrejme, chválim. No a čo!!! :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Na dosku si nachystajte kvások - do vlažného mlieka rozdrvte kocku kvasníc, šupnite do neho štipku soli a lyžičku kryštálového cukru. |
![]() |
2. Áno, Laurinka kvások poriadne premieša a nechá ho potom na príkaz prísnej mamičky na pokoji. |
![]() |
3. Odvážime si hladkú múku a 2x ju preosejeme. Preosievanie v žiadnom prípade neodkladajte do iných rúk. |
![]() |
4. Do misy odvážte ovesenné vločky. Nedávala som drvené, ani príliš jemné, ale obyčajné ovsenné vločky za 9,- Sk :-) |
![]() |
5. Do misy pridajte malú lyžičku-dve soli. |
![]() |
6. Ak máte chlebové korenie, pridajte. Ak nemáte, nevadí - v každom prípade ho vždy, keď ho raz za rok uvidím v obchode, kúpim. |
![]() |
7. Chlebového korenia pridávam asi za dve zarovnané polievkové lyžice. |
![]() |
8. Zmes poriadne premiešajte a pridajte vlažné mlieko, |
![]() |
9. ... ak kvások vykúka z hrnčeka, |
![]() |
10... tak prilejeme aj ten. Všetko dobre zmiešame - cesto bude veľmi husté, tak si ho preložte radšej na dosku. |
![]() |
11. Cesto vymieste, dajte do mysky-kysky na teplé miestečko vykysnúť. Cesto kyslo asi 2,5 hodinky. |
![]() |
12. Vykysnuté cesto nádherne voní a máte chuť ho zjesť surové. |
![]() |
13. Cesto poprášte múkou, premieste, vytvarujte valček a rozdeľte ho na rovnaké časti, z ktorých vytvarujete malé žemličky. Dalamánky preneste na plech, a nechajte ešte 20 minút kysnúť. |
![]() |
14. Nasledovný vercajch: sézam alebo rasca (čo Vám viac chutí), superostrý nožík a trocha mlieka na potretie dalamánok. |
![]() |
15. Žemličky potrite mliekom, |
![]() |
16. Dole papuľkou ich vyváľajte v sézame, |
![]() |
17. a ostrým nožíkom ich prekrojte do kríža. |
![]() |
18. Pečte pri teplote asi 180-190 stupňov 25-35 minút. |
![]() |
19. Výborne chutia teplé, sú mäkučké a výborne sa zmrazujú. |
![]() |
20. Kuk do vnútra. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Milica K. (margoa) ID 23592 (11.12.2009, 23:20) |
vyzeraju uzasne, vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | andrea o. (hillary) ID 61659 (21.9.2009, 14:07) |
Výborné dalamánky fajnové, mäkučké, ďakujem za recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Veronika M. (veri00) ID 35315 (15.9.2009, 15:08) |
Dnes som piekla su velmi chutne ale nemala som chlebove korenie, miesto toho som dola rascu. A tiež som dola viac mliecka. Dakujem za recept. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
zuzana p. (polerka) ID 47930 (6.1.2009, 19:59) |
Milá filmuška, ďakujem za dobrú radu. Bolo to tým mliekom. Práve som ich vybrala z trúby. Sú úúúúžasné. Z. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Dr. Zdenka P. (zdenka131) ID 12491 (5.1.2009, 12:22) |
Ani mne sa nepodarili, tiež boli tvrdé a postupovala som presne podľa receptu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (5.1.2009, 17:23) |
ako dlho si ich piekla? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (5.1.2009, 11:58) |
hm, no moje dalamanky skor pripominaju hokejove puky... aj tvarom aj tvrdostou skoda. aj som sa cudovala,ze pises,ze cesto ti kyslo 2,5 hod.,ked moje bolo vykysnute za hodinku,ale asi som ho mala predsa len nechat dlhsie. a tiez sa mi piekli ovela dlhsie ako 35 min., z coho su pravdepodobne take tvrde. nevadi. skusim este raz a budem piect pri vyssej teplote - teraz som piekla pri 180-190 v teplovzdusnej a robilo sa to veeeeeelmi pomaly.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (2.1.2009, 22:41) |
Dá sa to zarobiť aj v Domácej pekárni a upiecť potom na plechu? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (2.1.2009, 23:01) |
presne tak som to robila aj ja |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (4.1.2009, 14:25) |
A mam tam dat vsetko ako je v recepte, v akom poradi? Rada by som ich spravila, ale radsej sa pytam, nemam s tym este tolko skusenosti... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
zuzana p. (polerka) ID 47930 (13.12.2008, 22:46) |
Tieto dalamánky vyzerajú . Myslela som si, že aj ja som taká šikovná a podľa návodu to hravo zvládnem. Omyl. Cesto síce bolo prepečené a chutné , ale dalamánky neboli vôbec nadýchané, skôr ubité . Kde som urobila chybu? Išla som presne podľa návodu. Poraďte mi. Ďakujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (13.12.2008, 23:04) |
aj mne sa stalo to iste ked som ich piekla prvykrat... druhykrat som dala viac mlieka... tj mlieko co je v recepte som pouzila do cesta a na kvasok som pouzila este "extra davku" mlieka a boli nadychane |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (9.6.2008, 21:50) |
mnam tak aj toto vyskušame a Marcelka si naozaj šikulka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (19.2.2008, 21:03) |
neskusal ste niekto tieto buchticky s inom mukou ako hladkou?Aby boli este zdravsie? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (8.6.2008, 15:43) |
lubka, robila som tieto skvele zemlicky opakovane a nahradila som cast muky spaldovou a cast amarantovou mukou a boli vyborne aj tak  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina K. (nojmanka) ID 618, mimibazar.sk/nojmanka (19.2.2008, 13:38) |
Vcera som piekla tieto dalamanky a su fakt mnamkove, ostala asi jedna zo 16 Ja vzdy pri peceni pouzivam papier na pecenie, aj teraz som. Urcite ich budem piect dost casto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (19.2.2008, 20:27) |
si robila dvojitu davku ? alebo sa ti vazne podarilo z jednej davky cesta urobit 16 kuskov ? mne ich vyslo totiz len 9  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Daniela Š. (Elke) ID 19833 (26.8.2007, 23:30) |
kedy ich budem piecť,žeby zajtra? aj pizza môže mať cesto s ovsenými vločkami? aj tak doma upečené vonia v celom dome, ešte dlho sa na tú vôňu spomína ,keď sa parí z chlebíka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Dr. Zdenka P. (zdenka131) ID 12491 (18.8.2007, 12:35) |
Dnes som ich piekla, sú výborné. Plech som natrela olejom.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina V. (Martina1305) ID 11582, mimibazar.sk/martina1305 (17.8.2007, 21:09) |
Macka, plech pred pecenim treba potriet olejom?? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |