Janette M. (Zinka16) ID 75844 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 30 návštěvníkov)
Vianočné medovníčky
[ recept č. 11840 zo dňa 4.3.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Viem, že je tu už pomaly Veľká noc, ale možno vás budem inšpirovať o rok a recept sa dá použiť aj teraz.
Keď budem mať nafotené veľkonočné medovníčky (ak sa podaria), tak pridám aj foto :-)
POSTUP PRÍPRAVY
Tento recept mám od zlatej pani Benkovej, ktorá ma učila zdobiť medovníky na kurze v ÚĽUVe:
Do nádoby dáme rozpustiť 250 g medu a 250 g Palmarinu (môže byť hocijaký iný tuk – nie maslo). Kým sa zmes pomaly rozpúšťa, pripravíme si cesto:
1 kg hladkej múky preosejeme na vál (za hrsť si necháme v sáčku bokom na podsypávanie), pridáme 380 g preosiateho práškového cukru, 3 kopcovité kávové lyžičky perníkového korenia, 2 kopcovité kávové lyžičky škorice a 2 rovné kávové lyžičky sódy bicarbony (na väčšie tvary menej). Múku s prísadami rozhrnieme tak, aby v strede vznikla jama. Rozmiešame 250 g vajec a vylejeme ich do stredu venca z múky. Na vajcia vylejeme zohriaty med s tukom za stáleho miešania nožom a postupne primiešavame múku. Postupne miesime cesto. Spočiatku bude lepkavé, ale netreba ho veľmi podsýpať múkou. Keď sa suroviny spoja, cesto dáme do misky, zakryjeme mikroténom a necháme pri izbovej teplote najmenej 24 hodín odpočívať (môžeme nechať aj 2-3 dni, nemusíme spracovať naraz).
Cesto vyberieme na vál a rozdelíme na 8-10 častí. Vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Vyvaľkané cesto obrátime – spodná časť je krásna hladká a medovníčky budú krajšie. Pripravíme si papiere na pečenie na viac plechov a povykrajujeme naraz čo najviac tvarov, aby sa zvyšky zbytočne nemiesili. Pečieme presne 5 minút pri 175 ºC v teplovzdušnej rúre (195 ºC v elektrickej rúre) – väčšie a hrubšie tvary 13 minút pri 160 (180) ºC. Po vybratí z rúry medovníčky hneď potrieme rozšľahaným precedeným celým vajíčkom. Natreté medovníčky rozložíme na rovnú plochu a necháme pri izbovej teplote 2 dni vydýchať, aby neopadávala poleva.
Poleva na zdobenie: 40 ml bielka, 180 g preosiateho práškového cukru, 30 g Solamylu – nemusí vôbec byť, poleva bude aj tak dobrá (ak nedáme, tak pridať toľko isto cukru). Bielka miešame šľahačom na miesenie cesta (nie metličkami!) a postupne pridávame po lyžiciach cukor. Poleva na polievanie: z dávky odobrať, keď bude tiecť a pomaličky sa roztekať Poleva na bodky: aby neboli špicaté musí byť trošku hustejšia ako na polievanie Poleva na kreslenie kontúr: najhustejšia – musí odpadávať zo šľahača, nie tiecť Poleva na písmenká: veľmi hustá, aby sa písmo nerozlievalo
Dobrá rada nakoniec: ak vám zostanú bielka, pridajte štipku soli, rozmiešajte ich, dajte do nádobky alebo mikroténového vrecka a zamrazte. Po rozmrazení sa dajú použiť rovnako ako čerstvé.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
a ešte zopár ďalších, snažila som sa aby ani jeden nebol rovnaký ako druhý |
![]() |
malé ozdôbky pre každého člena rodiny na vianočný stôl |
![]() |
a ešte pár aj pre hostí |
![]() |
a šup s nimi na stromček |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (19.12.2016, 10:13) |
 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva T. (NickEva) ID 43976, mimibazar.sk/nickeva (21.12.2010, 16:41) |
no ste !!! krasne ste napisala postup aj pre taku antitalentnu , ako som ja ste UUUUUUZASNAAAAAA!!!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janette M. (Zinka16) ID 75844 (22.12.2010, 7:24) |
Ďakujem za pochvalu Dúfam, že sa vydarili Prajem krásne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janette M. (Zinka16) ID 75844 (30.3.2010, 9:34) |
Ďakujem Pekné sviatky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (18.2.2010, 11:03) |
krásne aj s postupom,vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janette M. (Zinka16) ID 75844 (18.2.2010, 18:29) |
Nech sa vydaria  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janette M. (Zinka16) ID 75844 (23.11.2009, 8:48) |
Určite odporúčam, ja som ich vlani robila prvýkrát a ozdobila som si nimi celý Sú pekne uložené v škatuli a tento rok ešte nejaké pridám. Nech sa vydaria  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Viera U. (Vierau) ID 24587, mimibazar.sk/vierau (22.11.2009, 8:20) |
Super recept, vyskusala som, je skvely . Medovnicky krasne drzia tvar. Dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janette M. (Zinka16) ID 75844 (23.11.2009, 8:43) |
Veľmi sa teším Ak budeš zdobiť, nezabudni sa pochváliť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janette M. (Zinka16) ID 75844 (7.12.2009, 12:14) |
Vydarili sa ti krásne A už môžu prísť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela K. (gabikaKa) ID 58190 (4.3.2009, 17:15) |
Žani, dobrý nápad! Vytlačené, uložené do vianočných receptov. Pred Vianocami ten čas tak letí a nemám toľko času hľadať recepty. Treba brať, keď na niečo pekné natrafíš. Presne ako v obchode - radšej si kúpim niečo, čo sa mi náhodou zapáči, ako keď mám behať po obchodoch a zháňať konkrétnu vec. Vtedy nič poriadne nenájdem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (4.3.2009, 14:27) |
Su krasne Ale ja už myslim na  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janette M. (Zinka16) ID 75844 (4.3.2009, 16:46) |
Však aj ja, len ten čas tak letí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (4.3.2009, 14:17) |
nadherne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |