končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
VIANOČNÉ CUKROVINKY |
Janette M. (Zinka16) ID 75844 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 30 návštěvníkov) Vianočné medovníčky[ recept č. 11840 zo dňa 4.3.2009 ] POTREBNÉ PRÍSADY Viem, že je tu už pomaly Veľká noc, ale možno vás budem inšpirovať o rok a recept sa dá použiť aj teraz. Keď budem mať nafotené veľkonočné medovníčky (ak sa podaria), tak pridám aj foto :-) POSTUP PRÍPRAVY Tento recept mám od zlatej pani Benkovej, ktorá ma učila zdobiť medovníky na kurze v ÚĽUVe: Do nádoby dáme rozpustiť 250 g medu a 250 g Palmarinu (môže byť hocijaký iný tuk – nie maslo). Kým sa zmes pomaly rozpúšťa, pripravíme si cesto: 1 kg hladkej múky preosejeme na vál (za hrsť si necháme v sáčku bokom na podsypávanie), pridáme 380 g preosiateho práškového cukru, 3 kopcovité kávové lyžičky perníkového korenia, 2 kopcovité kávové lyžičky škorice a 2 rovné kávové lyžičky sódy bicarbony (na väčšie tvary menej). Múku s prísadami rozhrnieme tak, aby v strede vznikla jama. Rozmiešame 250 g vajec a vylejeme ich do stredu venca z múky. Na vajcia vylejeme zohriaty med s tukom za stáleho miešania nožom a postupne primiešavame múku. Postupne miesime cesto. Spočiatku bude lepkavé, ale netreba ho veľmi podsýpať múkou. Keď sa suroviny spoja, cesto dáme do misky, zakryjeme mikroténom a necháme pri izbovej teplote najmenej 24 hodín odpočívať (môžeme nechať aj 2-3 dni, nemusíme spracovať naraz). Cesto vyberieme na vál a rozdelíme na 8-10 častí. Vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Vyvaľkané cesto obrátime – spodná časť je krásna hladká a medovníčky budú krajšie. Pripravíme si papiere na pečenie na viac plechov a povykrajujeme naraz čo najviac tvarov, aby sa zvyšky zbytočne nemiesili. Pečieme presne 5 minút pri 175 ºC v teplovzdušnej rúre (195 ºC v elektrickej rúre) – väčšie a hrubšie tvary 13 minút pri 160 (180) ºC. Po vybratí z rúry medovníčky hneď potrieme rozšľahaným precedeným celým vajíčkom. Natreté medovníčky rozložíme na rovnú plochu a necháme pri izbovej teplote 2 dni vydýchať, aby neopadávala poleva. Poleva na zdobenie: 40 ml bielka, 180 g preosiateho práškového cukru, 30 g Solamylu – nemusí vôbec byť, poleva bude aj tak dobrá (ak nedáme, tak pridať toľko isto cukru). Bielka miešame šľahačom na miesenie cesta (nie metličkami!) a postupne pridávame po lyžiciach cukor. Poleva na polievanie: z dávky odobrať, keď bude tiecť a pomaličky sa roztekať Poleva na bodky: aby neboli špicaté musí byť trošku hustejšia ako na polievanie Poleva na kreslenie kontúr: najhustejšia – musí odpadávať zo šľahača, nie tiecť Poleva na písmenká: veľmi hustá, aby sa písmo nerozlievalo Dobrá rada nakoniec: ak vám zostanú bielka, pridajte štipku soli, rozmiešajte ich, dajte do nádobky alebo mikroténového vrecka a zamrazte. Po rozmrazení sa dajú použiť rovnako ako čerstvé. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI a ešte zopár ďalších, snažila som sa aby ani jeden nebol rovnaký ako druhý malé ozdôbky pre každého člena rodiny na vianočný stôl a ešte pár aj pre hostí a šup s nimi na stromček OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (19.12.2016, 10:13) |
ODPOVEDAŤ |
Eva T. (NickEva) ID 43976, mimibazar.sk/nickeva (21.12.2010, 16:41) | |
no ste !!! krasne ste napisala postup aj pre taku antitalentnu , ako som ja ste UUUUUUZASNAAAAAA!!!!!! | |
ODPOVEDAŤ |
Janette M. (Zinka16) ID 75844 (22.12.2010, 7:24) | ||
Ďakujem za pochvalu Dúfam, že sa vydarili Prajem krásne | ||
ODPOVEDAŤ |
Ludka M. (darlene) ID 24857 (29.3.2010, 11:43) |
ODPOVEDAŤ |
Janette M. (Zinka16) ID 75844 (30.3.2010, 9:34) | ||
Ďakujem Pekné sviatky | ||
ODPOVEDAŤ |
melania l. (lararuby) ID 130989 (18.2.2010, 11:03) | |
krásne aj s postupom,vyskúšam | |
ODPOVEDAŤ |
Janette M. (Zinka16) ID 75844 (18.2.2010, 18:29) | ||
Nech sa vydaria | ||
ODPOVEDAŤ |
zuzana krajcovicova (truetka) ID 57113, mimibazar.sk/truetka (22.11.2009, 8:26) | |
prenadherne vyskusam aj ja | |
ODPOVEDAŤ |
Janette M. (Zinka16) ID 75844 (23.11.2009, 8:48) | ||
Určite odporúčam, ja som ich vlani robila prvýkrát a ozdobila som si nimi celý Sú pekne uložené v škatuli a tento rok ešte nejaké pridám. Nech sa vydaria | ||
ODPOVEDAŤ |
Viera U. (Vierau) ID 24587, mimibazar.sk/vierau (22.11.2009, 8:20) | |
Super recept, vyskusala som, je skvely . Medovnicky krasne drzia tvar. Dakujem | |
ODPOVEDAŤ |
Janette M. (Zinka16) ID 75844 (23.11.2009, 8:43) | ||
Veľmi sa teším Ak budeš zdobiť, nezabudni sa pochváliť | ||
ODPOVEDAŤ |
Viera U. (Vierau) ID 24587, mimibazar.sk/vierau (5.12.2009, 7:06) | |||
tak toto su moje vytvory http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=20874&user=24587 | |||
ODPOVEDAŤ |
Janette M. (Zinka16) ID 75844 (7.12.2009, 12:14) | ||||
Vydarili sa ti krásne A už môžu prísť | ||||
ODPOVEDAŤ |
Gabriela K. (gabikaKa) ID 58190 (4.3.2009, 17:15) | |
Žani, dobrý nápad! Vytlačené, uložené do vianočných receptov. Pred Vianocami ten čas tak letí a nemám toľko času hľadať recepty. Treba brať, keď na niečo pekné natrafíš. Presne ako v obchode - radšej si kúpim niečo, čo sa mi náhodou zapáči, ako keď mám behať po obchodoch a zháňať konkrétnu vec. Vtedy nič poriadne nenájdem. | |
ODPOVEDAŤ |
marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (4.3.2009, 14:27) | |
Su krasne Ale ja už myslim na | |
ODPOVEDAŤ |
Janette M. (Zinka16) ID 75844 (4.3.2009, 16:46) | ||
Však aj ja, len ten čas tak letí | ||
ODPOVEDAŤ |
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (4.3.2009, 14:17) | |
nadherne | |
ODPOVEDAŤ |
Janette M. (Zinka16) ID 75844 (4.3.2009, 16:47) | ||
Ďakujem | ||
ODPOVEDAŤ |