Eva K. (evekei) ID 31604 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 31 návštěvníkov)
Pravé Mozartove gulky (Mozartkugeln)
[ recept č. 11737 zo dňa 1.3.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
pravý nezafarbený mandľový marcipán * pravý mandľový marcipán zafarbený na zeleno (v pravých ručne vyrábaných je marzipán zafarbený na zeleno pridaním najemno zomletých neslaných pistácií) * nugát (kupovaný alebo doma vyrobený - návod nájdete v mojich receptoch) * čokoládový poleva (čokoláda na varenie + kúsok Cery) * papier na pečenie (na tieto guľky môžete samozrejme použiť aj zbytky nepravého marcipánu, ktorý vám ostal po zdobení torty, avšak pravý je pravý...:)
POSTUP PRÍPRAVY
Zaujímavosti: Mozartove guľky pochádzajú zo Salzburgu. Kdo by nepoznal tieto malé, drahé čokoládové guľky v zlatom alebo červenom obale s vyobrazením Mozarta, ktoré sú azda najslávnejšou rakúskou cukrovinkou. Toto sú však Mozartove guľky vyrábané v továrňach. Tie pravé sa vyrábajú ručne v Salzburgu - cukrárskej dielni rodiny Fürstovcov a sú balené v striebornom obale s modrým vyobrazením Mozarta. Ručne ich vyrába päť ľudí podľa receptúry z roku 1890. Jeden ručne robený kus stojí okolo 1 Eur. Ale aj tak sa dobre predávajú...:))
Takže ak sa chcete tak ako ja zahrať na člena rodiny Fürstovcov :)), môžte si výrobu guliek vyskúšať na vlastnej koži...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Zo zeleného marcipánu si vytvoríme malinkú guličku. |
![]() |
Z nugátu si odoberieme kúsok, v rukách ho roztlačíme na placku a zelenú guľočku v ňom obalíme. |
![]() |
Z nefarbeného marcipánu si odtrhneme väčší kus a v rukách vyformujeme tenšiu placku - kto chce môže si aj vyvalkať, ale takto je to jednuchšie a rýchlejšie. |
![]() |
A do vytvorenej bledej marcipánovej placky zabalíme nugátovú guličku s ukrytou zelenou guličkou. |
![]() |
Zformujeme peknú guličku, ktorú povaľkáme v dlaniach, aby mala hladký povrch. |
![]() |
A tú sú všetci páni na holenie :)) (lepšie povedané pripravení na čokoládový kúpeľ) Ale najprv ich ešte dajte aspoň na 30min. do chladničky, aby vytuhli. Len tak orientačne - celkovo som minula na uvedené množstvo guličiek na obrázku asi 200g pravého nefarbeného marcipánu, asi 1/3 domáceho nugátu vyrobeného z takého množstva, aké uvádzam v recepte na nugát a asi 50g zeleného marcipánu. Množstvá som hore nepísala preto, lebo logicky všetko závisí od toho, aké veľké guľky urobíte. Ja som urobila maličké. |
![]() |
Guľky namáčame do trochu vychladnutej čokoládovej polevy. Tú si pripravíme rozpustením čokolády na varenie s kúskom Cery vo vodnom kúpeli - voda nesmie vrieť. Nemám to odfotené, ale guľky som ukladala na papier na pečenie - čokoláda sa vôbec neprilepí a idú z neho ľahúčko dole. Potom už len uložiť do košíčkov.... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (22.12.2014, 20:20) |
Musím sa smiať - posledný komentár k týmto guličkám som mala ja takmer pred dvoma rokmi! Nuž ale dnes sa musím pochváliť - na našom vianočnom stole budú aj pravé Mozartove guľky a to dokonca s guličkou prifarbenou pistáciami! Takže Evka - ďakujem veľmi pekne, receptík u mňa čakal dlho, predlho, ale dočkal sa a výsledok je eňo-ňuňo. Paráda - a ten nugát je chuťovo báječný. Takže ešte raz - ďakujem a prajem krásne sviatky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (23.3.2013, 17:23) |
Evka, Tvoj recept mám už dĺĺĺho vytlačený a nachystaný na nejakú príležitosť. ALE! - chcela by som si zafarbiť marcipán pistáciami, nech už to stojí za to. Ja však nikde neviem zohnať neslané pistácie, akoby ani neexistovali . Ty si to farbila potravinárskymi farbami? Netušíš, kde by sa dali zohnať tie pistácie bez soli? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (19.4.2012, 11:37) |
vyzerajú výborne Nestíhala by som ich robiť ,všetky by som  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (27.4.2012, 8:39) |
Silvinka, mozartky patria k mojim oblubenym pralinkam. Ale najlepsie su bud tie prave zo Salzburgu alebo tieto domace Aj ked je pracne ich vyrobit, stoji to za to, lebo tie v obchodoch su proti nim suvix  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
ALENA M. (Alimaci) ID 117861 (19.12.2009, 21:02) |
Ahoj Evka, gulky su uzasne, robila som ich nugatom, podla tvojho receptu. Po zahryznuti vyzeraju uzasne, ta trojfarebna kombinacia. Excelentne. dakujem za receptiky... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (19.12.2009, 21:12) |
Alenka, ďakujem za pochvalu, moc sa tešíííím tejto super správičke od teba tak aj nugátik sa ti podaril vyrobiť? skvelééé Ja som mala tú česť jesť tieto guľky ručne vyrábané v Salzburgu kus za 80 centov a miestami mám pocit, že tieto domáce sú od nich ešte lepšie Tak ste si domka pošmákli - Mozartky sú veru staré-známe lakocinky krásne sviatky prajem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena A. (AJLENKA) ID 85420, mimibazar.sk/ajlenka (18.12.2009, 23:30) |
tieto super guľky musím aj ja niekedy vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (19.12.2009, 9:01) |
Alenka budem rada, ak vyskúšaš  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (1.12.2009, 10:15) |
joj, môj synátor zaťažený na marcipán by si zgustol  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (2.12.2009, 18:24) |
Anička, o tom vôbec nepochybujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
beata l. (kjhgf) ID 118277 (1.12.2009, 10:00) |
Skvelé určite vyskúšam. Ako dlho skladujete doma robený nugát?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (2.12.2009, 18:27) |
ďakujem beatka z teoretického hľadiska by sa mal dať skladovať v chladničke, prikrytý alobalom ca. 14dní, žiaľ nemám overené- u nás nikdy tak dlho nevydržal  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (24.4.2009, 22:37) |
ďakujem mockrááát  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Evka Š. (Zigi222) ID 86477, mimibazar.sk/zigi222 (9.4.2009, 14:27) |
To vypadá skvele,hneď by som si dala ,Skvelé recepty ešte že si písala komentár inak by som ťa nenašla s týmito receptami a to by bola škoda, Tak už sa teším na ich výrobu pappa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (upravené 9.4.2009, 16:42) |
Ďakujem Evka. No veď to sa nedalo nenapísať komentár k tej tvojej originálnej Inak tieto guľky sú moja srdcovka a je to aj pekný darček niekomu k sviatku Tak nech sa ti vydaria  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anka H. (ankahaj) ID 12354 (2.3.2009, 9:42) |
No parada nemam slov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (2.3.2009, 14:44) |
ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daniela B. (Danielka) ID 79976 (1.3.2009, 20:11) |
Super .Ja aj moja dcerka milujeme mozartove guľky,ale málokedy si ich môžeme dovoliť .Mám ale otázku,ako sa dá vyrobiť,alebo kde sa dá kúpiť ten zelený marcipán.Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (upravené 2.3.2009, 7:57) |
Ahoj Danielka, ďakujem. No, čo sa týka zeleného marcipánu, môžeš si ho opäť buď vyrobiť - t. j. zafarbíš marcipánovú hmotu zeleným potravinárskym farbivom. Alebo si ho kúpiť - viem, že na Slovensku ho predávajú v Carrefour - v potravinách v oddelení zákuskov a tort. Mávajú rôzne balenia - aj malinké šúločky s malou hmotnosťou - tie úplne stačia do guliek. Aspoň v Žiline to tak je. Dá sa ešte zafarbiť neslanými pistáciami rozmixovanými na prášok - ale to je už veľmi drahá záležitosť (sú použité v ručne vyrábaných Mozartových guľkách)- kvôli vysokej cene neslaných pistácií sa do toho ani ja nepúšťam. Hádam som trošku pomohla...Tak držím palce, aby sa ti Mozartky vydarili.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Milka -. (mimianka) ID 84111 (1.3.2009, 17:46) |
kto by povedal, že niečo tak drahé v obchode, je tak jednoduché na výrobu doma  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 17:52) |
No, Milka máte pravdu, tie guľky sú veru drahá záležitosť. Pokiaľ ale máte k dispozícii kupovaný nugát, sú ešte jednoduchšie.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 17:50) |
Ďakujem Lucka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana M. (artemisia) ID 84576 (1.3.2009, 17:12) |
Mozartove guľky milujem a priznávam, že za ne utrácam "majland". Mám však alergiu na lieskovce, môže sa nugát pripraviť aj z mandlí, alebo vlašských orechov? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 17:26) |
Ahoj Janka, nugát možno vyrobiť aj z mandlí. Z vlašských orechov - to neviem, ale môžeš vyskúšať, teoreticky by to malo byť úplne v pohode. Recept na výrobu nugátu nájdeš v mojich receptoch.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Jana M. (artemisia) ID 84576 (1.3.2009, 20:17) |
Ďakujem, už som si ho okopírovala a teším sa, ako ho vyskúšam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (1.3.2009, 16:28) |
delikateska ďakujem za recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 16:40) |
Za málo , rado sa stalo...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Viktor K. (Mikys) ID 544, mimibazar.sk/mikys (1.3.2009, 16:17) |
poprosím o recept na nugát  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 16:22) |
Hneď dodám, mam všetko pofotené, len chvíľočku strpenia kým to všetko nahodím...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (1.3.2009, 16:13) |
Evka, ty si poklad Milujem tieto gulicky a konecne si ich budem moct urobit aj doma. Vdaka za receptik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 16:25) |
Adka ďakujem. Aj ja ich zbožňujem Vo všetkých ich variáciách. Som rada, že sa môžem podeliť o receptík.. U nás doma išli na odbyt...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |