Eva K. (evekei) ID 31604 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 31 návštěvníkov)
Pravé Mozartove gulky (Mozartkugeln)
[ recept č. 11737 zo dňa 1.3.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
pravý nezafarbený mandľový marcipán * pravý mandľový marcipán zafarbený na zeleno (v pravých ručne vyrábaných je marzipán zafarbený na zeleno pridaním najemno zomletých neslaných pistácií) * nugát (kupovaný alebo doma vyrobený - návod nájdete v mojich receptoch) * čokoládový poleva (čokoláda na varenie + kúsok Cery) * papier na pečenie (na tieto guľky môžete samozrejme použiť aj zbytky nepravého marcipánu, ktorý vám ostal po zdobení torty, avšak pravý je pravý...:)
POSTUP PRÍPRAVY
Zaujímavosti: Mozartove guľky pochádzajú zo Salzburgu. Kdo by nepoznal tieto malé, drahé čokoládové guľky v zlatom alebo červenom obale s vyobrazením Mozarta, ktoré sú azda najslávnejšou rakúskou cukrovinkou. Toto sú však Mozartove guľky vyrábané v továrňach. Tie pravé sa vyrábajú ručne v Salzburgu - cukrárskej dielni rodiny Fürstovcov a sú balené v striebornom obale s modrým vyobrazením Mozarta. Ručne ich vyrába päť ľudí podľa receptúry z roku 1890. Jeden ručne robený kus stojí okolo 1 Eur. Ale aj tak sa dobre predávajú...:))
Takže ak sa chcete tak ako ja zahrať na člena rodiny Fürstovcov :)), môžte si výrobu guliek vyskúšať na vlastnej koži...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
Zo zeleného marcipánu si vytvoríme malinkú guličku.
Z nugátu si odoberieme kúsok, v rukách ho roztlačíme na placku a zelenú guľočku v ňom obalíme.
Z nefarbeného marcipánu si odtrhneme väčší kus a v rukách vyformujeme tenšiu placku - kto chce môže si aj vyvalkať, ale takto je to jednuchšie a rýchlejšie.
A do vytvorenej bledej marcipánovej placky zabalíme nugátovú guličku s ukrytou zelenou guličkou.
Zformujeme peknú guličku, ktorú povaľkáme v dlaniach, aby mala hladký povrch.
A tú sú všetci páni na holenie :)) (lepšie povedané pripravení na čokoládový kúpeľ) Ale najprv ich ešte dajte aspoň na 30min. do chladničky, aby vytuhli. Len tak orientačne - celkovo som minula na uvedené množstvo guličiek na obrázku asi 200g pravého nefarbeného marcipánu, asi 1/3 domáceho nugátu vyrobeného z takého množstva, aké uvádzam v recepte na nugát a asi 50g zeleného marcipánu. Množstvá som hore nepísala preto, lebo logicky všetko závisí od toho, aké veľké guľky urobíte. Ja som urobila maličké.
Guľky namáčame do trochu vychladnutej čokoládovej polevy. Tú si pripravíme rozpustením čokolády na varenie s kúskom Cery vo vodnom kúpeli - voda nesmie vrieť. Nemám to odfotené, ale guľky som ukladala na papier na pečenie - čokoláda sa vôbec neprilepí a idú z neho ľahúčko dole. Potom už len uložiť do košíčkov....
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (22.12.2014, 20:20) |
Musím sa smiať - posledný komentár k týmto guličkám som mala ja takmer pred dvoma rokmi! Nuž ale dnes sa musím pochváliť - na našom vianočnom stole budú aj pravé Mozartove guľky a to dokonca s guličkou prifarbenou pistáciami! Takže Evka - ďakujem veľmi pekne, receptík u mňa čakal dlho, predlho, ale dočkal sa a výsledok je eňo-ňuňo. Paráda - a ten nugát je chuťovo báječný. Takže ešte raz - ďakujem a prajem krásne sviatky |
ODPOVEDAŤ |
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (23.3.2013, 17:23) |
Evka, Tvoj recept mám už dĺĺĺho vytlačený a nachystaný na nejakú príležitosť. ALE! - chcela by som si zafarbiť marcipán pistáciami, nech už to stojí za to. Ja však nikde neviem zohnať neslané pistácie, akoby ani neexistovali . Ty si to farbila potravinárskymi farbami? Netušíš, kde by sa dali zohnať tie pistácie bez soli? |
ODPOVEDAŤ |
| sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (19.4.2012, 11:37) |
vyzerajú výborne Nestíhala by som ich robiť ,všetky by som |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (27.4.2012, 8:39) |
Silvinka, mozartky patria k mojim oblubenym pralinkam. Ale najlepsie su bud tie prave zo Salzburgu alebo tieto domace Aj ked je pracne ich vyrobit, stoji to za to, lebo tie v obchodoch su proti nim suvix |
ODPOVEDAŤ |
ALENA M. (Alimaci) ID 117861 (19.12.2009, 21:02) |
Ahoj Evka, gulky su uzasne, robila som ich nugatom, podla tvojho receptu. Po zahryznuti vyzeraju uzasne, ta trojfarebna kombinacia. Excelentne. dakujem za receptiky... |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (19.12.2009, 21:12) |
Alenka, ďakujem za pochvalu, moc sa tešíííím tejto super správičke od teba tak aj nugátik sa ti podaril vyrobiť? skvelééé Ja som mala tú česť jesť tieto guľky ručne vyrábané v Salzburgu kus za 80 centov a miestami mám pocit, že tieto domáce sú od nich ešte lepšie Tak ste si domka pošmákli - Mozartky sú veru staré-známe lakocinky krásne sviatky prajem |
ODPOVEDAŤ |
| Alena A. (AJLENKA) ID 85420, mimibazar.sk/ajlenka (18.12.2009, 23:30) |
tieto super guľky musím aj ja niekedy vyskúšať |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (19.12.2009, 9:01) |
Alenka budem rada, ak vyskúšaš |
ODPOVEDAŤ |
| Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (1.12.2009, 10:15) |
joj, môj synátor zaťažený na marcipán by si zgustol |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (2.12.2009, 18:24) |
Anička, o tom vôbec nepochybujem |
ODPOVEDAŤ |
beata l. (kjhgf) ID 118277 (1.12.2009, 10:00) |
Skvelé určite vyskúšam. Ako dlho skladujete doma robený nugát? |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (2.12.2009, 18:27) |
ďakujem beatka z teoretického hľadiska by sa mal dať skladovať v chladničke, prikrytý alobalom ca. 14dní, žiaľ nemám overené- u nás nikdy tak dlho nevydržal |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (24.4.2009, 22:37) |
ďakujem mockrááát |
ODPOVEDAŤ |
Evka Š. (Zigi222) ID 86477, mimibazar.sk/zigi222 (9.4.2009, 14:27) |
To vypadá skvele,hneď by som si dala ,Skvelé recepty ešte že si písala komentár inak by som ťa nenašla s týmito receptami a to by bola škoda, Tak už sa teším na ich výrobu pappa |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (upravené 9.4.2009, 16:42) |
Ďakujem Evka. No veď to sa nedalo nenapísať komentár k tej tvojej originálnej Inak tieto guľky sú moja srdcovka a je to aj pekný darček niekomu k sviatku Tak nech sa ti vydaria |
ODPOVEDAŤ |
Anka H. (ankahaj) ID 12354 (2.3.2009, 9:42) |
No parada nemam slov |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (2.3.2009, 14:44) |
ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
| Daniela B. (Danielka) ID 79976 (1.3.2009, 20:11) |
Super .Ja aj moja dcerka milujeme mozartove guľky,ale málokedy si ich môžeme dovoliť .Mám ale otázku,ako sa dá vyrobiť,alebo kde sa dá kúpiť ten zelený marcipán.Ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (upravené 2.3.2009, 7:57) |
Ahoj Danielka, ďakujem. No, čo sa týka zeleného marcipánu, môžeš si ho opäť buď vyrobiť - t. j. zafarbíš marcipánovú hmotu zeleným potravinárskym farbivom. Alebo si ho kúpiť - viem, že na Slovensku ho predávajú v Carrefour - v potravinách v oddelení zákuskov a tort. Mávajú rôzne balenia - aj malinké šúločky s malou hmotnosťou - tie úplne stačia do guliek. Aspoň v Žiline to tak je. Dá sa ešte zafarbiť neslanými pistáciami rozmixovanými na prášok - ale to je už veľmi drahá záležitosť (sú použité v ručne vyrábaných Mozartových guľkách)- kvôli vysokej cene neslaných pistácií sa do toho ani ja nepúšťam. Hádam som trošku pomohla...Tak držím palce, aby sa ti Mozartky vydarili. |
ODPOVEDAŤ |
| Milka -. (mimianka) ID 84111 (1.3.2009, 17:46) |
kto by povedal, že niečo tak drahé v obchode, je tak jednoduché na výrobu doma |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 17:52) |
No, Milka máte pravdu, tie guľky sú veru drahá záležitosť. Pokiaľ ale máte k dispozícii kupovaný nugát, sú ešte jednoduchšie. |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 17:50) |
Ďakujem Lucka |
ODPOVEDAŤ |
| Jana M. (artemisia) ID 84576 (1.3.2009, 17:12) |
Mozartove guľky milujem a priznávam, že za ne utrácam "majland". Mám však alergiu na lieskovce, môže sa nugát pripraviť aj z mandlí, alebo vlašských orechov? |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 17:26) |
Ahoj Janka, nugát možno vyrobiť aj z mandlí. Z vlašských orechov - to neviem, ale môžeš vyskúšať, teoreticky by to malo byť úplne v pohode. Recept na výrobu nugátu nájdeš v mojich receptoch. |
ODPOVEDAŤ |
| | | Jana M. (artemisia) ID 84576 (1.3.2009, 20:17) |
Ďakujem, už som si ho okopírovala a teším sa, ako ho vyskúšam. |
ODPOVEDAŤ |
| Eva T. (Evulqa) ID 33802 (1.3.2009, 16:28) |
delikateska ďakujem za recept |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 16:40) |
Za málo , rado sa stalo... |
ODPOVEDAŤ |
| Viktor K. (Mikys) ID 544, mimibazar.sk/mikys (1.3.2009, 16:17) |
poprosím o recept na nugát |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 16:22) |
Hneď dodám, mam všetko pofotené, len chvíľočku strpenia kým to všetko nahodím... |
ODPOVEDAŤ |
| Adriana S. (adrika280) ID 34442 (1.3.2009, 16:13) |
Evka, ty si poklad Milujem tieto gulicky a konecne si ich budem moct urobit aj doma. Vdaka za receptik |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 16:25) |
Adka ďakujem. Aj ja ich zbožňujem Vo všetkých ich variáciách. Som rada, že sa môžem podeliť o receptík.. U nás doma išli na odbyt... |
ODPOVEDAŤ |