. .. .. .. .. .. .
. .

Nugát (pre výrobu praliniek, guliek,...) - RECEPT 11738

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

CUKROVINKY

ID 31604 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 44 návštěvníkov)


Nugát (pre výrobu praliniek, guliek,...)


[ recept č. 11738 zo dňa  ]


Nugát (pre výrobu praliniek, guliek,...)


POTREBNÉ PRÍSADY

200g lieskových orieškov * 250g kryštálového cukru * 6-10 polievkových lyžíc sladkej šľahačkovej smotany * 5 polievkových lyžíc vody * 125g horkej čokolády (nie varovej!)

POSTUP PRÍPRAVY

Nugát je neoddeliteľná súčasť všetkých praliniek. Keďže viem, že na Slovensku je dodnes takmer nemožné kúpiť nugátovú masu, prispievam receptíkom ako si ho svojpomocne vyrobiť doma. Ja som použila na výrobu lieskovce, ale rovnako je možné namiesto nich použiť aj mandle a získate mandľový nugát. Samozrejme doma vyrobený nugát nie je úplne totožný s chuťou toho kupovaného ani s chuťou nugátových plniek v čokoládach, nakoľko tam je to už záležitosťou továrenskeho spracovanie - rôznych stabilizátorov, farbív, aróm, a pod. Doma vyrobený nugát však veľmi príjemne a prirodzene chutí aj vonia po pražených orieškoch a čokoláde a vždy bude mať taký status, že ste ho vyrobili vlastnými rukami, čo vždy veľmi ocenia ľudia, pre ktorých pralinky z neho vytvoríte...

Postup: nižšie...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Najprv si pripravíme lieskovce. Do nugátu idú troška opražené. Takže si oriešky vysypeme na plech a strčíme na chvíľku!! do rúry. Poriadne ich kontrolujeme - nesmú veľmi zhnednúť, chceme ich len jemne opražiť. Počas pečenia ich vareškou premiešavame. Plech po nich ostane trošku mastný, lebo oriešky trochu pustia tuk.
Trošku opražené oriešky vysypeme do čistej utierky, zabalíme a naozaj dôkladne vyšúchame - to preto aby sme sa zbavili aspoň časti šupiek. (pri výrobe mandľového nugátu - mandle sa zbavujú šupky ponorením do vriacej vody - potom sa šupka ľahko zvlečie, olúpané mandle potom ešte opražíme rovnakým spôsobom ako lieskovce - dávajte naozaj veľký pozor, aby príliš nezhnedli!).
Tu je výsledok nášho snaženia - lieskovce sme zbavili časti šupiek a máme ich mierne opražené (zároveň sa celým príbytkom šíri nádherná aróma pražených lieskovcov:) Ako vidno na obrázku rovno ich vsypeme do elekt. robota a rozmixujeme na čo najjemnejšie, až by som povedala na kašu.
Rozmixované lieskovce...
Do hrnca vsypeme cukor s 3 polievkovými lyžicami smotany a 5 polievkovými lyžicami vody. A za stáleho miešania necháme na miernom plameni zovrieť. (ak sa nám počas prípravy masa nepozdáva, pridáme viac smotany - preto som aj v surovinách napísala také rozpätie - avšak nepreháňať, aby nugát nebol veľmi mastný! to uvedené množstvo smotany platí pre celý recept, to znamená, že vám musia ostať ešte 3 polievkové lyžice na dokončenie nugátu - viď nižšie.)
Za naozaj stáleho a dôkladného miešania uvaríme sirup - mal by mať trošku nahnedlú farbu - čiže cukor má trochu skaramelizovať - ako vidieť na obrázku môj síce nemá takú farbu (vidíte, aj s chybou sa dá spraviť dobrý nugát:), ale to nevadí. Bude vám to bublať, ale nezľaknite sa toho, hlavne dôkladne miešajte, aby sa cukor v sirupe úplne rozpustil. Neskúšajte sirup chutnať!!! Má vysokú teplotu - asi ako karamel, mohli by ste sa popáliť....
Čokoládu rozlámte na kocky a postupne pridávajte do sirupu. Ďalšie kúsky pridajte až po rozpustení predošlých. Aj tu je najdôležitejšie stále miešať!!
Po rozpustení posledného kúska čokolády masu odstavte z ohňa, ale neprestávajte miešať. Po ruke majte pripravené rozmixované lieskovce - tie všetky nasypte do vzniknutej masy, pridajte ešte 3 polievkové lyžice smotany a všetko spolu dobre premiešajte.
Opláchnite formu na pečenie alebo zapekaciu misu s vysokými okrajmi studenou vodou a vylejte do nej nugát a rozotrite. Všetko robte šikovne, lebo nugát rýchlo tuhne. Nechajte ho stuhnúť pri izbovej teplote. Hotový možno použiť do Mozartových guliek alebo iných cukroviniek.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Pravé Mozartove gulky (Mozartkugeln) | Nugát (pre výrobu praliniek, guliek,...) | Plnený sendvič >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Lucia K. (Lucinda) ID 5493, mimibazar.sk/emmusa (3.12.2012, 20:29)
Ahoj Evka chcem sa spýtať ako dlho, (respektíve ako krátko) a na koľkých stupňoch treba pražiť oriešky?
ďakujem, Lucia
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (4.12.2012, 18:26)
Ahojky Lucka. No to si mi dala zapeklitu otazku ,-) Nakolko som oriesky este nepripravovala v novej elektrickej rure a tuna som ho robila este v plynovej rure, kde neboli stupne Celzia :-) Ale tak laicky usudzujem, ze tak na 170 stupnoch by si to mohla skusit s tym, ze ich budes sledovat, aby nezhoreli. (L) Tak nech sa vydaria (hello)
ODPOVEDAŤ
Monika M. (minka75) ID 52549 (13.12.2010, 19:52)
Tak ten môj skončil v koši. Ako som začla pridávať čokoládu hneď stuhol, bola ztoho len sipká zmes aj lutujem že som tam pridala ostatné ingrediencie . Neviem kde je chyba, všetko som robila podla postupu.
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (14.12.2010, 21:14)
To mi je ľúto Monika :-| :-| :-| netuším kde sa stala chyba, ale niekde sa musela, keďže mne sa vždy podaril...Ale je to tak 50% na 50% - niekomu sa vydari super a niekomu nestuhne. Snáď sa bude dať aj taký nepodarok do niečoho použiť...lebo inak je to fakt škoda surovín...
ODPOVEDAŤ
Zuzana D. (avanka) ID 14337 (2.12.2009, 21:17)
Evi, dnes poobede som nugat dorobila z polovicnej davky na skusku, na chut je fantasticky, ale drobi sa, takze nie je mozne z neho urobit placku... :^) :^)chcela som ho pouzit na Mozartove gule pre maminu na narodeniny...
Myslis, ze keby som ho spracovala s trochou masla, pomohlo by?
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (2.12.2009, 21:41)
joooj, Zuzanka, to ma fakt veľmi mrzííí :-| :-| :-| fakt netuším, prečo sa niekomu nugát fantasticky podarí a niekomu nie *-) *-) *-) ale niečo mi vraví, že zato môže na začiatku receptu ten cukrovy sirup - treba ho robiť na naozaj maličkom plameni - až kým sa cukor celkom, celkom nerozpustí....no ja by som ti veľmi rada poradila, ako to zachrániť, žiaľ mne sa toto nikdy s nugátom nestalo, ale v podstate to s tým maslom môžeš vyskúšať - najskôr to skús na malej vzorke a keď to bude ok, tak vymiešaj celý nugát. A nedávaj moc veľa toho masla. Ono napríklad kupovaný nugát, keď sa z neho robí krém do torty, tak sa tiež vymieša buď s maslom alebo šľah. smotanou. Ale to je kupovaný...Určite mi daj prosím vedieť, ako si pochodila...držím palčeky (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana D. (avanka) ID 14337 (2.12.2009, 21:53)
Skusim a napisem.....ale ktovie, ci bude co rozrabat, lebo z neho akosi nebezpecne ubuda ;-) ;-) ;-)je ozaj vyborny
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (2.12.2009, 21:57)
;-) ;-) no keď už nič iné, aspoň si človek omastí bruško, však? :-) :-) ja keď ho spravím tiež musím všetkých odháňať od neho a hlavne teda seba (smich) (smich) (zajic) (zajic) aby jeho osud nebol spečatený ešte predtým ako ho použijem na gulky :-) :-) každopádne Zuzka, daj vedieť, ak sa ti z neho dačo podarí... (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Miriam P. (mimapa) ID 84018 (30.11.2009, 22:45)
Dobry den, chcem sa spytat, bolo by mozne nahradit oriesky vlasskymi orechami? Nakolko na mandle i lieskovce mame alergiu. Dakujem.
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (2.12.2009, 18:31)
Miriamka, malo by sa to dať aj s vlašskými orieškami...len ja som nikdy neskúšala vlašské pražiť a ošúpať *-) *-) ale v podstate to praženie je hlavne kvôli lepšej aróme a šupky hádam až tak vadiť nebudú... (hello) (hello) (andel) (stromecek)
ODPOVEDAŤ
ALENA M. (Alimaci) ID 117861 (30.11.2009, 22:31)
Ahoj Evka,
chcem sa opytat ci mozem pouzit kupovane mlete mandle. Nemam totiz mixer.
Pises ze mandle by sa mali poprazit a tak zomliet. Neviem ci kupovane mlete mandle boli prazene. Nemas s tym nejake skusenosti?

Dakujem
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (2.12.2009, 18:35)
Ahoj Alenka (hello) ako som písala, praženie je hlavne kvôli dosiahnutiu silnejšej orieškovej arómy, takže to by nemalo až tak vadiť, ak dáš aj neopražené. A tie hotové kupované mleté mandle majú jednu veľkú výhodu - že sú zomleté na jemno-jemnúčko, čo je žiadúce a čo sa domácim mletím dá ťažšie dosiahnuť, takže podľa mňa kupované mleté môžeš použiť (i keď ja som ešte takto neskúšala...) (L) (L) (L) (jezisek) (pernicek) (andel)
ODPOVEDAŤ
Iveta K. (Iva68) ID 93319 (13.7.2009, 21:42)
Dobrý večer Evka,chcem sa opýtať prečo do nugátu nemôže ísť varová čokoláda.Je mastnejšia ako horká alebo v čom je problém?Receptík sa mi páči, určite ho vyskúšam a dám vedieť ako dopadol.Dobrú noc.Iveta.
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (13.7.2009, 22:21)
Ahoj Ivetka (hello) recept mám zo starej nemeckej kuchárky a tam upozorňujú, že treba dať horkú čokoládu, a tiež jedna kočka dole v komentároch písala, že použila varovú a nugát jej nechcel stuhnúť a bol lepkavý...A správne píšeš aj ty, že varová je mastnejšia - obsahuje zrejme viac tuku ako kakaa a to nie je vhodné pre tento receptík...Som rada, že ťa receptík zaujal :-) a ak ho budeš robiť, tak ho hlavne rob na čo najmenšom - minimálnom plameni a neustále miešaj - cukor sa musí dobre rozpustiť. Držím palce, aby sa ti vydaril (L) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (24.4.2009, 22:18)
moj drahy miluje vsetko nugatove, takze dalsi recept, ktory musim vyskusat: :-) dam vediet ci sa podaril a ako chutil. Dakujeeem za dalsie super tipy |:o) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (24.4.2009, 22:36)
Dúfam, že sa ti podarí, odporúčam držať sa podrobne receptíku a postupu....Aj my doma nugátik milujeme (zajic) a domáci je domáci (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (11.7.2009, 15:44)
Evka, nugatik som minuly tyzden spravila (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) a tak nejak to dopadlo. chutil viacerim, takze urcite odporucam vsetkym spravit. Priprava je v podstate jednoducha, staci sa drzat receptiku :-) Ja som isla aj tak trosku odhadom.. nejak nepouzivam vahu, ale vydarilo sa |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (12.7.2009, 15:10)
jejda, Žanetka, to ma vééééééééľmi teší, že sa ti nugát vydaril a hlavne, že chutil! takúto mám radosť (radost) (radost) (radost) (radost) |:o) |:o) |:o) :-) :-) :-) vieš, ja som sa už začala obávať, že budem musieť dáko pozmeniť receptík, lebo sa 2 alebo 3 kočkám tu na MMB nevydaril - vraj im nestuhol... *-) tak ale ty píšeš, že všetko bolo v pohode, takže ti nugátik vyšiel podľa predstáv aj vzhľadovo?? Mne sa tiež vždy podaril úplne krásne, tak som naozaj nevedela, kde sa im mohla stať chyba...A ty Žanetka si macher, keď aj bez váhy sa ti vydaril (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Krásnu nedeľu prajem (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (12.7.2009, 18:08)
esteze si ho nedala prec (L) (L) (L). Mozno nestuhol prave kvoli cokolade.. alebo.. mozno fakt velmi vela slahacky.. alebo sa miesalo veeelmi veelmi rychlo 8-| 8-| 8-| ale nie.. Tiez tipujem na nie spravny vyber cokoladky..
a bez vahy robim takmer vsetko.. a vlastne aj bez ochutnania :^) :^) :^) Este raz dakujem za super tip.. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Anna R. (Anci1i) ID 16868 (23.3.2009, 8:52)
Evka, chcem sa opýtať, či musia byť lieskové oriešky, lebo dcéra je na ne alergická. Nedajú sa niečím nahradiť? (L) (L) *-) |:o)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (23.3.2009, 9:21)
Ahoj Anna, lieskovce sa dajú nahradiť mandľami. (F) (K) (hello)
ODPOVEDAŤ
Zuzana N. (zuzuska) ID 9064 (22.3.2009, 13:07)
Dobry den Evka, robila som nugat, chutovo je vyborny, len nejako mi nestuhol :-(, neviete kde by mohla byt chyba a co s tym :-S? Dakujem za rady.
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (22.3.2009, 13:32)
Dobry den, Zuzanka, to ma veľmi mrzí. To ste ho mali úplne tekutý, že sa lial?A nedali ste tam veľa smotany? Koľko ste ho nechali tuhnúť?mal by sa nechať do druhého dňa. Skúste ho dať aj do chladničky a uvidíte. Na druhej strane nugát by zase nemal byť tuhý ako kameň, proste taký aby sa z neho dali tvarovať tie guľky. Prípadne ako krajné riešenie je znova ho dať roztopiť nad plameň a pridať do neho dodatočne viac rozmixovaných orieškov - ja som toto síce nikdy neskúšala, lebo zatial sa mi vždy podaril, ale možno to pomôže...Napíšte mi.. držím palce...majte sa (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana N. (zuzuska) ID 9064 (22.3.2009, 18:10)
Uplne sa nelial, ale je to taka lepkava masa. Robila som ho vcera, uz je aj v ladnicke a stale nic :(((. Chcela som z neho robit Vase Mozartove gulky ale neda sa z neho nic tvarovat, tak este uvidim. Smotany tam vela nebolo, ale dala som tam varovu cokoladu, tak ci to nebol ten problem :-|. Dakujem a pekny den.
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (upravené 22.3.2009, 19:02)
Zuzka, to aj mňa veľmi prekvapuje, čo sa Vám z toho stalo. :-o Keby som ho robila len raz tak nepoviem, ale ja som ho už robila viackrát a s takýmto problémom som sa nestretla *-) Ako ste správne napísali problém mohol byť jedine v tej varovej čokoláde - hodí sa na polevy, preto som to napisala aj do predpisu s výkričníkom. Keď už Váš nugát nemôžete použiť do guliek, tak aspoň napr. ako náplň do palaciniek. Nabudúce sa už určite podarí. (hello)
ODPOVEDAŤ
Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (1.3.2009, 19:58)
mňam mňam :-),tiež by som asi z toho nestihla nič urobiť (zajic)
ODPOVEDAŤ
Magdaléna H. (hrmka) ID 421 (1.3.2009, 19:39)
ten by asi pri mne dlho nevydržal, a to by som ho vôbec ani nemusela použiť do nejakých iných receptov, jednoducho by som ho (zajic) :-$ :-$ :-$ :-p (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 19:45)
Ako vravíš Magdalénka - nugát sa v domácnosti dlho neohreje....Ja keď som ho robila, tak som sa musela oháňať, aby mi ho nezjedli ešte pred tým ako som z neho dačo vytvorila... ;-)
ODPOVEDAŤ
Viktor K. (Mikys) ID 544, mimibazar.sk/mikys (1.3.2009, 18:51)
Ďakujééééém (F) (L)
ODPOVEDAŤ
Mirka G. (mimi16) ID 12614, mimibazar.sk/mimi16 (1.3.2009, 18:48)
Evka, ako dlho dopredu sa to môže pripraviť pre konečnou úpravou? Nebude veľmi tuhý alebo vyschnutý povedzme po týždni - dvoch a kde sa má skladovať? V chladničke v nejakej nádobke? Alebo sa musí tvarovať hneď? Ďakujem. *-)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 19:30)
Mirka nugát by mal vydržať cca 14 dní. Priznám sa, že tak dlho som ho ešte nikdy neskladovala a asi by som sa aj trošku bála. Ja si ho spravím tak 2 dni dopredu a na tretí z neho tvorím. Zároveň si však myslím že týždeň by mal určite vydržať - ak ho dobre zakryješ alobalom a dáš do chladničky. (hello)
ODPOVEDAŤ
Mirka G. (mimi16) ID 12614, mimibazar.sk/mimi16 (1.3.2009, 21:07)
Ďakujem Evi, chystám sa na väčši pečenie a všetko sa nebude dať popripravovať za jeden deň, preto ma to zaujíma. Urobím to tak max. týždeň dopredu, už sa teším (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 21:09)
Držím palce, aby sa ti vydaril (L)
ODPOVEDAŤ
Adriana S. (adrika280) ID 34442 (1.3.2009, 18:08)
Evka, vdaka za receptik (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 18:41)
Za málo (F) (K)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu