Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Ivana P. (Ika) ID 2154 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)
Mexické mäso s pomarančami a cibuľovou salsou.
[ recept č. 1148 zo dňa 13.3.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg bravčovej krkovičky, 1 bobkový list, 1 lyžička sušeného tymiánu, 1/2 lyžičky majoránky, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 1 pomaranč, cca 100g bravčovej masti SALSA: 1 biela cibuľa (alebo pár šalotiek, resp. obyčajná cibuľa), 2-3 lyžice čerstvo vymačkanej pomarančovej šťavy, 8-10 prúžkov nakladaného čili jalapeňo (dostať v hypermarketoch, dá sa nahradiť nakladanou feferónkou alebo čili papričkou, ale najlepšie je použiť jalapeňo), čerstvý koriander alebo iné bylinky - ja používam mrazené provensálske
POSTUP PRÍPRAVY
Vyzerá to síce ako podivná kombinácia, ale nám to veeeeeľmi chutí (teda mne a manželovi, pre deti to veľmi nie je)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Krkovičku (aj s mastným!!!) nakrájame na väčšie kocky - cca 2x2 cm. Nie som priateľka "trasľavého" mäsa, ale tu sa tuk vypečie do chrumkava. Bobkový list, tymián a majoránku rozdrvíme na jemno v mažiari, príp. pomelieme v mlynčeku na korenie. Bobkový list je aj tak najlepšie rozdrviť v prstoch :-). Mäso vložíme do nekovovej misy, pridáme zmes korenia a soľ a prstami to votrieme do mäsa. Prikryté necháme odležať 2 hodinky alebo aj celú noc. Ja väčšinou nemám toľko času, takže mäso si u nás dlho nepoleží. Niekedy len 10 minút. |
![]() |
Cibuľu nakrájame na väčšie kúsky, pomaranč na osminky. Väčšie strúčiky cesnaku prerežeme po dĺžke na polovice. |
![]() |
V hrnci rozpálime masť. Pridáme mäso, cibuľu, cesnak a pomaranče. Kocky mäsa osmažíme do hneda. |
![]() |
Keď je mäso osmažené, vyberieme z hrnca cibuľu a cesnak a vyhodíme ich.Hrniec prikryjeme a dusíme na miernom ohni, kým mäso nezmäkne. |
![]() |
Medzitým si pripravíme salsu: Cibuľu (ja som použila šalotky) nakrájame na tenké polkolieska, bylinky (ak používate čerstvé a nie mrazené) nasekáme. Vložíme do misky a zalejeme pomarančovou šťavou. |
![]() |
Pridáme jalapeňo (predávajú sa v náleve nakrájané na kolieska, zvyknem ich nakrájať na kratšie prúžky). Premiešame a necháme odstáť. |
![]() |
Keď je mäso makké, vyberieme z hrnca kúsky pomaranča a ďalej odokryté varíme, kým sa mäso do chrumkava neopečie. Zvnútra však ostane krásne šťavnaté. |
![]() |
Potom už len naložíma na tanier, na to salsu a ako prílohu opečené tortilly. Dobrú chuť! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Alexandra V. (Saha) ID 521, mimibazar.sk/saha (13.3.2007, 15:11) |
Bozinku, to musi byt teda dobrotka. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Ivana P. (Ika) ID 2154, mimibazar.sk/ika (13.3.2007, 16:47) |
Je to dobrotka, hlavne pre tých, čo majú radi pikantné. Ale mäso samo osebe neštípe, len salsa. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |