Dana P. (pokemonka) ID 48024 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 218 návštěvníkov)
mäkké medovníky
[ recept č. 50766 zo dňa 5.11.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
25 dkg palmarín, 15 dkg medu, 20 dkg prask. cukor, 1 dcl vody, 60 dkg hladkej muky, 2 cele vajcia, 2 cajove lyzicky sody bicarbody, 24 g škoricového cukru a štipka perníkového korenia (to perníkové korenie nemusí byť).
POSTUP PRÍPRAVY
V hrnci roztopíme: 25 dkg palmarínu, 15 dkg medu, 20 dkg prášk. cukru a 1 dcl vody. Do vychladnutej masy (rovno do hrnca) pridáme: 60 dkg hladkej múky, 2 celé vajcia, 2 čajové lyžičky sódy bicarbódy, škoricový cukor a perník.korenie. Vezmeme ručný mixér a všetko pekne zmiešame, na chvíľu dáme do chladničky (ja dávam na 1 hodinu, ideálne je do 24 hodín). Plech na pečenie trošku natieram palmarínom alebo obyčajným maslom. Medovniky pečieme maximalne 10 minút (nie dlhšie, lebo budú tvrdé ! ) pri teplote 180 stupňov. Po upečené (rovno z rúry) HNEĎ potrieť rozšľahaným vajíčkom. Medovníky sú mäkkučné a s cestom sa veľmi dobre pracuje.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
v hrnci si roztopíme palmarín, cukor, med a vodu |
![]() |
po vychladnuti pridáme múku, sódu bicarbónu, vajíčka, 24 g škoricového cukru a štipku perníkového korenia - nemusí byť. Vezmeme mixér a všetko zmiešame. |
![]() |
takto vymixované cesto (bude riedšie) dáme na 1 hodinu do chladničky |
![]() |
na pomúčenú dosku vyberieme (rukou) cesto. Ja ho rozdeľujem na polovicu, lebo je toho veľa. Najskôr spracujem jednu dávku cesta a potom tú druhú (ktorú zatiaľ dávam naspäť do chladničky, aby cesto nezmäklo). |
![]() |
cesto vyvaľkáme, vykrajujeme medovníčky a ukladáme na pomastený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, nie viac ako 10 minút, lebo sú potom tvrdé. |
![]() |
Po upečení HNEĎ potierame rozšľahaným vajíčkom. |
![]() |
moji pomocníci :-) |
![]() |
spolu sme upiekli 160 medovníkov. |
![]() |
náš adventný veniec |
![]() |
detailnejší záber adventného venca |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 56 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3 ďalšie >> |
Jaroslava L. (harampadi) ID 62220, mimibazar.sk/harampadi (11.12.2013, 18:22) |
Vyskúšané!!!!!!!! Super!!!!!!!!!!! Aj my máme konečne medovníky čo sa dajú zjesť. ĎAKUJEM za recept a odporúčam ho všetkým. Varovanie:jedna dávka nestačí,také sú dobré!!!!!!!!!!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Dominika W. (dominika9) ID 17147, mimibazar.sk/dominika9 (9.12.2013, 13:43) |
dopečenééé dakujem za receptík, ja som piekla len 8 min. a trosku by som dala viac cukru..inak ozaj mnaaaaaamka Dominika |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | MARTINA M. (matka79) ID 32145, mimibazar.sk/matka79 (6.12.2013, 16:03) |
dnes som medovnicky robila podla vasho receptu a su skvele,dakujem a prajem krasne sviatky...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Michaela T. (misschell) ID 200925 (2.12.2013, 18:37) |
Sú skvelé mäkké dala som ich do špajze a stvrdli mi do druhého dňa aby boli mäkké majú sa uskladniť v chlade alebo v teple? ďakujem za radu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dana P. (pokemonka) ID 48024 (3.12.2013, 20:33) |
Dobry vecer, my spajz nemame. Ked upeciem medovniky necham ich na mise na stole, na vecer ich uz prikryjem bud utierkou alebo davam do umelohmotnej dozy. AKurat som ich piekla pred 2 tyzdnami na adventny veniec a visia mi na nom uz tyzden (robim veniec skor) a stale su makke. Netusim, preco ich nemate makke este aj na dalsi den, ja mam ten problem, ze ak ich chcem pouzit ako dekoraciu, tak aby neboli makke ich musim pripiect (cize ich peciem viac ako 10 minut a vtedy nie su take makke). Taktiez ich robim hrubsie, cesto nevalkam velmi tenke a snazim sa pouzivat domaci med nie z obchodu a na mojej rure ich peciem 7 minut, potom plech otocim a uz peciem len 2 a pol minuty a akonahle vyberam z rury hned potieram vajickom. Zial Vam inak neviem poradit, lebo mne este nestvrdli. Skuste ich nechat v kuchyni, nedavat do spajzi, mozno im chlad neprospieva. Pekny vecer, dana |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia L. (sealevel) ID 119368 (1.12.2013, 19:20) |
Vcera som robila, su vynikajuce a makkucke Dakujem za receptik |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maria K. (merry) ID 73219 (24.12.2012, 12:15) |
neskutocne!! cesto som dala chladit o 10:30 a uz su dopecene moj velky syncek degustator vraj su super, "take jemne" ,, schvalne som si to nechala na dnes, nech nam vonia cely byt dakujem za uzasny jednoduchy receptik, jaj dala som cukru 220 a mozno by chcelo este kapku vic ! Krasne a Stastne priatelia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea H. (Ajka1) ID 12292 (22.12.2012, 18:23) |
Taketo dobre perniky som este nejedla.MNAAAAAAAAAAAAAAAAM.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jan b. (ela25) ID 264425 (21.12.2012, 9:18) |
Ja som robila tieto medovníčky včera a sú užasne hned makkučke, voňavé, výborné, s cestom sa pracovalo skvelo - jednoducho radosť piecť. ďakujem za super receptík, budem robiť už len tieto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava T. (Mirkaaaa) ID 184596 (19.12.2012, 23:08) |
Dnes som ich piekla! Sú super!!!! Makkučké akurát som mohla dať trošku viac cukru, aspoň mne sa zdajú málo sladké, ale každý doma chválil ďakujem za super recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miriam Š. (mirka.m) ID 58588 (18.12.2012, 14:56) |
Pripadam si ako v reklame, ale naozaj prvy recept na medovnicky, kt. nestvrdnu.... po tolkom peceni som uz poslednu varku nechala len tak na plechu do druheho dna a ostali krasne mäkke.. neverila som kazdemu davam kostovat, moje makkucke medovnicky, tesim sa ze im konecne zuby nepovylamujem... musim hned aj robit druhu davku V E L I K A N S K A V Ď A K A  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana P. (peckamt) ID 107510, mimibazar.sk/peckamt (17.12.2012, 21:17) |
Danka, medovnicky su genialne mooooc dakujem za skvely recept. Povodne som chcela upiect len z polovicnej davky, lebo som bola skepticka.....uz par rokov hladam recept na fakt makke medovniky...zatial mi ziadny "zaruceny" recept na makke medovniky nevysiel. Ale tento Vas ano Nakoniec som sa rozhodla pre celu davku a dobre som urobila ) ..... Tesne pred pecenim som zistila, ze nemam klinceky ale nastastie som nasla pernikove korenie, tak 1 1/2 lyzicky bolo akurat na tuto davku. Prajem krasne Vianoce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Peter J. (Petricek) ID 23623 (17.12.2012, 13:09) |
super receptik, medovnicky sa dobre robili a su stale makkucke.. Dakujeme , Zelame krasne sviatky a . Karin s rodinou |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Beata B. (Bea36) ID 240236 (16.12.2012, 8:06) |
super...vyskusam...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana V. (flinstonovci) ID 126557 (15.12.2012, 22:14) |
Dakujem za receptik..prave som ich dopiekla a su uzasne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Dominika B. (domi187) ID 143537 (upravené 15.12.2012, 13:51) |
Ahoj idem prvý krát piect medovníčky a vybrala som si tvoje :D len neviem kolko škorice a klinčekov tam má íst? a nevadí ked dam 2 polievkové lyžice kakaa do toho? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dana P. (pokemonka) ID 48024 (15.12.2012, 14:48) |
škorice a klinčekov dávam podľa chuti (ja osobne klinčeky veľmi nemusím, ale rozdrvím ich na drobno a dávam ich kvôli vôni), taktiež pridávam lyžičku prášku do perníkov, kakao som ešte neskúšala. Čím viac škorice, tým budú tmavšie. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anita H. (anitahe) ID 186210 (14.12.2012, 17:20) |
Ahoj. Chcem sa ťa opýtať, či na konci, keď sa potierajú rozšlahaným vajíčkom, tak dávaš celé vajíčko, alebo len bielko? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dana P. (pokemonka) ID 48024 (14.12.2012, 18:22) |
ja dávam celé vajíčko.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Anita H. (anitahe) ID 186210 (17.12.2012, 21:00) |
Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 56 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3 ďalšie >> |