mäkké medovníky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
25 dkg palmarín, 15 dkg medu, 20 dkg prask. cukor, 1 dcl vody, 60 dkg hladkej muky, 2 cele vajcia, 2 cajove lyzicky sody bicarbody, 24 g škoricového cukru a štipka perníkového korenia (to perníkové korenie nemusí byť).
POSTUP PŘÍPRAVY
V hrnci roztopíme: 25 dkg palmarínu, 15 dkg medu, 20 dkg prášk. cukru a 1 dcl vody. Do vychladnutej masy (rovno do hrnca) pridáme: 60 dkg hladkej múky, 2 celé vajcia, 2 čajové lyžičky sódy bicarbódy, škoricový cukor a perník.korenie. Vezmeme ručný mixér a všetko pekne zmiešame, na chvíľu dáme do chladničky (ja dávam na 1 hodinu, ideálne je do 24 hodín). Plech na pečenie trošku natieram palmarínom alebo obyčajným maslom. Medovniky pečieme maximalne 10 minút (nie dlhšie, lebo budú tvrdé ! ) pri teplote 180 stupňov. Po upečené (rovno z rúry) HNEĎ potrieť rozšľahaným vajíčkom.
Medovníky sú mäkkučné a s cestom sa veľmi dobre pracuje.
 |
v hrnci si roztopíme palmarín, cukor, med a vodu |
 |
po vychladnuti pridáme múku, sódu bicarbónu, vajíčka, 24 g škoricového cukru a štipku perníkového korenia - nemusí byť. Vezmeme mixér a všetko zmiešame. |
 |
takto vymixované cesto (bude riedšie) dáme na 1 hodinu do chladničky |
 |
na pomúčenú dosku vyberieme (rukou) cesto. Ja ho rozdeľujem na polovicu, lebo je toho veľa. Najskôr spracujem jednu dávku cesta a potom tú druhú (ktorú zatiaľ dávam naspäť do chladničky, aby cesto nezmäklo). |
 |
cesto vyvaľkáme, vykrajujeme medovníčky a ukladáme na pomastený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, nie viac ako 10 minút, lebo sú potom tvrdé. |
 |
Po upečení HNEĎ potierame rozšľahaným vajíčkom. |
 |
moji pomocníci :-) |
 |
spolu sme upiekli 160 medovníkov. |
 |
náš adventný veniec |
 |
detailnejší záber adventného venca |