Tienidlo zo starých novín– pomaranč – do detskej izby
Staré noviny nemusia nevyhnutné skončiť v zbere, ale môžete ich použiť na výrobu netradičného tienidla. Kašírovanie je technika, ktorú určite zvládnete a ktorej výsledok vás milo prekvapí.
Budete potrebovať: nafukovací balónik, noviny, nožnice, lepidlo na tapety, latexové farby, štetce, špáradlá.
Rady a triky: Aby bol výsledok čo najlepší, naneste minimálne 3 vrstvy novín. Novú vrstvu nanášajte vždy po dokonalom zaschnutí predchádzajúcej. Nechajte schnúť najlepšie cez noc. Až keď bude novinová vrstva dostatočne tvrdá a suchá, prepichnite balónik ihlou a odstráňte všetky jeho zvyšky. Aby mal kade odchádzať vzduch zohriaty od žiarovky, prepichnite tienidlo ihlou. Zobraz viac ...
Zelenou farbou natrite aj časť kábla.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbili 4 návštěvníci)
KOMENTÁŘE (4) posledné: 30.1.2013, 21:27 | PŘIDAT KOMENTÁŘ |
Čo spraviť, aby kvety vo váze dlhšie vydržali.
Je dôležité vedieť, že aj odrezaná kvetina este žije a rastie. Najlepšie je kvetiny rezať ráno, pretože vtedy obsahujú najviac šťavy. Ak to nie je možné, odrežeme ich večer, potom čo celý deň zhromažďovali živiny, ktoré im umožnia vo váze dlhšie žiť. Keď čerstvo odrezanú kvetinu nedáme ihneď do vody, začnú sa cievy rozvádzajúce vodu uzatvárať a kvetinka začne pomaly hynúť.
P.S. Ak dávate pred rezanými tulipanmi skôr prednosť tulipánom dopestovaným na vlastnej záhradke, či balkóne, možno vás potešia moje aukcie na cibulky tulipánov, viď foto dole, sú naozaj prekrásne, nájdete ich v kategórii Darčekové predmety, Domáce potreby, Ostatné.
Ďalšie užitočné rady: 1. Kvety, ak je to možné, narezávame pod vodou, aby namiesto vzduchu, ihneď prijímali vodu.
2. Pri ružiach odstránime zo stoniek tŕne plochou hranou nožníc. Ruže bez tŕňov sa ľahšie aranžujú. Zobraz viac ...
3. Kvety každý deň rosíme vlažnou vodou. Dlhšie takto vydržia .
4. Aranžmán nikdy neumiestňujeme na priamom slnku, na vykurovacom telese alebo v prievane, pretože sa tým skracuje životnosť kvetín.
5. Vädnúce kvetiny kvety ihneď odstránime, pretože odovzdávaju do vody etylén, ktorý spôsobuje vädnutie ostatných kvetín.
6. Vodu v nádobe denne dopĺňame, pri niektorých kvetinách, ako mečíky, astry alebo levkoje, sa voda veľmi rýchlo pokazí, preto by sa mala vymieňať každý deň.
7. Aby kvety s dutými stonkami ako stračonôžka a krinum, dlhšie vydržali, naplníme stonky vodou a upcháme vatou.
8. Bylinné stonky posilníme ak do vody pridáme regeneračný prostriedok napr. Floristin, jednu alebo dve kvapky bielidla napr. tekutý chlórový bieliaci lúh. brzdí rozvoj baktérií. V teplej vode rozpustíme kávovú lyžičku cukru, aby sme kvety zásobili cennou glukózou.
Na čo dávať pozor: Keď kupujeme kvety v obchode, treba dávať pozor, aby korunné lupienky boli pevné a intenzívne zafarbené. Listy musia byť zelené a nesmú ešte vädnúť. Či sú kvety čerstvé, najlepšie rozoznáme podľa tyčiniek. Keď sú pevné, kvet sa len nedávno otvoril. Nikdy nekupujte kvety, ktoré stáli vonku na prudkom slnku.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 10 návštěvníků)
KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ |
10 pravidiel zavárania
1. Výber Na zaváranie si vyberajte len kvalitné plody, nahnité a plesnivé vyhoďte! Veľkosť a farba by mali byť podobné. Ovocie očistite a pred plnením do zaváracích pohárov ho zbavte prebytočnej vody odkvapkaním.
2. Príprava Ovocie odstopkujte, vykôstkujte, rozpoľte (podľa druhu). Príliš tvrdé druhy (hrušky, jablká) môžete predvariť v dostatočnom množstve vody (najmenej dvojnásobku, ako je dávka plodov). Na 1/2 litrový pohár počítajte cca 300 až 400 g ovocia.
3. Fľaše Najčastejšie sa na zaváranie používajú poháre s viečkami s nalisovanou bielou gumou alebo poháre so šraubovacím uzáverom twist-off. Poháre a viečka, ktoré nesmú byť poškodené, pred zaváraním dôkladne umyte. Zobraz viac ...
4. Plnenie Odkvapkané ovocie nasypte alebo rukou uložte do zaváracích pohárov. Snažte sa, aby do nich vošlo čo najviac plodov, ale rozhodne ich nevtláčajte nasilu. Poháre naplňte asi 1 cm pod okraj. Šraubovacie viečka neuťahujte! Počas sterilizácie musí unikať vzduch, aby poháre nepopraskali. Viečka utiahnite až po zavarení.
5. Nálev Ovocie zalievajte horúcim nálevom. Častým spôsobom konzervácie je aj sterilizácia mimo obalu. Plody zahrejte k bodu varu a horúce ich nalejte do nahriatych pohárov až po okraj, uzavrite a ihneď položte hore dnom. Musíte pracovať rýchlo, aby neprišlo k ochladeniu. Viečka by potom mohli zle priľnúť.
6. Pre lepšiu chuť Chcete skúsiť niečo netradičné? Stačí do niekoľkých pohárov pridať pár drobností. K marhuliam pridajte pre lepšiu chuť niekoľko kôstok. K jablkám a hruškám môžete dať zasa škoricu, klinček či vanilku.
7. Zaváranie Ak nemáte zavárací hrniec, postačí vám väčší hrniec s pokrievkou. Na dno dajte staršiu utierku alebo textilnú plienku. Na ňu naskladajte dobre zaviečkované poháre (nesmú sa navzájom dotýkať) a zalejte vodou (poháre musia byť potopené). Môžete použiť aj rúru: poháre naskladajte na vyšší plech a zalete vodou, približne 2 cm.
8. Správna teplota Teplotu v zaváracom hrnci kontrolujte pomocou teplomeru. Zasuňte ho do vody a pomaly zahrievajte na 54 stupňov a za ďalšiu polhodinu na teplotu podľa druhu ovocia. Menšie ovocie 10 minút pri 74 stupňoch Celzia, ostatné 15 minút pri 82 stupňoch Celzia. V rúre nastavte teplotu na 180 stupňov a keď voda začne vrieť, znížte ju na 100 stupňov a sterilizujte 20 minút.
9. Kontrola viečok Zaváracie poháre vyberte na podložku, ktorá nesmie byť studená, aby nepopraskali. Po ochladení ich obráťte hore dnom. Zistíte tak, či dobre tesnia. Môžete na ne aj zaklopať, mali by vydávať dutý, hluchý zvuk.
10. Uskladnenie Poháre so zavarením ovocím označte dátumom a uložte na suché tmavé miesto. Teplota by nemala presiahnuť 10 stupňov Celzia a klesnúť pod -3 stupne. Kompóty skladujte maximálne rok.
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 10 návštěvníků)
KOMENTÁŘE (1) posledné: 19.12.2010, 13:13 | PŘIDAT KOMENTÁŘ |
Ako správne sadiť cibuľky kvetín (tulipány, narcisy, hyacinty, kosatce, snežienky, apod.)
Cibuľoviny kvitnúce na jar sa sadia koncom leta alebo na jeseň, letné cibuľoviny sa sadia na jar a jesenné od začiatku do polovice leta. Väčšina cibúľ sa sadí vo vzdialenosti rovnajúcej sa ich šírke a do hĺbky dvoj- až trojnásobku ich výšky čiže 10 - 15 cm (v piesočnatých pôdach a v oblastiach s výskytom silných mrazov ešte hlbšie). Len niektoré sa sadia tak, aby ich rastový vrchol bol na úrovni povrchu.
Ďalšie rady a zaujímavosti: 1. Vyberte im slnečné až mierne tienisté miesto a cibule vysádzajte od septembra do decembra do hĺbky 10 – 15 cm, kým nie je zamrznutá pôda. V tomto čase sa nemusí pridávať hnojivo, pretože živiny sú uložené v cibuli. Ak však chcete, aby kvitli aj na rok, pridajte hnojivo po odkvitnutí. Polieva sa iba mierne. Môžu zostať aj niekoľko rokov v pôde, ale kvitnutie potom zaostáva, preto sa odporúča vysádzať radšej každý rok.
2. Keďže tulipány majú schopnosť rásť nielen nad zemou, ale aj čoraz hlbšie do zeme, a potom už nie sú také pekné, oplatí sa podložiť pod ne drôtené či plastové pletivo, alebo kúpiť si špeciálne košíky na ich výsadbu, tie zároveň chránia pred škodcami ako sú napr. hraboše a uľahčuje ich vyberanie zo zeme. Majú zvyčajne priemer 26cm.
3. Ako vznikol názov tulipán? Názov tulipán vznikol len celkom náhodou,a to len vďaka novinárovi, ktorý kvet opísal ako obrátený turban – tuliban. A tam vzniklo časom slovo tulipán. Zobraz viac ...
4. Holandsko, ako sa mnohí domnievajú, nie je pôvodnou vlasťou tulipánov, priviezli ich tam z Turecka. V novej vlasti sa však dočkali takej popularity, že sa stali doslova typickým národným kvetom. Odtiaľ sa tulipány rozšírili do celej Európy a sú čoraz obľúbenejšie. Ich paleta sa rozširuje z roka na rok, od vysokých až po nízke, zakrpatené. Predpokladá sa, že existuje už okolo 2000 odrôd. Tvar ich kvetov je veľmi rozmanitý.
5. Môžte ich vysadiť i do kvetináča, budú tak môcť skrášlovať i váš balkón či terasu. Vyberte dostatočne hlbokú nádobu, saďte do hĺbky iba 5 cm a pôdu udržujte stále vlhkú. 1 mm od spodku dajte vrstvu drenážneho materiálu, ktorý bude odvádzať prebytočnú vodu, napr. ostrého piesku, štrku, keramzitu alebo črepín z hlineného kvetináča a potom nasypte pôdu. Cibule sa nesmú vzájomne dotýkať. Dbáme na to, aby okraj nádoby bol 2 x vyššie než je výška cibule. Truhlíky v zime prikryte v zime rašelinou alebo jutovým vrecom, dobrým izolačným materiálom je aj bublinková fólia.
6. Keď listy zvädnú, cibule sa vyberú, očistia od hliny, skontrolujú či nie sú poškodené a nechajú v chlade a suchu, v tmavej a dobre vetranej miestnosti, napr. v pivnici alebo kôlni dozrieť. Na podzim ich opäť vysadíme. P.S. Listy nechajte prirodzene odumrieť alebo ich odstráňte - keď zožltnú.
7. Ako prevencia proti hubovým a bakteriálnym chorobám pomáha morenie cibúľ a hľúz vo Fundazole, Benlate alebo Rovrale 30 minút tesne pred výsadbou. Postriekajte aj vrchné časti rastliny. Aby postrek na hladkých listoch dobre prilipol, pridajte trochu Jari, ktorú bežne používate na umývanie riadu.
8. Odkvitajúce kvety vylamujeme a opadnuté kvetné lupienky, na ktorých sa pleseň množí, zlikvidujeme. Že je rastlinka napadnutá plesňou zistíte podľa jej listov, na ktorých sa objavia sivohnedé škvrny s plesňovým povlakom. Rastliny napadnuté nevyliečiteľnou vírusovou pestrokvetosťou aj s cibuľami tiež zlikvidujeme, spálime.
9. Prvý tulipán bol údajne vypestovaný v roku 1593 a stal sa hitom. Čoraz viac ľudí obdivovalo tento kvet a jeho cena rástla. Po nejakom čase niektoré tulipány napadadol mozaikový vírus, ktorý na nich vytvoril mramorový efekt a popularitu ešte zvýšil. Kto nemal na začiatku 30. rokov 17. storočia tulipán, bol spoločensky úplne znemožnený.
10. Pred slimákmi tulipány ochránite tak, že v ich bezprostrednej blízkosti zakopete do zeme nádobky napr. od jogurtu a naplníte ich z jednej tretiny pivom, ktoré ich láka a v ktorom hynú. Môžete použiť aj návnadové granule, ktoré nasypete na nejakú plytkú podložku napr. viečka od nádobiek, umiestnite ich na záhone v úrovni pôdneho povrchu.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 26 návštěvníků)
KOMENTÁŘE (13) posledné: 5.2.2014, 18:13 | PŘIDAT KOMENTÁŘ |
Ako správne uvariť cestoviny
Cestoviny sú nielen chutné, ale i zdravé - ako vyvážená kombinácia bielkovín a uhľohydrátov sú ľahko straviteľné, sú chudobné na soli a v surovom stave obsahujú na 100 g len asi 360 kalórií.
1. Pre 4 osoby prevaríme vo veľkom hrnci najmenej 2 l vody, prikryté pokrievkou, aby sme šetrili energiou.
2. Do vriacej vody vložíme 400 g cestovín (špagety, postupne ako mäknú, necháme do vody vkĺznuť). Opatrne zamiešame, aby sa neprilepili. Osolíme, nalejeme trochu oleja a po spenení stiahneme teplotu.
3. Voda by mala len mierne bublať, neprikrývame. Cestoviny do polievky varíme asi 6 minút, špagety asi 10.
Zobraz viac ...
4. Ku koncu varenia niekoľko kúskov vyberieme a ochutnáme. Mali by byť mäkké, ale nie lepiť sa na zuby a nemala by v nich byť cítiť múka. potom sú správne uvarené, al dente, ako hovoria Taliani - "pod zub", povedaly by sme.
5. Cestoviny spolu s vodou scedíme. Niekoľko sekúnd ich oplachujeme teplou vodou a necháme odkvapkať. Môžete použiť aj takýto šikovný cediaci vrchnák na hrniec, viď obrázok dole. Nájdete ho medzi mojimi aukciami v kategórii Domáce potreby.
6. Ešte pariace ich upravujeme na taniere, podľa chuti môžeme pokvapkať olejom alebo rozpusteným, prípadne dohneda vypečeným maslom. S tukom môžeme rozohriať i koreniace prísady podľa chuti.
P.S. AK váš žalúdok práve štrajkuje alebo ste sa rozhodli pre jeden deň miernosti v strave, najedzte sa cestovín dosýtosti. Premiešajte ich so zastudena lisovaným olejom, nezohrievajte ho. Posypte ich čerstvo nasekanými bylinkami, parmezánom, prelejte sójovou omáčkou, kúskami paradajok. Rovnako dobre vám poslúži i vo vývare obarená cibuľa alebo akákoľvek varená zelenina. Strúhané jablko, šťava z citrusových plodov a med ako sladidlá.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD |
KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ |