
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
|
|
RŮZNÉ VYCHYTÁVKY |
rady do kuchyne[25.10.2009] Aby chlieb nevyschol a nesplesnivel, položíme ho na drevenú dosku a prikryjeme kameninovou misou. Môžeme ho tiež zabaliť do čistej utierky. Alebo do dózy, v ktorej ho skladujeme, pridáme štvrtku jablka. Aby nesplesnivel, pridáme k nemu kúsok surového zemiaka. Aby nevytiekla šťava z ovocia Na kysnutý koláč s ovocím patrí posýpka. Aby šťava z ovocia nevytiekla na plech a koláč nebol suchý, dajte do rohov koláča krupicovú kašu. Chuť koláča to nezmení. Aby sa cesto pri pečení palaciniek nelepilo, potrite panvicu pred pečením rozkrojeným surovým zemiakom. Aby sa sypké zemiaky nerozvarili, pridajte k ním počas varenia trochu octu. Aby sa Vám cesto nelepilo na ruky, pred miesením si ich potrite olejom. Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli. Ako krájať bylinky Pažítku krájame vždy jemne a v jednom smere. Petržlenovú vňať nikdy nesekáme na veľmi jemné kúsky, stratila by svoju charakteristickú chuť. Bazalku striháme nožnicami na väčšie kusy. Ako variť mlieko Mlieko treba variť krátko a sprudka. Len čo zovrie, odstavte ho z plameňa a dajte do studenej vody, aby rýchlo vychladlo. Dlhým udržiavaním v teplom stave sa ničia vitamína a znehodnocujú sa bielkoviny. Ak potrebujete nastrúhať mäkký syr, vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchatými dierkami. Fašírky bez vajec Do mletého mäsa môžeme namiesto vajíčka pridať postrúhaný syr. Biela kapusta bude mäkšia a chutnejšia, ak k nej pri dusení pridáme surový zemiak. Brokolica sa nedoporučuje smažiť na tuku, lebo stvrdne. Bryndzové halušky zostanú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejeme horúcou vodou. Celozrnné cesto Cesto z celozrnnej múky potrebuje viac času aj viac droždia, aby vykyslo. Musíme doň pridať o jednu štvrtinu viac droždia alebo prášku do pečiva, ako do obyčajného kysnutého cesta. Cesnak sa nebude lepiť na nôž alebo lis, keď ho pred krájaním alebo lisovaním posypeme soľou. Čokoládu na polevu rýchlo pripravíme v mikrovlnnej rúre. Nalámeme do misky, prikryjeme a zohrejeme na najvyššom výkone 1-2 minúty. Čo so zvyšným bielkom? Necháme usušiť na tanieriku a odložíme do chladničky. Keď ho budeme chcieť použiť, stačí naň naliať 2PL vody a bielok opäť nabobtná. Čpavá zelenina (kel, kapusta) aby stratila čpavú vôňu, varíme ju odkrytú. Hlávkový šalát udržíme dlhšie svieži, keď ho odrezanou plochou vložíme do nádoby s vodou. Hrozienka a kandizované ovocie do múčnikov pomiešame s múkou, aby neklesali ku dnu a zostali v ceste rovnomerne rozdelené. Jaternice pri opekaní neprasknú a nebudú prskať, keď ich pred tým na chvíľu namočíme do studenej vody. Jogurt - pomocník Ak zmiešame med, mlieko a jogurt, dostaneme vynikajúci a osviežujúci nápoj. Ak chceme, aby bolo kysnuté cesto jemnejšie a nadýchanejšie, rozmiešame kvasnice s 1PL bieleho jogurtu. Ak chceme, aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobíme zátrepku z vajíčka, hladkej múky a trošky bieleho jogurtu. Na šalát z čerstvej zeleniny si môžeme prípraviť nálev z vody, octu, korenia, soli a olivového oleja. Pred podávaním pridáme biely jogurt zmiešaný s cibuľkou, pažítkou a nasekanou kyslou uhorkou. Keď sa nám podarilo presoliť omáčku, zachránime ju tak, že pridáme jogurt. Kapustový šalát bude ľahšie stráviteľný, keď doňho primiešame pár bobúľ hrozna Karamel má pri pražení veľmi vysokú teplotu, preto ho treba radšej odstaviť z ohňa a ač potom zaliať vodou. Knedle treba vždy variť bez pokrievky! Voda nikdy nesmie vrieť silno, len mierne. Pre istotu si pripravíme šálku chladnej vody, aby sme mohli vode uštedriť ľadový šok, keby začala prisilno vrieť. Pri zohrievaní na pare, aby neboli knedle mokré a slizké, prehodíme cez hrniec utierku a prikryjeme pokrievkou. Kocky ľadu môžeme pripraviť aj z ovocných štiav. Alebo do formičky na ľad dáme drobné ovocie a zalejeme vodou. Koláče z kynutého cesta budú vláčnejšie a chutnejšie, keď pri ich príprave časť mlieka nahradíme kefírom. Korenie – nový druh si môžeme vyrobiť aj doma. Biele semienka štipľavej papriky dáme usušiť, potom ich podrvíme. Môžeme použiť ako pikantné korenie do omáčok. Koreňovú zeleninu odkladáme do zeme alebo piesku, aby nezvädla. Kurča vždy iné Kurča dostane pri pečení exotickú chuť, ak mu na prsiach pod kožu vložíme plátky pomaranča, citróna alebo manga. Hrsť strúhanky a hrsť nasekaných byliniek (pažítka, šalvia, rozmarín, petržlen) zmiešame s PL oleja alebo piva a zmesou potrieme kurča pol hodiny pred dopečením. Bude chrumkavé a voňavé. Aby sa kurča upieklo do zlatista, potrieme ho olejom a posypeme kari korením, alebo do oleja primiešame trošku mletej kurkumy. Na minútky potrieme mäso pred opekaním zmesou paradajkového pretlaku a worčestrovej omáčky v pomere 1:1. Kyslá smotana sa pri varení nezrazí, keď v nej rozmiešame múku. Môžeme ju nahradiť bielym jogurtom, plnotučným alebo kyslým mliekom, znížime tak energetickú hodnotu jedla. Liečivé bylinky sa sušia rozložené na podnosoch v tenkých vrstvách. Najlepšie je prikryť ich gázou, aby sa na ne neprášilo. Nesmie sa k nim dostať veľa svetla ani tepla, po usušení by mali zostať zelené. Malé cibuľky ľahšie ošúpeme, keď ich na chvíľu ponoríme do horúcej vody. Ešte lepšie, keď ich vložíme do predhriatej rúry pri 200°C na 10 minút, potom ich ľahko vytlačíme priamo zo šupky. Mäkké paradajky opäť stvrdnú, keď ich na malú chvíľu ponoríme do studenej vody. Mäso po zabití zvieraťa necháme odležať, ináč by po úprave zostalo tvrdé. Dobre sa odleží a uchová zabalené v utierke namočenej v octe a uložené na chladnom mieste. Mäso do polievky vkladáme do studenej vody, polievka bude silnejšia. Mäso pri pečení a opekaní nepicháme a neobraciame vidličkou, aby z neho nevytekala šťava. Solíme až po opečení, aby nepúšťalo šťavu. Mletý mak Keď nám chýba mlynček na mak, uvaríme celý mak s cukrom v mlieku a potom rozmixujeme. Mliečne polievky vylepšíme tavenými syrmi, ktoré rozpustíme v zohriatom mlieku a pridáme do polievky pred dovarením. Mlieko sa nepripáli, keď pred varením vypláchneme hrniec studenou vodou, alebo spodok hrnca natrieme tenkou vrstvou masla, alebo varíme mlieko s lyžicou cukru. Na uvarenom mlieku sa neutvorí kožka, keď ho ešte horúce prikryjeme. Prevarené mlieko rýchle ochladíme, vydrží dlhšie. Mrazené mäso a zeleninu nerozmrazujeme, ale upravujeme mrazené. Mrazenie jedla Ak si chceme zmraziť do zásoby uvarené jedlá, zo sáčka nemusíme odsávať vzduch, stačí, keď ho ponoríme do vody. Voda nám všetok vzduch vytlačí a sáčok hneď uzavrieme. Mrkva si zachová sviežu červenú farbu, keď ju dusíme tesne prikrytú. Nové zemiaky sa lepšie škrabú a nefarbia ruky, keď ich najprv namočíme do vody s hrsťou soli. Obaľovanie mäsa Aby sme rýchlejšie obalili kúsky mäsa v ochutenej múke, alebo koreninách, nasypeme obaľovaciu zmes do mikroténového sáčku, vložíme mäso a potrasieme, aby sa rovnomerne obalilo. Ocot zostane dlho čerstvý a číry, keď do fľaše vhodíme malý kúsok dreveného uhlia. Odložené zemiakové pyré Ak nám z predchádzajúceho dňa zostalo zemiakové pyré, vytvarujeme z neho menšie guľôčky, okoreníme a obalíme v strúhanke. Guľôčky vypražíme v horúcom oleji a podávame ako prílohu k jedlám.. Orechy ľahšie vylúpeme, ak ich zalejeme vriacou slanou vodou a necháme prikryté stáť asi 20 minút. Potom vodu zlejeme a škrupiny na orechoch len oddelíme špičkou noža. Jadrá zostanú neporušené. Ovocie Ak pomiešame nie celkom dozreté ovocie (alebo paradajky) s jablkami, rýchlejšie dozreje. Očistené ovocie vkladáme do okyslenej vody, aby nezhnedlo. Ovocný koláč Aby šťava z ovocie nerozmočila koláč, pred pečením ho posypeme kokosom a až potom poukladáme ovocie. Pach kapra odstránime tak, že ho dôkladne umyjeme v silnom soľnom roztoku, pokvapkáme citrónom a necháme odležať v chlade aspoň hodinu. Párky pri varení nepopraskajú, ak ich vložíme do vlažnej vody a pomaly privádzame do varu. Pažítka nestratí arómu, keď ju nakrájame tesne pred použitím. Pečené mäso dostane krajšiu farbu, keď na pekáč pridáme trochu cukru. Pečené zemiaky budú chrumkavé, keď ich ponatierame olejom. Pečeň bude chutnejšia, keď ju pred prípravou namočíme do mlieka. Pena pri varení džemu sa nebude tvoriť, ak pred tým potrieme hrniec glycerínom. Pikantný chlieb Keď pečiete doma chlieb, skúste nový recept, Pridajte doň najemno nakrájanú petržlenovú vňať alebo strúčik cesnaku rozotretého so soľou a olejom. Polievku varíme len na slabom ohni, aby zostala číra. Pomarančové šupky pokrájame na rovnaké malé kúsky a ponoríme na 3 dni do slanej vody, aby stratili horkastú chuť. Potom ich uvaríme s cukrom na husto a poukladáme do pohára. Neskôr ich môžeme použiť do pečenia, do krémov a na zdobenie zákuskov. Prášok do pečiva keď nám chýba, môžeme ho nahradiť 3PL rumu. Presolené jedlo zachránime rovnakým dielom jablčného octu a cukru. Prívarok Ak nám zvýši, rozriedime ho vodou alebo vývarom, dochutíme korením a zelenou vňaťou, a získame výbornú polievku. Rajčiakový pretlak pripravujeme z čerstvo natrhaných rajčiakov; z odležaných ťažko hustne. Reďkovku na ozdobovanie nakrojíme do kríža a vložíme na chvíľu do slanej vody. Dostane tvar tulipána. Rezne vyprážame na prudkom ohni, budú chutnejšie. Rôsoly Na ich prípravu sú najvhodnejšie ríbezle, egreše, brusnice, kyslé jablká a duly. Ovocie nesmie byť prezreté. Ryža Aby bola ryža biela a sypká, pridáme do nej počas varenia pár kvapiek citrónovej šťavy. Slivkový lekvár neplesnivie, keď ho v horúcej rúre zapečieme a posypeme mletou škoricou. Slivky a rajčiny ľahšie olúpeme, keď ich na chvíľu ponoríme do horúcej vody. Smaženie mäsa Aby nám pri smažení mäsa neprskal tuk, mierne ho osolíme. Sneh z bielkov bude tuhší, keď pred šľahaním pridáme na každé vajce jednu lyžičku citrónovej šťavy. Keď pridáme aj lyžičku soli, sneh nebude rednúť. Aby sme mali viac snehu, pridáme na jeden bielok 1PL studenej vody. Strukoviny Ku kilogramu suchej strukoviny vložíme 5-6 bobkových listov, aby odradili škodce. Alebo premiešame so soľou. Pred úpravou ich namočíme deň vopred, varíme v tej istej vode, v ktorej boli namočené. Osolíme až keď zmäknú, rýchlejšie sa uvaria. Hodnotu pokrmov zo strukovín zvýšime, keď k uvareným prilejeme primerané množstvo mlieka. Stvrdnutý chlieb polejeme studenou vodou, hneď vložíme do rúry a pečieme, kým nie je kôrka opäť chrumkavá. Svetlá zápražka vydrží dlho v chladničke v uzavretej nádobe, preto si môžeme vždy urobiť aj do zásoby. Škorica pomáha nielen pri cukrovke, ale aj podporuje prekrvenie organizmu, upokojuje a zmierňuje zápaly, uvoľňuje svalstvo nôh. Šľahačka Ľahšie ju vyšľaháme vtedy, keď budú nádoba aj šľahačka studené, a pridáme 2 kvapky citrónovej šťavy. Namiesto stužovača môžeme použiť želatínový cukor. Špenát aby nestratil peknú zelenú farbu, varíme ho odkrytý. Uvarené vajce ľahšie olúpeme, ak do vody pridáme lyžicu octu. Ak ho varíme v slanej vode, nemusíme ho chladiť, dá sa olúpať hneď. Vodu z uvarenej zeleniny a nevyklíčených zemiakov nevylievame. Obsahuje cenné minerálne látky a vitamíny. Použijeme ju na riedenie zápražiek, do polievok, omáčok, prívarkov a pod. Zápražku zalievame studenou vodou, aby nezhrčkavela. Pokrm so zápražkou dovaríme odkrytý, aby nevykypel. Zeleninové a mäsové polievky pekne zafarbíme postrúhanou mrkvou opraženou na tuku. Zeleninu a zemiaky čistíme tesne pred prípravou, aby sa z nich nevylúhoval vitamín C a neničil okysličovaním. Zeleninu na varenie vkladáme do vriacej osolenej vody. Zelenú vňať nevaríme, posekanú dávame až do hotového jedla. Zelenú vňať, zeleninu a zemiaky čistíme a krájame vždy nehrdzavejúcim nožom, aby sme neničili vitamín C. Zelený hrášok zostane zelený, keď do vody, v ktorej ho varíme, pridáme kocku cukru. Druhá možnosť je, že ho hneď po uvarení dáme na krátky čas do studenej vody. Zemiakové cesto robíme zo zemiakov uvarených v šupke. Treba ho spracovať rýchle, inak by zredlo. Zemiakové placky budú chutnejšie, ak postrúhame k zemiakom aj jablko. Zemiakovú kašu zjemníme a nadľahčíme, keď do nej primiešame vyšľahaný sneh z bielka a zapečieme v rúre. Zemiaky na varenie v šupke vyberáme rovnakej veľkosti, aby sa uvarili súčasne. Aby nepopukali, pred varením ich posolíme. Žiadnu zeleninu (ani kyslú kapustu) nevaríme na viac dní, lebo prihrievaním stráca vitamíny. Žĺtky zostanú čerstvé niekoľko dní, keď ich ponoríme do studenej vody, či mlieka a dáme do chladničky. Bielky môžeme zmraziť. |