POTREBNÉ PRÍSADY
Inšpirácia na vianočné pečenie
POSTUP PRÍPRAVY
Orechové košíčky
PORCIE: 30 KUSOV 100 ml mlieka 150 g kryštálového cukru hrsť hrozienok 150 g orechov 1 lyžica rumu Zobraz viac ...
200 g čokolády 1 vajce papierové košíčky
POSTUP: 1. Cukor rozmiešame v mlieku a dáme variť, kým sa nerozpustí. 2. Pridáme pomleté orechy a 1 celé vajce, stále miešame na miernom ohni. Prisypeme hrozienka, necháme prevrieť a varíme do zhustnutia. 3. Odstavíme z plameňa a primiešame lyžicu rumu. Masu rozdelíme do papierových košíčkov, polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť.
Kokosové kopčeky 30 KÚSKOV 4 vaječné bielky 200 g cukru 250 g strúhaného kokosu 1 ČL medu 50 g múky strúhanú kôru z 1 citróna 100 g horkej polevy
POSTUP:
1. Bielky, cukor, 150 g kokosovej múčky a med dáme do kastrólika a za stáleho miešania zľahka zohrejeme. Kastrólik zložíme z ohňa a do teplej hmoty primiešame múku, zvyšný kokos a strúhaný citrón. 2. S pomocou dvoch navlhčených lyžičiek kladieme na plech vyložený papierom na pečenie malé kôpky. Špičky vyformujeme vlhkými rukami. 3. Kokosové kopčeky pečieme 25 - 30 minút pri teplote 140 °C. 4. Medzičasom nad parou roztopíme polevu. Špičky kokosových kopčekov postupne namáčame do polevy a necháme dôkladne vyschnúť. Pečivo skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Poľovnícke gombičky
40 KUSOV 280 g hladkej múky 140 g masla - HERA a pod. 80 g práškového cukru 3 žĺtky 1 bielok 200 g práškového cukru 140 g mletých orechov polovice vlašských orechov na zdobenie (40kusov)
POSTUP:
1. Na dosku nasypeme múku, pridáme cukor, žĺtky a na kúsky nakrájané zmäknuté maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré odložíme asi na 30 minút do chladničky. 2. Z bielka a cukru vyšľaháme tuhý sneh a primiešame mleté orechy.
3. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2-3 cm, povykrajujeme kolieska s priemerom 3-4 cm, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. 4. Cukrárenským vreckom striekame na kolieska orechový sneh a navrch položíme polovicu orecha. Pečieme v rozohriatej rúre.
elektrická rúra: 170 °C, teplovzdušná rúra: 150 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 15 – 20 minút DOBRÁ RADA: Ak je cesto stále sypké, pridajte ešte 1 žĺtok alebo 2-3 lyžice vody.
Plnené košíčky Cesto: 300 g hladkej múky 80 g práškového cukru jeden balíček vanilínového cukru 180 g masla jeden žĺtok citrónovú kôru 100 g pomletých vlašských orechov Plnka: 250 ml vody 50 ml oleja 125 g kryštálového cukru 125 g vlašských orechov 175 g piškótovej strúhanky 50 ml rumu jeden balíček vanilínového cukru Poleva: 100 g čokolády na varenie 70 g stuženého pokrmového tuku
Na dosku preosejeme múku, práškový cukor, pridáme vanilínový cukor, postrúhané maslo, žĺtok, postrúhanú citrónovú kôru, mleté orechy a vypracujeme vláčne cesto. Formičky vyložíme cestom, preložíme na plech a vo vyhriatej rúre upečieme doružova. Ešte horúce vyklopíme z formičiek. Vychladnuté košíčky naplníme plnkou, polejeme čokoládovou polevou a posypeme orechmi.
Plnka: Do hrnca nalejeme vodu, olej, rum, prisypeme cukor, pomleté orechy piškótovú strúhanku a vanilínový cukor. Zmes za stáleho miešania krátko povaríme. Ešte teplú ju vložíme do vrecka s ozdobným nadstavcom a nastriekame do košíčkov.
Poleva: Do hrnčeka polámeme čokoládu, pridáme posekaný tuk a za stáleho miešania rozpustíme nad parou.
Primátorské rožky
Cesto: 320 g hrubej múky, soľ, 100 g lieskových orieškov, citrónová kôra, 180 g masla, 100 ml mlieka, lyžička cukru, 30 g droždia, 100 g práškového cukru, balíček vanilínového cukru
Do misy dáme múku, soľ, zomleté, nasucho opražené oriešky, postrúhanú kôru a premiešame. Z vlažného mlieka, cukru a rozdrobeného droždia urobíme kvások a vlejeme do múky. Pridáme postrúhané maslo a vymiesime lesklé cesto. Spracované cesto zabalíme do utierky poprášenej múkou, zľahka zaviažeme a na dve hodiny vložíme do hrnca so studenou vodou. Vykysnuté cesto rozbalíme, na pomúčenej doske premiesime, sformujeme do tvaru bochníka a rozkrojíme ho na šesť rovnakých dielov. Každý ušúľame do tvaru valca s priemerom 2 cm, nakrájame na kolieska široké 1 cm a ušúľame rožteky. Rozložíme na suchý plech a v horúcej rúre upečieme doružova. Horúce obalíme v práškovom cukre, do ktorého sme primiešali balíček vanilínového cukru.
Višne v čokoláde
Cesto: 150 g čokolády na varenie, 70 g stuženého pokrmového tuku, 80 g vlašských orechov, 50 g kryštálového cukru, šťava z jedného citróna, 0,1 l rumu, višňový kompót, papierové košíčky
Polámanú čokoládu a posekaný tuk zohrejeme nad parou. Pomleté orechy sparíme sirupom uvareným s cukrom, 50 ml vody a citrónovou šťavou. Asi 30 višní vykôstkujeme, zalejeme rumom a odložíme. Košíčky rozložíme, do každého vlejeme lyžičku čokolády a necháme stuhnúť. Na stuhnutú čokoládu dáme kôpku orechov, vtlačíme višňu a zalejeme čokoládou.
Vzdušné mokka kúsky Cesto: tri bielky, 200 g kryštálového cukru, 200 g mletých orechov, 20 g škrobovej múčky, dve lyžice instantnej kávy, pol lyžičky mletej škorice, tortové oblátky
Vaječné bielky s cukrom ušľaháme nad parou dotuha. Dve lyžice z tejto masy si odložíme. Do zvyšnej pridáme orechy, kávu, škoricu, škrobovú múčku a zľahka všetko premiešame. Z tortových oblátok vykrojíme pomocou pohárika kolieska, na ktoré dáme pripravenú masu. Zvyšnú bielu zmes uložíme navrch. Takto naplnené kúsky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 150 °C. Ozdobíme strúhanou čokoládou a čokoládovými omrvinkami.
ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 12 návštěvníkov)
KOMENTÁRE (5) posledné: 16.11.2007, 12:04 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POTREBNÉ PRÍSADY
Pre velky zaujem vkladam, nestiham posielat maily, je Vas strasne vela...
POSTUP PRÍPRAVY
Pagáčiky, slané cestá a iné dobroty, aké nekúpite nikde v obchode
Zemiakové pagáče - lístkové Materiál: 3 hrnčeky polohrubej múky 2 dkg kvasníc /dcl vlažného mlieka, l kocka cukru/ 1 KL soli Zobraz viac ...
1 dcl oleja 3-4 uvarené a vychladnuté zemiaky 1 Smetol, (Heru) Postup: Z materiálu vypracovať cesto a nechať vykysnúť. Potom rozvaľkať na pomúčenej doske, nastrúhať zemiaky a Smetol. Cesto poskladať a nechať v teple vykysnúť 20 minút. Potom cesto znovu rozvaľkať a postup opakovať 3-krát Potom vykrajovať pagáče, ktoré potrieme žĺtkom ochuteným vegetou (rascou alebo slanými arašidmi). Na vrch môžeme postrúhať aj syr, sezam, prípadne iné k slanej chuti sa hodiace pochutiny alebo koreniny).
Cesto na pizzu Cesto je vhodné na pizzu. 2 plechy
I. ½ kg hladkej múky 1 kl cukru 2 kl soli 5 dkg kvasníc trošku vody alebo mlieka na kvások Spracovať hladké cesto a dať na 24 hodín do chladničky prikryť mokrou utierkou. Spracovávať na druhý deň. Cesto - kolečká najprv potrieť kečupom.
II. 20 dkg tvarohu 25 dkg polohrubej múky 2 vajcia 1 prášok do pečiva 1 PL oleja mlieko Cesto jemne spracovať, rozkrájať na rovnaké bochníčky a formovať na placku, ktorú plníme salámou, syrom, rokfortom, vajíčkami, kukuricou a rôznou zeleninou.
Zemiakové pagáčiky Materiál: 25 dkg uvarených prelisovaných zemiakov 25 dkg Smetol, alebo iný tuk 25 dkg polohrubej múky 1 vajce a trošku soli Postup: Uvedený materiál spolu zmiesime, rozvaľkáme a 3-krát po krátkom čase prekladáme. Potom necháme na chladnom mieste stať 3-4 hod. Vyvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky, potrieme žĺtkom a pečieme v horúcej rúre.
Zemiakové pagáčiky – kysnuté
Materiál:40 dkg polohrubej múky 4 uvarené zemiaky postrúhať 1 KL soli kvások - 2 dkg droždia, 1 dcl vlažného mlieka, 1 kocka cukru
Mastná kocka: 10 dkg polohrubej múky 1 Smetol Postup: Na vykysnuté cesto natrieť mastnú kocku, 3-krát preložiť cesto po 20 minútach. Vykrajovať pagáčiky a piecť v horúcej rúre.
Zemiakové pagáčiky – kysnuté od Dr. Polákovej Materiál: 1 kg výberovej polohrubej múky ½ kg varených postrúhaných zemiakov 2 ½ dcl oleja 10 dkg kvasníc aj menej 1 prášok do pečiva 1 PL kryštálového cukru, soľ mlieko na kvások
Postup: Zmiesiť nechať dobre vykysnúť, vykrajovať väčšou formičkou pagáče, ukladať na vymastený plech . Vrch potrieť rozšľahaným žĺtkom v mlieku. Piecť v horúcej rúre. Z dávky sú dva plechy. Možno piecť aj z polovice dávky.
Šúpané pagáče Materiál: ½ kg hladkej múky špeciál 20 dkg strúhaného syru eidam alebo údeného 1 Palmarin (Heru) 1 šľahačková smotana 2 vajcia 1 dcl mlieka soľ 7dkg kvasníc
Postup: Kvások zmiesiť okrem syru, po vykysnutí rozvaľkať a potrieť ½ masla, zložiť a ešte 2-3x pregúľať. Potrieť rozšľahaným žĺtkom v mlieku a posypať strúhaným syrom.
Pagáčiky od Danky Materiál: I. Cesto 60 dkg hladkej múky špeciál 4 žĺtky 4dkg kvasníc soľ II. cesto 20 dkg polohrubej múky výberovej 2 ks Hery – zmiesiť Postup: I. cesto rozvaľkať naň natrieť II. cesto, 3x zložiť, pregúľať po 15 minútach, vykrajovať pagáčiky, potrieť žĺtkom a piecť v horúcej rúre.
Slaný koláč plnený so syrom NIVA Cesto: 60 dkg polohrubej výberovej múky 4 dcl mlieka 1 dcl oleja 2 KL soli 5 dkg kvasníc Plnka: 1 Hera 2 žĺtky 3 ks trojuholníkov NIVA alebo 25 dkg spolu zmiesiť Postup: Spracujeme cesto, rozdelíme na 3 alebo 4 bochníky. Bochníky rozvaľkáme a natrieme plnkou, zvinieme do závinu, vrch závinu ozdobne nožom nakrojíme do pílkového vzoru, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom.
Slané pagáčiky od IRENKY Materiál: 30 dkg hladkej múky 1 stužený tuk Cera 2 dcl kyslej smotany 1 kávová lyžička soli
Postup: Materiál spolu zmiesime na hladké cesto, ktoré na noc uložíme do chladu. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme pagáčiky alebo tyčinky. Potrieme žĺtkom, ktorý sme rozmiešali s mliekom a posypeme údeným syrom. Pečieme v horúcej rúre. Pagáče sú lístkové.
Bryndzové pagáčiky Materiál: 50 dkg polohrubej múky 1 Smetol 25 dkg bryndze 2 žĺtky 2 dcl kyslej smotany 1 KL soli 3 dkg droždia /1dcl vlažného mlieka a trošku soli/
Postup: Droždie necháme vykysnúť. Smetol rozmiesime s múkou, bryndzou, pridáme droždie, žĺtky, soľ a smotanu. Potom hodinu necháme kysnúť na teplom mieste. Vyvaľkáme na hrúbku 2 cm, vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom. Necháme ich kysnúť ešte 15 minút a potom pečieme v neveľmi horúcej rúre 10-15 minút. Tieto pagáče zostanú celé dni mäkké.
Tvarohové pagáčiky Materiál: 50 dkg polohrubej múky 50 dkg tvarohu 1 Smetol 1 celé vajce 1 prášok do pečiva 1 KL soli Postup: Všetko spolu zmiesiť, dať na chvíľku do chladu a potom vykrajovať pagáčiky. Vrch potrieť žĺtkom pomiešaným s troškou smotany. Piecť v horúcej rúre.
Pagáče maslové z nemocnice a do nemocnice 1 Palmarin 25 dkg hladkej múky 1 šľahačka soľ, žĺtok – možno vykrajovať aj praclíky
Pagáče krstnej mamy Materiál: 1 kg polohrubej múky bravčová, kačacia alebo škvarková masť asi 20 dkg 1 veľká alebo 2 malé kyslé smotany 1 KL soli trošku mlieka vajíčko na potretie povrchu pagáčov Postup: Múku rozmrvíme s masťou aby spolu držala, potom pridáme smotanu, mlieko, soľ. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 7-8 mm . Vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajcom. Pečiem v horúcej rúre.
Lístkové pagáčiky (to sú ine ako hore) Materiál: Mastné cesto: 30 dkg hladkej múky špeciál a 1 Smetol štrúdľové cesto: 30 dkg hladkej múky, 3 žĺtky, soľ, štipka prášku do pečiva, trošku vlažného mlieka - spracujeme vláčne cesto. Postup: Do štrúdľového cesta vložíme kocku mastného cesta, 3-krát po 20 minútach preložíme. Rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky alebo kolečkom rozrežeme na tyčinky. Potrieme vajcom a posypeme tvrdým syrom. Pečieme v predhriatej rúre.
Pirohy s Nivou Materiál: 50 dkg polohrubej múky 1 hera 1 vajce 1 biely jogurt soľ Plnka:20 dkg syru Niva 6 PL šľahačkovej smotany 10 dkg šunky Postup: Cesto spracovať z materiálu, rozvaľkať a formičkou vykrajovať kolečká na pirohy a tie plniť s plnkou z mletého syru a šunky zmiešaného so šľahačkou. Povrch potrieť žĺtkom, posypať kmínom a piecť na plechu s troškou vody.
Syrové pagáčiky Materiál: 60 dkg hladkej múky 50 dkg tvrdého syru postrúhať 50 dkg Visa, Smetol t. j. 2 ks 4 žĺtky 2 prášky do pečiva trošku smotany na spracovanie 2 KL soli podľa chuti, trochu sódy aby boli vláčne Postup: Cesto spracovať, dať na chlad, rozvaľkať na hrúbku 5 mm ,vykrajovať pagáčiky. 2-krát potrieť žĺtkom a posypať syrom. Na vymastený plech neukladať príliš blízko lebo sa môžu polepiť. 4 plechy asi 260 ks.
Škvarkové pagáče - klasické Materiál: 70 dkg polohrubej múky 40 dkg škvarkov 2 žĺtky 4 dkg droždia /1 dcl vlažného mlieka, kocka cukru/ 2 1/2 dcl vlažného mlieka 2 KL soli 1 PL octu Postup:40 dkg mletých škvarkov zmiešame s 20 dkg múky a s octom a necháme stáť.50 dkg múky, 2 žĺtky a kvások zmiesime a spracujeme s mliekom na vláčne štrúdľové cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti a necháme vykysnúť. Potom medzi 2 cestá vložíme škvarkovú masu a rozotrieme ju. 3-krát preložíme po 20 minútach. Nakoniec vykrajujeme pagáčiky, potrieme vajcom a pečieme v predhriatej rúre.
Škvarkové pagáče od MUDr. Danky Polákovej
Materiál:½ kg hladkej múky špeciál 3 dkg kvasníc 1,5 dcl mlieka 2 žĺtky, soľ 1 kyslá pochúťková smotana 25 dkg mletých oškvarkov 25 dkg varených postrúhaných zemiakov soľ Postup: Spolu zmiesiť, nechať chvíľu vykysnúť rozdeliť a natrieť 1/3 škvarkovej a zemiakovej plnky. Zložiť a postup zopakovať 3 x po 15 – 20 minútach. Vrch potrieť vajcom rozmiešaným v mlieku. Piecť v horúcej rúre.
Slimáky oškvarkové Materiál: 50 dkg hladkej múky 1 Palmarin 2 žĺtky 2 dcl mlieka 1 KL soli 2 dkg kvasníc 25 dkg oškvarkov Postup: Zo surovín okrem škvarkou pripravíme kysnuté cesto a rozdelíme na 6 bochníkov. Každý bochník po chvíle kvasenia rozvaľkáme a potrieme mletými škvarkami a trošku posolíme. Potom rozdelíme na 16 dielov - kolečkom. Vzniklé trojuholníky stáčame od širšej strany k vrcholu . Rohlíky potom potrieme s vajcom ochuteným soľou alebo vegetou a pečieme do zlatista.
Kysnutý závin so škvarkami (riteše z nemeckého, rietesch – slaný mäsový koláč) Cesto: 60 dkg PLH múky ½ kocky droždia 1 vajce 6 g masla 3 dcl mlieka 1 ČL soli, štipka cukru + trošku vody – nechať vykysnúť a urobiť 3 bochníky. Potom rozvaľkať a plniť nasledovnou plnkou: 30 dkg škvarkou pomlieť, pridať cuketu, 3 cibule, 3 vajcia surové, 2 PL majoránu, trošku smotany, soľ a biele korenie. Natrieť na cesto a zrolovať budeme mať 3 valce, potrieme ich maslom a popicháme vidličkou aby vyšiel vzduch pečieme v horúcej rúre.
Slané mandľové slzičky Materiál: 1 Smetol 25 dkg hladkej múky 25 dkg polohrubej múky 20 dkg tvrdého syru 1 šľahačková smotana 2 celé vajíčka 1 KL soli Postup: Spracovať cesto, uložiť na noc do chladu. Potom rozvaľkať na hrúbku 1 cm, vykrajovať slzičky, potrieť vajcom a zdobiť mandľou . Asi 150 ks. Môžeme pokrájať aj na tyčinky kolečkom a posypať syrom.
Mandľové slané kocky Materiál: 70 dkg polohrubej múky 1 celé veľké maslo a 1 Visa, alebo Smetol 2 tégliky kyslej smotany ak sú malé tak 3 tégliky 2 KL soli Postup: Po zmiesení materiál 3-krát po 1/2 hod prekladať. Po poslednom preložení zabaliť cesto do celofánového papiera a uložiť na spodok chladničky. Nechať cez noc stáť, potom rozvaľkať na hrúbku 1 cm a kolečkom rozdeliť cesto na 3 cm kocky. Do stredu dať mandľu, potrieť vajcom a piecť v horúcej rúre. 180 ks.
Sezamové slané pečivo Materiál: 30 dkg polohrubej múky 1 Hera, /Smetol/ 1 celé vajce ,1 prášok do pečiva 3 ks syrokrému Postup: Všetko spolu zmiesiť. Nechať cez noc v chlade. Rozvaľkať na hrúbku 1/2 cm. Potrieť rozšľahaným vajcom, posypať sezamovými zrniečkami. Vykrajovať slzičky alebo iné formy. Možno zdobiť aj orechmi.
Tvarohové tyčinky Materiál: 25 dkg obyčajného tvarohu 25 dkg hladkej múky 1 Smetol 1 žĺtok a 1 KL soli a trošku prášku do pečiva Postup: Spolu zmiesiť, nechať v chlade cez noc. Potom rozvaľkať nie veľmi stuhnuté cesto, potrieť rozšľahaným vajcom a posypať syrom, kmínom a potom krájať kolečkom tyčinky.
Slané slimáky Materiál: 3 ks strečky Lunex 1 Hera 50 dkg hladkej múky 1 celé vajce Kvások /2 dkg droždia, 1 dcl vlažného mlieka, kocka cukru/ 1 PL soli Postup: Spracovať cesto a nechať asi 1/2 hodiny stáť. Potom rozdeliť na 8 bochníkov. Každý rozvaľkať na kruh a potrieť roztopeným maslom. Kruh rozdeliť kolečkom na 16 trojuholníčkov, ktoré potom stáčame začínajúc širšou stranou k vrcholu. Vytvorené slimáčiky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme syrom a kmínom. Pečieme v horúcej rúre. 128 ks.
Slané rohlíky Materiál: 40 dkg hladkej múky 20 dkg tvrdého syru postrúhať 1 Smetol alebo Hera 1 celé vajce kvások / 3 dkg droždia, 1dcl vlažného mlieka, kocka cukru/ 1 KL soli
Postup: Všetko spolu zmiesiť, nechať chvíľu stáť, potom rozvaľkať na valec a tento rozdeliť na 8 kúskov asi 5 cm hrubých. Bochníky rozvaľkať na kruh a tento rozdeliť kolečkom na 8 častí. Potrieť trošku roztopeným maslom a stáčať od širšej strany trojuholníka k vrcholu. Potrieť vajcom a posypať syrom alebo sezamom alebo kmínom. Piecť v horúcej rúre.
Slané praclíky Materiál: 50 dkg tvrdého údeného syru, výborný je Ementál 70 dkg polohrubej múky 1 Visa + 1 Hera 2 celé vajcia 1 prášok do pečiva 1 PL soli Postup: Spracujeme cesto, rozdelíme na dve kocky a necháme cez noc v chlade, mierne stuhnuté rozvaľkáme na 1/2 cm a vykrajujeme praclíky, ktoré potierame žĺtkom a obaľuje v strúhanom syre v tanieri. Počet 6 plechov , 125 ks.
Krehké syrové tyčinky Materiál: 25 dkg tvrdého strúhaného syra 25 dkg hladkej múky 10 dkg škrobovej múky Solamyl 22 dkg tuku Pama 1 žĺtok 3 lyžice kyslej smotany, rasca, soľ, mandle, vajce na potretie Postup: Hladkú múku a Solamyl preosejeme na dosku, pridáme nastrúhaný syr, smotanu, maslo, soľ a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na 2 hodiny aj viac do chladničky. Cesto rozvaľkáme pokrájame kolečkom na tyčinky, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou, olúpanými a na prúžky nakrájanými mandľami. Pečieme v horúcej rúre.
Formičkové slané pečivo Materiál: 45 dkg hladkej múky 1 VISA alebo Palmarin 1 krabička syru „Karička“ 2 žĺtky podľa chuti posoliť 1/2 prášku do pečiva Postup: Spracovať cesto, rozvaľkať na hrúbku 1/2 cm, potrieť bielkom, posypať syrom, makom alebo sezamom. Uložiť na vymastený plech a piecť v horúcej rúre.
Šunková roláda Materiál: 1 balíček mrazeného lístkového cesta 2 veľké cibule 6 vajec 10 dkg šampiónov - urobiť škvareninu 20 dkg šunkovej salámy 30 dkg tvrdého údeného syru. Postup: Lístkové cesto rozvaľkať potrieť škvareninou, posypať na drobné kúsky pokrájanou šunkovou salámou a 30 dkg tvrdého syru. Stočiť do rolády a potrieť rozšľahaným vajcom a posypať strúhaným syrom. Piecť v horúcej rúre.
Syrové závitky Materiál: 1 balíček mrazeného lístkového cesta 6 plátkov tvrdého syra 12 plátkov turistického salámu /alebo párky na 1/4 položiť na plátok potretý kečupom a kolieskami cibule./ 1 žĺtok + kmín + sezamové semiačka Postup: Lístkové cesto rozdelíme na plátky 10 x 10 cm, ktoré potom rozdelíme na polovicu. Na každý plátok dáme 1/2 plátku syru a turistický salám a stočíme. Vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom vymiešaným s vodou, mierne osolíme, posypeme kmín, sezamom. Preložíme na vymastený plech a pečieme v horúcej rúre.
Slané košíčky z lineckého cesta Materiál: 16 dkg hladkej múky 8 dkg masla /Hera, Smetol/ 1 žĺtok 2 PL vody štipka soli Postup: Zmiesime na tuhšie cesto, ktoré necháme odpočívať cez noc. Natlačíme do formičiek košíčkov, upečieme a ešte teplé vyklopíme. Plníme rôznymi pomazánkami Základ pomazánky: Vymiešame viac druhov mäkkých /bambíno, lunex, delikates/ spolu s vetom alebo flórou, heliou. Zo základu robíme ďalšie pomazánky: Rybacia: Pomelieme šproty alebo sardinky, údenáča, pridáme cibuľu, horčicu, čierne korenie. Vajíčková: Uvarené vajcia pomelieme, pridáme karí korenie, horčicu soľ, cibuľu, papriku. Ak plníme polovice bielkov pomelieme len žĺtky. Mäsová: Zomelieme diétnu salámu, cibuľu, kečup, horčicu, čierne korenie. Cesnaková: Postrúhame syr Zlato, pretlačený cesnak, kelímok kyslej smotany, soľ, čierne korenie. Tvarohová: Tučný tvaroh, kyslá smotana, cibuľa, soľ, čierne korenie. Rokfortová: Pomletý rokfort, soľ, biele korenie, nadrobno posekané orechy. Pečeňová: Pečeňový salám a cibuľu pomlieť, pridať soľ, čierne korenie, horčicu.
Technická poznámka:
Keď nemáte doma oškvarky, nezúfajte.
V teflonovom kastróliku si ich bez miešania (v klasickom sa musia miešať lebo by sa prilepili a pripálili) s troškou mliečka vyrobte z bravčovej slaniny sami a to za jednu hodinu na miernom ohníku.
Aby sa vám upražili skôr, tak slaninku krájajte na menšie kúsky. Na väčšie krájame len vtedy, ak chceme oškvarky brat so sebou na výlet ako pochutinu s čerstvým chlebíkom.
ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 43 návštěvníkov)
KOMENTÁRE (74) posledné: 1.3.2016, 10:16 | PRIDAŤ KOMENTÁR |