končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
Celkom: 180 (zobrazuje sa 171-180) | << predošlé 1,.,13, 14, 15, 16, 17, 18 |
RYŽA A CESTOVINY |
Hovädzie na horčici a tarhoňa z mikrovlnkyPOTREBNÉ PRÍSADY Hovädzie (alebo bravčové) stehno, olej, lyžička plnotučnej horčice, cibuľa, rasca, soľ, strúhanka na zahustenie, tarhoňa POSTUP PRÍPRAVY Tarhoňa - netrápte sa s ňou na sporáku - za 10-15 minút ju mám hotovú v mikrovlnke (záleží od výkonu). Cestovinu opražím na oleji, presypem do sklenenej misy, nalejem vody, musí presahovať cestovinku aspoň o 1,5-2 cm, osolím ---NEZAKRÝVAM --- (ak zakryjete, vykypí Vám) - a v mikrovlnke nechám na plný výkon na 10 minút. Ak by sa Vám zdala ešte tvrdá, doliať aspoň 1 dl vody, premiešať a vtedy zakryť - nechať v mikrovlnke ešte na chvíľku - asi 4 min. Fantastická - ani tvrdá, ani rozvarená, a hlavne ani mazľavá. Tu nič nepokazíte. Ale radšej vždy menej vody, ako viac. Na sporáku mi ju vždy chytilo odspodu, potom zasa dávať každú chvíľu pozor, či mám dosť vody - takže som si to zjednodušila. Hovädzie stehno nakrájam na kocky, na oleji spražím cibuľu, pridám mäsko, osolím, pridám rascu, podlejem, udusím do mäkka. Pridám plnotučnú horčicu, zahustím troškou strúhanky /nie múkou/, trošku nechám prevrieť. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 91 návštěvníkov) KOMENTÁRE (89) posledné: 24.5.2014, 10:16 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Pečené buchtyPOTREBNÉ PRÍSADY Kvások: 1 kocka (42 g) čerstvého droždia, 0,25l mlieka, 2 PL cukru.Cesto: 1 kg polohrubej múky, 0,5 l mlieka, 125 g masla (dávam HER-u), 1 vajce, 3 PL cukru, štipka soli, kôra z citróna.Všetky prísady by mali byť izbovej teploty. Plnka: lekvár (marmeláda), tvaroh, môže byť aj nutella. POSTUP PRÍPRAVY Cesto je univerzálne - robím z neho aj parené buchty a tiež dukátové buchtičky. Vynechám ale kôru z citróna. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 443 návštěvníkov) KOMENTÁRE (207) posledné: 15.1.2021, 8:45 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
TORTY |
Moja ananásová tortaPOTREBNÉ PRÍSADY 1. cesto: 4 vajíčka, 5 kopcovitých lyžíc kryštálového cukru (120 g), 4 lyžice (mierne navŕšené) polohrubej výberovej múky (70 g), 2 lyžice (mierne navŕšené) hladkej múky špeciál (35 g), 1/2 kypriaceho prášku, 0,5 dl oleja***2. cesto: detto, ale 2 lyžice hladkej múky nahradíme kakaovým práškom*** Plnka: 1 l mlieka, 2 Zlaté klasy, 2 kopcom lyžice hladkej múky (70 g), 7 lyžíc kryštálového cukru (150 g), marhuľový lekvár, 1 konzerva ananásu, pražená mletá káva, 300-400 g obyčajného masla (ja používam s názvom Zlatá Haná), rum /alebo rumová príchuť/ - lepšia je s rumom... POSTUP PRÍPRAVY Celé vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom do nadýchanej peny, pridáme olej, múku s práškom do pečiva a vylejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy. Upečieme do tých 20 min. pri teplote 150°-160° C. Cesto necháme vychladnúť a prekrojíme na polovicu. II. cesto - detto Tiež po vychladnutí prekrojíme na polovicu. Plnka: 600 ml z mlieka dáme uvariť spolu s cukrom, do zvyšných 400 ml pridáme Zlaté klasy s hladkou múkou a prilejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme plnku (ak sa zrazí, nič sa nedeje, pomôžeme si potom mixérom). Necháme vychladnúť a pomaličky potom pridávame rozmiešané maslo (obyčajné je naozaj najlepšie....) do krému. Ak máme tie hrčky, rozmixujeme dohladka, kľudne aj s maslom. Aj keď sa Vám bude zdať plnka možno trochu redšia, vsaje sa pekne do plátov a torta je krásne šťavnatá. Zalejeme si silnejšiu zrnkovú kávu. Plnenie: Spodné cesto - 1. tmavý plát - bohato pokvapkať (nie poliať) ananásovou šťavou, pofŕkať jemne rumom /alebo príchuťou/, extraktom z kávy, natrieť plnkou, poukladať jemne nakrájanými kúskami ananásu, navrstviť ešte trošku plnky. II. cesto - 1. svetlý plát - pokvapkať (bohato) šťavou, natrieť lekvárom (marhuľovým - aj kvôli efektu a nebije sa chuťou s ananásom), plnkou, kúskami ananásu, potrieť ešte plnku III. cesto -2. tmavý plát /postup ako pri spodnom pláte/ IV. cesto - ako II. cesto (2. svetlý plát) - potrieť plnkou - obtrieť celú tortu. Zobraz viac ... OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov) KOMENTÁRE (18) posledné: 7.4.2013, 11:37 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POLIEVKY |
Polievka z nastrúhanej zeleninyPOTREBNÉ PRÍSADY Dávka uvedená na 4 litrový hrniec - 4 veľké mrkvy, 2 stredne veľké petržleny (dôležitejšie je, aby nastrúhané množstvo zeleninky vyšlo do misky o objeme 1 l), 2 hrste ovsených vločiek, 1/4 obyčajného masla, vegeta. POSTUP PRÍPRAVY Je veľmi jednoduchá a výživná. Nastrúhame si mrkvu a petržlen na široké rezance. V hrnci si roztopíme /pozor - nie spražiť/ maslo, pridáme postrúhanú zeleninku, premiešame, posypeme vegetou, ešte raz premiešame, prilejeme vodu a necháme povariť cca 15 minút. Potom pridáme vločky a necháme povariť cca 10 minút. Nedávame žiadnu zápražku. Poprípade dochutíme ešte vegetou. Je ľahučká a môžu ju papať aj malinké detičky. Ako obmena - miesto ovsených vločiek môžeme zamiešať rozšľahané vajíčko, alebo aj pridať kuracie mäsko, ak ostalo z vývaru. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov) KOMENTÁRE (2) posledné: 21.4.2008, 16:48 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZMÄSITÉ JEDLÁ |
Bryndzové halušky *bez zemiakov a vajíčka*POTREBNÉ PRÍSADY 200 g hladkej, 300 g polohrubej múky, cca 6 dl vody. Na ochutenie: 2-3 kocky syrokrému (alebo 100 g tavený syr v črievku), 125 g bryndze, 1 kyslá smotana, slaninka, soľ. Ak chcete *tvarohové - tak len slaninku, soľ, 500 g hrudkovitého tvarohu*, s kyslou kapustou slaninku, soľ, surovú kyslú kapustu* POSTUP PRÍPRAVY Sú oveľa jemnejšie a ľahšie stráviteľnejšie, než zemiakové, a na rozdiel od pravých, sú aj po ohriatí ako čerstvé. A o 20 minút papáme :-). OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 101 návštěvníkov) KOMENTÁRE (52) posledné: 3.2.2014, 22:49 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
HOVÄDZIE MÄSO |
Zamatové hovädzie...POTREBNÉ PRÍSADY 1 kg hovädzieho mäska /stehno/, soľ, mleté čierne korenie, strúhanka, plnotučná horčica, cibuľa, huby - čerstvé dubáky (alebo mrazené, ak nemáme, môžu byť šampiňóny - aj z konzervy). Ak máme zvyšok vína, piva alebo šampanského - stačí 0,5 dl, môžeme ním podliať mäsko - ale nemusí byť. Alkohol sa vyparí pri varení, takže sa nemusíme báť, že to budú papať aj detičky. POSTUP PRÍPRAVY Mäsko si nakrájame na rezne, oklepeme, narežeme na oboch koncoch, posolíme, okoreníme. Do taniera si nasypeme strúhanku a do každého rezníka ju jemne vklepeme prstami. Potom ich jemne natrieme plnotučnou horčicou, kto chce výraznejšiu a kyslejšiu chuť, môže jej dať viac. Na oleji každý rezník opečieme z oboch strán - odložíme do misy. Olej dolievame podľa potreby. Na zvyšnom oleji spražíme celú jednu cibuľu, podlejeme troškou vývaru alebo vodou, naukladáme mäsko, pridáme huby, dolejeme ešte do 3/4 obsahu vývarom alebo vodou a udusíme. V tlakovom stačí 15 min. - vypnúť a hotovo, v klasickom dlhšie, a zasa aj častejšie podlievať /pretože strúhanka dosť zahusťuje, aby to nechytilo). Nepotrebujeme už ničím zahusťovať. Podávame ryžu, k nej oblohu. Výborne k tomu chutia aj zavárané hrušky, jablká. (Ryžu robím ju na dva spôsoby - v mikrovlnke, aj v elektrickej rúre - nelepí sa a nemusím sa ňou zaoberať - mám ju osobitne v receptoch.) ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 24 návštěvníkov) KOMENTÁRE (7) posledné: 4.2.2018, 10:55 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZMÄSITÉ JEDLÁ |
Bombastické langoše *bez vajíčka*POTREBNÉ PRÍSADY *1 kg polohrubej múky, 2 kyslé smotany, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 kávová lyžička soli, 2,5 dcl mlieka, 3 polievkové lyžice oleja *na kvások 1,5 dl mlieka, 1 kávová lyžička cukru, štipka soli, kocka čerstvého droždia* na dochutenie majonéza, kyslá smotana (alebo biely jogurt), cesnak, kečup, nastrúhaný syr, olej na vyprážanie, kolieska mrkvy POSTUP PRÍPRAVY ***na základe skúsenosti Anky H. (ankahaj) (uvedené v komentáriku) môžete na prípravu cesta využiť aj domácu pekárničku*** OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 73 návštěvníkov) KOMENTÁRE (29) posledné: 20.1.2016, 20:03 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
SLADKÉ JEDLÁ |
Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)POTREBNÉ PRÍSADY 1 kg polohrubej (výberovej) múky, 1 kocka čerstvého droždia, 6 dl mlieka, 1 smotana na šľahanie (poctivá 33%-ná) o objeme 250 ml, 1 kávová lyžička soli, 2 kávové lyžičky cukru, 4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3), 0,5 dl rumu. Na dochutenie - lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov. POSTUP PRÍPRAVY Tieto šišky nie sú ani mastné, ani ťažké a preto ich vládzeme jesť do nemoty. Robím ich už zopár rokov a sú naše najobľúbenejšie. Skúste aj Vy, určite nič nepokazíte. Z celej dávky vyjde približne 48 šišiek, takže si kľudne môžete urobiť aj z polovičnej dávky podľa potreby, ale sú výborné aj na druhý deň (alebo si vypražené môžeme odložiť aj do mrazničky a potom ich len zohriať v mikrovlnke) OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 553 návštěvníkov) KOMENTÁRE (255) posledné: 5.1.2023, 11:58 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZMÄSITÉ JEDLÁ |
Raz-dva zemiakové pirohyPOTREBNÉ PRÍSADY Sáčok veľkých cestovín - najlepšie veľké mašle /motýle/ Farfalle - z tvrdej pšenice,1 kg zemiakov, kúsok (veľký) slaninky, obyčajné maslo do zemiakov, soľ (cca 4 porcie) POSTUP PRÍPRAVY Milujeme pirohy, ale keďže je s tým roboty viac než dosť, vymyslela som si túto alternatívu. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov) KOMENTÁRE (28) posledné: 23.3.2012, 20:16 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Perníkový koláčPOTREBNÉ PRÍSADY 400 g polohrubej múky, 300 g práškového cukru, 1 perníkový prášok do pečiva, 1 zarovnaná lyžica sódy bicarbony (nemusí byť), nasekané orechy - nemusia byť, hrozienka vopred namočené - nemusia byť, 1/2 litra mlieka, 2 dl oleja, 4 vajíčka, lyžica kakaa ***na potretie: pikantnejší džem - kyslejší marhuľový alebo ríbezľový, ***na polevu: 100 g čokolády na varenie, 50g stužený tuk, 1 lyžička oleja POSTUP PRÍPRAVY *** OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov) KOMENTÁRE (1) posledné: 17.3.2012, 18:24 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 180 (zobrazuje sa 171-180) | << predošlé 1,.,13, 14, 15, 16, 17, 18 |