končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
|
Celkom: 11 (zobrazuje sa 1-10) | 1, 2 ďalšie >> |
MÚČNIKY, POHÁRE |
KRÉMEŠ s pravou krémešovou plnkouPOTREBNÉ PRÍSADY Lístkové cesto použite akékoľvek chcete. ***Ja som tentoraz spravila rýchle domáce od starej cukrárky z Gemera. ***** Do pravej krémešovej plnky sa nedáva vôbec maslo ani žiaden tuk!! S maslovou plnkou sú to rôzne krémešové obmeny, výnimkou je medový krémeš tam maslo patrí/.*****Ponúkam vám naozaj výbornú plnku, aká sa používa u nás na Gemeri. Samozrejme, každá gazdinka dáva iný pomer mlieka, pudingu, cukru atď. Nám sa osvedčil tento recept.** ****************************************************************************** CESTO: 0,5 kg hladkej múky***500 g Hera***9 PL kyslého mlieka-napr.acidko Sabi plnotučné***štipka soli******** zo surovín vypracujeme cesto a necháme odstáť 12 hodín, najlepšie cez noc. Na prípravu krémeša na veľkom plechu, je potrebné dávku zdvojnásobiť. Pečieme na obrátenom plechu obliatom studenou vodou alebo na pečiacom papieri pri teplote 210 - 220°C cca 15 - 20 min záleží od rúry. Vidličkou popichám len spodný plát, vrchný je krásny, keď je takto nafúknutý. Upečené cesto sa krásne oddelí od plechu.Keď si netrúfate, upečte ho na papieri.Podoberieme ho dlhým cukrárskym nožom a až letné zošuchneme z plechu, horúce by sa nám polámalo, je veľmi krehučké. ******************* Môžeme ho použiť aj na šatôčky a rožky s náplňami. Vrchný krémešový plát pokrájame na štvorce a naukladáme na plnku. ************************************* Je to veľmi starý recept od cukrárky Marinény z Muráňa. ***************** PLNKA: 1 liter mlieka*** 150 - 200 g cukru*** 1 vanilkový cukor*******5 - 6 vajec***1 balenie vanilkového pudingu Oetker alebo zlatý klas*** 4 - 5 PL polohrubej múky**********Z mlieka, vanilky, polovice cukru, múky, žĺtok a pudingu uvaríme kašu. Ešte do horúcej, ale nie hneď po stiahnutí z ohňa, počkáme cca 5 - 10 min zľahúčka a postupne vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov, št.soli a zvyšnej polovice cukru. Sneh sa trochu zrazí, aby po vychladnutí krém nezostal riedky, čiže tak to má byť. Plnka je ľahká a natrasená, sú v nej akoby bublinky. ************ Ja zvyknem robiť plnku z 1,5 litra mlieka a samozrejme k tomu prispôsobím ostatné prísady. ******** Odfotený krémeš je pokrájaný ešte teplý, preto rez nie je hladký, hoci v tomto prípade ani úplne nebude, pretože plnka nestuhne "na glej" . *****Ešte taký tip: ak chcete mať peknú žltú plnku a žĺtka z vajíčok sú bledé / a to platí aj v prípade, keď pečiete piškótu/ pridajte na koniec čajovej lyžičky kurkumu, nemajte strach, kurkuma nijako plnku ani piškótu neochutí / ************* ********* Najlepšie je večer upiecť a konzumovať ho na druhý deň - je taký pekný celistvý a cesto sa nedrobí. Dobrú chuť prajem! POSTUP PRÍPRAVY *** ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 12 návštěvníkov) KOMENTÁRE (12) posledné: 17.3.2011, 13:40 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
"Mrežovník" pani G.OňovejPOTREBNÉ PRÍSADY Tento víken sme nemali chuť na žiadne čoko a plnky, tak som upiekla tento starodávny výborný koláčik. Niektoré ste ho videli v TV "Tajomstvo mojej kuchyne"++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Cesto:500 g polohrubej múky, 1 margarín, 150 g pr.cukru, 1 vanilka 100g kyslej smotany, 1 kypriaci, 2 vajcia Na plnku: 150g orechov, 1 akýkoľvek kompót / višne, slivky, marhule.../750 ml, 150 g džemu-takého aký je kompót, 1 Zlatý klas ***** ja som si plnku trochu upravila: slivky z 1 kompótu, šťavu z 2 fliaš, orechy som mala mleté a nie sekané a cesto som robila zo 600g múky a k tomu upravila aj ost.suroviny Nebol vôbec presladený, skôr príjemne kyselkavý.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Foto síce nie je ostré, ale na chuti koláča to vôbec neubralo.......... POSTUP PRÍPRAVY Zo surovín si pripravíme úplne klasické cesto. Odoberieme 1/4 a ja som do nej zapracovala orechy, Gizka ich nasekané dala na vrch koláča. Túto časť s orechami som dobre schladila. Plech vystelieme papierom a zbytok cesta naň roztlačíme prstami namočenými vo vode - robila som to tak po prvýkrát, inak vaľkám takéto cesto. Cesto som natrela domácim tentoraz dobre rozotierateľným slivkovým džemom a naň uložila rozpolené slivky, ktoré som zaliala pripraveným pudingom zo šťavy, zl.klasu, a trošky sirupu nie lekváru ako pani Gizka, môže sa žmýknuť citrón, ak sa vám zdá zmes sladká-podľa použitého džemu. Odložené cesto nastrúhame na puding a dáme to celé piecť na 180 - 200°C takých 40 min / v pôvodnom recepte udávala 180 a 25 min - mne to bolo po 25 min ešte surové. Posypeme cukrom alebo ani nemusíme a po vychladnutí pokrájame. Teplý je podľa mňa ťažký a nezdravý aj keď chutný. My sme konzumovali studený a bol vynikajúci, príjemne lahodný. ++++++++++++++ Namiesto postrúhania cesta na vrch môžeme urobiť bežné mriežky. Takýmto spôsobom môžete spotrebovať aj mrazené ovocie do koláča. DOBRÚ CHUŤ. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (3) posledné: 16.10.2010, 13:51 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Ovocný kysnutý koláčPRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY kysnuté cesto podľa mňa - ako pri buchtách, rôzne ovocie, ja som dala mrazené čučoriedky a jahody + klasická posýpka a vanilkový cukor************************************************************************* - poznáte ho všetky, klasická dobrôtka POSTUP PRÍPRAVY xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (8) posledné: 23.5.2010, 16:40 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Buchty s domácim slivkovým lekvárom a posýpkouPRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY kysnuté cesto, domáci slivkový lekvár ešte varený v kotli asi pred 3rokmi u našich na dvore/to bola super romantika/, dá sa krájať ako typický od starej mamy/myslím lekvár/ nemá chybu, + posýpka******************************** Sú veľmi jemné******************************************************** Pre SOFIU som pridala do komentárov recept " od oka " POSTUP PRÍPRAVY xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (13) posledné: 23.5.2010, 16:41 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Roláda v oplátke s karamelovou plnkou /ako štolverková/POTREBNÉ PRÍSADY 4 ks veľké oplátky**1 žlté piškótové cesto**1 kakaové piškótové cesto** *PLNKA: 60dg kryštálový cukor** 1 Salko** 1 l mlieka** 4kopcovitéPL hrubej múky**2kopcovité PL hladkej múky**2 PL Solamylu** 1 a pol až 2 ks masla / maslo + Hera alebo Palmarin/ POSTUP PRÍPRAVY Piškóty si môžete upiecť aj podľa svojho receptu. Ja som piekla na plechu o rozmeroch cca 38 x 29cm, a to : Žltá piškóta****5 ks vajec**10 dg kryšt.cukor**10 dg práškový cukor**5 PL studenej vody/ dala som 3PL olej + 2PL vody /**16 dg polohrubej múky / vrátane 2 PL Solamylu /**1 kypriaci prášok *****Kakaovú piškótu robíme obdobne, len pridáme 2 PL kakaa*** Postup prípravy: žĺtka s práškovým cukrom vymiešame do peny, pridáme olej a premiešame, pridáme vodu, múku so solamylom a kypr.pr.**postupne zľahka vmiešavame vyšľahaný sneh s kryštálovým cukrom, štipkou soli a kvapkou citr.šťavy. Zmes dáme na plech vystlaný papierom na peč. a pečieme pri 180° C cca 20 min -odsledujeme podľa svojej rúry. Takto pripravená piškóta je hodne vysoká. Keď robím iné rezy, solamyl nedávam. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov) KOMENTÁRE (40) posledné: 13.12.2013, 23:06 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Vatová piškóta na viac spôsobov :so salajkou /amonium/ alebo bez nejPOTREBNÉ PRÍSADY 1.SPOSOB PRÍPRAVY: 6 celých vajec, 20 dg kryštálového cukru vyšľaháme nad parou na hustú penu. Potom zmes za mierneho prešľahávania necháme vychladnúť, pridáme 1/2 balíčka Solamylu/12,5dg/ so štvrť ČL salajky alebo 1/2 bal. kypriaceho prášku /niekto dáva štvrť ČL salajky a štipku pdp zároveň/ a to tak, že túto sypkú zmes preosievame cez sitko a zároveň zľahka vmiešavame do vaječnej peny. Upečieme. Môžeme upiecť z 12 vajec zároveň a prekrojiť piškótu, ktorá je vysokánska.++++++++++++++++++++++++++++++2. SPOSOB: 9 vajec, 30 dg cukru, 17 dg maizeny, 4 dg grízovej múky, 1 pdp / neskúšala som / Plnka sa robí kvalitná, z vaječnej zmesi šľahanej nad parou + rozpustená čokoláda do toho a maslo alebo bez čokolády a s rumom. Ak znova budem piecť pridám foto rozkrojenej torty. Staršie cukrárky túto piškótu určite poznáte. Bez vychvaľovania a zveličovania, je skutočne vynikajúca. Ešte pred pár rokmi sa bez takejto torty /aspoň v našom kraji/ nezaobišla žiadna svadba alebo čo i len trošku slávnosnejšia chvíľa. POSTUP PRÍPRAVY xxxxxxx ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (6) posledné: 22.3.2010, 19:36 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
PLETENECalebo VIANOČKAPRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY mňamková, páperová vianočka upečená na raňajky ku kakau, či bielej káve..Inšpirovala ma PetraPA ID 90945 S K Ú S T E POSTUP PRÍPRAVY Ja som si ju upravila tak, že som do cesta pridala vanilkový cukor a po upečení som ju potrela mliekom. Na kôrke, ako môžete vidieť, je samá bublinka. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (7) posledné: 6.3.2010, 23:29 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
MetrovecPOTREBNÉ PRÍSADY podobné recepty už tu sú, vkladám na požiadanie++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ CESTO:++++4 veľké vajíčka, 260g práškového cukru, 260 g hladkej múky, 10 PL oleja, 10 PL vlažnej vody, pol kypriaci pr./dávam 1 celý/, 1 - 2 PL kakao a2 PL vody alebo rumu+++++++++++++++++++++++++++++ KRÉM: 0,5 l mlieka, 1 Zlatý klas + 1 PL múky, 1 vanilkový cukor, 250 g masla /PALMARIn/, 150 g prášk.c., 3 PL rumu, pre zmenu sa môže dať do plnky i kokosová múčka 2 PL /nedávam/ POSTUP PRÍPRAVY V obrázkovom postupe OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (6) posledné: 26.11.2012, 11:47 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Medové rezyPOTREBNÉ PRÍSADY recept je veľmi známy, z prvej knižky Recepty zo života, ale vkladám ho na požiadanie++++++++++++++++ CESTO: 80 g Hery, 160 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice/PL/ medu, 1 ČL sódy bik., 250 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, mletá škorica a klinčeky, pridala som aj štipky kypriaceho prášku++ PLNKA: 500 ml mlieka, 250g Palmarinu, 1 Zlatý klas a 1 pl zarovnaná polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 2PL rumu / ja som tentokrát rum vynechala a pridala do prostriedku klasicky pohárik džemu/ POSTUP PRÍPRAVY V kotlíku nad parou miešame do zhustnutia /asi 15 min/ cukor, tuk, vajcia, med, škoricu a klinčeky. Potom dôkladne vmiešame polohrubú múku + kypridlo a nakoniec ešte teplú hmotu na doske zmiesime s hladkou múkou. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a udržiavame ho teplé - takto sa nám krásne s ním pracuje /dávam ho na radiátor/ Postupne každú časť na pomúčenej doske rozvaľkáme a na papieri na pečenie na plechu upečieme cca 7 min 180 - 200°C - treba odsledovať. Z mlieka a krémového prášku uvaríme puding. Palmarín vyšľaháme s cukrom a pridávame vychladnutý puding, ak chceme prichutíme rumom. Plníme buď všetky pláty krémom alebo do prostriedku dáme pikantný džem. Zaťažíme ich a cez noc necháme odležať. Potom natrieme zvyšnou troškou krému, aby sme zahladili prípadné nerovnosti a dierky. Polejeme čokoládovou polevou. Na obrázku sú rezy pečené z dupľovanej dávky na takom veľkom plechu, nerozvaľkala som ich úplne na tenko, máme radi takéto trochu hrubšie pláty. Plnku som tiež zdvojnásobila. Sú výborné. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov) KOMENTÁRE (12) posledné: 19.12.2013, 11:46 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Bublanina/rýchlovkaPOTREBNÉ PRÍSADY Základný recep: 35 dg polohrubej múky, 35 dg práškový cukor, 4 veľké vajíčka, 1 a pol dcl oleja, 1 a pol dcl vody, 1 kypriaci prášok, kompótové alebo čerstvé ovoci++++++++++++++++++++++++++++++++ Recept s obmenou: pridať trochu vanilky, namiesto vody - šťava z marhuľového kompótu, ku kypriacemu pridať štipku sódy bikarbóny, marhule naložené s trochou rumu a mäkšie zavarené, ktoré som ponamáčala do kokosu +++++ viem, že foto je nekvalitné a šľahačka sa topí na ešte trochu teplom koláčiku - nevydržali sme, kým vychladne. Koláčik je šťavnatý vôbec nie suchý a obrazne povedané ..... keď je návšteva za dverami - máte ho za chvíľu hotový. Aj bez šľahačky je chutný. ++++++++++++++ Recept mám od kamarátkinej mamy-výbornej kuchárky a cukrárky. POSTUP PRÍPRAVY Príprava je veľmi jednoduchá. Všetky suroviny spolu iba zmiešame a veľmi dobre vyšľaháme. Vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Dáme ovocie aké chceme. Ja som dala iba marhule namočené v kokose, ale môže byť aj viac druhov ovocia a vrch posypaný lupienkami mandlí ap. Pečieme pri 175-180°C cca 30 min - treba sledovať a keď dáte šťavu z kompótu, piecť dlhšie a pomalšie. Po upečení ešte posypte vanilkou. Koláčik je mäkulinký, až sa rozplýva na jazyku. My nemáme radi suché bublaniny ani trhance. Hodili by sa tam ešte čučoriedky, ale dnes sme mali so synom chuť na takýto - ako ľahkú večeru. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (7) posledné: 13.6.2011, 12:36 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 11 (zobrazuje sa 1-10) | 1, 2 ďalšie >> |