. .. .. .. .. .. .
. .

Medovníky - hneď mäkké - RECEPT 9727

VIANOČNÉ CUKROVINKY

ID 31604 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 86 návštěvníkov)


Medovníky - hneď mäkké


[ recept č. 9727 zo dňa  ]


Medovníky - hneď mäkké


POTREBNÉ PRÍSADY

500g hladkej múky * 3 vajcia * 125g masla *125g medu * 190g práškového cukru * 1 kávová lyžičky mletej škorice * 4 roztlčené klinčeky (poprípade aj viac, ak máte radi medovníčky voňajšie...) * 1 zarovnaná lyžičky sódy bikarbóny * 2-3 polievkové lyžice kakaa (nemusí byť) * 1 rozšľahané vajíčko na potretie * olej+ hrubá múka na plech

POSTUP PRÍPRAVY

Dlho som hľadala recept na medovníčky, ktoré by sa dali hneď po upečení jesť a zároveň, aby pri sa pri pečení nerozliali, ale držali tvar. Tento recept spĺňa obidve kritéria a navyše sú medovníčky aj prudko jedlé, takže ich robievam už každé vianoce a zatiaľ ma nesklamali:) Môžte si vybrať z dvoch postupov - jednoduchého krátkeho alebo podrobnejšieho obrázkového, kde som napísala aj moje skúsenosti s pečením medovníčkov.... Tu je postup v skratke: *Cukor a maslo pokrájané na malé kúsky vymiešame, postupne pridávame vajcia. Nakoniec pridáme trochu zohriaty med. K tejto mase postupne pridávame múku, ktorú sme predtým zmiešali s koreninami, sódou bikarbónou a kakaom. Spracujeme hladké cesto, ktoré necháme cez noc odležať v chlade (ak sa dá, aj dlhšie). Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme medovníčky. Tieto potom ukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 10 min. Po upečení ich zdobíme cukrovou polevou alebo čokoládou.*

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Studené maslo si nakrájame na menšie kúsky, pridáme práškový cukor a vymiešame...
K maslovo-cukrovej hmote postupne pridávame vajíčka, pričom nám vznikne redšia hmota ako na obrázku.
Do hmoty pridáme trošinku zohriaty med (nie horúci!!!) a všetko spolu zamiešame.
Vznikne nám takáto zlato-žltá hmota...
Hladkú múku preosejeme a pridáme jednu malú zarovnanú lyžičku sódy bikarbóny.
Do múky tiež pridáme škoricu....
A tiež rozdrvené hlavičky klinčekov...
Ja pridávam tiež kakao 2 alebo 3 polievkové lyžice. (prispejem z mojich skúseností, že ak pridáte originál čierne holandské kakao - ale fakt to musí byť originál - myslím to v tmavomodrom obale s vyobrazením holandského dievčatka, tak medovníčky budú extra tmavé a trošinku tvrdšie a čokoládovejšie - môj priateľ má práve také najradšej, ak pridáte obyčajné kakao tak sa nič nestane - medovníčky budú len trošku tmavšie).
Múku so zamiešaným koreninami, sódou bikarbónou a kakaom postupne pridávajte k zlato-žltej hmote...Ja najskôr miešam lyžicou a keď je už cesto priveľmi tuhé, tak až potom ho vymiesim rukou...Ak sa vám cesto priveľmi lepí na prsty, môžte pridať trochu múky, cestu to neuškodí.
Výsledné cestíčko by malo vyzerať nejako takto...Spravidla je skôr lepkavejšie, ale nemusí to tak vždy byť, za tie roky čo medovníčky pečiem som zistila, že cestíčko veľmi ovplyvňuje kvalita múky, druh kakaa, druh a pravosť medu (ak použijete pravý med - bude o dosť sladšie a lepkavejšie). Jedno je však isté bez ohľadu nato, aké cesto sa vám podarilo, a to je podstatné: medovníčky sa vždy podaria, sú mäkké a vždy chutia výborne! Cestíčko vložíme do mikroténového sáčku alebo poriadne zabaľte do potravinovej fólie a dajte na noc, ale kľudne to môže byť aj na týždeň do chladničky. Vyberieme ho v predstihu pred pečením, aby stihlo zmäknúť a vaľkáme na pomúčenej doske alebo ako ja - na papieri na pečenie bez pomúčenia. Ak nebudeme zdobiť cukrovou polevou, tak medovníčky pred pečením potierame rozšľahaným celým vajíčkom. Pečieme na vymazanom a múkou vysypanom plechu približne 10min. (závisí od veľkosti a hrúbky medovníčkov). Dobrú chuť a krásne vianoce!!!


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< MEDOVNÍKOVÝ DOMČEK :) | Medovníky - hneď mäkké | Slané kešu koláčiky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 26 (zobrazuje sa 21-26)<< predošlé 1, 2
adriana pavlovičová (adrika1308) ID 58463, mimibazar.sk/adrika1308 (7.12.2009, 15:01)
Evka poviem Vám pravdu robila som tento recept s nedôverou, každý totiž tvrdí zaručene mäkké.Bola som však nadšená sú naozaj fantastické (clamp) (clamp) (clamp) a to som tromfla aj svokru ^o)/tá je vychýrená kuchárka,pýtala si recept/ Vaše recept budem posúvať ďalej aj mimo MMB (clamp) (clamp) (clamp)KRÁSNE VIANOCE (stromecek) (stromecek) (stromecek)Adrika
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (7.12.2009, 15:37)
Adrianka, to je výborná správička, fakt sa tešííím (radost) (radost) (radost) nech vám padnú medovníčky na úžitok (pernicek) (pernicek) (pernicek) (zajic) tento receptík musí byť dosť starý (už aj z toho titulu,že tam nejde žiadne perník. korenie, ale len rozdrvené klinčeky a škorica )Mám ho od mojej maminy a tá ho má od svojej - teda od mojej starej mamy a tá ho má asi od svojej...atď... :-) :-) takže sa u nás traduje z pokolenia na pokolenie a je to teda osvedčený receptík, ja iný ani neskúšam, tieto medovníčky nám skrátka veľmi chutia - sú naše naj (Y) (Y) prajem vám domkov taktiež krásne sviatky a veselé vypekanie vianočných koláčikov (jezisek) (banky) (andel) (L)
ODPOVEDAŤ
Ivana K. (kotenko) ID 23441 (7.12.2009, 12:41)
tak vcera som robila medovnick, su supeeer, akurat ich budem nabuduce piect na papieri na pecenie ako na muke.
jooj a ta vona (pernicek)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (7.12.2009, 15:29)
Ivanka, mám velikú radosť, že sa ti nakoniec podarili (dance) (dance) (dance) a keď navyše aj chutia, tak potom je to fakt supeeer :-) (zajic) (zajic) (zajic) ja sa ich chystám piecť v piatok - aj ja sa už teším, ako nimi budem mať prevoňaný celý byt (pernicek) (pernicek) (pernicek) (L) (L) (banky) (vanoce) (stromecek)
ODPOVEDAŤ
Ivana K. (kotenko) ID 23441 (8.12.2009, 11:32)
ja budem piect este jednu varku, jedno bude na jedenie a druhe na zdobenie stromceka.... uz sa tesim, velmi ma to balivo. asi sa dam na pecenie, Evka, su bozske... fakt.
ODPOVEDAŤ
Ivana K. (kotenko) ID 23441 (6.12.2009, 12:38)
cesto budem piect az vecer, doteraz lezalo v chladnicke a veru riadne stuhlo, tak som ho presunula do komory, kde je o nieco teplejsie, dufam, ze cesticko povoli a nebude lepkave... inak este neupecene "surove" cvesto je vyborne na chut :-)
Ja viem, ved preto chcem robit medovnicky a nie tortu. tortu spravim asi na meniny a silvestra... nastastie pecu aj rodicia, tak mi nieco podaruju.
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (6.12.2009, 12:57)
Ivanka, cesto pred vaľkaním treba nechať pri izbovej teplote zmäknúť, lebo ti nepôjde vaľkať - mne sa to už x-krát stalo, že som cesto a nielen totoh medovníkové ale napr. aj linecké vybrala z chladničky a bolo tuhé na kosť, lenže som chcela hneď piecť, tak som ho dávala na radiator ;-) ;-) ;-) aby zmäklo. Inak k tej lepivosti cesta - ja zvyknem vaľkať aj na papieri na pečenie - je mastný a nič sa mi nepriliepa - môžeš skúsiť...Dúfam, že sa ti medovníčky vydaria a budú aj chutiť! (pernicek) (pernicek) (pernicek) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Ivana K. (kotenko) ID 23441 (5.12.2009, 23:10)
medovnicky peciem prvy krat a celkovo ma pecenie moc neoslovilo... radsej nepecene torty a zakusky ;-)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (6.12.2009, 8:23)
teraz toť dole čítam, že Darinka ti už poradila, no vidíš, tak ona radí, že neprisýpať *-) *-) *-) a k tomu pečeniu medovníčkov - to vieš je to vianočná tradícia a nepečená torta alebo zákusok ti určite tak dlho nevydržia ako medovíčky....takže na vianoce sú ako stvorené (pernicek) (jezisek) (banky) (andel) (hello)
ODPOVEDAŤ
Ivana K. (kotenko) ID 23441 (5.12.2009, 23:08)
spravila som dnes toto cesto a mam ho dost lepkave (najskor od medu), mam zajtra pridat trosku muky este? alebo to do zajtra sa nejako spravi tym, ze bude v chladnicke a na noc...??? dakujem za radu
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (6.12.2009, 8:20)
ahoj Ivanka (hello) asi už neskoro odpisujem, cesto by rozhodne nemalo byť lepkavé, mne sa také niečo s týmto cestíčkom ešte nestalo, takže ja ti môžem poradiť len teoreticky - áno môžeš pridať trošku múky, ale naozaj len trošku a premiesiť poriadne, uvidíš čo to spraví...držím palce a potom mi napíš, ako to dopadlo s medovníčkami... (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Darina B. (danda3) ID 104195 (5.12.2009, 23:17)
Ivanka, neprisýpaj, ja som tak urobila a strašne ťažko sa mi gúľali, myslela som, že sa mi niečo stane a ja zvyknem toto cesto robiť aspoň z dvoch kilov, tak si to možno vieš predstaviť... (pernicek) (pernicek) (pernicek)..akurát som ich dopiekla, zajtra zdobím, radšej daj trochu múky zajtra, keď sa Ti to bude stále lepiť, ale lepšie sa vaľká, keď je také mäkučké to cesto... (hello)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (2.12.2009, 20:44)
Evička - včera som ich urobila http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=629155 - ešte sú len v štádiu upečenia - sú naozaj vynikajúce - a budem ich musieť robiť znova, lebo tie na tej fotke sú posledné, čo zostali, okrem medovníkového venca, čo som ešte upiekla, ten až po vyzdobení - he he - ak to niekam netresknem do koša - ale to by bola škoda, ak by sa nevydaril - tak ho radšej zjem (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) lebo ja som na zdobenie totálny antitalent ;-) ;-) ;-) Veľmi pekne ďakujem za receptík, spĺňa tiež moje predstavy - iba kakaa som dala 1 PL - nám stačilo toľko (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (2.12.2009, 21:26)
no Martinka, |:o) |:o) |:o) ja sa pred tebou už fakt asi začnem hanbiť :-$ :-$ :-) :-) :-) toľko skvelých receptíkov sem stále pridávaš a ešte stíhaš robiť aj cudzie!!! A aj preto ma tak veľmi potešilo, že kucháročka takého kalibru ako ty, si vybrala práve môj receptík na medovníky (radost) (radost) (radost) (radost) a teškám sa aj, že ste si doma tak pochutnali na nich (child1) veď, čo môže byť lepšie ako medovníčkami prevoňaný dom pred príchodom vianoc (pernicek) (pernicek) (pernicek) ja sa na ne tiež chystám, ale až tak budúci týždeň alebo ten ďalší...my máme zase radi viac kakaa - ale to ma vlastne nepriamo núti pridávať môj (cinky) lebo on je čokoholik ;-) ;-) a ja som tiež na zdobenie medovníkov antitalent (smich) (smich) mám proste trasľavú ruku :-D :-D vždy to preto istí čokoládka, alebo ich nechám len tak - na "prírodno" :-) :-) (L) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (2.12.2009, 21:38)
No veru Evi - voňali krásne a chutia super - (zajic) (zajic) - ja som mala taký starý receptík - ale s orechami, a tých orieškov mi je vždy veľmi ľúto tam dávať, lebo si ich vždy šetrím na iné koláčiky - tie sú tiež výborné, ale občas treba i zmenu , nie ? ....... a tu ma zaujalo / a to som prešla asi 30 receptov / ;-) ;-) , že držia tvar a nerozlievajú sa - presne to som očakávala a bolo splnené [A] [A] [A] [A] Tak ešte raz - veľké ďakujem (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (2.12.2009, 21:44)
rado sa stalo, Maťka. som rada, že ste doma boli spokojní!! :-) :-) :-) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (2.12.2009, 22:04)
A ešte niečo - Veľmi pekne ďakujem za pochvalu (L) (L) - a musím povedať , že toto nebol určite posledný receptík čo som si vybrala z Tvojej zbierky - máš ich veeľmi veľa strašne lákavých (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (2.12.2009, 22:09)
Maťka až po tebe - tvoje receptíky sú teda čertovsky lákavé (*) (*) (*) (Y) (Y) (Y) len času na pečenie keby bolo viac...ale idú sviatky, tak príde čas aj na tvoje dobrôtky ^o) ^o) ^o)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 26 (zobrazuje sa 21-26)<< predošlé 1, 2
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu