. .. .. .. .. .. .
. .

PUDINGOŠ - RECEPT 9139

SLADKÉ JEDLÁ

ID 45774 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 500 návštěvníkov)


PUDINGOŠ


[ recept č. 9139 zo dňa  ]


PUDINGOŠ


POTREBNÉ PRÍSADY

Náš obľúbený kysnutý koláč! Pečiem ho už asi 4 roky. Vynikajúci! Podobné recepty som tu na mmb už videla, teraz pridávam svoj :)))) CESTO: 90 dk HL múky špeciál, 10 dk prášk. cukru, 1 alebo 2 kocky droždia (v postupe mám vyfotené záviny s 1 aj 2 kockami. robievam podľa toho, koľko droždia nájdem v chladničke :-) 4 dl mlieka, 5 PL oleja, 1 bal vanilk. cukru, 1 PDP, štipka soli, 2 vajcia PLNKA: 1/2 l mlieka, 2 bal. čok. pudingov, 4 PL kakaa, 25 dk kryšt. cukru, 25 dk Palmarínu

POSTUP PRÍPRAVY

Z mlieka, cukru a puding. práškov uvaríme hustý puding. Ak robíte z pudingu iného ako Dr. Oeker, odporúčam dať 2,5 balíka! Do mierne vychladnutého pudingu primiešame Palmarín (puding musí byť dostatočne teplý na to, aby sa v nom rozpustilo 25dk margarínu) a kakao, dobre vymiešame a necháme vychladnúť.
Zo surovín na cesto vypracujeme cestíčko (podrobnejšie vo fotopostupe). Rozdelíme ho na 6 dielov, každý diel rozvaľkáme na obdlžnik, naplníme plnkou a urobíme záviny. Potom splietame po dva záviny do vrkoča, vzniknú 3 pletenky, ktoré dáme na vymastený plech. Potrieme ich olejom. Prikryjeme servítkou a obrúskom a necháme kysnúť (najlepšie v trošičku predhriatej rúre) asi pol hodiny. Pečieme v stredne vyhriatej rúre (170 C) asi 30-40 min.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Kvások si pripravujem vždy osobitne z teplejšieho mlieka (z odmeraného množstva), 3 KL cukru, trocha múky a droždia. po vykysnutí ho pridám do múky + ostatn. suché suroviny, prilejem mlieko, v ktorom rozhabarkujem vajíčka a ostatné mokré suroviny. Pridávam poznámku od Moniky (ID 3699): namiesto hladkej múky použila celé 1 kg polohrubej múky, a dala 2 dl oleja. S tou polohrubou múkou som to vyskúšala aj ja, cesto je aj takto vynikajúce a mäkké aj na druhý deň.
Kým mi krásne "rástol" kvások, uvarila som puding, nechala chvíľu odstáť, potom pridám Palmarín. Neskôr primiešam kakao, opatrne zamiešavam, aby "nezhrčkavelo". S kakaom je čokoládový puding ešte čokoládovejší.
Vypracujem cesto, ručne ho "hnietim" aspoň 10 minút. Dobré posilňovanie, lebo cesto je tuhšie. Potom rozdelím na 6 bochníkov a vyvaľkám na menší plát. Kedže sa mi nedarí rozdeliť ich na rovnaké diely, povážim si ich. 1 bochník váži asi 280 g. ... no nie vždy je tuhé. cesto, ktoré som spravila včera, bolo veľmi jemné.
Pudingovej masy dávam za 2-3 veľké lyžice. Puding zmiešaný s Palmarínom (alebo inýmtukom) a kakaom nechajte vychladnúť, nedávajte ho na cesto teplý.
Rozotriem čokoládový krém, na jeden plát vyjdú 2-3 veľké polievkové lyžice, a zostane dačo aj v hrnci pre maškrtníkov.
Nafotila som postup zatočenia závinu. Pudingový krém má byť vychladnutý, keby nebol, cesto by zvláčnelo. pri zavíjaní negúľajte, len prehoďte.
... ešte preložíme ...
preložený závin zoštipkám na koncoch aj pozdlžne. "zoštipkanú" časť nechám ako spodnú stranu, nie vrchnú.
Zvinieme tak, že zľahka prehadzujeme po kúsku, nerobím klasické gúľanie. inak bochníček si nevyvaľkám na veľmi veľký obdlžnik, lebo pri zavinutí sa závin sám predĺži. zlepím oba konce, aj po dlžke cesto prstami "zoštipkám" - zlepím.
oba záviny. zatlačím horné konce závinov k sebe a potom opatrne spletiem.
takto závinčeky opatrne spletiem a položím na vymastený plech.
Verím, že to takto aj robíte, ale aj tak sem napíšem, ako sa zbavujem zvyškov kysnutého cesta. Misku najprv očistite od cesta, nedajte si ho pod vodu. Ked kysnuté cesto zaschne, pridajte ešte za malú hrsť múky do misky a veľmi ľahko cesto zošúchate a zahodíte. Uľahčíte si umývanie, či polepenú hubku od cesta :-)
záviny pred nakysnutím. pekne vidieť, ktorý som pridala ako posledný. Najlepšie je použiť hlboký plech.
po pol hodine kysnutia v teple. už len upiecť. koláčik sledujte, rýchlo sa upečie vrch a zvnútra môže byť surový. radšej pečte pomalšie, prípadne znížte potom teplotu.
a tu je výsledok Vašej prácičky :) dáme si ho na raňajky alebo večeru k čaju, mlieku, alebo do školy na desiatu. Je ho síce naoko veľa, ale dlho u nás nevydrží. Prajem Vám, aby rýchlo zmizol z plechu aj Vám!
Do tohto cesta som dala 2 ks droždia a prášok do pečiva. Pri kysnutí koláč naozaj nikdy nesklame. Dajte ho na 20-30 minút do rúry predhriatej na max 30-50 °C, alebo kontrolujte teplotu pri kysnutí podľa uváženia.
Nakysnuté záviny. Do cesta som dala 1 droždie a prášok do pečiva. Pred vložením do vyhriatej rúry - asi 170C spodné a vrchné pečenie - natrite pierkom olejom. Ked asi po 10 minútach začne vrch hnednúť, prikryte ho papierom na pečenie. Má totiž tendenciu pripiecť sa, kým vnútro by mohlo byť ešte nedopečené. Ked vidíte súvislú hnedú vrstvu už aj po bokoch koláča, je hotový. pri takejto teplote trvá pečenie asi 30, max. 40 minút.
a hotovo!
A tu je v priereze s vanilkovým a čoko pudingom.
detail
detail z posledného pečenia
Pudingoš od Adriany B. ID 32431
Pudingoš od Henriety K. ID 52602
Pudingoš od Ivety Š. ID 42855
Pudingoš od lenky j. ID 7422
Pudingoš od Lucii F. ID 9254
Pudingoš od Maji G. ID 29128
Pudingoš od Martiny P. ID 16490
Pudingoš od Moniky M. ID 76425
Pudingoš od LUCII T. ID 93464
Pudingoš od Martiny B. ID 46778
Pudingoš od Kamily B. ID 41103
Pudingoš od Evy L. ID 92234


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Šošovicový prívarok | PUDINGOŠ | Vyprážané kalerábové guľky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 129 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >>
Monika B. (Monullik) ID 170902 (19.1.2012, 10:53)
(sampus) skuusam (D)
ODPOVEDAŤ
Milan B. (Dodkove klbko) ID 46366, mimibazar.sk/dodkoveklbko (27.11.2011, 10:18)
naš oblúbený kolač. ale nie sme moc čokoladovy tak ja robim jeden orechovy jeden jablkovy a jeden pudingovy (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Naďa H. (brblosko) ID 157312 (10.11.2011, 19:48)
no tak. hmmmm pudingoš sa upiekol len akosi sa nepodaril. miesto koláča máme chleba s pudingom ,-) :-$
prvá chyba: išla som robiť 1/2 dávku ale kvasnice a PDP som dala ako do celej, nejako som na to pozabudla *-)
druhá chyba: urobila som iba jeden závin miesto dvoch a nenechala som to ešte pred pečením kysnúť a ono to v trúbe narástlo do enormnej velkosti :^)
a tretia chyba: dala som to na velký pekáč a koláč sa mi "rozpadol" vytečenú plnku ani nekomnetujem 8-|
ODPOVEDAŤ
Michaela R. (Laura :-)) ID 409, mimibazar.sk/michaela519 (19.10.2011, 10:41)
výýbornýýý (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Alžběta K. (betulinka16) ID 210389 (19.9.2011, 16:29)
Piekla som ho opäť - včera . Výborný . :-) :-) :-) :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Alžběta K. (betulinka16) ID 210389 (5.9.2011, 21:06)
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o)Bol výborný!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Chutil všetkým. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Alžběta K. (betulinka16) ID 210389 (25.8.2011, 20:51)
Určite ho urobím. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Iveta M. (matovka) ID 85464 (26.7.2011, 14:53)
Je veľmi dobrý (zajic).
ODPOVEDAŤ
Andrea B. (Godzillka) ID 34483, mimibazar.sk/godzillka (upravené 27.6.2011, 8:49)
:-)
ODPOVEDAŤ
Sabča Š. (Sabuliatko) ID 113763, mimibazar.sk/Sabuliatko (15.5.2011, 21:35)
konečne som sa naňho odhodlala aj ja (L) je úúúúúúžasnýýýýýý |:o) |:o) |:o)
zajtra berie (cinky) do praáce...
ODPOVEDAŤ
martina a. (fatinka) ID 97732 (29.4.2011, 9:22)
uplne super,zozala som uspech |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)robila som z polovicnej davky ale plnku som dala celu nie polovicnu,bol mnamkovy. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)i ed trochu mi vytiekol ale to chce prax ,-) ,-) ,-)
ODPOVEDAŤ
Petra B. (Petra01) ID 24439 (20.4.2011, 22:01)
S cestom sa mi robilo uplne fantasticky (Y) - robila som z polovičnej dávky, plnku som urobilu celu, ale aj tak sa nam zda (mne, (cinky) (Z)), že jej bolo málo, také suchšie, chutovo velmi dobre cesto po upečení, uvidíme na druhý deň ^o)
Má niekto tiež skúsenosť, že to mal take suchšie??? Neviem si predstaviť, že by som robila plnku z polovičnej dávky ,-)
Určite ešte vyskúšam (velikonoce10)
ODPOVEDAŤ
Jana M. (cicuska227) ID 118876 (6.4.2011, 9:21)
ozaj super recept ja som ho robila aj s takou "zdravsou" plnkou tak sa podelim o skusenosti vyskusajte aj vy. Posekane orechy, susene ovocie-rozne,tiez mozu byt rozne nasekane orechy, trocha skorice,kusky cokolady a pripadne ine suche plody ,semienka co mate doma, najprv som potrela cesto rozpustenym maslom a potom som posypala touto zmesou, bolo to fajn. :-)
ODPOVEDAŤ
Miriam R. (miriamr) ID 160487, mimibazar.sk/miriamr (25.2.2011, 15:50)
je výborný (Y) (Y) (Y) (Y)..robila som ho z polovičnej dávky cesta ale plnka je z celej dávky :-) :-) :-) http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=780924
ODPOVEDAŤ
Martina P. (crysmile) ID 23978 (18.1.2011, 15:03)
vyborny kolačik (Y), dakujem za recept, uz som sa ho konecne odhodlala urobit a teraz sa s nim napchavam..cesto som dala vymiesit v pekarnicke a vykysnut pri teplej rure, kedze som robila z celej davky.. zajtra dam aj manzelovi do roboty.. som zvedava co povedia :-) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Jana S. (JaniS.) ID 159902 (13.10.2010, 16:28)
nááádherný pudingoš 8-| |:o) |:o) |:o) Ale keďže ma chytila nejaká pololenivá nálada, chcela by som ho urobiť iba zo 4 pletencov - čo myslíš, miinka, nebude to príliš vysoké al. dlhé cesto? Mám ho nechať v rúre dlhšie piecť, lebo som na vážkach teraz *-)
ODPOVEDAŤ
Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (29.10.2010, 21:16)
Ahoj Janka, Tvoj komentár som si všimla až teraz :´( tak si robila pudingoš? a z koľkých pletencov? vždy robievam zo 6, tak Ti neviem povedať z vlastnej skúsenosti. Aj keby si tie 4 bochníčky nevyvaľkala natenko, ale len naozaj tých 20*30cm, zas by mohlo byť málo plnky. Pletenec by teda nebol dlhší, ale zato vyšší a širší. snád? :^)
ODPOVEDAŤ
Štefánia H. (stava) ID 44305 (2.8.2010, 19:54)
...ja som vcera robila tento plenec z polovicnej davky...ale mal jednu chybu... :-( BOLO HO MALO... :-) :-)
takze dnes bolo repete a to z celej davky, tak aby bolo co poslat mamke a rodinke...aby co bolo na zajtra do prace...no a jeden cely pletenec pre manzela... :-)
dakujem krasne za recept...je fakt uzasny a momentalne vedie v rebricku najlepsi rodinny recept... :-)
ODPOVEDAŤ
Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (26.9.2010, 16:13)
:-) to sa nezdá, ale tento koláč sa z kila múky minie ako nič! som rada, že sa vašej rodinke páči, aj my ho máme veľmi radi... práve sa u nás dopiekol ,-)
ODPOVEDAŤ
Katarína R. (Hersi) ID 85661 (25.5.2010, 18:33)
dopecene |:o) |:o) ale NESKUTOCNE tazko sa mi valkalo cesto,uplne ako guma.. nelepive,ale strasne strasne elesticke :-D :-D vobec som ho nemohla vyvalkat,to mi islo strasne na nervy (6) (6) neviem kde sa stala chyba.. robila som ho uz 3x a stale to iste... teplotou mlieka ani inym to nebude,hm neviem veru *-) *-) nabuduce to skusim inac,ale recept je to super,vsetkym chutilo,robila som coko,aj coko-vanilkovy.. (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (26.9.2010, 16:16)
:-) vystihla si to, cesto je ako elastické. pri vaľkaní si ho polož na nenamúčenú časť dosky, trocha rozvaľkaj, otoč, zas rozvaľkaj, nadvihni, ked treba - trošičku pomúč. keby sme do cesta pridali ešte mlieko, bolo by redšie a malo by byť aj makšie. lenže po upečení je koláč aj bez dodatočného mlieka akurát, neviem, aké by bolo s pridaním mlieka.
skús to tak, že ked si cesto rozkrájaš na tých 6 kusov, bochníky už nepremies, ale rozvaľkaj ich stranou rezu: potom sa poddá lepšie. ahooooj! (hello)
ODPOVEDAŤ
lýdia m. (noštek) ID 96081 (23.5.2010, 21:34)
Vynikajúci recept, veľmi sa podaril, môžem len odporučiť (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Ľubica Ž. (aciva) ID 77720 (2.5.2010, 14:59)
(Y) (Y) (leto)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 129 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu