. .. .. .. .. .. .
. .

Francúzsky jablkový koláč - RECEPT 8081

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 4972 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 105 návštěvníkov)


Francúzsky jablkový koláč


[ recept č. 8081 zo dňa  ]


Francúzsky jablkový koláč


POTREBNÉ PRÍSADY

100 g hladkej múky * 100 g polohrubej múky * štipka soli * 100 g masla * 1 žĺtok * 2 PL vody *** 5 šťavnatých jabĺk * 3 PL hnedého cukru * 50 g rozpusteného masla *** 3-4 PL marhuľového alebo broskyňového džemu * 2 PL tuzemáku (umu) * pár kvapiek mandľovej arómy

POSTUP PRÍPRAVY

Tenký, krehký jablkový koláč, vraj francúzsky hit.
Toto krehké cesto je bez cukru. Výhoda takéhoto cesta je v tom, že sa nelepí a koláč nezhorkne a nestrvdne.
No a v konečnom dôsledku má aj menej kalórií. :-)
Ako na to? Klik na obrázkový postup.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Z múky, soli, masla, žĺtka a vody spracujeme cesto,
2. ktoré dáme aspoň na pol hodinku odpočívať do chladničky.
3. Medzitým umyjeme 5 šťavnatých jabĺk,
4. ošúpeme ich, očistíme a nakrájame ich na tenké plátky - mesiačiky.
5. Ak sme cesto nechali v chlade dlhšie, nevadí. Treba ho trošku prehniesť, aby nebolo tuhé a aby sa s ním dobre pracovalo. Cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy, okraj vyformujeme prstami. Cesto na okraji stačí vyvýšiť len trošku, koláč bude nízky. Cesto popicháme vidličkou.
6. Na cesto naukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk, tak aby sa prekrývali.
7. Plátky jabĺk uložíme cez seba aj do ďalšieho kruhu. Do stredu uložíme polovičné plátky.
8. Jablká posypeme cukrom a
9. pokvapkáme roztopeným maslom. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na strednej priečke 45 minút pri 200 ˚C.
10. Kým sa koláč pečie, pripravíme si "glazúru". V miske zmiešame džem,
11. tuzemák a
12. pár kvapiek mandľovej arómy. Ak máte doma amaretto, tak ho použite namiesto tuzemáku a arómy.
13. Zmesou koláč rovnomerne natrieme a vrátime ho do rúry o priečku vyššie - pod gril. Tu si treba odsledovať ako vám pečie gril. Odporúčam kontrolovať po prvých 3 minútach, nech sa koláč nepripáli.
14. Takto vyzerá koláč vytiahnutý spod grilu. O tom ako krásne vonia sa musíte presvedčiť sami pri pečení. :-)
15. Mňááám. Len sa tak za ním zaprášilo.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Veľká žemľa so zemiakovým šalátom | Francúzsky jablkový koláč | Varená modelovacia hmota na torty >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 45 (zobrazuje sa 41-45)<< predošlé 1, 2, 3
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (29.10.2008, 15:28)
Kolačik som prave dopiekla,chutovo bol fajny,ale priklanam sa k tomu cukru do cesta..určite ho nabuduce pridam.Priznam sa ze som tie jablčka na vrch len nahadzala ale na chuti to neubralo.. (Y) http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=373568
ODPOVEDAŤ
Gabi H. (gaha1) ID 4525 (28.10.2008, 21:42)
Prosím Vás a to naozaj do cesta nejde ani trochu cukru? *-) Ja som ho teraz dopiekla, ale priznám sa, ja som tam cukor dala ;-) no nedalo mi to... Koláč je super - len ten cukor mi vŕta v hlave (F)
ODPOVEDAŤ
žaneta r. (zanetkar) ID 46401 (24.10.2008, 12:19)
vypadá to velice dobře ... (Y) (Y) (Y)
hned bych si kousek dala ke kafí (jidlo) (C)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (27.10.2008, 21:39)
Žanetka, aj vyzerá, ale aj chutí dobre. (jidlo)
(hello)
ODPOVEDAŤ
Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (22.10.2008, 16:57)
Elenka, ukážkový postup. (Y) (Y) (Y) Formu mám, aj jablká , ešte si nájsť trochu času na jeho výrobu. (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (27.10.2008, 21:35)
Zlati, dík. Rýchlo do toho, kým máš (jablka), menej vysedávania na MMB a času bude habadej. ;-) ;-) ;-) Viem o čom hovorím. Ale toho času mám aj tak stále málo. :-@ (6) 8o|
(L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Jana S. (Popka) ID 40159 (21.10.2008, 16:08)
Eli, ten koláč vyzerá nádherne. Rada by som ho vyskúšala, lenže nemám gril. :-@ (6) Môžem ho aj normálne upiecť v rúre?
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (21.10.2008, 18:55)
Jani, koláč najprv pečiem v rúre na strednej priečke. Po natretí "glazúrou" ho vrátim do rúry o priečku vyššie a pečenie prepnem na gril. Už som to doplnila aj do receptu. Ak nemáš možnosť prepnutia na gril, skús po vrátení koláča do rúry (o priečku vyššie) pridať stupne na 230 - 250 st. C, podľa toho, koľko znesie forma na pečenie, *-) možno bude treba predĺžiť čas pečenia - to treba odsledovať.
Janinka, až ho budeš robiť, daj vedieť ako dlho trvá to pečenie bez grilu. (hello)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 45 (zobrazuje sa 41-45)<< predošlé 1, 2, 3
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu