. .. .. .. .. .. .
. .

Francúzsky jablkový koláč - RECEPT 8081

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 4972 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 105 návštěvníkov)


Francúzsky jablkový koláč


[ recept č. 8081 zo dňa  ]


Francúzsky jablkový koláč


POTREBNÉ PRÍSADY

100 g hladkej múky * 100 g polohrubej múky * štipka soli * 100 g masla * 1 žĺtok * 2 PL vody *** 5 šťavnatých jabĺk * 3 PL hnedého cukru * 50 g rozpusteného masla *** 3-4 PL marhuľového alebo broskyňového džemu * 2 PL tuzemáku (umu) * pár kvapiek mandľovej arómy

POSTUP PRÍPRAVY

Tenký, krehký jablkový koláč, vraj francúzsky hit.
Toto krehké cesto je bez cukru. Výhoda takéhoto cesta je v tom, že sa nelepí a koláč nezhorkne a nestrvdne.
No a v konečnom dôsledku má aj menej kalórií. :-)
Ako na to? Klik na obrázkový postup.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Z múky, soli, masla, žĺtka a vody spracujeme cesto,
2. ktoré dáme aspoň na pol hodinku odpočívať do chladničky.
3. Medzitým umyjeme 5 šťavnatých jabĺk,
4. ošúpeme ich, očistíme a nakrájame ich na tenké plátky - mesiačiky.
5. Ak sme cesto nechali v chlade dlhšie, nevadí. Treba ho trošku prehniesť, aby nebolo tuhé a aby sa s ním dobre pracovalo. Cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy, okraj vyformujeme prstami. Cesto na okraji stačí vyvýšiť len trošku, koláč bude nízky. Cesto popicháme vidličkou.
6. Na cesto naukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk, tak aby sa prekrývali.
7. Plátky jabĺk uložíme cez seba aj do ďalšieho kruhu. Do stredu uložíme polovičné plátky.
8. Jablká posypeme cukrom a
9. pokvapkáme roztopeným maslom. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na strednej priečke 45 minút pri 200 ˚C.
10. Kým sa koláč pečie, pripravíme si "glazúru". V miske zmiešame džem,
11. tuzemák a
12. pár kvapiek mandľovej arómy. Ak máte doma amaretto, tak ho použite namiesto tuzemáku a arómy.
13. Zmesou koláč rovnomerne natrieme a vrátime ho do rúry o priečku vyššie - pod gril. Tu si treba odsledovať ako vám pečie gril. Odporúčam kontrolovať po prvých 3 minútach, nech sa koláč nepripáli.
14. Takto vyzerá koláč vytiahnutý spod grilu. O tom ako krásne vonia sa musíte presvedčiť sami pri pečení. :-)
15. Mňááám. Len sa tak za ním zaprášilo.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Veľká žemľa so zemiakovým šalátom | Francúzsky jablkový koláč | Varená modelovacia hmota na torty >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 45 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Barbora Š. (barla) ID 172540 (16.4.2012, 14:27)
práve som ho vytiahla z rúry (jidlo)...úžasne vyzerá, božsky vonia...už sa neviem dočkať, keď ho ochutnáme :-) :-) určite napíšem...zatiaľ (hello)
ODPOVEDAŤ
Laura J. (capricieux) ID 20522, mimibazar.sk/capricieux (10.3.2012, 12:14)
(flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
ODPOVEDAŤ
Laura J. (capricieux) ID 20522, mimibazar.sk/capricieux (10.3.2012, 12:12)
(palice) (palice) (palice) (palice)
ODPOVEDAŤ
Laura J. (capricieux) ID 20522, mimibazar.sk/capricieux (10.3.2012, 12:11)
(plavec)
ODPOVEDAŤ
Laura J. (capricieux) ID 20522, mimibazar.sk/capricieux (10.3.2012, 12:11)
[A]gfftzt
ODPOVEDAŤ
Laura J. (capricieux) ID 20522, mimibazar.sk/capricieux (10.3.2012, 12:09)
(G) (G) (G) (G) (G) (G) (G)
ODPOVEDAŤ
Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (14.1.2012, 12:35)
Elenka, koláčik je fantastický. (Y) (Y) Na glazúru som použila mangové pyré a trochu môjho pomarančového likéru. ,-) ,-) Pre ostatné dievčatá: ten cukor v ceste mi vôbec nechýbal. (kytara) (kytara)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (22.1.2012, 15:52)
Zlati, pripomenula si mi, že musím tento francúzak - jablčniak robiť častejšie. :-) Nepochybujem, že Tvoja variácia s mangovým pyré a pomarančovým likérom bola vynikajúca. Zmeny v receptoch mám veľmi rada. (Y) No a ten Tvoj likérik musím vyskúšať. (drink) Nezostalo Ti z neho ešte trošičku? :-$
ODPOVEDAŤ
Katarína M. (Kaciatko.M) ID 110994 (29.12.2011, 12:25)
(pernicek) (pernicek) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Silvia S. (siuiamaxx) ID 619, mimibazar.sk/siuiamaxx (29.12.2011, 11:06)
...tento kolacik som uz robila od vas viac x a zakazdym mal obrovsky uspech ...je to proste famozny lahucky kolacik ... Velka vdaka ze ste sa s nami on podelili :o)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (L)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (31.12.2011, 15:09)
Tak ako sa teším, keď objavím výborný recept, tak sa teším, keď niekto objaví "môj" recept a teší sa z neho. :-) :-) :-) Ďakujem! (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
lenka W. (lenkaw) ID 5420 (8.10.2011, 18:52)
Výborný koláčik (child1) zlákal ma krásny obrázok (clamp) - moj koláč nebol síce taký výstavný 8-| ale chutí vynikajúco |:o) a nakoniec ho ochutnala aj moja dcera, ktorá máločo zje +o( a zjedla celý kúsok a veľmi jej chutil (X).Takže dakujem za super recept (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (31.12.2011, 15:02)
Nie je zač. Keď chutí deťom, musí byť fakt dobrý. ,-)
Teším sa. :-)
(hello)
ODPOVEDAŤ
Jana G. (janka238) ID 84552 (3.6.2011, 19:37)
Ahojte,
práve mám tento koláčik v rúre. Robím ho už druhý krát, ale dnes sa mi mimoriadne ťažko pracovalo s cestom. Strašne sa mi trhalo a vôbec sa nedalo vyvaľkať :-@
Neviete mi povedať kde by mohla byť chyba? Inak je to fantastický koláčik (Y)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (7.7.2011, 18:06)
Ahoj Janka, v niektorom recepte tu na MMB som dávnejšie čítala, že sa nemá používať čerstvá múka, ale odležaná. *-) Možno to je tá finta.
ODPOVEDAŤ
Zuzana B. (yuyo) ID 8609, mimibazar.sk/yuyo (2.5.2010, 17:27)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)...najlepší koláč na svete.... :-p...úplne 1.liga...dlho som ho zháňala a nechápem, že som ho nenašla skôr, nevedela som totiž, čo sa dáva navrch....ďakujeeeeeem (L) (C)...má 1 nevýhodu, vydrží asi 10 minút :´(
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (4.5.2010, 20:01)
Ďakujem za komentár. (L) (L) (L) Veľmi ma potešil. :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Pavla U. (@Pavla) ID 129906 (20.3.2010, 11:49)
Koláč je naprosto geniální. (Y)
Minule se po něm jen zaprášilo.
Dnes čekám návštěvu, tak dělám rovnou z dvojité dávky,
aby na mě taky zbylo ,-)
Díííííky (zajic)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (21.3.2010, 21:00)
Ďakujem za komentár. (F) Teším sa, že má koláč taký úspech. :-) Dvojitá dávka by mala zaručiť, že sa ujde každému. Hmm. *-) To ale závisí od počtu hostí. ,-)
ODPOVEDAŤ
Daniela B. (Danielka) ID 79976 (6.6.2009, 9:42)
Akurát sa mi pečie tento koláčik v trúbe. ^o) ^o) ^o).Na glazúru som použila jablkové pyré a amareto. (D)Je naozaj jednoduchý a verím že aj chutný.Už sa nemôžem dočkať 8o| 8o|.
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (11.6.2009, 17:54)
Jasné, treba improvizovať. :-) Dúfam, že koláčik chutil. (hello)
ODPOVEDAŤ
Silvia M. (sylweliee) ID 48666, mimibazar.sk/sylweliee (2.5.2009, 20:05)
..cely dom nam rozvoniava.. :) je to uuzasny kolacik... dakujeme.. :) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (8.5.2009, 15:53)
Aj ja ďakujem! :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (2.5.2009, 15:52)
(Y) uplne genialny a krasne nafoteny postup |:o) kolacik vyzera velmi chutne (zajic) (hello)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (8.5.2009, 15:52)
Evi, ďakujem! (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Daniela P. (leicester) ID 34529 (2.5.2009, 14:35)
koláčik sa podaril a mažel si pochutnal (Y) ak keď som nemala hnedý cukor, dala som obyčajný, nabudúce skúsim s hnedým cukrom, ale aj tak mňam, mňam ^o)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (8.5.2009, 15:45)
Teším sa. :-) :-) :-)
Keď nemám hnedý cukor, tiež dávam do pečenia obyčajný biely alebo ešte lepšie - fruktózu. (hello)
ODPOVEDAŤ
Alica P. (Alice) ID 21420, mimibazar.sk/alice (29.11.2008, 17:33)
Úplne úžasný koláč, ja som ho ale rovno robila z 2 dávok do veľkého plechu, lebo jedna tortová forma je strááásne málo, je to veľmi tenučký koláčik a pošiel na posedenie. Ešte upozornenie, ak máte doma teplovzdušnú rúru, stačí piecť 20-25 min. pri 200 C, úplne to postačuje, lebo sa strašne vysuší a je potom tvrdší, takže stačí a pod grilom som ho nechala asi 7-8 minút :-) Ale vyskúšajte ho, jeden z najlepších jablkových koláčov :-)) Dakujem za receptík
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (29.11.2008, 20:18)
Som rada, že koláč chutil a že je úžasný. ;-) Fakt je. :-$ Ďakujem za pripomienku o teplovzdušnej rúre. Po nezdare s ňou pečiem radšej klasicky, musím na ňu nabrať odvahu. :-) Nabudúce vyskúšam. (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
katka š. (katiatko) ID 5642, mimibazar.sk/katiatko (14.11.2008, 12:09)
Ela,

aj u nas sa vcera po tomto kolaciku len tak ZAPRASILO, Perfektny receptik, dakujem za tip (flower)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (14.11.2008, 13:32)
Katka, teším sa. :-)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (31.10.2008, 23:10)
Gabi, Marti, ak ste zvyknuté do krehkého cesta dávať cukor, kľudne ho tam pridajte. Aj ja mám v inom recepte na MMB v krehkom ceste cukor.
Výhoda krehkého cesta bez cukru je v tom, že sa nelepí a pri prepnutí na gril cesto nezhorkne a nestrvdne (treba ustrážiť gril!). No a v konečnom dôsledku má aj menej kalórií. Dopíšem to aj k receptu.
Som rada, že vám koláč chutil. (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 45 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu