končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
SLADKÉ JEDLÁ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 553 návštěvníkov) Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)[ recept č. 4435 zo dňa 14.3.2008 ] POTREBNÉ PRÍSADY 1 kg polohrubej (výberovej) múky, 1 kocka čerstvého droždia, 6 dl mlieka, 1 smotana na šľahanie (poctivá 33%-ná) o objeme 250 ml, 1 kávová lyžička soli, 2 kávové lyžičky cukru, 4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3), 0,5 dl rumu. Na dochutenie - lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov. POSTUP PRÍPRAVY Tieto šišky nie sú ani mastné, ani ťažké a preto ich vládzeme jesť do nemoty. Robím ich už zopár rokov a sú naše najobľúbenejšie. Skúste aj Vy, určite nič nepokazíte. Z celej dávky vyjde približne 48 šišiek, takže si kľudne môžete urobiť aj z polovičnej dávky podľa potreby, ale sú výborné aj na druhý deň (alebo si vypražené môžeme odložiť aj do mrazničky a potom ich len zohriať v mikrovlnke) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Z uvedeného množstva mlieka si odoberieme 2 dl a pripravíme kvások - mlieko má byť vlažné, štipku soli a pol lyžičky cukru - keď mu ešte dopomôžeme posypaním troškou polohrubej múky a premiešaním, nechať podkysnúť aspoň 10 min. - bude takýto.... Z uvedeného množstva múky si môžete (nemusíte) odobrať 4 zarovnané lyžice múky na posypanie. Do preosiatej múky dáme soľ, cukor, premiešať, pridať kvások, žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko zamiešať,bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu. v druhej etape... Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa. Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne. a domiesime ho varechou ... jemne pomúčime - prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol a máme nakysnuté cesto.... Z misy ho doslova "vyťahujem" - je ako pavučina - ktoré sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí. na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku - pomedzi prsty (stále odoberám z tých 4 lyžíc múky, ktorú som odobrala na začiatku z 1 kg), prevrátim takto by mala vyzerať konzistencia cesta - je vláčne - v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm Cesto je perfektné - nelepí sa, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom (ja používam s priemerom 7 cm, sú také akurát) Do druhej várky môžeme urobiť aj jamku prstom do stredu šišky šišky nevyberám, ale vyťahujem cesto. Ak sa podarí vyvaľkať na tenšie, nechajte si ich radšej ešte vykrojené podkysnúť na doske. pripravené na vyprážanie - robím do niektorých aj jamku (prstom zatlačím do cesta na doske - vtedy sú šišky plné - keď ich nezatlačíte - máte šišky skôr duté a vyššie) v oleji mám asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska - cca 2 mm hrúbka (vymieňam ich po každej várke šišiek) a vyprážame - tieto sú bez jamky - budú viac duté - nám chutia takéto k šošovicovej polievke - vyprážame ako rezne - olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé - najprv *je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky* Do misy si dám na spodok papierové servítky. A nejak takto vyzerajú šišky po vybratí z panvice. šišky s jamkami - budú plné - cesto sa rozostúpi do krajíkov - ale nebudú až tak vysoké ako bez jamôk vyprážame do zlatista, podľa potreby ešte raz otočím ... ale už ich je aj dosť,hádam... a ideme znovu - odkrojíme si ešte kúsok, aby sa nám dalo vyvaľkať na 0,5 cm (aj hrubšie) - nech nezavadzia - šup do misy takto vyzerá vnútrajšok šišky s jamkou... nejak takto bez jamky... zopár sme ich museli pocukrovať, deťúrence sú už nedočkavé.... Blesk tam nemal byť, ale plameň zvyknem mať nastavený na tento stupeň, aby sa cesto rýchlo nepripekalo a cesto zasa aby nebolo zvnútra surové. tieto šištičky nás stále ešte čakajú ešte toľko mi stále ostalo z múky, z tých 4 lyžíc a so šiškami už je koniec... na spodku misy servítky, na nich šišky, druhé poschodie začínam znovu servítkami a môžem dávať ďalšiu vypraženú várku... Prvé pocukrované pre hladošov :-) Šišky si môžete posypať práškovým cukrom, natrieť lekvárom alebo džemom, jogurtom, alebo si z bielkov nad parou ušľahám sneh (ja si to zjednodušujem - sneh klasicky a potom chvíľku už len nad parou premiešavam). OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 158 (zobrazuje sa 101-120) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >> |
Katarína C. (doubi13) ID 189957 (16.3.2011, 22:43) | |
Najlepšie šišky na svete | |
ODPOVEDAŤ |
julia r. (raganova) ID 5753, mimibazar.sk/raganova (8.3.2011, 17:48) |
vyborne, podarili sa |
ODPOVEDAŤ |
Zdenka C. (ZdenkaCh) ID 187637 (7.3.2011, 12:14) |
Aďka ďakujem za super receptík Takéto podobné šišky robí aj moja maminka (len nedáva celú tú smotanu) Ja som robila tieto vaše a sú fantastické Podarili sa na prvý šup !!! Už som ich zjedla aspoň päť ešte si spravím kávičku a isto nejaké zbodnem A mali sme tu fašiangové masky a keďže jedna nedopatrením spadla na zem aj náš psík si pochutnal |
ODPOVEDAŤ |
Katarína B. (katina B) ID 138646 (20.2.2011, 10:46) |
Zdravim Vas, Adka dnes som robila Vase sisky Nieco take fantasticke som uz davno nejedla a to moje siroke okolie tvrdi, ze som vyborna kucharka. Sisky vsetci jedia ako keby tyzden nejedli, Adka, ale musim Vam napisat, ze tento recept ma aj jednu chybu. Ja neviem ci naozaj zajtra budu makke, pretoze su take fajne, ze urcite na zajtra neostanu. /cha, cha, cha/ Zatial ich kostovali 4 rodiny a kazdy chce tecept. Doporucujem celemu svetu, aby robili sisky podla Vas. Prajem prijemny den. Katarina |
ODPOVEDAŤ |
Henrieta D. (henula19) ID 80862 (10.9.2010, 17:03) |
super mnam |
ODPOVEDAŤ |
kikuska t. (jasidielko) ID 56687 (2.8.2010, 22:20) |
Adka, klobuk dole pred tvojimi receptami, si vazne skvela! |
ODPOVEDAŤ |
Soňa K. (PARÍŽ) ID 7397, mimibazar.sk/sarakollarova (15.2.2010, 18:19) |
Aďka, robili sme aj mi šišky a boli . Mala som zábavu na celé poobedie. Vyšlo mi ich 77 kusov. Ale nepokazili sa . Ďakujem za super receptík. V albume je aj foto ako sa podarili. Soňa |
ODPOVEDAŤ |
Jana V. (Zrnko 2) ID 67309 (12.2.2010, 10:03) | |
mňam už kysnú a nevieme sa dočkať ako si na nich pochutíme vyzerajú naozaj | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.2.2010, 23:04) | ||
Jani, ďakujem Ako šišky, chutili vám?Som zvedavá | ||
ODPOVEDAŤ |
Jana V. (Zrnko 2) ID 67309 (14.2.2010, 12:58) | |||
sú bombovéééééé len sa tak po nich zaprášilo receptík mám uložený a budeme robievať aj častejšie nie len ma Fašiangy | |||
ODPOVEDAŤ |
Daniela H. (kikahu) ID 85238 (9.2.2010, 12:49) |
Milá Aďka, ja som síce tvoje šišky ešte nerobila, ale chystám sa na ne v piatok alebo v sobotu, pretože recept sa mi veľmi páči a hlavne tvoj podrobný postup a grify, si skvelá kucháročka. pozerala som aj tvoje ostatné recepty a všetky sa mi páčia, budem postupne skúšať. Ďakujem za skvelý recept . Daniela. |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (9.2.2010, 14:25) | ||
Danielka , ďakujem za krásny komentárik, veľmi si to vážim Budem len rada, ak vyskúšaš niektorý z mojich receptov a dúfam, že vám bude aj chutiť A držím palce, nech sa Ti šišky vydaria, daj mi potom vedieť, prosím | ||
ODPOVEDAŤ |
Martina L. (Macika L) ID 37062 (9.2.2010, 12:21) |
Výbornéééé Ďakujem!!!!!!!! |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (9.2.2010, 14:26) | ||
Ďakujem Martinka, rado sa stalo | ||
ODPOVEDAŤ |
Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (3.2.2010, 17:05) | |
Aďka šišky sú (boli) fantastické už sme stihli aj všetky Cesto som robila v pekárničke a bolo super ďakujem za recept | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.2.2010, 19:41) | ||
Janka, nie je za čo, to ja ďakujem za krásny komentárik Aj u nás veru rýchlo miznú Veľmi sa teším, že ste si na nich pochutili | ||
ODPOVEDAŤ |
Dada F. (džamka) ID 18807, mimibazar.sk/dzamka (13.1.2010, 20:17) | |
Adka chcem sa len spýtať, môžem to cestíčko urobiť aj v pekárničke??? | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.1.2010, 22:08) | ||
Dadka, zletela som rýchlo komentáre, žienky tu spomínali, že cesto nechali zmiesiť v pekárničke, vyskúšaj a daj mi potom vedieť, či sa vydarili Ďakujem | ||
ODPOVEDAŤ |
Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (13.1.2010, 14:37) | |
Aďka, Tvoje šišky chválim až do neba, veľmi krásne Ti dakujem za skvelý recept! odkedy ho mám, šišky u nás doma sú stále vynikajúce. aj teraz som spravila také úžasné, takú radosť mi to spravilo. zvnútra sú ako páperie, zvonku krásne zlaté, okrúhle. ale vyvaľkala som na hrubku asi 2 cm, tak to máme také maxi šišky - také aj máme radi | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.1.2010, 22:18) | ||
Jéj, ahoj Miinka, ďakujem za krásny komentárik Ani nevieš, ako sa strašne teším, že vám chutia, Ty si šikuľka, ďakujem | ||
ODPOVEDAŤ |
zuzana g. (gozurka) ID 28918, mimibazar.sk/gozurka (27.11.2009, 21:35) | |
Adka ,dnes som robila šišky,su super a makucke este doteraz,sa zjedli skoro vsetky hned ,odterazrobim len tieto | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.1.2010, 22:22) | ||
Ďakujem Zuzanka , veľmi ma to teší Dievčence, tak ste ma navnadili na šišky, že by som si dala aj ja, asi mi nič neostáva, len si ich spraviť | ||
ODPOVEDAŤ |
Ingrid B. (eminga) ID 86432 (7.7.2009, 10:45) | |
Aďka, tak nielen cesto je ako pavučinka, ale aj šišky sú ako páperko odteraz robím len tieto všetkým odporúčam | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (7.7.2009, 22:47) | ||
Ingrid , veľmi, veľmi sa teším, že šišky chutili a ďakujem za veľmi milý komentárik | ||
ODPOVEDAŤ |
Anna D. (ankas13) ID 63574 (9.5.2009, 16:23) | |
Práve som s nimi dobojovala a hura uzasne skvele a to je co povedat lebo ja absolutne neviem varit prvykrat v zivote som skusala sisky a takto dobre to vdaka vam dopadlo dakujeme sa tesim ako ma manzel pochvalil aj malemu som dala ochutnat a mi ju z ruky zobral len nemaju taky pekny tvar ako vase ale to hadam casom |
|
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (10.5.2009, 23:56) | ||
Anka , ďakujem za veľmi milý komentárik a gratulujem k prvým šiškám O to väčšia radosť na mojej strane, keď sa vydarili, na tvare nezáleží, hlavne, že chutili , veľmi, veľmi ma to teší. | ||
ODPOVEDAŤ |
Miroslava G. (mamina2222) ID 32912 (7.5.2009, 16:53) | |
Ahojte.Tak už aj ja som robila túto dobrotu.Rada vyváram mojim chlapom,ale niekedy to potrebuje rýchly recept.Takže cesto som miesila asi 4 min,múku pridavála aj navyšše podľa odhadu,dala kysnúť do vyhriatej ,otvorenej rúry ,vykrojila,vysmažila.A šišky boli .Takže ani menej skúsené gazdinky sa nemusia báť neúspechu s týmto super receptíkom.Adrianka díííííííky moc za receptík. .Mirka | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (10.5.2009, 23:50) | ||
Ahoj Mirka, super, teším sa, že sa šišky vydarili a hlavne, že chutili Ďakujem za veľmi milý komentárik a nemáš za čo ďakovať, rado sa stalo | ||
ODPOVEDAŤ |
Martina Z. (Maťa149) ID 90159 (1.4.2009, 16:00) | |
Dnes som ich robila a sú fakt vynikajúce | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.4.2009, 22:09) | ||
Ďakujem Maťka , som rada, že ste si pochutili | ||
ODPOVEDAŤ |
Beáta U. (Beba44) ID 5858, mimibazar.sk/beba44 (28.3.2009, 13:54) |
prave som ich dokoncila, mame ich neskutocne vela, vyšlo mi 70 šišiek, ale už polovica je zjedená. Su perfektné, DAKUJEME. Obrovská mňamka |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (28.3.2009, 23:11) | ||
Beátka, veľmi ma to teší, ďakujem za pochvalu | ||
ODPOVEDAŤ |
ANDREA G. (adika0108) ID 23370, mimibazar.sk/adika0108 (10.3.2009, 20:01) | |
Adka tak dneska som robila tieto fantastické šišky,ja čo sa mi nedarí s kysnutým cestom tak tieto sa vydarili...dakujem za postup pre mna bol úplne super všetko po detaile no určite budeme robievať častejšie odporúčam | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (12.3.2009, 13:20) | ||
Perfektné, Andrejka, som veľmi, veľmi rada, že sa šišky podarili Veľmi sa s Tebou teším Ďakujeeeeem | ||
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 158 (zobrazuje sa 101-120) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >> |