končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
SLADKÉ JEDLÁ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 553 návštěvníkov) Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)[ recept č. 4435 zo dňa 14.3.2008 ] POTREBNÉ PRÍSADY 1 kg polohrubej (výberovej) múky, 1 kocka čerstvého droždia, 6 dl mlieka, 1 smotana na šľahanie (poctivá 33%-ná) o objeme 250 ml, 1 kávová lyžička soli, 2 kávové lyžičky cukru, 4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3), 0,5 dl rumu. Na dochutenie - lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov. POSTUP PRÍPRAVY Tieto šišky nie sú ani mastné, ani ťažké a preto ich vládzeme jesť do nemoty. Robím ich už zopár rokov a sú naše najobľúbenejšie. Skúste aj Vy, určite nič nepokazíte. Z celej dávky vyjde približne 48 šišiek, takže si kľudne môžete urobiť aj z polovičnej dávky podľa potreby, ale sú výborné aj na druhý deň (alebo si vypražené môžeme odložiť aj do mrazničky a potom ich len zohriať v mikrovlnke) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Z uvedeného množstva mlieka si odoberieme 2 dl a pripravíme kvások - mlieko má byť vlažné, štipku soli a pol lyžičky cukru - keď mu ešte dopomôžeme posypaním troškou polohrubej múky a premiešaním, nechať podkysnúť aspoň 10 min. - bude takýto.... Z uvedeného množstva múky si môžete (nemusíte) odobrať 4 zarovnané lyžice múky na posypanie. Do preosiatej múky dáme soľ, cukor, premiešať, pridať kvások, žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko zamiešať,bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu. v druhej etape... Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa. Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne. a domiesime ho varechou ... jemne pomúčime - prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol a máme nakysnuté cesto.... Z misy ho doslova "vyťahujem" - je ako pavučina - ktoré sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí. na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku - pomedzi prsty (stále odoberám z tých 4 lyžíc múky, ktorú som odobrala na začiatku z 1 kg), prevrátim takto by mala vyzerať konzistencia cesta - je vláčne - v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm Cesto je perfektné - nelepí sa, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom (ja používam s priemerom 7 cm, sú také akurát) Do druhej várky môžeme urobiť aj jamku prstom do stredu šišky šišky nevyberám, ale vyťahujem cesto. Ak sa podarí vyvaľkať na tenšie, nechajte si ich radšej ešte vykrojené podkysnúť na doske. pripravené na vyprážanie - robím do niektorých aj jamku (prstom zatlačím do cesta na doske - vtedy sú šišky plné - keď ich nezatlačíte - máte šišky skôr duté a vyššie) v oleji mám asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska - cca 2 mm hrúbka (vymieňam ich po každej várke šišiek) a vyprážame - tieto sú bez jamky - budú viac duté - nám chutia takéto k šošovicovej polievke - vyprážame ako rezne - olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé - najprv *je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky* Do misy si dám na spodok papierové servítky. A nejak takto vyzerajú šišky po vybratí z panvice. šišky s jamkami - budú plné - cesto sa rozostúpi do krajíkov - ale nebudú až tak vysoké ako bez jamôk vyprážame do zlatista, podľa potreby ešte raz otočím ... ale už ich je aj dosť,hádam... a ideme znovu - odkrojíme si ešte kúsok, aby sa nám dalo vyvaľkať na 0,5 cm (aj hrubšie) - nech nezavadzia - šup do misy takto vyzerá vnútrajšok šišky s jamkou... nejak takto bez jamky... zopár sme ich museli pocukrovať, deťúrence sú už nedočkavé.... Blesk tam nemal byť, ale plameň zvyknem mať nastavený na tento stupeň, aby sa cesto rýchlo nepripekalo a cesto zasa aby nebolo zvnútra surové. tieto šištičky nás stále ešte čakajú ešte toľko mi stále ostalo z múky, z tých 4 lyžíc a so šiškami už je koniec... na spodku misy servítky, na nich šišky, druhé poschodie začínam znovu servítkami a môžem dávať ďalšiu vypraženú várku... Prvé pocukrované pre hladošov :-) Šišky si môžete posypať práškovým cukrom, natrieť lekvárom alebo džemom, jogurtom, alebo si z bielkov nad parou ušľahám sneh (ja si to zjednodušujem - sneh klasicky a potom chvíľku už len nad parou premiešavam). OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 158 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >> |
Andrea Nagyová S. (andika131) ID 104286, mimibazar.sk/andika131 (5.1.2023, 11:58) | |
Šišky sú fantastické, nadýchané, mäkké❤️ škoda, že nemôžem pridať fotku. Ďakujem krásne za recept |
|
ODPOVEDAŤ |
Iveta D. (iwetusik) ID 231043 (24.1.2021, 14:02) |
Úžasné šišky ďakujem za recept . Ľahučké , vôbec nie sú mastné ako tu niektoré písali . Dnes urobené a nevieme sa ich dojest |
ODPOVEDAŤ |
Tana F. (1Tana) ID 4308, mimibazar.sk/1tana (25.1.2020, 22:15) | |
Genialne, prave som dorobika moje prve sisky v zivote | |
ODPOVEDAŤ |
Jana J. (shy78) ID 245514 (12.2.2019, 11:03) |
Mala som. cesto veľmi riedke a lepilo sa. Musela som pridať ešte dosť múky. Kde som urobila chybu? Môže to byť tým, že som to nemiesila varechou, ale elektrickým šľahačom s metličkami na cesto? Ďakujem. |
ODPOVEDAŤ |
Marcela V. (marci79) ID 284430 (2.2.2019, 14:03) |
Ďakujem za receptik. Neviem či som ja taká dobrá alebo ten recept ,ale sú božské A ako píšeš nie sú mastné .komu sa napili tak niečo pokaslali mnam |
ODPOVEDAŤ |
Adriana S. (ada304) ID 308203 (23.1.2019, 20:02) |
Fakt vynikajuce...robila som z polovicnej davky... |
ODPOVEDAŤ |
Gabriela M. (gabca312) ID 94379 (11.8.2018, 14:32) |
Dnes som robila šišky podľa tohto receptu. Sú naozaj pekne nadýchané, mäkkučké no veľmi mastné. Olej bol dostatočne rozpálený, šišky v ňom plávali, tak nechápem v čom som spravila chybu. |
ODPOVEDAŤ |
alena k. (pajo) ID 9224 (3.1.2023, 13:24) | ||
Dali ste rum ? | ||
ODPOVEDAŤ |
Janka K. (Nana84) ID 330448 (11.11.2018, 11:13) | |
Iné už ani robiť nebudem. Zakaždým megaúspech. Ďakujem za recept a za skvelý postup, podľa ktorého som to zvládla aj ha | |
ODPOVEDAŤ |
Ivana F. (Faby) ID 82427 (8.10.2018, 17:27) | |
Moje takisto plne oleja | |
ODPOVEDAŤ |
Majka B. (justyna) ID 80475 (3.3.2018, 21:15) | |
Odkedy som objavila tento recept(cca asi pred 8 rokm),tak už ani neviem koľkokrát som ich robila a vždy boli vychválené,dokonca aj svokra skúsená kuchárka,ktorá robila kuchárku dlhé roky mi ich vychválila ..ďakujem Vám | |
ODPOVEDAŤ |
Oľga A. (olinaaa) ID 105706, mimibazar.sk/olinaaa (9.9.2017, 17:33) | |
Môžem šišky vrelo odporúčať, dnes som urobila deťom na obed, šišky sú ako obláčik nadýchané a vysoko chutne návykové, ďakujem za recept | |
ODPOVEDAŤ |
Marcela M. (Elmana) ID 326110 (27.2.2017, 8:11) |
Neviem prečo mi nastali olej.Prečo?Prosím o radu.Su trošku viac mastne, ako by som si priala,ale aj tak sa po nich zaprášilo. |
ODPOVEDAŤ |
Miriam S. (SOMI Group) ID 318373, mimibazar.sk/somigroup (17.11.2018, 14:15) | |
Možno si dala malo rumu, alkohol je tam na to, aby olej nevsiakol do šišky | |
ODPOVEDAŤ |
Maria Š. (mickey) ID 6457, mimibazar.sk/mickey (27.2.2017, 15:43) | |
ked je primalo oleja,sisky nim nasiaknu,musia v nom plavat | |
ODPOVEDAŤ |
andrea v. (andraska) ID 2132 (27.2.2017, 10:29) | |
mozno si mala slabo olej ohriaty | |
ODPOVEDAŤ |
Marianna A. (bubuskak) ID 209756 (18.2.2017, 17:06) |
boli SUPEEER!!!! |
ODPOVEDAŤ |
Daniela H. (danka0306) ID 166990 (5.2.2017, 0:20) |
ODPOVEDAŤ |
Eva S. (usko) ID 20539, mimibazar.sk/usko (3.2.2017, 12:39) | |
ODPOVEDAŤ |
Magdaléna H. (frona) ID 66684 (29.1.2017, 16:21) |
Vynikajúci recept, ešte vynikajúcejšie šišky!!!! Robím ich už od minulého roka.....tiež syn ich robil podľa receptu prvý krát a podarili sa mu vynikajúco. On robil včera, ja dnes....už máme iba pár.... |
ODPOVEDAŤ |
Ľuba A. (lubka0003) ID 269474 (21.10.2016, 12:25) | |
Veľmi dobre popísané aj nafotené. Podľa takéhoto receptu môže piecť aj začínajúca gazdinka. | |
ODPOVEDAŤ |
Ingrid K. (ikalazy) ID 11199, mimibazar.sk/ikalazy (18.2.2016, 16:21) | |
Su uplne naj, naj.... Robila som ich prvy krat v zivote a boli fantasticke | |
ODPOVEDAŤ |
Miriam A. (MiriamAnd) ID 319912 (13.2.2016, 15:10) |
Fantastické, božské, najlepší recept. Ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
Anna G. (mušienka) ID 153737 (10.2.2016, 14:47) |
Takže pridávam aj ja hodnotenie; šišky sú fakt skvelé robila som ich na dva krát, každý deň 1 dávku, iba sa po nich zaprášilo. Akurát som dala do druhej dávky nie 2 lyžičky ale lyžice cukru a cesto som vymiesila el.šľahačom pomocou hnetacích hákov,kt.sa dodávajú k šľahaču-to kvôli deťom, keďže obe mi vareškami dopomáhali cesto je naozaj ľahunké,vďaka za recept. Kočky, skúste, vychválila aj svokra |
ODPOVEDAŤ |
Ľubica V. (Mortysssia) ID 122963, mimibazar.sk/mortysssia (5.2.2016, 11:51) | |
Ako ich volame my šiši su podla vasho recepta skveleeeeee | |
ODPOVEDAŤ |
Ľubica V. (Mortysssia) ID 122963, mimibazar.sk/mortysssia (5.2.2016, 11:51) | |
Ako ich volame my šiši su podla vasho recepta skveleeeeee | |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 158 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >> |