Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 35 návštěvníkov)
Sirup z výhonkov smreka
[ recept č. 26367 zo dňa 27.4.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
na 5 l fľašu: zelené mladé výhonky zo smreka do 3-4cm, 1 kg kryš. cukru* ak pridávate ešte med-0,5l -aj menej podľa chuti
POSTUP PRÍPRAVY
Včera ma navnadila Lucka a tak pridávam kompletný receptík sirupu ako ho robievam ja...... Zbierajú sa len tie slabozelené- viď obrázok.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
Do 5 litrovej fľaše dáme vrstvu umytých odkvapkaných výhonkov, tie zasypeme cukrom, opäť vrstvu výhonkov a cukor a tak pokračujeme až je fľaša plná, previažeme ju celofánom a zagumičkujeme. Fľašu dáme na okenný parapet na slnečné miesto, kde ju necháme cca 2 týždne pokiaľ sa nezačne tvoriť hustá šťava. Šťavu precedíme cez plátno(gázu), zlejeme do fliaš a dáme na chladné miesto (alebo do chladničky).
Kto chce môže pridať med, ale v tedy sa musí sirup variť. Scedený dáme do hrnca pridáme 0,5l medu (môžte aj menej podľa chuti) a varíme, kým sa nevytvorí pena. Potom odstavíme zlejeme do fľašky. Skladujeme v chlade.
Na priedušky, kašeľ, zvyšuje imunitu, rozpúšťa hlieny, zmierňuje reumu, tíši bolesti končatín, svalov a zápaly šliach, podporuje prekrvenie kože.
Užíva sa 1 polievková lyžica každé ráno.
Ostatné foto doložím neskôr, keď budem robiť sirup. Tento je z minulého roku, tento je s medom.
Nazbierame si takého zelené výhonky
Začíname vrstviť: vrstva výhonkov, vrstva cukru ...
Pokračujeme s vrstvením, až do vrchu fľaše
Na vrch fľaše dáme celofán a zagumičkujeme. Postavíme na okenný parapet,alebo slnečné miesto cca 2 týždne. Cukor sa začne rozpúšťať a výhonky pustia šťavu.
Takto to vyzerá po 2 týždňoch, Scedíme cez gázu a dáme sirup to fľaše, držíme v chladničke.
Ešte jeden pohľad z vrchu. Pokiaľ je dobre uzatvorené - nesmie tam by žiadna pleseň, výhonky by mali vyblednúť, prípadne zmeniť farbu na hnedú.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 29 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
Vladka K. (vladi.k) ID 50187 (20.2.2017, 22:23) |
Dobry den, pocula som, vraj ak sa namiesto cukru pouzije med, tak by sirup nemal skvasit ani splesniviet (ak je spravne uzavrety). Ma s tym niekto skusenosti? Ja som doteraz zasypavala cukrom a vzdy mi skvasil, tak by som rada vyskusala verziu len s medom... Dakujem za kazdu dobru radu |
ODPOVEDAŤ |
| Gabriela V. (gabyk) ID 34732, mimibazar.sk/gabyk (21.5.2014, 13:41) |
Dobry nedavno som nasla tento vas receptik a chcela by som sa spytat ci sa da robyt len zo smrekovych vyhonkou alebo aj z jedlicky.Tatino mi zial nasiel len z jedle.Mozem pouzit,Neotravime sa dik |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (27.5.2014, 21:55) |
Ahoj, môžete použiť výhonky z ihličnatých stromov ako je smrek, jedľa, borovica prípadne kombinácia. Dôležité je nezberať znečistené výhonky prachom a exhalátmi od ciest a priamo v meste. |
ODPOVEDAŤ |
Martina M. (martinane) ID 299495 (16.5.2014, 18:25) |
Ahoj, chcela by som sa spytat, kde robim chybu, uz dvakrat mi to splesnelo. Moze to byt tym, ze navrchu neboli vsetky vyhonky zasypane dostatocne cukrom? dakujem. m |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (27.5.2014, 22:00) |
Ahoj je potrebné zasypať dostatočne cukrom, niekto používa aj med. AK je problém, že Vám to aj tak plesnie, skúste pohár nenechávať na priamom slnku, ale naopak nechať na tmavom mieste pri izbovej teplote ( špajza, kuch.linka). |
ODPOVEDAŤ |
| Liba B. (babibi) ID 213130 (8.5.2014, 14:03) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Jana V. (jack) ID 1754 (upravené 4.5.2015, 22:05) |
Dakujeme za receptik |
ODPOVEDAŤ |
| Jana V. (jack) ID 1754 (upravené 4.5.2015, 22:04) |
taktiez mi sirup po 2 tyzdnoch prekysol. Myslim, zeby tak tyzden az 10 dni stacilo. Co vy nato? |
ODPOVEDAŤ |
Anna K. (anicka8030) ID 98458 (27.5.2013, 22:09) |
... už som si nazbierala plnúúú misu výhonkov, no keď som prišla domov a poriadne pozrela ... zistila som, že výhonky majú na sebe nejaké vošky ... joj, neviem, či to môžem použiť ... prosím poraďte |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (2.6.2013, 20:47) |
Ahoj, asi už píšem neskoro, ale výhonky by mali byť bez vošiek. Možno ak by ste ich namočili, aby vošky vyšli von, ale aj tak by som to neriskovala, vošky mohli niečo naniesť napr. naklásť vajíčka... Radšej vyhodiť a nazbierať nové, preistotu pozrieť výhonky už v lese. , ale ešte sa mi to nestalo, aby vo výhonkoch boli vošky .... hm stáva sa |
ODPOVEDAŤ |
| | Anna K. (anicka8030) ID 98458 (2.6.2013, 22:17) |
Joj, ďakujem pekne za odpoveď ... vyhodila som tie výhonky ... teraz som aspoň spokojnejšia, že som urobila dobre ... ešte raz vďaka |
ODPOVEDAŤ |
| Marianna P. (Fialinka) ID 48133 (22.5.2013, 9:59) |
Tak môžem len odporúčať, aj mne mamina akurát robí a ďeťom, keď kašlú, tak vždy zaberie a ešte im aj chutí. |
ODPOVEDAŤ |
Katarína B. (blazejovak) ID 103697 (19.5.2013, 21:48) |
dobry vecer, prave som si nalozila maly pohar na skusku som zvedava, dufam,ze pomoze lebo deti su furt soplave. mam otazku, myslite, zeby sa dal pouzit aj hnedy trstinovy cukor? snad hej, ci? dakujem. |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (21.5.2013, 21:05) |
Dobrý večer, pravdu povediac s hnedým cukrom som ešte neskúšala , ale určite to nebude zlé, keď ho uprednosňujú pred bielym. Treba vyskúšať, len je to náročnejšie na peňaženku |
ODPOVEDAŤ |
Monika H. (activa) ID 52436, mimibazar.sk/activa (10.6.2012, 20:51) |
zajtra idem cediť tak dúfam, že to bude skvelý liek, lebo moje deti sú stále choré .... |
ODPOVEDAŤ |
| Naďa H. (brblosko) ID 157312 (1.6.2012, 6:13) |
no tak toto určite vyskúšam len neviem či nebude zle ked našim celý smrečok otrhám a kolko je sirupu z toho jednoho pohára? |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (2.6.2012, 22:19) |
Ahoj Naďa, ak použiješ 3l pohár - 1liter sirupu. |
ODPOVEDAŤ |
Evka K. (evicaK) ID 123477 (20.5.2012, 10:50) |
...takže mám sirup hotový...Pre chut som tam nakrajala jeden citron a ukladala medzi vrstvy a naspodok flaše som mrskla jedno drievko škorice.Poviem pravdu,je to fakt dobrota a hlavne-žiadna chemia |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (20.5.2012, 21:44) |
Super nápad nikedy vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
| Silvia A. (Ivko) ID 7966 (11.5.2012, 11:33) |
Henka, už som si práve pripravila dve fľašky Chcela by som sa však spýtať že ak precedený sirup dám do chladničky koľko mi vydrží?netreba to sterilizovať? Ďakujem, SIlvia |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (13.5.2012, 21:42) |
Ahoj Silvia, sirup sa precedený dáva do chladničky, nemusí sa sterilizovať. V chlade vydrží celú zimu, pokiaľ sa skorej nevypije . |
ODPOVEDAŤ |
| | | Silvia A. (Ivko) ID 7966 (17.5.2012, 14:45) |
to ozaj? ďakujem )) Keď sa vyslní, tak ho strčím do chladničky. |
ODPOVEDAŤ |
| Vladka K. (vladi.k) ID 50187 (13.5.2012, 18:27) |
Nie som sice autor receptu, ale ja som to minulu zimu riskla a nesterilizovala som. Sirup v chladnicne vydrzal celu zimu a este teraz ho mam trochu vo flaske a je stale v pohode. |
ODPOVEDAŤ |
| | | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (13.5.2012, 21:45) |
Ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
| Vladka K. (vladi.k) ID 50187 (13.5.2012, 18:27) |
Nie som sice autor receptu, ale ja som to minulu zimu riskla a nesterilizovala som. Sirup v chladnicne vydrzal celu zimu a este teraz ho mam trochu vo flaske a je stale v pohode. |
ODPOVEDAŤ |
Vladka K. (vladi.k) ID 50187 (10.5.2012, 21:27) |
Super vec, minuly rok sme to vyskusali a tuto zimu sa nam osvedcil. Uz teraz mam nachystane vyhonky a idem ich dat do pohara. Urcite odporucam. Nasa dcerka ked zacinala mat sopliky, hned sme nasadili tuto medicinu a sopliky boli max. do tyzdna fuc . Dovtedy vzdy zacala kaslat a islo jej to postupne na priedusky. Dakujem velmi pekne za zverejnenie receptu, lebo doteraz sme skusali vsetky mozne ine domace specialitky, ale tato pre nas funguje najlepsie |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (13.5.2012, 21:44) |
Ahoj Vladka, som rada, že sa receptík u Vás u domácnil a hladne, že pomáha. . Už aj ja mám naložený pohár |
ODPOVEDAŤ |
| Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (27.5.2011, 16:45) |
Málo výhonkov som si nazbierala. Tak len do malého pohára som urobila na skúšku. http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=802583 |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (31.5.2011, 13:59) |
Zlatka nevadí , tento rok malý pohárik na vyskúšanie a o rok keď sa ti zapáči tak si spravíš do väčšieho pohára. |
ODPOVEDAŤ |
| Petra B. (Petruschka33) ID 59682, mimibazar.sk/petruschka33 (26.5.2011, 17:02) |
..skvelý recept.. ..cez víkend zbieram.. |
ODPOVEDAŤ |
kucharkacukrarka c. (kuchcuk) ID 96842 (11.6.2010, 16:43) |
zienky moje ..prosim pomozte.. dnes je tomu mesiac tak som tie vyhonky precedila nebudete mi verit niejake je to mutne ..ma to byt take ?????????, |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (12.6.2010, 21:57) |
Prepáč, že píšem tak neskoro, no predsa. Mutné máš asi preto, že si to dlho nechala stáť, uplne stačí 2 týždne. Treba len ochutnať, sirupček cítiť -vôňu po ihličí - vtedy je správny. |
ODPOVEDAŤ |
| Eva T. (EvaT) ID 9676 (28.5.2010, 7:06) |
A ako zabránim tomu, aby mi to nezačalo napr. plesnivieť počas púšťania šťavy? |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (28.5.2010, 20:47) |
EVKA treba mať dobre uzavretú flašu, ak nehomáha celofán, tak riadne zavíčkovať. Treba sledovať ako náhle badať plesnivosť - výhonky treba vyhodiť. |
ODPOVEDAŤ |
| | Andrejka V. (adinka7slniecko) ID 252558 (8.5.2018, 23:46) |
Dobrý deň prajem, prosím vás, mne sa zobuďte udialo, po týždni mám pleseň vo všetkých pohárov okrem jedného. Čiže staci, ak výhonky vyberiem, a sirup môžem použiť? |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 29 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |