. .. .. .. .. .. .
. .

Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...) - RECEPT 4435

SLADKÉ JEDLÁ

ID 32431 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 553 návštěvníkov)


Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)


[ recept č. 4435 zo dňa  ]


Fantastické šišky  - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)


POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg polohrubej (výberovej) múky, 1 kocka čerstvého droždia, 6 dl mlieka, 1 smotana na šľahanie (poctivá 33%-ná) o objeme 250 ml, 1 kávová lyžička soli, 2 kávové lyžičky cukru, 4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3), 0,5 dl rumu. Na dochutenie - lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov.

POSTUP PRÍPRAVY

Tieto šišky nie sú ani mastné, ani ťažké a preto ich vládzeme jesť do nemoty. Robím ich už zopár rokov a sú naše najobľúbenejšie. Skúste aj Vy, určite nič nepokazíte. Z celej dávky vyjde približne 48 šišiek, takže si kľudne môžete urobiť aj z polovičnej dávky podľa potreby, ale sú výborné aj na druhý deň (alebo si vypražené môžeme odložiť aj do mrazničky a potom ich len zohriať v mikrovlnke)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Z uvedeného množstva mlieka si odoberieme 2 dl a pripravíme kvások - mlieko má byť vlažné, štipku soli a pol lyžičky cukru - keď mu ešte dopomôžeme posypaním troškou polohrubej múky a premiešaním, nechať podkysnúť aspoň 10 min. - bude takýto....
Z uvedeného množstva múky si môžete (nemusíte) odobrať 4 zarovnané lyžice múky na posypanie. Do preosiatej múky dáme soľ, cukor, premiešať, pridať kvások, žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko
zamiešať,bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.
v druhej etape... Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa. Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne.
a domiesime ho varechou ...
jemne pomúčime - prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol
a máme nakysnuté cesto....
Z misy ho doslova "vyťahujem" - je ako pavučina - ktoré sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí.
na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku - pomedzi prsty (stále odoberám z tých 4 lyžíc múky, ktorú som odobrala na začiatku z 1 kg), prevrátim
takto by mala vyzerať konzistencia cesta - je vláčne - v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť
jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm
Cesto je perfektné - nelepí sa, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom (ja používam s priemerom 7 cm, sú také akurát) Do druhej várky môžeme urobiť aj jamku prstom do stredu šišky
šišky nevyberám, ale vyťahujem cesto. Ak sa podarí vyvaľkať na tenšie, nechajte si ich radšej ešte vykrojené podkysnúť na doske.
pripravené na vyprážanie - robím do niektorých aj jamku (prstom zatlačím do cesta na doske - vtedy sú šišky plné - keď ich nezatlačíte - máte šišky skôr duté a vyššie)
v oleji mám asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska - cca 2 mm hrúbka (vymieňam ich po každej várke šišiek) a vyprážame - tieto sú bez jamky - budú viac duté - nám chutia takéto k šošovicovej polievke - vyprážame ako rezne - olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé - najprv *je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky*
Do misy si dám na spodok papierové servítky. A nejak takto vyzerajú šišky po vybratí z panvice.
šišky s jamkami - budú plné - cesto sa rozostúpi do krajíkov - ale nebudú až tak vysoké ako bez jamôk
vyprážame do zlatista, podľa potreby ešte raz otočím
... ale už ich je aj dosť,hádam...
a ideme znovu - odkrojíme si ešte kúsok, aby sa nám dalo vyvaľkať na 0,5 cm (aj hrubšie) - nech nezavadzia - šup do misy
takto vyzerá vnútrajšok šišky s jamkou...
nejak takto bez jamky... zopár sme ich museli pocukrovať, deťúrence sú už nedočkavé....
Blesk tam nemal byť, ale plameň zvyknem mať nastavený na tento stupeň, aby sa cesto rýchlo nepripekalo a cesto zasa aby nebolo zvnútra surové.
tieto šištičky nás stále ešte čakajú
ešte toľko mi stále ostalo z múky, z tých 4 lyžíc a so šiškami už je koniec...
na spodku misy servítky, na nich šišky, druhé poschodie začínam znovu servítkami a môžem dávať ďalšiu vypraženú várku...
Prvé pocukrované pre hladošov :-) Šišky si môžete posypať práškovým cukrom, natrieť lekvárom alebo džemom, jogurtom, alebo si z bielkov nad parou ušľahám sneh (ja si to zjednodušujem - sneh klasicky a potom chvíľku už len nad parou premiešavam).


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Nemecký "pancake" s karamelom | Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...) | Snaha o vyzdobovanie >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 158 (zobrazuje sa 41-60)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Janka L. (jaja9977) ID 126036 (19.7.2014, 13:13)
Dnes som ich robila. Sú fantastické. (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Zuzana B. (ssusanahh) ID 114166, mimibazar.sk/ssusanahh (17.5.2014, 14:59)
pampušiky mäkkučke. uzasne su... aj bez rumu, lebo ten vypil (cinky) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-)
ODPOVEDAŤ
Janka R. (Jayana67) ID 285089 (27.4.2014, 12:52)
tak tieto šišky su naozaj fantastické
ODPOVEDAŤ
Janka L. (jankalo) ID 108253 (12.4.2014, 21:41)
Perfektné šišky - perfektne sa pracovalo s cestom a konečná chuť je vynikajúca. Ďakujem za recept. Robila som už podľa viacerých receptov, ale tento je perfektný. (Y) (L) (clamp) (K) (F)
ODPOVEDAŤ
Martina R. (ajdy) ID 61177 (27.3.2014, 11:56)
Najhoršie šišky aké som kedy robila,cesto riedke.šišky jak papuče :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
ODPOVEDAŤ
Jolka K. (jolkakvocerova) ID 42296, mimibazar.sk/jolkakvocerova (12.3.2014, 16:49)
Mnam dnes som ich robila, su genialne (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Gabriela P. (Sely5) ID 40357 (27.2.2014, 7:50)
Priznám sa, robila som veľakrát šišky, ale vždysa vyskytlo niečo, keď som zaváhala či tak, alebo tak, či toľko alebo menej, viac....ďakujeme za podrobný recept, už je vytlačený a možno v sobotu robíme (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Jarmila B. (hava33) ID 284955, mimibazar.sk/hava33 (26.2.2014, 21:41)
(wash)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (Jolana) ID 36903 (15.2.2014, 15:04)
Adriánka, veľmi pekne vám ďakujem, že ste sa so mnou podelila o váš recept na supéééééér šišky (Y) (Y) (Y) (Y) (Y), ktoré som práve dokončila a sú fantastickééééé (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Želám pekný deň. (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Stanislava H. (stanka264) ID 216341 (12.2.2014, 17:17)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Alzbeta P. (psotova57) ID 253099 (12.2.2014, 16:55)
Ďakujem za recept. Manžel povedal, že ostatné, čo mám, môžem rovno vyhodiť./recepty/. Len sa po nich zaprášilo. Ešte raz vďaka. (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Bibiana E. (Bibkadp) ID 260613 (12.2.2014, 10:09)
Sú naozaj skvelé,,,,,,, Ďakujem (Y)
ODPOVEDAŤ
Zuzana H. (Susan191) ID 190282 (upravené 3.2.2014, 16:10)
.. Jaaaj , aka som ja kucharka, dakujem.. Su fantasticke
|:o) (Y)
ODPOVEDAŤ
Gabika Š. (gabrielkas) ID 14283, mimibazar.sk/gabrielkas (31.1.2014, 20:56)
Dnes som robila a boli úplne super (Y) (Y) (Y) ďakujem za skvelý recept (clamp) Len sa obávam že do zajtra nič nezostane ,-)
ODPOVEDAŤ
Michelle A. (salsavitamina) ID 187905, mimibazar.sk/salsavitamina (24.1.2014, 20:29)
famooozne |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) lepsi recpetik som este nemala, nasa bilancia 3x za 10 dni (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)

DAKUJEMEEEEE (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) ,-) ,-) ,-) ,-)
ODPOVEDAŤ
Sebastián Ž. (sziska) ID 269422 (20.1.2014, 18:58)
Šišky sú taká naša slovenská klasika. Keď som študoval v Španielsku, šišky tam takmer nepoznali. Namiesto toho však mali iné pražené pečivo "churros" (čítaj "čuros" ;). Jeho príprava je až banálne jednoduchá. Jedná sa o nekysnuté pražené hrubé tyčinky z chlebového cesta, ktoré sa namáčajú do horúcej čokolády. Napísal som pre vás zaujímavý článok, ako si churros vyrobiť doma. :) Máme tu fašiangy - karnevaly, plesy a pražené pečivo. Čo tak vyskúšať tento rok namiesto šišiek a fánok niečo iné - napríklad "churros" alebo španielske donuty. :) http://www.i-potraviny.sk/churros-con-chocolate-spanielske-donuty-videorecept/
ODPOVEDAŤ
Věra N. (Věra N.) ID 75068 (16.1.2014, 17:13)
(Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Viktoria M. (vikinam) ID 143097 (16.11.2013, 12:59)
a naozaj su vyborne, dnes som ich robila...cesto bolo redsie, tak som prisypala trolinku muky a boli supeeeeeeeeer....dakujem za recept (Y) (clamp) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Erika G. (mamina2O11) ID 87092 (2.11.2013, 11:52)
Krásne vyzerajú a ešte aj ten "akoby" prsteň po krajoch zvonka majú (Y) , dnes ich budem robiť (pl) , ďakujem za fotorecept (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Antonia M. (mia161) ID 280516 (11.10.2013, 17:04)
Tak dnes idem vyskusat ale vyzeraju mnaaam (Y) :-p
ODPOVEDAŤ
Celkom: 158 (zobrazuje sa 41-60)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu