Miinka K. (miinka) ID 45774 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 105 návštěvníkov)
Moravské koláče - výborné mäkké cesto
[ recept č. 55736 zo dňa 8.12.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 30 g droždia, 1 KL cukru, 100 ml mlieka, 120 g tuku, 80 prášk. cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žltky, 0,25 l smotany na šľahanie, 500 g polohrubej múky, 1/2 KL soli, 1 vajce na potretie Tvarohová plna: 250 g tučného tvarohu, 1 vajce, 60 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL polohrubej múky, nastrúhaná citronová kôra z 1 citrona, 50 g hrozienok Lekvárová plnka: 100 g slivkového lekváru, 2 PL umu, 1 KL škorice Mrvenička: 40 g polohrubej múky, 30 g krupicového cukru, 30 g tuku
POSTUP PRÍPRAVY
Droždie zmiešame s cukrom a vlažným mliekom v hrnčeku. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Zmäknutý tuk (maslo / Hera / Palmarin) vymiešame varechou s práškovým cukrom, vanilkou a žltkami. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku. Do misy dáme múku, soľ, pridáme vymiešané maslo, kvások a šľahačku. Všetko dobre miesime na hladké cesto aspoň 5 minút a necháme vykysnúť na teplom mieste 45 min.
Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrom, vanilkou, citr. kôrou a pridáme umyté hrozienka. Slivkový lekvár rozmiešame s umom a ochutíme škoricou. Na mrveničku spracujeme spolu všetky suroviny. Vykysnuté cesto znovu premiesime a rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Nakrájame ho na štvorce (asi 25 ks). Do stredu každého štvorca dáme lyžičku tvarohovej plnky a zabalíme. Štvorce vyformujeme do kruhov a kladieme na plech tak, aby spoj cesta bol dole. Do stredu každého koláčika urobíme jamku. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajcom a jamky naplníme lekvárovou plnkou. Posypyme mrveničkou alebo ozdobíme celými mandľami a necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť. Po nakysutí koláče pečieme v rúre predhriatej na teplotu 180 C asi 20 minút.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Droždie zmiešame s cukrom a vlažným mliekom v hrnčeku. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Zmäknutý tuk (maslo / Hera / Palmarin) vymiešame varechou s práškovým cukrom, vanilkou a žltkami. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku. Do misy dáme múku, soľ, pridáme vymiešané maslo, kvások a šľahačku. |
|
Všetko dobre miesime na hladké cesto aspoň 5 minút a necháme vykysnúť na teplom mieste 45 min. |
|
Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrom, vanilkou, múkou, citr. kôrou a pridáme umyté hrozienka. Použila som viac tvarohu, ako sa píše v recepte. Slivkový lekvár rozmiešame s umom a ochutíme škoricou. Na mrveničku spracujeme spolu všetky suroviny. |
|
Vykysnuté cesto znovu premiesime a rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Nakrájame ho na štvorce (asi 25 ks). Do stredu každého štvorca dáme lyžičku tvarohovej plnky a zabalíme. |
|
Štvorce vyformujeme do kruhov a kladieme na plech tak, aby spoj cesta bol dole. Do stredu každého koláčika urobíme jamku. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajcom a jamky naplníme lekvárovou plnkou. Okrem lekvárovej plnky som pripravila aj makovú plnku, a koláčiky, kde mi lekvár nevyšiel, som potrela makom. Posypyme mrveničkou alebo ozdobíme celými mandľami a necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť. |
|
Po nakysutí koláče pečieme v rúre predhriatej na teplotu 180 C asi 20 minút. |
|
Koláčiky sú výborné, cesto zostalo mäkké aj na druhý deň. Recept som vyskúšala z kalendára 2014 Ottova kuchárka "Koláče na celý rok" |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 23 (zobrazuje sa 21-23) | << predošlé 1, 2 |
Anna J. (andula098) ID 73898 (9.12.2013, 16:47) |
|
ODPOVEDAŤ |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (9.12.2013, 13:24) |
tiež som už veľa koláčov napiekla ale neboli zo šľahačkou určite skúsim |
ODPOVEDAŤ |
| Maria Š. (mickey) ID 6457, mimibazar.sk/mickey (9.12.2013, 14:29) |
a potom pridajte fotku do rodinnych |
ODPOVEDAŤ |
| Irena C. (Ira59) ID 148829 (9.12.2013, 12:41) |
tak to vyzerá veľmi dobre, už som všeličo piekla ale ešte som nedávala vyšľahanú šľahačku do kysnutého cesta, to určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 23 (zobrazuje sa 21-23) | << predošlé 1, 2 |