. .. .. .. .. .. .
. .

Francúzske zemiaky úplne inak - naozaj skvelé - RECEPT 36630

ČO DOM DAL

ID 114156 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 95 návštěvníkov)


Francúzske zemiaky úplne inak - naozaj skvelé


[ recept č. 36630 zo dňa  ]


Francúzske zemiaky úplne inak - naozaj skvelé


POTREBNÉ PRÍSADY

Zemiaky, chudá oravská slanina (alternatíva údené mäso), dva tenšie alebo jeden hrubší párok (alternatíva 20 dg slovenskej točenej), väčšia cibuľa, 3 vajíčka (na obrázku sú 4, ale nakoniec som dala len tri), kyslá smotana, 1/2 šľahačková smotana, mleté korenie, solčanka, soľ, 1/2 dl vody (pri nových zemiakoch netreba).

POSTUP PRÍPRAVY

K príprave týchto skvelých "francuzákov" som sa dostala ako slepá kura k zrnu - jednoducho sa mi pokazila rúra a bola som nútená improvizovať a spraviť ich na sporáku. Vyskúšajte, neobanujete, chute sa krásne prepoja a ich chuť je jednoducho úžasná, úplne iná ako bežné francúzske zemiaky. Ak raz skúsite, k bežnej príprave francúzskych sa už asi nevrátite :)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

...pripravíme si suroviny
...cibuľu nakrájame na jemné kocky a podusíme na masle alebo kačacej masti. Ja som dnes robila zemiaky na väčšej hlbšej panvici, ale už som ich robila aj vo vyššom hrnci.
...kým sa dusila cibuľa, nakrájame si slaninu na kocky - mastnejšie kúsky dáme smažiť s cibuľou, mäskovité pridáme neskôr - keď už je cibuľka sklovitá
...párky si nakrájame na kocky (ak úzke párky pokojne nakrájajte na kolieska) a pridáme k podusenej cibuľke a slaninke (cca 5 minút po slanine - priebežne ako stíhame krájať)
...takto nejak vyzerá osmažená slaninka a párok na cibuľke
...je čas pridať zemiaky nakrájané na menšie rovnomerné kocky (aby boli uvarené naraz)
...pridáme mleté čierne korenie a zalejeme 1/2 dl vody, v ktorej sme rozmiešali 1 kávovú lyžičku solčanky (ak robíme z nových zemiakov, netreba pridávať vodu, sú mokrejšie)
...zakryjeme a necháme variť na slabšom ohni cca 12 minút, kým zemiaky nebudú takmer uvarené
...uprostred procesu varenia premiešame, aby sa neprichytilo dno
...do misky si pripravíme zálievku: kyslú smotanu, 1/2 šľahačkovej smotany, 3 vajíčka, trošku solčanky a mletého korenia - spolu vymiešame do hladka...
...a rovnomerne zalejeme všetky zemiaky v panvici
...takto to vyzerá zaliate... jemne varechou zájdeme pomedzi zemiaky, aby smotanovo-vajcová zmes pretiekla pomedzi všetky (najmä ak robíme v hlbšom hrnci)
Prikryjeme a necháme na slabom ohni cca 25 minút variť.
...a po 25 minútach to vyzerá nejak takto... a neskutočne dobre voňajú - mám vždy čo robiť, aby mi do toho syn neliezol hneď do horúceho :)
...no a porcia je pripravená k degustácii... ospravedlňte nekvalitne naloženú porciu, ale ľahšie sa krájajú keď sú vychladnuté (rovnako ako pri bežných francúzskych zemiakoch)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Nugátová torta s citrónovým krémom | Francúzske zemiaky úplne inak - naozaj skvelé | narodeninová >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 39 (zobrazuje sa 21-39)<< predošlé 1, 2
Andrea K. (andrea2609) ID 109682 (3.3.2011, 7:51)
Je to veľmi chutné a rýchle. Dnes budeme mať opäť na obed.....teším sa. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) |:o) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (9.3.2011, 20:18)
Andrejka, ďakujem za skvelú správu, spravila si mi veľkú radosť, že si mi dala vedieť, že chutilo (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Slavka H. (Archaa) ID 84161 (24.2.2011, 22:41)
:-oako to ze som si tento receptik nevsimla??? (pl) (pl) (pl) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (9.3.2011, 20:17)
Slávuška... nedá sa stíhať všetko, veď ani ja nestíham všetky Tvoje úžasné recepty sledovať... keď sa mi podarí nakuknúť k Tebe na blog, tak rovno s "kýblom" aby som mala do čoho slintať od všetkých tých dobrôt, ktoré tam máš ,-)
Ak budeš mať príležitosť, skús ich na tento spôsob, uvidíš, že Ti zachutia viac ako tie klasické (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (24.2.2011, 22:40)
(Y)naozaj výbornučký receptík....Bolo veľmi chutné.....Ďakujem za recept. (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (9.3.2011, 20:15)
Janka... bolo mi potešením, mám radosť že chutilo (L) (F)
ODPOVEDAŤ
Gabriela K. (bebulka) ID 17901, mimibazar.sk/bebulka (23.2.2011, 7:34)
super, mnam, no dnes to budeme mať na obed. dakujem
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (9.3.2011, 20:14)
Gabika... mám radosť, že som mohla trošku inšpirovať (F) dúfam, že Vám chutilo (L)
ODPOVEDAŤ
vali. janka, erika F. (Miňoňky) ID 41625 (18.2.2011, 11:05)
prave som dorobila akosi sa mi vsetko rozpadlo trochu prihorelo ale chuti to superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (9.3.2011, 20:14)
Miňonky... zrejme treba stíšiť oheň, prípadne robiť na platni... ale hlavne že chutilo, ďakujem za dobrú správu, mám radosť (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Etela, Ing. Š. (etelinka) ID 29660, mimibazar.sk/etelinka (16.2.2011, 22:07)
Toto je naozaj pochúťka. Podobne to pripravujem aj s karfiolom. Šťavnaté a chute fantasticky prepojené. 1* (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (9.3.2011, 20:13)
Etelka... super nápad s karfiolom, ten totiž milujem na všetky spôsoby, isto niekedy vyskúšam (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (11.2.2011, 13:53)
No zaujímavý receptík.... *-) Určite vyskúšam. (clamp) (clamp) (clamp)... (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (12.2.2011, 11:29)
Zlatka, vyskúšaj, určite neobanuješ a daj potom vedieť ako chutilo, budem rada (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Miriam P. (mimapa) ID 84018 (5.2.2011, 18:23)
Fantastickééééééééé. (clamp) (clamp) Mali sme dnes na obed a len sme sa zalizovali.Šťavnaté, rýchl. Super. Iné už nerobím. Ďakujeme (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (6.2.2011, 12:22)
Mirka... mám naozaj veľkú radosť, že chutilo (Y) A súhlasím,tiež keď sme ochutnali tieto, ku klasickým sa už ťažko vracia (L)
ODPOVEDAŤ
Eva N. (leskot) ID 98318 (2.2.2011, 13:59)
Výbornéééé (Y) (Y) (Y) a veľmi rýchlo spravené, šťavnatučké (L) práve sme dojedli a nadchýňame sa tou báječnou chuťou (clamp) mala si pravdu, Evka, klasické francuzáky už robiť nebudem - škoda času na prípravu aj pečenie :-) a postupne budem skúšať všetky jedlá, ktoré sa zapekajú v rúre, pripravovať takýmto spôsobom (radost) vďaka za inšpiráciu (D)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (2.2.2011, 21:40)
Evulienka... mám veľkú radosť, že si mala odvahu vyskúšať francuzáky na môj spôsob a ešte väčšiu z toho, že Vám tak veľmi zachutili (Y)
Veru od takýchto sa k tým "klasickým" už ťažko vracia, chuť týchto je tak inak úžasne skĺbená... až som sama prekvapená, aká skvelá vec vlastne vznikla ako z núdze cnosť ,-)
Ešte raz vďaka za skvelú správu, bolo mi potešením trošku Ťa inšpirovať (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Mima K. (Babyshock) ID 12042, mimibazar.sk/babyshock (29.1.2011, 20:02)
(Y)vyborna rychla vecera, pochutili sme si (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (30.1.2011, 11:18)
Mima, teší ma, že Vám chutilo (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Janka P. (Joanne) ID 6922 (28.1.2011, 13:54)
(Y) (Y) (Y) Zajtra ich urobim (Y) (Y) (Y) .
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (28.1.2011, 13:55)
Januška, daj mi potom vedieť či chutili (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Martina L. (Natallie) ID 64785, mimibazar.sk/natallie (27.1.2011, 22:13)
Evka rada by som tvoj recept vyskúšala, hanbím sa ale neviem čo je to solčanka ,-) ,-) ,-)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (28.1.2011, 13:49)
Netreba sa hanbiť, ale vidím, že odpoveď si už dostala. Tiež som pred dvoma rokmi ani netušila čo to je solčanka a dnes na ňu nedám dopustiť
Tak keď sa do nich pustíš, daj vedieť či a ako chutilo (F) (F) (F) (Y)
ODPOVEDAŤ
Martina L. (Natallie) ID 64785, mimibazar.sk/natallie (28.1.2011, 21:08)
Evka, som rada že nie som sama :-$, keď vyskúšam dám vedieť ale určite budú chutiť (pl) Pekný víkend (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Zlatica H. (obezitka) ID 62929 (27.1.2011, 22:59)
Martinka,solcanka je zeleninové ochucovadlo tzv.aj vegeta,ibaze solcanka neobsahuje glutaman sodny a preto je zdravsia ,aj pre deti.A nemás sa za co hanbit,sme tu nato aby sme si poradili a pomáhali. (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Martina L. (Natallie) ID 64785, mimibazar.sk/natallie (28.1.2011, 9:37)
Zlatka veľmi pekne ďakujem, to doma mám len som nevedela že sa to tak volá ,-), ja som myslela že to je nejaký solamyl alebo čosi podobné :-D. Zajtra sa do toho pustím. Pekný deň (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (27.1.2011, 19:30)
Evka, vyzerá to suprovo, a určite to v najbližšej dobe vyskúšam (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (28.1.2011, 13:47)
Anka... bude mi potešením, ak vyskúšaš a ešte väčším ak budú chutiť (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (27.1.2011, 17:47)
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=773814

Evička, bola to jedna báseň, i muž ich vychválil a zbytok si zobral dnes do roboty. Z roboty mi cez obed písal správy, že sú fantastické. Toto jedlo zaradíme medzi naše obľúbené jedlá. Ďakujeme za úžasný receptík (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (28.1.2011, 13:45)
Ivanka... nedostala som sa skôr k PC (kvôli nášmu pubišovi (Z)) ale bola som veľmi zvedavá, ako sa Ti podarili a hlavne ako chutili *-) A mám obrovskú radosť, že Vám chutili (Y) ďakujem že si sa podelila (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (26.1.2011, 17:10)
Evka,tvoje zemiačiky sú (Y) (Y) (Y),ja robím v rúre,lebo sa mi páči taká pripečená kôrka,ale s tým orestovaním slaninky a mäska je to delikateska a ked dáš trocha domácej klobásky,vôňa nádherná http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22702&user=130989 (K) (K) (K) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (26.1.2011, 18:07)
Melanka, pri týchto je chrumkavá kôrka nie na vrchu, ale na spodu... (Y) Ale robievam aj také do rúry, podobné tým Tvojim, tie robím, keď robím vo veľkom, tieto sú taká rýchlovečka veľmi chutná (L) (L) (L)
Jaaaj.. ozaj, práve sa mi na sporáku dovára Tvoja cícerová polievka s hubami a mrveničkou... keď dovarím, vložím Ti tiež link... rozvoniava úžasne (clamp) (F)
ODPOVEDAŤ
martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (26.1.2011, 17:03)
jejha,no aky super napad (Y) (Y) (Y)uz davnesjie mam chut na francuzske zemiacky,a tato tvoja vylepsena verzia ma velmo zaujala,Evka (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (26.1.2011, 18:05)
Ďakujem za milé slová Maťka (F) (F) (F) vznikli ako z núdze cnosť, ale vraciam sa k nim, moji chlapi si ich takéto pýtajú, chutia im viac ako tie "bežné" z rúry (L)
ODPOVEDAŤ
Slavka H. (Archaa) ID 84161 (26.1.2011, 13:28)
(Y) (Y)Evulik no tie su luxusnéeeeeee, ejhaaaaaaaa (clamp) (clamp) (clamp) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (26.1.2011, 18:04)
Ďakujem za uznanie Slávuška (F) (F) (F) sú veru neuveriteľne chutné, len sa tak po nich zaprášilo, mne sa ušlo 2x do pusy ochutnať, chalani ich doslova "zožrali" ,-) (L)
ODPOVEDAŤ
kikuska t. (jasidielko) ID 56687 (25.1.2011, 21:56)
evka.....Heureka!!! (flower) (flower) :-)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (26.1.2011, 10:59)
Ďakujem Kikuška (F) (F) (F) naozaj super vec (Y)
ODPOVEDAŤ
Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (25.1.2011, 21:46)
tak už viem čo budem zajtra variť
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (25.1.2011, 21:48)
Ivanka, si fakt zlatá... mám radosť, že som zaujala a budem sa tešiť na Tvoju reakciu a na reakciu Tvojho mužíka (L) ale verím, že Vám bude chutiť (F)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 39 (zobrazuje sa 21-39)<< predošlé 1, 2
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu