Monika Š. (moniqueR) ID 105322 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 31 návštěvníkov)
Uzlíky s medom
[ recept č. 22486 zo dňa 21.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500g hladkej múky špeciál alebo 400g hladkej múky a 100g hladkej celozrnnej, 300ml mlieka, 4-5 PL medu, pól kocky droždia, 2 žĺtky, 2 PL masla alebo Hery, citr. kôra a pár kvapiek vanilkovej aromy-nemusí byť
POSTUP PRÍPRAVY
Vynikajúce páperové uzlíky, ktoré sa hodia na desiatu deťom alebo doma s džemíkom, kakaom alebo s kávičkou... fakt odporúčam vyskúšať :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Zo surovín si vymiesime cestíčko... nemusíte sa hrať s kváskom, v poslednej dobe robím kysnuté cestá tak, že všetko dám do misky a poriadne vymiesim a pokiaľ sú dobré kvasnice, tak určite cesto krásne vykysne... ja ho prikryjem utierkou a dám pri radiátor... |
|
A nechám kysnúť zhruba 3/4 hodinu... |
|
Preložíme na dosku, trochu ešte premiesim a rozdelím na 12 častí... Môžete z nich urobiť aj rožky napríklad, ale ja robievam takéto uzlíky... |
|
Z každej časti si vyšúľame šúľok :-) asi tak 30cm... |
|
Prekrížime ho... |
|
Jeden koniec vopcháme do otvorčeku... |
|
Potom aj druhý a zatlačíme konce, aby sa spojili... |
|
A prevrátime... a máme hotový uzlík... |
|
Necháme ešte zo 10-15 minút nakysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom... Dáme piecť na 180 stupňov takých 15-20 minút, treba sledovať... |
|
A tu už sú upečené... |
|
A prekrojené... sú nadýchané a chutné od toho medíku :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 24 (zobrazuje sa 21-24) | << predošlé 1, 2 |
| Darina B. (danda3) ID 104195 (21.1.2010, 19:32) |
Teda, Monika, tie sú nádherné, toto som ešte nikdy neskúšala, dúfam, že s a k tomu niekedy dokopem... ...a som rada, že som Ť inšpirovala. |
ODPOVEDAŤ |
| | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (21.1.2010, 19:44) |
Ďakujem, Darinka aj ja som rada človek sa aspoň trošku pri tých maškrtách utešuje tým, že je tam trošku niečo aj zdravšie |
ODPOVEDAŤ |
| Martina P. (Mata406) ID 48300 (21.1.2010, 18:38) |
Monika - tak tie sú krásne - ako pravé briošky a s tou celozrnnou múkou, úplne super - no ako vidím - inšpirácia pre mňa mooooc velikánska, príde i na ne a veru si ich ujsť nenechám Také fajné mňami na raňajky ešte, že Ťa mám už dávno v obľúbencoch - lebo sa chystám na viacero Tvojich receptíkov, len trošku času mi ešte chýba |
ODPOVEDAŤ |
| | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (21.1.2010, 18:43) |
Ďakujem, Maťka robievala som ich vždy len z klasickej hladkej, ale zvyknem už i takto miešavať, nie je to na škodu a aj Darinka tak robieva, tak som sa od nej inšpirovala sú dobručké, či už na tie raňajky alebo k desiate do školy... tak, ako určite aj Tvoja vianočka napríklad |
ODPOVEDAŤ |
| | | Martina P. (Mata406) ID 48300 (21.1.2010, 18:47) |
ja som si tiež obľúbila celozrnnú múku, ak nezabudnem, prihodím i tú - dokonca i moju vianočku som robila raz v zmiešaní so špaldovou a už aj s celozrnnou múkou - a musím povedať, že super bolo i tak - a tieto Tvoje briošky - či uzlíčky mi to veľmi pripomína |
ODPOVEDAŤ |
| Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (21.1.2010, 18:24) |
aj ja chceeeeem....a teple kakauko k tomu musim si konecne zablokovat MMB,lebo to az nie je zdrave toto,co sa tu kazdy den deje Monika uzas, krasne a urcite extremne chutne. mozem sa opytat, su tieto uzlicky vyslovene sladke alebo len take jemne sladke ako napr. makovky? |
ODPOVEDAŤ |
| | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (21.1.2010, 18:28) |
Janík, vôbec nie sú presladené... sú tak akurát, vieš, záleží aj od toho, koľko dáš toho medíku, ja som dala len 4 lyžice, aby naozaj aj s tým džemom boli také akurátne a aby aj môj malý diabetik mohol trochu z toho A naozaj sú veľmi chutnučké...chválim sa, lebo práve som dojedla tak neklamem |
ODPOVEDAŤ |
| | | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (21.1.2010, 18:32) |
len sa pekne pochval, musia byt skvele pytam s preto,ze som kedysi piekla briosky a ako postali, na druhy den boli pre mna az prilis sladke. napises mi zajtra,ci este zosladli a budem vediet,ci ubrat alebo nechat tolko medu,ako pises,hm? |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (22.1.2010, 9:26) |
Janik, tak som si extra dala záležať dnes na tej chuti a konštatujem, že chutia rovnako ako včera takže ak ich nechceš nejaké moooc sladké, tak hneď do cesta uber trebárs lyžicu. Ale ja dávam tie 4 a je to také akurátne, aby bolo cítiť, že sú trošku do sladka a nie len také ako rožok napríklad... a s tým bazovým som sa pýtala, je to niečo iné ako klasický med od včielok, takže musíš len vyskúšať. A moja kamoška nemala med, tak dala len obyč cukor a v pohode... |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.1.2010, 10:18) |
si poklad. urcite niekedy vyskusam. alebo podhodim recept mamke a necham sa ponuknut dakujem krasne za avizo |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (21.1.2010, 18:38) |
Jasne piekla som teraz večer, tak isto ostanú lebo keby ráno, tak určite nie ale ako ich poznám, tak sú rovnaké, no zajtra si dám extra záležať a vychutnám tú sladkosť |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (21.1.2010, 18:51) |
ahaaa,takze to je uz davnejsie odskusany recept. tak potom beriem. neviem preco tie briosky vtedy tak zosladli ale med je med, s nim musia byt uzlicky genialne. myslis,ze mozem ako vcielka-samozvana pouzit aj domaci bazovy? |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (21.1.2010, 19:42) |
Jani, tak to Ti veru neviem povedať, musíš len vyskúšať...ja mám totiž med od včelára, ale myslím si, že by to nemalo nič zlé urobiť |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 24 (zobrazuje sa 21-24) | << predošlé 1, 2 |