. .. .. .. .. .. .
. .

Domáci syr a vedľajšie produkty pri jeho výrobe - RECEPT 24875

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

ID 124102 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 76 návštěvníkov)


Domáci syr a vedľajšie produkty pri jeho výrobe


[ recept č. 24875 zo dňa  ]


Domáci syr a vedľajšie produkty pri jeho výrobe


POTREBNÉ PRÍSADY

surové kravské (alebo iné ) mlieko, syridlo

POSTUP PRÍPRAVY

Cely postup je pisany tak ako sa ma postupovat pri pouzivani syridlových tyciniek Chr. Hansen. Ak mate ine syridlo, treba sa riadit pribalenym letakom.
Mlieko sa zohreje na teplotu 40-45 stupnov Celzia. Prida sa syridlo. Zrazanie trva 40-45 min. Syrenina sa rozkraja na kocky, rukami sa zospodu "prevzdusnuje", zo syreniny (hrudiek) sa uvolnuje srvatka (tekutina). Potom sa to preleje cez platenko, vyzmyka sa prebytocna srvatka a syr sa v platenku necha v chladnicke odkvapkat cez noc. Rano sa nakraja na platky a nalozi do solneho roztoku 3cl soli/1l vody. Na dalsi den je super na jedenie. Z nepasterizovaneho mlieka vydrzi v solnom roztoku v chladnicke cca tyzden.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Najprv si vysterilizujeme hrniec aj s poklickou, tak ze nechame trochu vody prevriet na par minut.
Doporucuje sa mlieko najprv pasterizovat (zohriat na 75 stupnov Celzia a schladit) Ja som zastanca vyroby bez pasterizacie. Este sa nikdy nikomu z nas nic z takehoto syra nestalo. Syridlo, ktore pouzivam ja je najucinnejsie pri teplote 40 -45 stupnou. Presna teplota je velmi dolezita pre spravny priebeh zrazania.
Syridlo: Vraj sa da kupit v lekarni alebo v drogerii. No mozete to vyskusat, ale ja som pobehal vsetky na ktore som prisiel a nemali ho nikde. Objednavanie cez net je dost drahe. Okolo 10€ to vychadza. Nakoniec som objavil firmu www.climax.sk maju sidlo v Bratislave a toto syridlo stoji 1€ a je na 50l mlieka. Je to chymozinove syridlo, vyraba sa mikrobiologicky. OKrem toho su syridla este aj zivocisne, vyrabaju sa zo slezu- stvrteho zaludka prezuvavcov. Pomocou zmykania tohto zaludka sa syridlo ziskavalo kedysi za gazdovskych cias.
Syridla je v obale 1,4g a je to na 50l mlieka. Je to sice male mnozstvo, ale musime si uvedomit, ze to je enzim. Je to v podstate biokatalizator. Pre vysvetlenie: enzym prichadza do reakcie s mliecnou bielkovinou kazeinom, zrazi ho ale z reakcie enzim vychadza v nezmenenej strukture. Molekula enzymu takto chodi od jednej molekuli bielkoviny k druhej a zraza a zraza. Takze si ten mali sacicek nejak tak rozdelte, toto je na vyzrazanie 5l mlieka, to je taka minimalna davka, z ktorej robievam. Syridlo by sa malo najprv rozmiesat v troche destilovanej vody, ale zistil som ze ho staci nasypat do mlieka. POZOR: je velmi dolezite aby sa to dokladne miesalo minimalne 3 min.
Premiesane zasyrene mlieko zakryjeme a nechame kuzlo pracovat. Po 20-30 minutach ked hrniec nahneme, je vidno ze mlieko je uz huspeninozne. Celkovy cas zrazania je 45 minut. Mne sa par krat stalo ze sa mlieko nezacalo zrazat, tak som sa nastval zohrial som to este raz na 40-45 stupnou, nasypal som tam este jednu davku syridla a zrazilo sa to pekne. Niekde som cital ze by sa to nemalo zo syridlom nejak extra prehanat, vraj je syr potom vrzgavy a zapeka. Mne sa ani po dvojnasobnej davke nezdal nejak extra iny a nikto nemal traviace problemi po jeho spapani.
Po 45 minutach zrazania si zoberieme velky nozik a huspeninu pekne pokrajame na kocky. Zistil som ze cim su kocky mensie, tym sa s tym potom lepsie dalej pracuje
Umyjeme si rucicky, strcime ich dovnutra a zo syreniny pohybmi zospodu hore odstranuejeme prebytocnu srvatku.
Po asi 10minutach uz syrenina vyzera celkom kompaktne
do velkej misy si dame platenko a prelejeme tam obsah celeho hrnca.
platenko zatocime a rukami vyzmykame prebytocku srvatku, plati ze cim je syr tvrdsi, tym je kvalitnejsi a dlhsie vydrzi. Ked sa pozreme dovnutra, vidime ze uz aj drzi tvar.
V platenku by sa to malo aspon na noc nechat v ladnicke okapat. Ja ale nemam hacik, ale sikovne sa da pouzit aj velka kancelarska spinka na papiere. Do rana nam z toho este nieco malo odtecie.
Srvatku ale v ziadnom pripade nevylievame. Obsahuje totizto 0,9% tuku, 1,7% bielkovin a cca 5% mliecneho cukru- laktozy. Je teda vhodna aj na dalsie spracovanie.Prelejeme ju naspet do hrnca, zohrievame a pozvolna miesame.
Ked sa nam na povrchu zacne tvorit taka vrstva, je to priblizne pri 65 stupnoch, prestaneme miesat a nechame zohrievat skoro az k varu, uz bez miesania.
Zobereme zufanku a pozberame vrchnu vrstvu aj s adekvatnou castou zvarnice. Druha moznost je, ze po dosiahnuti tej teploty nieco malo pod bod varu hrnies odstavime, dame na chladne miesto a na druhy den pozberame dobre usadenu vrchnu vrstvu. (rano sa to proste lahsie zbera ako vecer za tepla)
Prave sme vyrobili produkt, ktory sa z ovcieho mlieka vola SLADKÁ ŽINČICA. Z kravskeho mlieka by sa to tak ale asi volat nemalo, tak neviem teda, ale vyzera a chuti to ako sladka smotanka.
Tu vidime pre porovnanie: na lavo - surove kravske mlieko, v strede- "nasa kravska ZINCICA" (smotanka), na pravo- Srvatka, ktora nam zostala
Z 5l mlieka nam zostalo asi 4l srvatky. Je to lahodny sladky napoj. Da sa kupit aj v prasku. Farba srvátky: žltkasto zelenkastá je daná mliečnym vitamínom laktoflavínom. Má vitamíny: B1, B2, B6, B12, E, C rozpustných vo vode a mliečny cukor Laktózu, vďaka tomu je tak príjemne sladká. Dôležitá bielkovina laktoferín, schopná viazať a transportovať v tele železo. Zdroj Ca, Mg, P, J. Laktóza má priaznivý vplyv na trávenie. Pôsobí na tvorbu hormónu cholecystokinínu- potlačujúceho pocit hladu. Podporuje peristaltycitu- vlnenie čriev a tvorbu črevnej mikroflóry a tým prirodzene upravuje metabolizmus. Obmedzuje zápaly žalúdka a čriev, znižuje cholesterol, Vďaka vápniku napomáha stavbe kostí. Podporuje správnu funkciu ľadvín a s tým spojený čistý vzhľad pokožky. Odporúča sa pre: - Dojčiace ženy – majú kvalitnejšie mlieko a dlhšie koja, čo je dôležité hlavne pre dieťa - Športovci – dodáva mineráli, srvátkové proteíny - Seniori a chorý – posiľňuje imunitu - Ľudia, ktorý chcú schudnúť – tvorba cholecystokinínu proti pocitu hladu a zároveň obsah esenciálnych aminokyselín – základných stavebných látok bielkovín – stavebných látok nášho organizmu.
Z 5l mlieka mi vyslo presne 600g syra. Takito syr sa nazyva- KRVSKÁ HRUDKA. Je sladkastej chuti, ale velmi lahodny. Ak ho chceme uchovat, dame ho do slaneho roztoku: 1l vody+ 3cl soli. Z nepasterizovaneho mlieka vydrzi v naleve cca tyzden. Pravdepodobne sa vam ten syr popapa raketovou rychlostou, pretoze v obchode sa neda kupit nic takejto chuti.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Rozprávkový domček | Domáci syr a vedľajšie produkty pri jeho výrobe | Tortulienka pre šikuľky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 56 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Katarína C. (katkazm) ID 116402 (25.5.2010, 18:06)
michal nevaris dnes (v utorok) nahodou v relacii Bez servitky? nejaka znama tvar
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (25.5.2010, 18:07)
vari,vari :-$ Misko,mas zlatu rodinu (Y)
ODPOVEDAŤ
anastázia m. (steizam) ID 142155 (20.5.2010, 10:09)
Vcera som robila s tym istym syridlom z mlieka z mliecneho automatu a syrik je fantasticky. Ja som ale nenechala odkvapkavanie na nahodu (chcela som ho mat riadny tvrdy), preto som to asi po 3-4 hodinach odkvapkavania dala zabalene v plachticke do cednika a celu noc som to nechala zatazene (spravila som tomu domaci lis).
Syr je perfektny, este aj susedia sa zalizovali. Casom skusim aj korbaciky, pripadne parenicu. (H)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (24.5.2010, 12:37)
OOO, vyborne (clamp) (clamp) (clamp), skusaj skusaj. (Y) (Y) Robme si domáce potraviny, zime zdravo. Aspon vieme co si do svojho tela davame :-) :-)
ODPOVEDAŤ
anastázia m. (steizam) ID 142155 (26.5.2010, 21:48)
vsak si bol v bez servitky???
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (19.5.2010, 14:33)
michal, pozeram, ze si sa riadne "rozmliekoval"
skvele vyrobky ti vysli, gratulujem, len tak dalej :-)))) |:o) (Y)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (24.5.2010, 12:34)
Dakujem Zuzi, teraz som mal este aj 2 tyzdne stredoskolskej odbornej praxe, tak som sa vybral do biochemických labákov Senickej mliekarne a porobil som si rôzne rozbori a podozvedal som sa veeela veci o vyrobe syra, jeho zreni, bol som aj na druzstve a tam som si to vsetko zdokumentoval a tak. :-$
Z rozborov som teda zistil ze takto vyrobený syr má obsah susiny 35,8%, tuk v susine 32,09%, z toho vypliva ze celkovo ma 11,5% tuku v sebe. Takze napriklad smotanovy jogurt je tucnejsi nez takyto syr (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (24.5.2010, 13:33)
ty by si mal casom vydat nejaku spezializovanu publikaciu, urcite by som si ju zaobstarala a nebola by som sama (smich)
ODPOVEDAŤ
Michaela S. (michsamant) ID 152011 (19.5.2010, 14:17)
Perfektny postup (clamp)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (24.5.2010, 12:26)
Dakujem miska, mne sa zase pacil tvoj napad s vyzrazanim mliecneho proteinu pomocou kyseliny citronovej, urcite to cez vykend vyskusam
ODPOVEDAŤ
Mária M. (majkatorka) ID 10016, mimibazar.sk/majkatorka (29.5.2010, 11:17)
kyslym vyzrazanim vznikaju syry typu zerve - tvarohove ako lucina ap.
ODPOVEDAŤ
Michaela S. (michsamant) ID 152011 (24.5.2010, 13:01)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Petra P. (Petronelka) ID 73339 (6.5.2010, 12:47)
Ahoj Miško, sýr se mi už daří udělat, ale co se mi nějak nedaří, tak to je nasolení. Jak dlouho necháváš sýr v solném roztoku? Já nakonec nevydržím, rozkrojím sýr a posolím ho ještě zevnitř ,-) Nějak s tím solením nemám odhad :) Možná můj dotaz pomůže i někomu jinému (L)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (6.5.2010, 20:42)
Peti, syr nakrájam na plátky a tak ho nalozim do solneho roztoku, v chladnicke ho skladujem asi tyzden, dlhsie este nevidrzal. Vzdy sa zjdedol (smich) (smich) Ale ked je to mlieko nepasterizovane tak by som ho dlhsie ako tyzden asi neskladoval *-) *-)
ODPOVEDAŤ
Mária M. (majkatorka) ID 10016, mimibazar.sk/majkatorka (4.5.2010, 18:40)
Michal, no ja kukám ako puk :-o :-o :-o ďakujem za info o syridle, hneď idem kamošku vyslať a potom manžela na družstvo po mlieko (Y) (Y) (Y) a vedecký výklad tiež nemá chybu :-$ |:o) (hello)
ODPOVEDAŤ
alena h. (ajka.ch) ID 110271 (14.4.2010, 11:53)
Tak dnes som mrkala Miško nad tvojími výtvormi! Neviem síce, koľko máš rokov, ale taký mladý a zapálený do varenia a všelijakých takýchto vecičiek... (clamp) (clamp) (clamp)
Tvoja rodinka musí mať z teba radosť!
Želám Ti strááášne veľa šťastíčka, more nápadov a hlavne ochoty sa s nami všetkými sa o ne podeliť!!!!! (Y) (Y) (Y)
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (14.4.2010, 15:24)
Dakujem Ali, mam 17. (Z) (Z)
No rodinka ma radost, (flower) hlavne ked ich zaprahnem na umyvania hrncov po mojich experimentoch v kuchyni (smich) (smich)
Uz chystam dalsie postupy na pochutky, ktore by si mozno ani netusila ze sa daju urobit doma. (velikonoce5) (velikonoce5)
Len musim pockat nez pride prilezitost, nejaka rodinna oslava alebo tak, nech mam veeeela ochutnavacov (sampus) (sampus)
A ked sa pokus podari a budu dobre ohlasy, moje prispevky receptikom urcite obohatim (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (11.4.2010, 10:48)
No teda, Miško, som jednoducho unesená !!! :-o :-o :-oProsím ťa,aký je rozdiel medzi tvarohom a týmto syrom?? *-) *-) *-) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (11.4.2010, 11:21)
Tvaroh je hrudkovity a hrudky vytvara bakteria Streptococcus lactis zrazanim mliecnych bielkovin pri skysnuti mlieka. (velikonoce9) Pri syre prave nechceme aby nam to skyslo. Pridavame enzym chymozin, ktory vyzraza mliecne bielkoviny a syr zostava sladky. Ak si niekedy kupila syr niekde na salasi, ovci alebo kozi, tak tie chutia podobne. (D) (D) (D) Ale v obchode sa nic podobnej lahodnej chuti kupit neda (N)
ODPOVEDAŤ
Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (11.4.2010, 12:46)
No teda takto odborne som to nečakala, no jednoducho, si jednička !!! (Y) (Y) (Y) Ďakujem za vysvetlenie (hello) (hello) (L) (L) |:o)
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (10.4.2010, 10:02)
JA nemam slov!!!! KEd napisem, ze je to uzasne, je to strasne malo a vobec to nevystihuje moje nadsenie z teba Misko a z tvojich receptov!! Tymto syrom si ma dostal, milujem kravsku hrudku, za svojho mládí na dedine u babky som sa jej nevedela dojesť!! |:o) |:o) |:o)
A vdaka za info o firme climax, nad syridlom uz dlhsie rozmyslam, zatial som ho nehladala, ale mam odlozeny recept na domacu vyrobu mozzarelly, chcela by som to skusit ,-)
Este raz vuav vuav vuav!! (Y)

uz len automat na mlieko mi chyba v bratislave :-((
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (11.4.2010, 10:27)
Adi, zostava nam len dufat ze aj do Bratislavi sa coskoro nejaky dostane. Ja som nad tym minule rozmyslal ze v Bratislave je RAJO. Vyraba vecsinu mliecnych vyrobkou na slovenku. Aj tesco mliecne vyrobky vyraba RAJO. Aj Lidlove Pilos vyrobky vyraba bud Rajo, alebo tusim niektore Humenska mliekaren sa mi zda. (H) No ale k comu som sa chcel dostat, Ked do RAJA vozia mlieko kazdy den, a ze ho musi byt dost, mohly by nejaky automat uz zriadit, no nie? (flower) (flower)
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (11.4.2010, 21:40)
Misko, veru veru...snad sa dockam, lebo tu mozarellku naozaj chcem vyskusat. KEby si mal zaujem, mozem dohodit recept a vyskusas ju ty ,-)
Musim zistit ci niekde v blizkom okoli nie je niekde automat na mlieko... Inak, co stoji liter mlieka z mliekomatu?
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (11.4.2010, 22:42)
Dakujem Adi, recept mam tiez, ale zatial som ju este nerobil, pretoze u nas by som ju jedol iba ja. Nasim mozarella nechuti. :´( :´( 1l mlieka z mliekomatu stoji 50 centov. Mozno ju ale niekedy predsa urobim a potom sem pridam recept. Alebo ked sa podari tebe urobit ju ako prvu tak ho sem pridas ty (dance)
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (12.4.2010, 15:33)
:-D ved som si aj myslela, ze recept asi budes mat. _No nic, uvidime, kto bude prvý, ja sa zatial nechystam, ale ktovie?? (dance)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (12.4.2010, 18:41)
A vies co Adi, zrovna mi ho skus prosimta poslat na Mifo244@azet.sk Nech ich porovnam, som zvedavi ci tam bude nejaky rozdiel :-p :-p :-p Dakujeeem
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (12.4.2010, 21:57)
oki, idem ho pohladat ,-)
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (22.5.2010, 21:35)
Misko, tak si predstav, v bratislave su uz minimalne dva mliekomaty, o viacej zatial neviem. Takze musim objednat syridlo a pustit sa konecne do toho syru ako aj do mozarely ,-)
ODPOVEDAŤ
alena č. (alustek) ID 39585 (6.4.2010, 15:18)
Milý Miško,
aj ja ti ďakujem za postup...je úžasný.
Zohnala som aj čerstvé mliečko aj syridlo z climaxu, aj syrček som urobila... Ale!
Nikde nie je uvedené-ani v pokeci od predajcu, v akom množstve destilovanej vody sa má syridlo rozpustiť? Prvý krát som rozpustila primeranú dávku na 5l mlieka v množstve vody "bajočko" :-)....a nič sa neudialo :-(
Potom som pridala viac syridla do menej vody-prebehlo to čo malo, ale už to nebolo až tak ono...
Ak by to nebol pre teba problém, daj nejakú pribl. mierku vody...aj pre ostatné šikulky na mimibazare, aby sa im lepšie darilo... :-)))
Vďaka... (L) (L) (L) (F)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (7.4.2010, 18:43)
Alenka, trosku si ma zaskocila, takouto presnou otazkou, ja som daval do polky takeho maleho skleneneho poharika, moze to byt necele deci, nejsom teraz v doma, tak to neviem presne odmerat, ale urcite som nepouzil viac ako deci. Dufam ze som pomohol (D) (D) (D)
ODPOVEDAŤ
alena č. (alustek) ID 39585 (9.4.2010, 9:09)
Ďakujem za odpoveď Miško - to ja som dala rozhodne menej vody, žeby to bolo preto??? *-) *-) *-)
Tak skúsim nabudúce pridať uvidíme, či to bolo ono...
Ešte raz vďaka Miško a nech sa ti darí v ďalších skvelých receptíkoch... (L) (D)
ODPOVEDAŤ
Lubica M. (Bodylubi) ID 131217 (5.4.2010, 12:17)
tak tento receptík ma vážne zaujal, automat máme za rohom, síce 18 kilometrovým rohom :-p ale určite sa oplatí vyskúšať, ako sa tak kukám na výsledok Tvojej práce (clamp) (clamp) no, zapojím do toho asi celú rodinku, keďže sama sa bojím :D
no a na srvátku sa tiež veľmi teším, pretože som sa rozhodla trošku liečiť telo aj zdravou stravou a píšeš, že je veľmi prospešná, takže tak (F) (F) (F) (Y)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (5.4.2010, 15:44)
Ale Lubi, ten syr zmaknes aj sama, nemas sa coho bat. (dance) (dance). Ja by som sa chcel ale teba spytat aky je rozdiel medzi americkymi palacinkami a lievancami? Pozeral som tvoje recepty a napadla ma tato myslienka :^) :^) :^)
ODPOVEDAŤ
Lubica M. (Bodylubi) ID 131217 (27.4.2010, 15:33)
vieš, že sama neviem? možno v tom množstve prášku do pečiva - my lievance nerobíme, robievame iba americké palacinky, aj ten recept je upravený podľa amerického na tie ich megapalacinky :) ale pokiaľ si pamätám, lievance bývali hutnejšie a ťažšie, ale podstatný rozdiel bude len v názve :-)
ODPOVEDAŤ
Daniela H. (kikahu) ID 85238 (23.3.2010, 14:45)
Ahoj Miško,
no niečo úžasné - presný postup výroby, rady, kde čo kúpiť a ešte aj odborný výklad k chemickým reakciám ..........si zlatýýýýýýýýýý, dobre som sa zabavila, čosi nové dozvedela a dostala aj chuť na výrobu syrika. Ďakujeeeem, teším sa na ďalšie inšpirácie. Daniela (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (26.3.2010, 14:37)
dakujem Dani za pekne ohodnotenie, (L) ked budes robit syr, daj vediet ako chutil
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (upravené 26.3.2010, 15:00)
(L)
ODPOVEDAŤ
gabriela z. (gabca2408) ID 36679 (23.3.2010, 8:57)
(Y) (Y) (Y)Michal si šikovný,my sme tiež mali dávnejšie kravičku a robila som syr aj tvaroh,vtedy som mlieko nenávidela,toľko sme ho mali,že som iné nerobila iba dookola s mliekom...ja som syridlo kupovala v predajni Farby-Laky (L)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (25.3.2010, 21:31)
No to mas stastie Gabi, nez som objavil Climax tak som obehal vsetky drogerie, farby-laky, lekarne ktore som objavil a vsade na mna pozerali ze ci som sa s konom zrazil 8-| 8-| 8-|
ODPOVEDAŤ
katka s. (mischa) ID 7257 (22.3.2010, 22:02)
(Y) (Y) normalne som dostala chut na syr ,-) a ziaden prave doma nemame (child12)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (24.3.2010, 19:34)
Kati, no vies co ine ti teraz zostava nez si ho sama vyrobit (velikonoce6) (velikonoce6) (velikonoce6)
ODPOVEDAŤ
Monika P. (MoňaP) ID 8172, mimibazar.sk/bumba (22.3.2010, 15:50)
,-)Ahoj aj mne ta slovencina vadi,ale nie az tak,aby si nemohol vymyslat a pisat dalej (Y) Neskutocne nam pomahas (L) konecne mam kompletne info o kravskom mlieko, mne ho nastastie predavaju skoro za domom :-p, tak som vo vyhode. Len som sa nemohla ku tomu dopracovat,pre nedostatok info... Vdaka Tebe - napravene, ked sa mi podari, mas u nas zmrzlinu (clamp) (clamp) (clamp)... tak cakam co sem zasa "zavesis",vela uspechov, z ktorych budeme tazit aj my ostatne (flower) (flower) (flower) Monika z B.Mikulasa
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (24.3.2010, 18:45)
Ahoj Moni, no verim ze syrecek sa ti podari, ak by si nevedela zohnat syridlo, cez Bure jazdim vlakom, tak by som ti ho mohol priviest (kolo) z Ba. Momentalne sa chystam na fascinujuce pozorovanie bobrov zijucich popri zeleznicnej trati medzi Humencami a Burami (G) (G) Ale okrem toho mam na plane este dalsie dve veci sem pridat, len rozmyslam kedy budem mat cas na to ich vobec urobit (Z) (Z)
ODPOVEDAŤ
Monika P. (MoňaP) ID 8172, mimibazar.sk/bumba (25.3.2010, 22:06)
Jeej, uz aby som mala na to cas, dakujem za ochotu, teraz sa venujem mojmu malemu bobrovi ,-), mame vyberat nosne mandle a potom operacia apendixu ho caka, tak syr zatial len takto na foto,ale ja ho raz vyrobim (radost)!!!
Tak hadam Ta stihnem do prazdnin a potom vyhodis z okna vlaku balicek syridla, len aby som ho v trave nasla (H) Dik este raz, ja sa urcite ozvem,len aby som uz mala po tom... Krasnu Velku noc (velikonoce15)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (25.3.2010, 22:19)
Juuuj, tak to malemu ozaj nezavidim, nastastie som nic takehoto nikdy absolvovat nemusel. Verim ze tvoj bobrik to cele precka lepsie ako ty (velikonoce2) a potom sa do syrovania pustite spolu (flower) (flower)
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (24.3.2010, 19:37)
Ja mam rodinu na Humencoch,sem- tam tam aj jazdíme (Y) (Y) (Y) Moj oco odtial pochadza a ja som tam chodievala k tete na prazdniny..super zažitky,krasne prostredie...jaaaaaaaaj puberta...bejvávalo ,-)
ODPOVEDAŤ
Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (22.3.2010, 15:00)
:-o :-o :-o :-owuaaaav to teda čumím akého šikovného mladého muža tu máme (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Syr určite vyskúšam (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (24.3.2010, 17:09)
Jani, potom daj vediet, ako chutil (velikonoce11) (velikonoce11) (velikonoce11)
ODPOVEDAŤ
Mária V. (frezia) ID 904 (22.3.2010, 14:49)
Michal (Y) (Y) (Y)
Presne takto to robieva aj moja mama, dokonca i z kozieho mlieka (clamp), len tam ide iné syridlo :-)
Inak som prekvapená, že je problém zohnať syridlo *-), ja som ho kupovala v RK bežne v hospodárskych potrebách. Síce neviem, či momentálne ešte fungujú :-$
Nedávno som bola v jednom obchodíku so syrmi a bryndzou, tak som sa opýtala aj na syridlo a veľmi ochotne mi ho predali na rôzne druhy mlieka. U nás má aj bryndziareň malú predajňu, tak možno aj na takých miestach by sa niečo našlo (F) (F) (F).
Držím palce pri experimentoch a teším sa na receptíky (flower). Maja
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (22.3.2010, 19:10)
majka ,ani nevieš ako si mi pomohla,akurat som dnes rozmyšlala ze kde by ho v rk mohli mat..a mlieko predavaju zevraj v ludrovej na družstve,tak skusime aj my niečo vyrobit (Y) (Y) (Y) dakujeeeeeeem (L)
ODPOVEDAŤ
Mária V. (frezia) ID 904 (19.5.2010, 14:12)
(radost) (radost) (radost) Martuška, už aj v RK máme mliečny automat (sampus) (sampus) (sampus). Ak si to náhodou nezaregistrovala, je pri Liskovsej predajni mäsa (flower) (flower) (flower).
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (19.5.2010, 18:47)
Dakujem Majka,ale mala som info o nom skor ako ho tam namontovali,lebo mi v tej predajni robí ujo (H) tak už len skušat všeličo z neho (Y) (Y) (Y) (Y) inak stale su pri nom ludia,ma uspech (L)
ODPOVEDAŤ
Mária V. (frezia) ID 904 (22.3.2010, 19:42)
(hello) rado sa stalo, len dúfam, že ho zoženieš, zdá sa mi, že naposledy som to kupovala tuším niekde pri Tatra banke. Pred tým bola tá predajňa syrov tuším na Mostovej. Len som si musela doniesť vlastnú fľaštičku a tuším min. 2dcl boli ochotní predať, ale v chladničke to vydrží aj rok.
*-) rozmýšľam, že aj pri vchode do voj. nemocnice predávajú zo stánku mliečne výrobky, možno aj tam by boli ochotní :-$ alebo v Baničnom, v nejakom dvore predávaju mliečne výrobky z Gejdáku.
Dúfam, že si pomaškrtíte (zajic). Pa pa
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (22.3.2010, 14:22)
Teda Michal (Y)
Kurz chémie za mnou, super postup |:o)
Klobúk dole (Y) (Y) (Y) Ja zatiaľ z automatového mlieka robím iba tvaroh, ale začnem teda aj syry :-)
Diky (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (23.3.2010, 22:22)
Vidis Marti, akurat si mi padla pod ruku, cez vykend budem robit tvarohac- kolac. Tvaroh som este neskusal robit, postup viem, len ma zaujima kolko tvarohu vznikne z 1l mlieka aby som ho nemal malo alebo moc. (Z) (Z) (Z)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (29.3.2010, 11:59)
Neskoro, ale predsa ,-)
Ja robím z 2l mlieka a mávam okolo 600g tvarohu |:o) Takže z litra máš tak 300g...určite si sprav naraz z 2L a ostatok zamraz (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (29.3.2010, 16:54)
No neskoro, ale predsa, :-$
Robil som zo 4l bolo toho okolo 1kg, ale nic som nemrazil, rovno som z neho urobil tvaroznik a bol tak peeeekne stedry (*) (*)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (22.3.2010, 10:33)
teda Michal klobúk dole pred tvojimi šikovnými ručičkami (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y), vidím, že u nás na Záhorí sa rodia šikovní chlapci
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (23.3.2010, 20:18)
Ivet a hlavne sikovne dievcata, ved si toho dokazom, (flower) (flower) (flower) mimochodom, ak by si chcela syr vyskusat, mozem ti priviest z Ba syridlo :-$
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (23.3.2010, 20:21)
A vieš, že by som aj vyskúšala? Ak môžeš, tak mi ho prines.
Napíš mi na iveta.svatikova@vszp.sk, alebo iveta.svatikova@gmail.com
a dohodneme sa. Ozaj, kde je ten mliekomat?
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (23.3.2010, 21:24)
Mliekomat v Senici je v mesiarstve- vo vnutri, cez cestu oproti papiernictvu Fax Copy. 1l stoji 50 centov, mozes si priniest akukolvek flasu, povies tete a ona ti to nacapuje aby si neporozlievala ,-) ,-) ,-) Je velmi ochotna ta pani. Syridlo by som dokazal kupit teoreticky vo stvrtok doobeda. Moje cislo je 0905 950 753, staci ak mi prezvonis, ked ho vo stvrtok kupim brnknem ti a v sobotu alebo v nedelu zoberem do parku vyvencit nasho havina, ty zober tvojho a je to :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Zuzana D. (avanka) ID 14337 (21.3.2010, 20:17)
Perfektne.....Michal prosim ta, kde je v Senici mliecny automat? ja som Senicanka ako lusk, ale automat som nepostrehla *-) *-) *-)dakujem....
je z teba sikovny mlady muz... (L)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (21.3.2010, 20:33)
Zuzka, je trosku schovany, ,-) ,-) ,-). Ked si na hlavnej krizovatke, ides smer Kunov, tak automat je umiestneny v mesiarstve 100m od krizovatky na pravej strane. (child4) (child4) (child4)
ODPOVEDAŤ
Zuzana D. (avanka) ID 14337 (21.3.2010, 21:46)
Misko, jeeeej, dakujem, zajtra rano v ramci prechadzky pohladame....
a on je priamo v masiarstve?? *-) *-)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (21.3.2010, 21:52)
JO JO, v nutri, prines si hocijaku pet flasu aj 2l sa tam vleze, povies pri pulte tete a ona ti to nacapuje aby si neporozlievala (Z) (Z)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 56 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu