Andrea D. (Adusha22) ID 135731 |
 |
Oblasť: Bratislava |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 31.1.2010 |
Naposledy: 18.9.2012 22:27 |
Aktualizácia: 7.10.2010 23:16 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 26 návštěvníkov)
Jahodovo-čokoládová pusinka
[ recept č. 28322 zo dňa 17.6.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
2 lyžičky kukuričného škrobu (gustin),2 lyžičky bieleho vínneho octa (alebo citrónovej šťavy), štipka pravej vanilky, 5 bielkov, 300 g krupicového cukru, 50 g kvalitnej čokolády na varenie, 500 ml šľahačkovej smotany, 450 g jahôd, 20 g opražených a nasekaných orieškov alebo postrúhanej čokolády.
POSTUP PRÍPRAVY
Opäť sa mi zvýšili bielka, tak som rozmýšľala čo s nimi. Najprv som chcela urobit kladickú Pavlovu, ale potom som si spomenula na tento recept, ktorý som skúšala pred pár rokmi a ktorý ma zaujal kombináciou bielkov s čokoládou a kakaom.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Rúru predhrejeme na 140/120 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a naznačíme si na ňom kruh s priemerom 24- 26 cm. Škrob, ocot a vanilku vymiešame na hladkú pastu. Bielky vyšľaháme dotuha, potom postupne zašľaháme cukor a škrobovú pastu, až získame pevnú hmotu. Rozdelíme ju na dve časti. Do jednej zľahka vmiešame kakao a nastrúhanú čokoládu. Potom obidve polovice spojíme a len veľmi zľahka premiešame. Nanesieme na papier do guľatého tvaru. V strede vytvoríme miernu priehlbeninu pre náplň. |
![]() |
Okraje pusinky poprášime kakaom a špáradlom ho zatrieme do snehu. Semtam špáradlo vytiahneme, aby sneh vytvoril špičky. |
![]() |
Vložíme do rúry a pečieme (sušíme) hodinu. Potom rúru vypneme a pusinku v nej necháme ešte ďalšiu hodinu. |
![]() |
Jahody umyjeme a pokrájame na plátky. Menšie jahôdky necháme v celku aj so zeleným chvostíkom. |
![]() |
Dodnes som si myslela, ze na šľahanie je najlepšie smotana od Raja, ale po dnešnej skúsenosti musím povedať, že mám nového favorita. Keďže v obchode nemali Rajo, musela som si kúpiť tú čo mali - 33 %nu smotanu na šľahanie od AgroTami, s názvom Nitrianska smotana na šľahanie. Keď som ju otvorila, som si myslela že je pokazená, lebo v nej plávala takáto zrazenina - je odfotena na obrázku. Tá zrazenina chutila ako mascarpone, smotana mala určite viac tuku ako deklarovaných 33 %... |
![]() |
...preventívne som dala do šľahačky aj stužovač, ale myslím si, že ani nebol potrebný. Šľahačka mu zhustla v rekordne krátkom čase, nešľahala som asi ani 2 minúty, no priznám sa, tak rýchlo som šľahačku ešte v živote nevyšľahala...a výsledok? neskutočne hustá, tuhá, pevná šľahačka. |
![]() |
Vyšľahanú smotanu natrieme do stredu pusinky, okraje necháme voľné. |
![]() |
Na šľahačku pukladáme plátky jahôd - ja som ich do nej viacmenej popichala na stojáka ,-) Dozdobíme celými jahôdkami. Na záver posypeme posekanými opraženými orieškami alebo postrúhanou čokoládou. |
![]() |
Detail na pusinku. |
![]() |
Detail na rozrezanú pusinku, aby bolo vidno čokoládový sneh. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 31 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
Lili L. (lilinkaS) ID 44649 (16.8.2013, 6:41) |
Mozem si pusinku urobit den dopredu?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (1.4.2013, 16:19) |
To teda ale je žranička a zužitkujem i bielká  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela L. (gabika sc) ID 24970, mimibazar.sk/gabikasc (31.3.2013, 21:48) |
ja som včera upiekla pusinku a dnes naplnila, plnku som si upravila - dala som jedno mascarpone s 3 lyžica práškového cukru a 1 šlahačku so stužovačom a vanilínovým cukrom (každé zvlášť vymiešala a potom spojila). Bolo to VÝBORNÉ . Tu je môj výtvor http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=890873diskuse |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | adriana m. (adula75) ID 57756 (13.7.2012, 15:27) |
Mňam...toto je určite prudko jedlé  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (26.6.2012, 19:13) |
toto vyzerá výýýborne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (26.6.2012, 16:16) |
kazdy rok rozmyslam co pre muza do prace kedze aj on prazdninuje.... toto sa mi strasne paci..... myslis ze je to vhodne na taku akciu? ja uz po tejto torticke dlho pokukujem.... len asi by som pouzila inu plnku lebo v patok ze je zase horucava.... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela V. (Graziela) ID 59728 (19.6.2011, 13:31) |
Adi, tak ja som ju dnes upiekla, zostali mi zvysne 4 bielka z juhoslovanskych slanych kolacikov, tak som ich vyuzila a je naozaj vyborna Taka jemnucka, lahucka A kedze je dnes DEN OTCOV, venovala som ju nasmu tatinkovi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (23.6.2011, 1:43) |
Gabi, som rada ze chutilo, je to fakt mnamka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michaela C. (michaela2107) ID 129046 (31.5.2011, 20:44) |
bombový nápad pri najbližšej príležitosti vyskúšam vyzerá to božsky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (30.9.2010, 7:41) |
Tak toto vyzerá úchvatne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (24.9.2010, 10:34) |
spravim mame na narodky o mesiac... ma rada laskonky a toto mi celkom podobne pride..... teda trosku ... a je to nadherne.....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (18.9.2010, 21:32) |
Andrejka,dakujem ti za dalsi bozsky receptik.. taketo penove torticky som uz parkrat robila,ale v spojeni s cokoladou to ma ine grady no ,nebicko v papulke dakujeeeem http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=738611 http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=738610 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina F. (mata3636) ID 133276 (26.6.2012, 18:40) |
nádherné foto ako z katalógu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (30.9.2010, 1:48) |
matka, nadherna je, vuav vuav  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (30.9.2010, 12:04) |
Andrejka,dakujeeeem bez teba by tato dobrotka nevznikla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Kristína H. (Zibizabka) ID 10620 (13.9.2010, 9:29) |
Ahojte, chcem vyskúšať tuto fantasticku tortičku, len mám jeden problem. Ak nezoženiem čerstve jahodky možem tam dať mrazené ovocie alebo radšej z konzervy? Mám strašnu dilemu a ked áno , aké by ste dali ovocíčko?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (30.9.2010, 1:46) |
kristinka, ak nezozenies cerstve jahody, pokojne mozes pouzit ine cerstve bobule - maliny, cernice, cucoriedky... ak ked sa uz rozhodujes medzi mrazenym a kompotovym, tak urcite to mrazene!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (18.6.2010, 21:25) |
vyzerá to fantasticky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
zuzana b. (Langley) ID 128110 (18.6.2010, 20:10) |
jejdaaaaa, to je pavlova, tu milujeme, to urcite vyskusam a co robite zo zltok? zltu prazenicku? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (18.6.2010, 22:08) |
zltky isli do: key lime cake od matka (mauky) a dalsie, co mam odlozene do lemon curd od adriky. Pripadne do hocijakeho kysnuteho cesta  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jarmila K. (jaja.k) ID 58371 (18.6.2010, 19:32) |
super vyskušam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (18.6.2010, 18:01) |
Jój, toto musí byť rozprávka na jazýčku!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (18.6.2010, 11:37) |
tá vyzerá výborne a je aspoň trochu iná Určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (17.6.2010, 23:18) |
Andrejka,to je ako Pavlova torta...SUPER prekrasne dielo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (17.6.2010, 23:22) |
Dakujem velmi pekne Ano, v podstate Pavlova, od zakladnej PAvlovy sa líši len tým, že tuto nie je cistý korpus, ale je v nom aj cokolada a kakao  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (17.6.2010, 23:31) |
Moj priatel priniesol recept na Pavlovu tortu z Australie...dovtedy som o nej nepocula.A preto nam ju aj spravil.To bola kaloricka bomba....a ovocie na torte bolo rozne no fantazia 21 storocia Zalizovali sme sa az za usami A ta tvoja torta je fakt prenadherna,aj ked to nieje to,co pisem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 31 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |