Janik G. (janicekBJ) ID 61360 |
 |
Oblasť: Bardejov |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 1.10.2008 |
Naposledy: 2.10.2019 22:49 |
Aktualizácia: 21.2.2011 22:08 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 30 návštěvníkov)
Tradičné škótske maslové sušienky (Scottish shortbread)
[ recept č. 23698 zo dňa 18.2.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
170g hladkej muky *** 120g cerstveho masla (musi byt maslo, ziadny margarin ani Rama) *** 60g krystal.cukru *** 20g ryzovej muky (nemusi byt, moze sa nahradit kukuricnym skrobom alebo obycajnou hladkou mukou) *** stipka soli
POSTUP PRÍPRAVY
Tradicne skotske susienky, ktore su jednoduche a pritom neskutocne chutne. Nejde tam ziadne vajce, zaklad je prave vonave maslo, muka a cukor. Ryzova muka nemusi byt, je vela receptov bez nej,ale vraj pridava na chrumkavosti :o) Urcite to nie su zdrave susienky,ale ku kave alebo caju je to vazne "pohadka"
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
V miske si rucne vymiesame zmaknute maslo a krystalovy cukor do bleda a do peny. Klasicke recepty odporucaju poctive rucne miesanie drevenou vareskou,ale kludne zapojte slahac,ked sa vam ho chce umyvat :-p |
![]() |
Do maslovej peny primiesame preosiatu hladku a ryzovu muku a sol. ako som pisala vyssie,da sa robit aj bez nej, resp. s kukuricnym skrobom. Ja som si na ryzovu muku zomlela obycajnu ryzu a preosiala cez sitko. rucne vypracujeme cesto. ide to tazko,kedze tam nejde vajicko,ale da sa to. keby bola zmes prilis drobiva, pridajte trosku makkeho masla. ono to nebude drzat pokope az tak pekne ako klasicke cesto,ide o to,aby to drzalo pokope a dalo sa vyvalkat (ale nie je vylucene,ze usilovnym miesenim sa to podari ,o). cesto vyvalkame na hrubku cca 1cm. mozeme valkat rovno v naolejovanom plechu (odporucam nizky) alebo na papieri na pecenie,s ktorym to do plechu prenesieme. ja som valkala na doske a potom som tenuckou "doskou" na krajanie preniesla do olejom vymasteneho plechu. pripadne mozeme vykrajovat okruhlou formickou alebo urobit v rukach malu gulocku a jemne ju splostit, to je najjednoduchsie,lebo netreba cesto valkat. |
![]() |
na plechu si cesto po dlzke prekrojime na polovicu a priecne nakrajame na asi 1,5-2cm hrube pasiky. takto spravime tzv. "shortbread fingers". iny variant je vykrajovat okruhlou formickou male keksy (priemer cca 3-4cm, hrubka ta ista alebo tensia ako pri tycinkach) alebo vyvalkat kruh, nakrojit na trojuholniky a okraje prstami upravit do vlnovky. nizsie vlozim obrazok,aby ste mali predstavu.
cesto zlahka popichame vidlickou (pri kolieskach nie). tycinky od seba neoddelujeme. |
![]() |
v rure vyhriatej na 160-170 stupnov pecieme asi 25-35min. po 20-25min urcite skontrolujte, upecene cesto je svetlo-zlate a na dotyk pevne, nie makke. hned po vybrati z rury ich mozeme jemne posypat krystalovym alebo vanilkovym cukrom. nozom ich od seba jemne oddelime. oddelujeme horuce,ked vychladnu, budu sa lamat. tycinky som piekla takto neoddelene,lebo ked sa pecu prilis dlho a su prilis "vypecene", straca sa jemna chut masla. chytilo mi tak okraje a nie je to celkom ono. Tato fotka dost skresluje,ale na hlavnej je vidiet aka je ich realna farba. susienky skladujeme v zatvorenej doze.
ja viem,ze som cesto mohla upravit aj krajsie,aby aj tie kraje nejak vyzerali,ale mala som naponahlo. ako vzdy ,o))) |
![]() |
takto nejako by mal vyzerat okruhly susienkovy "kolac"
obrazok pozicany z "The Claytons Blog" |
![]() |
a takto vyzera spravne upeceny shortbread finger :-) len pre info, daju sa v pohodke zamrazit,keby ste si chceli schovat na "horsie casy" :-) akurat chrumkam jeden rovno z mrazaku ,-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 26 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
Monika B. (Monullik) ID 170902 (4.11.2015, 20:11) |
už sa pečú vonia to tu fajnovo ako ten keksík, čo som ochutnala nedávno, len sa mi zdá, že toho cesta je z jednej dávky nejako málo, asi stačí iba na ten kruh,či? No v každom prípade som urobila z dvoch a moja 19. mesačná dcérka mi pomáhala až tak, že keď som jej zobrala vidličku plakalaaaa ale bolo po plači, keď sa vytiahol časovač :D potom bolo počuť už iba tik,tik som zvedavá, ako budú chutiť určite dám vedieť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (17.11.2015, 13:24) |
hej, je to malá dávka. ale tie keksíky sú také dobré, že keby som urobila viac, nezastavila by som sa, kým by som ich nepojedla všetky verím, že chutili aj u vás  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Monika B. (Monullik) ID 170902 (7.12.2015, 18:52) |
Chutili, a ešte ako :* Len som si neskoro všimla, že tam má ísť cukor krupicový, a nie obyčko - kryštálový... trošku chrumkali pod zubami :p ale pojedli sa všetky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika B. (Monullik) ID 170902 (4.11.2015, 21:18) |
prudko "žravé" !!!!!!!!!!!!!!!! síce som to miestami mala príliš tenké, a bolo cítiť, že to nie je ono, ale to čo bolo v strede bol hotový poklad! Robila som totiž na plech, menej práce Takže nabudúce kupujem hneď kilo čerstvého masla a idem na to Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (24.8.2012, 16:29) |
janíčku, dnes som robila z dvoch dávok a vydarili sa perfektne môj osemročný syn, milovník a odborník na maslové sušienky, povedal, že tieto sú najlepšie, čo som mu kedy upiekla tak ti ďakujem, že vďaka tebe som stúpla v očiach svojho syna  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (27.8.2012, 9:38) |
ooo,dakujem za krasnu spravu. som velmi rada,ze syncekovi chutilo pozdravujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
vera t. (klinge) ID 229040 (30.4.2012, 15:41) |
jdu nato,  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (1.5.2012, 13:15) |
tak verim, vera, ze sa susienky podarili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (1.5.2012, 13:15) |
Stanka, verim,ze budes spokojna  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Janka P. (japonka) ID 15873 (upravené 26.11.2011, 18:37) |
Práve sme to podľa tohoto receptu dopiekli. Na prvé ochutnanie: nič-moc (teplé mi to chutilo ako vymastený múkou posypaný plech ), ale s druhým a tretím kúskom chuť rástla... Vychladnuté sú naozaj krásne chrumkavé a príjemne maslové. Spravili sme hneď dvojnásobnú dávku, aby sme pokryli celý veľký plech, ale napriek tomu cesto nestačilo, vyvaľkané bolo asi na 0,8 cm a ani tak nepokrylo celý veľký plech (rozmery 34 x 40 cm). Odporúčam použiť až 2,5 dávky podľa tohoto receptu. Je lepšie pokryť celý plech v rovnakej hrúbke, na okrajoch sa nebudú roztekať ani hnednúť. Keďže sme nezohnali ryžovú múku a nemám mlynček, ktorým by som zomlela ryžu, použili sme ako náhradu Bio instantnú kašu ryžovú z Kauflandu - je to naozaj dobrá náhrada, ale treba jej pridať o trošku menej ako je v recepte ryžovej múky, alebo pridajte trošku masla. Piekli sme v celku v teplovzdušnej rúre 20 minút pri 170 stupňoch, ale odporúčam nižšiu teplotu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (27.11.2011, 10:41) |
dakujem za postrehy. ano,davka je to mala, tiez robim aspon z dvojnasobnej. som rada,ze nakoniec zachutilo, susienky musia naozaj postat,aby presla chut masla. ja ich mam najradsej na druhy den, ked prenocuju zavrete v doze |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Monika Š. (memento13) ID 193588 (19.3.2011, 15:09) |
Ja som tieto sušienky jedla kupenské z dovozu a odvtedy som s ich zamilovala - a neskutočne ma potešilo, že som našla konečne po dlhej dobe recept na ne. Jednoznačne vyskúšam a dúfam, že budú chutiť ešte lepšie ako tie kupenské  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.3.2011, 17:33) |
ja som si ich zamilovala v Anglicku a tiez som na ne dlho spominala. a potom nasla recept skus a dufam,ze budu chutit. zaklad je naozaj dobre kvalitne maslo a ustriehnut ich pocas pecenia. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (28.1.2011, 16:50) |
tak to som rada, Gabika  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana H. (AdrianaH.) ID 34084 (5.12.2010, 9:59) |
Dobrý deň Jani. S kolegyňou sme minule dostali chuť na maslove sušienky a objavila som na nete tento Váš recept. Sušienky sa práve pečú, som zvedavá, ako to dopadne, lebo ako pozerám na vaše obrázky, nejde mi do hlavy, ako sa Vám z takého malého množstva ingrediencii podarilo vyvalkať na cely plech cesto a ešte k tomu 1 cm hrubé . Mne ledva na pol plechu a tenké cca 4 mm. tak sa nechám prekvapiť. Adriana |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (6.12.2010, 10:17) |
Adrianka, tato davka je na malicky plech. ten moj je taka polovica klasickeho. takze tak mi to vyslo. dufam,ze sa podarilo a ze chutilo. akurat vcera som piekla vo forme takych "piskotiek", robila som 2nasobnu davku a vysli mi 2 plechy.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Adriana H. (AdrianaH.) ID 34084 (12.12.2010, 12:53) |
Jani, trošku sa to po krajoch pripieklo, ale inak to všetkým veľmi chutilo. Dnes sa chystám na dvojitú dávku, lebo menší plech nemám. Adriana |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (12.12.2010, 17:58) |
tak to sa velmi tesim. Ono len treba vystihnut tu spravnu chvilku,kedy vytiahnut z rury a bude to eno-nuno. Ked som robila male kolaciky, upiekli sa rovnomernejsie, tak mozno mozte skusit vykrajovat (alebo v rukach vyformovat gulicky a mierne ich splostit, tak som robila ja a bolo to dost rychle,lebo nebolo treba valkat cesto)  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Radka K. (murr2) ID 148626 (2.5.2010, 14:31) |
Janíčku,při nejbližší příležitosti vyzkouším .děkuji za velmi podrobný postup pa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (2.5.2010, 14:51) |
za malicko, Radka, dufam,ze sa podaria a budu chutit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (22.4.2010, 17:29) |
Vyzeraju velmi dobre!!! zaradim do receptara  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.4.2010, 17:54) |
dakujem,Martuska.ja tieto susienky zboznujem, ta maslova chut je nieco genialne... tak nech sa podaria  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (22.4.2010, 17:29) |
Vyzeraju velmi dobre!!! zaradim do receptara  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Majka D. (Majuška1983) ID 22236, mimibazar.sk/majkatd (22.4.2010, 14:14) |
nooo akože dobručké ale mne nejak pripiekli stále boli mäkké kde bola chyba? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.4.2010, 17:06) |
Majka, ake tvary si robila? vykrajovala si susienky alebo si piekla tak ako ja? a v akej rure, na akej teplote a ako dlho? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Majka D. (Majuška1983) ID 22236, mimibazar.sk/majkatd (2.5.2010, 14:13) |
tak isto ako ty, možno som ich moc tenké vyvalkala? v plynovej rúre a na akej teplote netuším tak primerane ))  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (2.5.2010, 14:51) |
hmmm,tak to neviem. ono kazda rura pecie inak a ja som to zatial piekla len v elektrickej. tak keby sa ti este niekedy chcelo,skus vyvalkat na hrubsie a mozno upravit teplotu, piect radsej pomalsie. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (27.2.2010, 10:22) |
super Janíček ja som o týchto sušienkách mnoho počula, ale nikdy som ich nejedla ani neskúšala robiť, ale vyzerajú extra chutne Janík v čom sú napr. rozdielne v chuti oproti povedzme lineckému, ktoré je zložením dosť podobné? Sú maslovejšie, krehkejšie...?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (27.2.2010, 11:32) |
Evi, skus, urcite nebudes sklamana. oproti lineckym je urcite rozdiel v konzistencii, kedze som davala tu ryzovu "muku", boli chrumkave aj po tyzdni skladovania, nechala som kusok postat aj na vzduchu a aj tak nezvlhol. a nejde tam vajicko. u nas sa linecke robi s palmarinom,takze ta maslova chut v tychto susienkach je pre mna nieco uzasne,ale ked zvyknes robit linecke s maslom,tak to mozno bude aj podobne. kazdopadne, stoji to za vyskusanie. inak,davno som ta nevidela, ako sa dari? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (26.2.2010, 16:52) |
Janicek,tak vcera proti noci som sa konecne pustila do tychto susienok,a vysledok je taaaaaak dobry,ze maju len jedinu chybicku,a tu,ze sa ich nevieme dojest mocky dakujem za uzasny receptik,zatial u nas vedu medzi susienkami na prvej priecke .. http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=669001 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (26.2.2010, 18:15) |
parada, Mati, som rada,ze vam zachutili. Matkova babka,ked ochutnala, sa ma pytala,ze kde to predavaju,ze ona si take musi kupit a nechcel a verit,ze su domace a pravdu mas s tymi malymi okruhlymi keksickami, aj som to pisala do receptu,ze sa mozu vykrajovat, ale mne sa aj tak najviac pozdavaju palicky, pre mna su klasika  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (26.2.2010, 18:53) |
aj moj Boris hovoril,ze chutia ako kupovane i ked origos kupovane sme veru este ani nejedli,takze sme ani nemali moznost si zvyknut na nejaku klasiku,tak sme zatial otvoreny vsetkym tvarom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (26.2.2010, 18:56) |
na tvare veru nezalezi, hlavne,aby boli spravne upecene buduci tyzden ich robim zase, teraz som si jeden kusok odlozila z dohladu,aby som videla ako sa bude spravat a aj po tyzdni v doze bol ako cerstvy, chumkavy a tak dobryyyy. uz budem robit dvojitu davku. inak,neuveris,co akurat varim tvoju fucku, uz sa nemozem dockat. mixovala si ju ponornym mixerom? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (26.2.2010, 19:14) |
super,ze si otestovala ten kusok,kolko vydrzi aj ja som nad tym dnes premyslala ...a drahy sa ma uz vypytoval ,kedy spravim dalsiu davku ..jej..tesim,ze robis fucku uz len teraz budem trpnut,co na to povie tvoj Matko ja ponorny nemam,tak som mixovala normalnym..DOBRE CHUTE TEDA!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (26.2.2010, 19:36) |
ale keby sme nesli na vikend k nasim,neotestovala by som. boli sme prec 3 dni fucku uz mas okomentovanu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | andrea o. (hillary) ID 61659 (19.2.2010, 20:49) |
Jani tak tieto sušienky sú fantastické, plná maslová chuť tiež som ich chcela pridať ale akosi som sa k tomu nedostala až si ma predbehla a ušetrila ma fotenia ...ja ich robím také okrúhle ako na poslednom ale skúsim aj také tyčinky ako ty...no si mi narobila chute  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.2.2010, 21:06) |
vidis to? a to som sa na ne chystala min. 5 rokov este dobre,ze si nepredbehla ty mna Adi, aky pomer surovin mas ty? lebo ja som mala prichystany iny recept,ale mala som ho v zalozkach v druhom pocitaci a nechcelo sa mi prepichovat internet  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | andrea o. (hillary) ID 61659 (19.2.2010, 21:26) |
Ja robím takto:100g cukru,1/4 čl soli, 175g masla,300g hl.múky...a sú fantastické a nepochybujem že aj tie tvoje  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.2.2010, 21:35) |
dakujem,skusim nabuduce takto. ked som hladala recept, vacsinou bol s ryzovou mukou, tak som jej tam trosku praskla,ale ked nemusi byt, nebudem sa unuvat mliet ryzu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | andrea o. (hillary) ID 61659 (20.2.2010, 15:47) |
Jani dnes som ich piekla ale podľa môjho overeného receptu a takto vypadajú http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=666421 povedala by som že vzhľadovo sú rovnaké a chuťovo asi tiež, nabudúce vyskúšam tvoje  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (20.2.2010, 16:34) |
Adka,su nadherne,presne tak upecene,ako maju byt nabuduce skusim podla tvojho receptu aj ked si tiez myslim,ze chutovo budu rovnake, ved ta ryzova muka velky rozdiel nespravi, akurat su vraj chrumkavejsie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.2.2010, 15:07) |
jeej Jani - vypekala si ? ... sušienky vyzerajú ozaj fajne mňamkovo - neviem kedy, ale ako čas výjde - vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.2.2010, 15:36) |
hej,no.. potrebovala som pauzu od povin. citania... neznasam citat knihu z pocitaca..bolia oci jak fras. ale pauza sa vyplatila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (19.2.2010, 13:31) |
zaujímavý receptík, musím vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.2.2010, 14:34) |
skus, verim,ze nebudes sklamana  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (19.2.2010, 10:20) |
Janík, úvodné foto je strašne lákavé, určite to vyskúšam. Také pravé maslové vecičky sú vždy výborné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.2.2010, 11:55) |
skus, Irenka, urcite budu chutit, len zase zdroraznujem, nepiect prlis dlho, potom sa straca ta jemna chut  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (19.2.2010, 10:15) |
Jej,Janicek...tak toto urcite vyskusam,som moc zvedava na tu chut  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.2.2010, 11:54) |
skus, Mati,ked mas rada maslove susienky, urcite ti bude chutit. su tak jednoduche az su dokonale. len ich netreba piect prilis dlho, najlepsie takto v kuse,ako som robila ja, aby velmi nezozlatli kraje a susienky zostali jemnucko maslove  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 26 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |