ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 31 návštěvníkov)
Skvelý citrónový koláč so snehom
[ recept č. 23564 zo dňa 14.2.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
CESTO: 225g hladkej muky *** 25g prask.cukru *** 100g masla (alebo margarinu) *** 1 zltok *** 2-3PL studenej vody*******************************CITRONOVA PLNKA: 4 velke citrony *** 75g kukuricneho skrobu (zlaty klas) *** 600ml vody *** 4 zltky *** 175g krystal.cukru ***************************SNEH: 5 bielkov *** 225g krystal.cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Tak toto je jeden uzasny, sviezy, lahky kolac, verte-neverte - z Anglicka :-p Original sa pecie vo velkej okruhlej forme (konkretne tento rozpis je na formu s priemerom 28cm),ale ja taku nemam a chcela som byt chytra,tak som narobila male torticky v muffinkovej forme. Cesto som robila z plnej davky a plnku som rozpocitala na 3 zltky,ale staci aj polovicna davka, zvysila sa mi (co ale vonkoncom nevadi,lebo krem je vyborny).
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Do misky si odvazime muku, cukor a nakrajame maslo. prstami spracujeme na taku skoro drobenicku. |
![]() |
Pridame zltok a vodu a spracujeme na hladke cesto. Chvilu to potrva,kym maslo povoli,ale spracuje sa to. keby to predsa len neslo,pridajte este za lyzicu vody.
Cesto zabalime do folie a nechame asi 30min. v chlade. |
![]() |
Okruhlu kolacovu formu (alebo muffinkovu,ked sa vam s tym chce pohrat) si vymastime a vysypeme mukou. Cesto vyvalkame a vlozime do formy (na muffinky som vyvalkala asi na 3mm, vyslo presne 12ks), nezabudnite vylozit aj boky,aby vam vznikla "miska". Neviem kolko presne ma ta kolacova forma na vysku,asi 3-4cm. Muffinkove jamky vylozte az do vrchu, cesto sa pri peceni trosku stiahne. |
![]() |
Cesto vo forme popichame vidlickou a ked zvyknete, urobte aj ten trik s fazulami. ja to nerobim. |
![]() |
V rure vyhriatej na 180stupnov upecieme do zlata asi 20 min. Pokial ste cesto nezatazili fazulou, sem-tam ho skontrolujte a keby sa nafukovalo, pichnite donho vidlickou, ono pekne splasne. mne sa zacal nafukovat len 1 muffin z 12,takze pohoda :-p |
![]() |
Upecene cesto nechame chladnut, ruru stiahneme na 150stupnov a ideme pripravit plnku.
Vodu dame varit a vytlacime si stavu z citronov. Nastruhame koru z polovice citronov,ktore odstavujeme. Do citronovej stavy vmiesame zlaty klas a nastruhanu koru. |
![]() |
Zltky zmiesame s cukrom a nechame bokom. |
![]() |
do vriacej vody vlejeme citronovu stavu so zlatym klasom a uvarime husty puding. nechame minutku povriet a pridame zltky s cukrom. tie uz nevarime,len nechame zovriet a odstavime. nechame trosku vychladnut. |
![]() |
Kym citronova plnka chladne, vyslahame si bielky, do polovyslahanych zaslahame cukor a slahame do tuhej peny. tu sa mi prvykrat v zivote nepodaril tuhy sneh, asi preto,ze som pouzila praskovy cukor namiesto krystaloveho. sice netusim ako ma to napadlo,ked doma sme vzdy davali do snehu krystalovy...ale tak stane sa ;o) Vlazne cesto naplnime teplou citronovou plnkou. docitala som sa,ze ked je cesto uplne studene,moze sa potom plnka od cesta oddelovat. |
![]() |
na citronovu plnku navrstvime sneh. mal by byt husty a teda by sa malo dat navrstvit ho na poriadnu kopu. mne sa to nepodarilo,ale nevadi, sneh nemam az tak rada ;o) netreba ho tam nijak ozdobne striekat, staci lyzicou urobit take kopceky, zaveje, neviem ako to nazvat :-D |
![]() |
ruru sme si uz po vytiahnuti kolaca stiahli na tych 150stupnov a teraz tam zapecieme skoro-hotovy kolac. neviem presne ako dlho, podla original receptu okolo 45min. mne sa tolko nechcelo cakat a kedze snehu som mala o dost menej ako malo byt, prepla som ruru na horny ohrev a zapekala, kym nebol sneh ruzovy. ale ked robite velky kolac s poriadnou davkou snehu, radsej pecte klasicky a dlhsie. sneh ma byt na vrchu ruzovy a v strede makky,takze nesuste,ale zapekajte.
Pred podavanim nechame poriadne schladit, aby krem dobre stuhol. najchutnejsi je kolac este v ten den,kedy sa upiekol, potom sa puding viac stiahne a stuhne a sneh zvlhne |
![]() |
pozicala som si obrazok z netu, aby ste videli,ako to ma vyzerat v originali, ked sa pecie ako kolac a sneh sa vydari :-)))
len taka poznamka na koniec, zvysny krem som pouzila ako napln do pecenych buchiet, takych na sposob moravskych kolacov s posypkou a su vynikajuce,tak keby ste skusali a tiez sa vam krem zvysil, da sa zuzitkovat aj takto. v chladnicke vydrzal prikryty od nedele, teraz je utorok :-p mrk moje rodinne fotos |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |