Zobraziť přihlasovací formulár

Červená stužka na kočík? Naozaj funguje?

Červená stužka na kočík? Naozaj funguje?

Prečo práve červená farba?

História tejto magickej farby siaha až do starovekého Egypta. Už v tej dobe si červenú farbu ľudia spájali so životnou silou a energiou. Zo všetkých farieb je červená považovaná za najsilnejšiu farbu so schopnosťou dokonca preniknúť do našich zmyslov. Ľudia si ju stotožňovali s magickou energiou, ktorá poskytuje teplo a ochranu. Takýmto spôsobom ju začali tiež spájať s odvahou, ako aj ochranou pred urieknutím.

Brošňa na kočík červená

Niet divu, že význam červenej natoľko zľudovel, že sa červená stužka stala tradičnou súčasťou výbavy pre bábätko. Už naše mamičky a babičky boli vybavené červenou či už na kočiari, na perinke, alebo na postieľke či kolíske. A prečo? Z jednoduchého dôvodu. Žiadna milujúca matka predsa nechce svojmu dieťaťu zle, ak by náhodou červená aj nefungovala, uškodiť predsa tiež nemôže. 

 

Naozaj červená funguje?

Je otázne či tento pohanský zvyk naozaj spĺňa atribúty ochrany aj v praxi, každopádne sa celkom určite stal milou súčasťou aj nášho folklóru. Možno ste sa už stretli so situáciou, keď vaše najedené, prebalené, spokojné dieťatko z prechádzky z ničoho nič začalo preukrutne bezdôvodne plakať a vy ste nemohli nič urobiť, len to nejako vydržať alebo so slzami v očiach plakať s ním. Možno. „Zle z očí“ alebo „urieknutie“ je pravdepodobne len nevysvetliteľný jav, ktorý naháňa hrôzu budúcim mamičkám.

 

Sada červený kvietok + motýlik

 

V dnešnej dobe sú rôzne podoby červenej stužky. Od náramkov na ruku po brošne, rôzne mašličky, kvietky ba dokonca milé motýliky, ktoré skrášľujú kočíky.

Dá sa povedať, že táto ľudová tradícia sa zachovala do takej miery, že väčšina mamičiek čo-to o červenej stužke počula, prípadne si ju aj zaobstarala.

Je dôležité spomenúť, že všetko začína v našej mysli a je len na nás, či tomu chceme veriť, alebo nie. 

5.0
Publikované , prečtené 10832x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

činčila 1. 1. 2022, 4:52
Pri pohľade na červeno-bieleho bodkovaného motýlika som si spomenula na jeden zvyk dodržiavaný a pestovaný v Bulharsku. Aj v ére socializmu. Na jar je Veľká noc- kresťanský sviatok. Nebolo vhodné verejne navštevovať chrámy atď. Naši známi nám ale každoročne s pravidelnosťou tohoto sviatku posielali pozdrav v obálke. K listu s pekným prianím boli vždy pripojené Martenički - tak volali malé červeno-biele ozdoby z tenkej stužky. Každý rok mala stužka či ako to nazvať - niekedy to boli vrkôčiky napríklad - inú formu - ale vždy boli vyrobené z červeného a bieleho materiálu. Oficiálne sa tvárili, že ide o symbol jari...