
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
|
|
|
Celkom: 7 (zobrazuje sa 1-7) |
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY |
ázijský bombastický šalátPOTREBNÉ PRÍSADY čerstvá kapusta; mrkva, cukor, soľ, ocot; horúca voda POSTUP PRÍPRAVY tento šalátik získate takmer ku každej "číne", my si ho ale vieme doma urobiť: kapustu nastrúhame na pásiky, zalejeme horúcou vodu z kanvice tak, aby bola zakrytá a sparíme. Prilejeme ocot, pridáme soľ a cukor podľa chuti (radšej viac, ako menej). Teraz je čas na mrkvičku ktorú nastrúhanú tiež prisypeme. Necháme vychladnúť, aby nás to nepálilo (pokojne aj pol dňa) a v tejto chvíli naberáme znes do ruky a stísame, aby sa zo zeleniny dostala šťava. Vystísanú zeleninku naložíme do misky a podávame. Sparením sa z kapusty odstráni štipľavosť a chutí takmer ako zaváraná, ale je chrumkavá a vďaka cukru a soli aj veľmi čínska. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
OMÁČKY |
Holandská omáčka pre začiatočníkovPOTREBNÉ PRÍSADY na 1 osobu: 1 žĺtok; trošku mlieka (približne 1:1 k žĺtku)-môžeme použiť vývar, smotanu, čokoľvek; 1/8 masla (môže byť pokojne viac); biele korenie, soľ, limetková alebo citrónová šťava POSTUP PRÍPRAVY Najprv si nachystáme všetky prísady, aby sme ich mali po ruke. Potom si pripravíme vodný kúpeľ, teda hrniec, misku a vodu. Do hrnca nalejeme vodu a dáme hriať, ale pamätajte, voda nesmie vrieť! Do toho položíme misku s maslom a dáme to rozpustiť. Z masla je vhodné odobrať penu, ale ide to aj s penou, nebojíme sa toho. Toto si odložíme nabok, pripravíme si to najpodstatnejšie: do vodného kúpeľa šup misku s žĺtkom, do toho nalejeme vhodnú tekutinu (sladkú motanu, vývar, mlieko), osolíme, okoreníme a ľubovoľným šľahacím nástrojom 2-4 minúty v tom vriacom vodnom kúpeli šľaháme do peny. potom pricvrkávame roztopené maslo a zašľahávame ho do hmoty. NEZABÚDAJME NEPRESTAJNE ŠĽAHAŤ!! jedno zmačknutie polovičky limetky omáčičku zahustí. okoštujeme. Môžeme dochutiť soľou a korením, prípadne octom alebo strúhanou cibuľou. Holandská omáčka má lahodnú syrovú chuť, hoci okolo syra ani nešla! hodí sa k takým fajnovkám ako sú varená špargľa či losos, ale vychutnáte si ju aj s obyčajnými kuracími prsiami, hranolkami alebo vyprážaným syrom. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov) KOMENTÁRE (6) posledné: 30.5.2012, 17:22 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZMÄSITÉ JEDLÁ |
cuketkové závitky s hubamiPOTREBNÉ PRÍSADY malé cukety (tak jednu na dve osoby) * čerstvé huby (akékoľvek) 5 kusov * syr (najlepšie aromatický ako napr. feta, ale stačí aj eidam) * cibuľu * soľ * mleté korenie * olivový olej POSTUP PRÍPRAVY základ tohto receptu som našla kdesi na internete, toto je môj variant- so šampiňónmi a eidamom. Je to najlepšia cuketa v šírom svete a ak s tým nachováte niekoho, kto cukiny nenávidí, určite uspejete! Jednoduchý a na suroviny nenáročný recept, príprava zaberie max. polhodinku. Ideme na vec: najprv nachystáme cuketky, ktoré nakrájame po dĺžke na 2-3 mm plátky, osolíme, okoreníme, pomažeme olivovým olejom a šup s nimi na pečiaci papier do rúry na 15 minút. Medzitým nakrájame šampiňóny. Nešetríme ani cibuľu a spravíme s ňou rovnaký krátky proces. Kúsky cukiny, ktoré svojou veľkosťou či tvarom nezodpovedajú definícii plátku zmasakrujeme tiež. Na olivovom oleji opražíme cibuľu do zlatej farby. pridáme nakrájané huby (ja som použila krémové šampiňóny) a nakrájané kúsky zvyškov cukiny. podlejeme, osolíme a aspoň 15 minút dusíme. Medzitým vyberieme plátky z rúry- teraz sú mäkučké a my ich necháme chladnúť, aby sme si pri rolovacej procedúre nepopálili prstíky. Keď je hotová plnka, postupujeme nasledovne: do jemne olivovým olejom vymazanej zapekacej misky položíme plátok cukety, naň položíme kúsok syra a kopček hubovej ňamky. odvážnejší roluje, ja som ich len preložila napoly. Závitky uložíme do misky a doprajeme im ešte 15 minút v rúre, nech si nemyslia, že je to len tak. Podávame teplé a s bielym pečivom. Tento recept je možné ľubovoľne obmieňať. Garantujem Vám, že lepšie pripravenú cukiňu ste v živote nejedli!!!! ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
RYŽA A CESTOVINY |
omáčka na cestoviny z krabích tyčiniekPOTREBNÉ PRÍSADY rastlinný tuk (flora), múka, mlieko, cesnak, krabie tyčinky (pol balíka na porciu), kukurica, sušená petržlenová vňať, soľ POSTUP PRÍPRAVY základom je bešamel, ktorý si pripravíme rozpustením tuku, ten treba zaprášiť múkou a zaliať mliekom. vznikne biela omáčka, do ktorej pridáme nakrájané krabie tyčinky, sterilizovanú kukuricu a trošičku pretlačeného (alebo granulovaného) cesnaku, sušenú petržlenovú vňať a podľa chuti osolíme. netreba to dlho variť, stačí aby sa suroviny ohriali. kydneme to na uvarené cestoviny (môžu to byť akékoľvek) a papáme. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci) KOMENTÁRE (1) posledné: 20.8.2009, 14:31 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
RYŽA A CESTOVINY |
cestoviny s nivovou omáčkou a olivamiPOTREBNÉ PRÍSADY cestoviny (fusiili alebo farfalle), niva, zelené olivy(tak 10 ks), múka, mlieko, maslo POSTUP PRÍPRAVY najprv dáme variť príslušný počet cestovín, podľa toho, koľko hladných krkov treba nasýtiť. potom si do kastrólika dáme rozpustiť tak orech normálneho masla, alebo lyžicu toho rastlinného (do omáčky je podľa mňa lepšie). na jemnom ohni tuk roztopíme a zaprášime múkou. Ja robím všetko od oka, takže sypem, dokiaľ to je také akurát, ako kaša. chvíľočku miešame a zalejeme mliekom, tak 1 dl. miešame, najlepšie nástrojom, ktorým bežne šľaháme. po čase omáčka zhustne. ak je to príliš husté, prilejeme viac mlieka, ale odporúčam na začiatku liať menej, lebo z hustého redšie spravíme, ale naopak to už nejde. potom prisypeme NALÁMANÚ nivu. v omáčke ostanú výborné nerozpustené kúsky. vypneme sporák. pridáme olivy, nakrájané na kolieska. je to dobré aj bez nich, ale s nimi pôsobia cestoviny tak luxusnejšie :-) syr sa v teplej omáčke rozpustí tak akurát a olivy sa ohrejú. potom len premiešame omáčku a cestoviny a podávame. dobrú chuť!! ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
PIZZA |
pizza ako z pizzerie bez váženiaPOTREBNÉ PRÍSADY na cesto: 1 dl teplej vody; trošku droždia; hladkú múku; soľ ; lyžicu oleja ;; na oblohu: paradajkový pretlak, oregano + šunku, syr, šampiňóny alebo čokoľvek, čo máme na pizzu radi. POSTUP PRÍPRAVY vyhrejeme si rúru na maximum a pripravíme si cesto: do misky dáme teplú vodu a do nej kúsok kvasníc, asi tak 2 cm kubické, čiže fakt len trošičku, inak z toho bude buchta. pridáme trochu múky a zamiešame, aby vznikla lepkavá kaša. do nej prilejeme olej (ja používam olivový, ale pokojne aj obyčajný rastlinný) a osolíme. zamiešame olej do kaše a prisypeme múku, aby vzniklo tuhšie cesto, ktoré dobre vypracujeme. odložíme na 10 minút kysnúť. Nachystáme náplň a keďže som žena, čo nič neriskuje, použijem všetko hotové- paradajkový pretlak, oregáno, ja som dala aj slaninu a čierne olivy, vy si dajte na vrch to, čo máte radi. vykysnuté cesto ešte trocha pomágame na doske a vyvaľkáme natenko, prípadne vytočíme. keďže ja neviem ani točiť, ani vaľkať, vyvaľkala som z cesta môj obľúbený tvar jednobunkovca. surovú pizzu dáme na plech, stačí trochu pomúčený, alebo na pečiacom papieri. Olej v ceste spôsobí, že sa cesto neprilepí. Na to napatláme pretlak a oregano, na vrch ostatné mňamky. Syr príde až nakoniec. Necháme piecť cca 10 až 15 minút na 250 stupňoch. Na záver nasypeme strúhaný syr a necháme 2-3 minúty zapiecť. Hotovo. Dobrú chuť! ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov) KOMENTÁRE (2) posledné: 21.9.2010, 17:29 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
ČO DOM DAL |
diabolská omáčka s bundášom pre začiatočníčkyPOTREBNÉ PRÍSADY chlieb- včerajší, tak 2 krajce na osobu; vajcia- dľa počtu chlebíkov, ideálne 1 vajce na dva chlebíky; olej alebo masť;; na omáčku: bravčové mäso, stačí 300- 400g zo stehna či pliecka; stredne veľká cibuľa horúca voda z kanvice kocka bujónu 1 balenie leča (väčší pohár) 1 malá konzerva krájaných šampiňónov 1 konzerva morca-delly POSTUP PRÍPRAVY tento recept zvládne každá začínajúca gazdinka aj gazda, pretože na tom nie je čo pokaziť. Do hrnca šupneme trochu oleja či masti, nečakáme, čo to spraví a rovno tam hodíme nakrájanú cibuľu. tú speníme. Mäsko, ktoré sme si najkrájali na slížiky či menšie kúsky prihodíme k cibuli a restujeme, pritom stále miešame, aby to neprihorelo. ak nemáme dosť odvahy, stíšime sporák. keď mäso zmení farbu, prilejeme vriacu vodu, tak aby bolo mäso zakryté, ale nie veľa, nevaríme predsa polievku. hodíme tam ešte kocku bujónovú a necháme to prikryté dusiť cca 20 minút, na najnižšom možnom ohni aký nám len horák či platnička dovoľujú. Ak sme zvládli toto, najťažšia časť je za nami a môžeme si gratulovať. Odteraz to už bude nepokaziteľné. medzitým pootvárame všetky konzervy, zo šampiňónov zlejeme nálev. Okoštujeme, či je mäso jedlé (teda mäkké), ak nie, necháme to ešte 10 min. dodusiť. no a teraz tam hodíme celé lečo, celé šampiňóny a celú morca-dellu. Zamiešame, necháme zovrieť a omáčka je na svete. žiadne dochucovanie, solenie, ani korenenie, vždy bude chutiť rovnako skvele. Ako upgrade pre fajnšmekrov môžeme diabolku obohatiť o konzervu fazule dľa vlastného výberu. Aby bolo omáčku s čím papať, vysmažíme si k nej "bundášiky", alebo po slovensky, chleby vo vajci. Väčšina z nás ich výrobu zvládne bez pomoci, použijeme chlebík a vajíčka z receptu. Hotové chlebíky uložíme na tanier a prelejeme dostatočným množstvom omáčky. dobrú chuť! ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (2) posledné: 31.7.2009, 23:51 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 7 (zobrazuje sa 1-7) |