
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
|
|
|
Celkom: 4 (zobrazuje sa 1-4) |
BRAVČOVÉ MÄSO |
![]() MORAVSKÝ VRABEC ako z českej krčmy:-)))POTREBNÉ PRÍSADY v postupe... je tam recept na mäso, knedľu aj kapustu POSTUP PRÍPRAVY 1) Mäsko: bravčové (pliecko, rebierka, krkovička, môže byť aj stehno ale radšej v kombinácii s prvými tromi uvedenými...) mäso nakrájame (plátky, kúsky, kto ako chce), osolíme a zľahka opražíme z oboch strán v horúcom oleji alebo bravčovej masti. Na dno pekáča si pokrájame veľkú cibuľu a 5-6 strúčikov cesnaku (nakrájať nie pretlačiť), na to naukladáme orestované mäso, zalejeme výpekom, v ktorom sme ho restovali, posypeme kmínom, podlejeme trochou vody a zakryté dáme piesť na cca 1 hod., potom odokryjeme a dopečieme..... Keď je mäso upečené, vyberieme ho z výpeku, do výpeku prilejeme vodu (množstvo podľa toho, koľko chceme šťavy), pridáme slepačí bujón, prevaríme a zahustíme múkou. 2) Knedľa: 500 gr. hrubej múky, 2 žltka, pol lyžičky soli, 1/2 kocky droždia, 2 rohlíky..... klasicky: urobíme kvások z vody, trošky cukru a droždia, zmiešame s múkou, žltkami, soľou na cesto, podľa potreby pridáme ešte vlažnú vodu (cesto má byť také polotuhé ani nie riedke ani nie veľmi tuhé), riadne vymiesime a nakoniec zľahka vmiešame opražené na kocky pokrájané rohlíky. Necháme kysnúť cca 45 min., potom na pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, ešte raz premiesime, sformujeme knedle a necháme ešte cca 5-10 min. podkysnúť. Knedle vložíme do vriacej vody a zakryté varíme 20 min. na miernom ohni. 3.) Kapusta: (k morav. vrabcovi robievam prílohu z kyslej kapusty, viac sa mi to k tomu hodí, ale kľudne si urobte aj čerstvej, nič sa nestane)... Takže si speníme cibuľu na oleji, trochu opražíme a pridáme kyslú kvasenú kapustu (ja ju zvyknem trochu pokrájať), pooprá žame, podlejeme vodou a necháme udusiť domäkka (cca 30 minút). Kapustu dochutíme soľou a cukrom (treba dať viac cukru, aby bola kapusta sladkokyslá), nakoniec poprášime trochou múky na zahustenie. 4.) Usmažená cibuľa (je skvelá, keď si ňou posypete knedle..... no mňaaaam:-)))), a treba si dať aj veeeeela šťavy z mäska. Dúfam, že niekto vyskúša... je to riadna bašta. My sme tento recept dlho vylepšovali, až kým sa nebola chuť taká ako, keď si dáte toto jedlo u našich "susedov" v Čechách. Dobrú chuť. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 28 návštěvníkov) KOMENTÁRE (23) posledné: 24.2.2016, 7:51 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BRAVČOVÉ MÄSO |
![]() kopla ma kuchárska múza ...... alebo MASOVÁ ROLÁDA:-))))))))POTREBNÉ PRÍSADY v postupe POSTUP PRÍPRAVY bravčové karé nakrájame, natenko vyklepeme a ukladáme jednotlivé plátky na seba tak, aby sa ich okraje prekrývali cca 1 cm... nakoniec jemne zaklepeme aj tieto poprekladané okraje do seba ... a vznikne nám jednotný plát mäska. tento jemne nasolíme, pokoreníme mčk, naplníme plnkou (opíšem zachvíľu) a zavinieme ako štrudľu, teda najskôr okraje z užšej strany a potom urobíme roládku. zvrchu posypeme grilovacím korením (alebo aj iným), poukladáme na ňu ešte plátky syra, podlejeme vodou a dáme upiecť do rúry (ja som piekla zakrytú...ale mám pekáč so skleneným vrchom a teda sa jedlo v ňom zapečie do chrumkava, alebo zo začiatku pečte zakrytú a potom odokryte na dopečenie.. to už nechám na vás:-). plnka: speníme cibuľu (viac) spolu s nadrobno nakrájanou prerastenou slaninkou, opečieme, pridáme na kocky nakrájaný rohlík, 1-2 vajíčka, strúhanku, petržlenovú vňať (najlepšie čerstvú nie sušenú) a postrúhaný syr (ja som mala eidam), plnku som nesolila lebo slaná bola aj slaninka aj syr a stačilo to. všetko zamiešame na hustejšiu hmotu, ktorou plníme roládku. Keď máte roládu upečenú vyberte ju z výpeku a nechajte trochu prechladnúť, aby sa dala krájať, lebo úplne horúcu by sa vám rozpadávala. Do výpeku pridajte ešte trochu vody a zahustite hl. múkou rozmiešanou v troche smotany na varenie alebo mlieku. Podávame najlepšie so zemiakovou kašou, a my sme mali paradajkový šalátik. DOBRÚ CHUŤ. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BRAVČOVÉ MÄSO |
![]() CIGÁNSKA V ŽEMLI :-)))POTREBNÉ PRÍSADY sem tam si takúto dobrotu urobíme na večeru, hlavne keď mi zostane mäsko, ktoré som nepoužila k vareniu na obed:-)))) a vždy lepšia ako zo stánku.... POSTUP PRÍPRAVY Takže mäsko si pripravíme tak, že ho naklepeme (ja som mala teraz bravčové stehno, tzv. orech, ale kľudne urobte aj z pliecka alebo karé), osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, trošku poprášime červenou mletou paprikou.... dáme do misky, zalejeme trochou oleja, pridáme kooopec pretlačeného cesnaku a klasickú plnotučnú horčicu, necháme pár hodín odstáť a potom oprážame na oleji alebo masti. Servírovala som ho do žemle, ktorú som potrela horčicou, na to išiel list čínskej kapusty (inak dávam šalát, ale nebol:-))), mäso, paradajka, paprika, uhorka, cibuľa a papááááááááme. Dobrú chuť! OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov) KOMENTÁRE (4) posledné: 27.8.2009, 19:45 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BRAVČOVÉ MÄSO |
![]() mäsovo syrové fašírky so sladko-kyslým zemiakovým šalátom ..... mňaaaaaaaaaaaamkaPOTREBNÉ PRÍSADY v postupe POSTUP PRÍPRAVY Fašírky: pomleté mäso (1kg) zmiešame s postrúhaným syrom (ja som dala údený, aby vynikol - 15 dkg), pridáme cibuľu (1 menšiu), pretlačený cesnak (asi 6-8 strúčikov), soľ, korenie, rascu a strúhanku (ja do fašírok nedávam namočené rohlíky, nemám to rada, takže vždy používam strúhanku - v podstate je to to isté - asi 2 trojdecové poháre, 1 vajíčko, dobre vymiešame, vyformujeme fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vysmažíme. Šalát: uvaríme zemiaky v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme, pretlačíme, ako na šalát, pridáme, na kocky pokrájanú cibuľu, zavárané uhorky, môžeme z nich aj mrkvu, zaváraný hrášok (ja som tentokrát nemala doma, takže je bez hrášku, ale hrášok je tam výborný). Kto má a lúbi, tak si môže pridaj aj zaváranú kapustu (my ju máme veľmi radi, a dávame ju aj do majonézového šalátu), šalát osolíme, okoreníme. Pripravíme si nálev tým, že prevaríme vodu s cukrom, soľou a octom, keď zovrie, pridáme trochu oleja. Ešte teplým zalejeme zemiakovú zmes, premiešame a dáme vychladnúť. Nebojte sa ho nazačiatok urobiť trošku redší, ale zas nie moc, nálev trochu vsiakne do zemiakov. A dochutiť už podľa vlastnej chuti, v každom prípade má byť šalát sladkokyslý. Dobrú chuť. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 25 návštěvníkov) KOMENTÁRE (16) posledné: 24.5.2016, 15:54 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 4 (zobrazuje sa 1-4) |