Daria M. (usa) ID 4281 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 23 návštěvníkov)
New York style Cheesecake na slovensky sposob
[ recept č. 981 zo dňa 13.2.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
(kelimok ,asi 425g Riccotta cheese plnotucny plus rovnaky objem bieleho jogurtu )* alebo (680 g jemneho tvarohu a 125 ml kyslej smotany ) * alebo ( 680 g Creame cheese a 125ml kyslej smotany - takto je originalny recept ) *5 vajec * 1 cajova lyzicka vanilkoveho extraktu ( alebo vanilkovy cukor ) * 1 ,,cup'' (hrncek o objeme 250 ml ) cukru * trochu praskoveho kakaa * 1 balicek cokoladovych alebo obycajnych susienok ( nieco ako Bebe keksy, alebo Marina ) * asi 50g masla * ovocie na ozdobu
POSTUP PRÍPRAVY
Tento kolacik je v originaly neskutocne dobry, a veruze nepoznam nikoho kto by mu vedel odolat. Toto je taky experiment ako ho spravit doma. Cez tyzden som mala navstevu - Kathy, pani, ktora ma tento recept v repertoary a odskusany. Kathy ma slovensky povod a na tento experiment sa podujala s nadsenim. Nas experiment sprevadzali bojove podmienky, nakolko dany tyzden sa v nasom dome vsetko kazilo. Zacalo to pokazenym zachodom, z ktoreho sa valila voda, alarm o polnoci, zahadne pokazena chladnicka ( vsetky tie nakupy na makovo-tvarohovy kolacik od Marcelky...) Tesne pred polnocou ( to bola moja posledna sanca, lebo Kathy nasledujuci den odlietala o 5 rano ) som ju donutila, aby mi predviedla ako na to. V originalnom recepte hlavna ingrediencia je Cream cheese, ktory u nas nieje dostat, tak som vycitala z internetu , ze je mozne ho nahradit Ricotta - jogurt 1: 1. Teraz ked uz viem ako chutil vysledok, myslim, ze by bolo mozno v nasich podmienkach pouzit aj tvaroh. Tento dezert sa da ochucovat na rozne sposoby, ja som zvolila cokoladovy variant.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
zacneme tym, ze vyhrejeme ruru na 180 stupnov. V misticke si roztopime maslo. |
![]() |
do mikrotenoveho sacka vlozime cokoladove keksy, (alebo ked chcete biely podklad tak obycajne ) , a kuchynskym valcekom ich rozdrtime na co najjemnejsie odrobinky |
![]() |
Ku keksikovej drti pridame 1/4 ,,cup" ( hrncek o objeme 60 ml ) cukru a premiesame |
![]() |
zmes vysypeme do tortovej formy ( ta s tym uzaverom , co zvacsuje obvod, ked tortu vyberame) . Formu nieje potrebne vymastit. |
![]() |
zatial to vyzera takto |
![]() |
pripravene roztopene maslo lyzickou prelievame na keksikovu drt a premiesame |
![]() |
asi takto. My sme sa s tym moc neparali. |
![]() |
cez voskovy papier rukou zatlacime, najsilnejsie ako vieme, aby sa vytvorila pevna suvisla vrstva |
![]() |
takto by to malo vyzerat |
![]() |
vlozime do truby (180 C ) na 10 minut zapiect. Takto mame pripraveny podklad. |
![]() |
a ideme robit plnku. Do misy rozbijeme 5 vajec. |
![]() |
vajcia vyslahame |
![]() |
zvlast v miske premiesame v mojom pripade Ricottu a jogurt , v pomere 1 :1 |
![]() |
k vajciam v miske pridame 1 ,,cup '' ( hrncek o objeme 250 ml ) cukru |
![]() |
pridame 1 cajovu lyzicku vanilkoveho extraktu, alebo vanilkovy cukor |
![]() |
premiesame |
![]() |
pridame Ricottu s jogurtom |
![]() |
a pri strednej rychlosti vsetko spolu do hladka vymiesame |
![]() |
malo by to vyzerat nejak takto |
![]() |
trochu zmesi , napriklad 1/4 si odlejeme do extra nadobky. |
![]() |
ochutime kakaovym praskom |
![]() |
zvysok cesta vylejeme do formy s upecenym podkladom |
![]() |
s kakaovou zmesou budeme zdobit. Lyzickou nalejeme na biely podklad , vzniknu take bodky... |
![]() |
spickou noza robime kruzive pohyby, cim vznikne ornament |
![]() |
nadhera, toto bola moja oblubena cast |
![]() |
vlozime do truby a pecieme pri 180 C asi od 40 min. do 1 hod. Tato cast je individualna, zavisi od truby a ktovieakych dalsich okolnosti. Spravne upeceny kolac nema byt vnutri tekuty. ( Prve sa upecu okraje, stred ako posledny) Pecieme dovtedy, pokiat nestuhne. Presvedcime sa sparadlom. |
![]() |
dezert nechame vychladnut, opatrne ho uvolnime z formy, (kraje narezeme nozikom ) a dame na niekolko hodin vychladit do chladnicky. Mozme ozdobit ovocim. |
![]() |
Fotka na porovnanie -takto by mal vyzerat |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Kristína T. (jašidielko) ID 56687 (19.6.2011, 13:58) |
krasny postup, ukladam receptik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Tomáš F. (tomino99) ID 146204 (19.6.2011, 13:43) |
Neskusat...skoda casu a penazi...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana R. (Tylili) ID 58990 (26.4.2011, 22:55) |
aj toto vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | lucia s. (linlin) ID 29256 (2.12.2007, 16:11) |
super receptik, namiesto kyslej smotany som pouzila biely jogurt a bolo to super....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (13.2.2007, 22:50) |
Daria, aj napriek tomu, že sa u Vás všetko kazilo a napriek tomu, že tak skoro asi takýto originálny kúsok neochutnám, nemôžem nenapísať, že vyzerá úplne úplne fantasticky a hoci je hodinka pred polnocou, zjedla by som niekoľko kúskov a vôbec by som nemala žiadny pocit viny Vyskúšam ho urobiť čo najpodobnejší a potom napíšem moje skúsenosti , papa a vždy sa teším na Tvoje zaoceánske receptíky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Daria M. (usa) ID 4281, mimibazar.sk/billy (13.2.2007, 23:21) |
Macka, tak toto je vazny kompliment pre mna , cenim si to. Ja sa zas vzdy tesim na Tvoje receptiky Pa Daria |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alexandra N. (alexandra49) ID 2935, mimibazar.sk/alexandra49 (13.2.2007, 13:55) |
daria kde si v usa zohnala vajicka?? ja som tam videla vajcia uz rozbite v litrovych flasiach povedz mi ktory amik si rozbija vajicka ?urcite si ich kupila v new yorku v ceskoslovenskych potravinach mimochodom seredske horalky tam maju za dolar,to je uzera  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (13.2.2007, 13:20) |
Daria je to úžasné vlastne vyzerá to úžasne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Daria M. (usa) ID 4281, mimibazar.sk/billy (13.2.2007, 19:56) |
Andy, aj to chuti uzasne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alexandra P. (sasa) ID 1312 (13.2.2007, 10:56) |
Daria a kde zoženiem riccottu?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (13.2.2007, 11:08) |
Riccottu predavaju aj v obycajnych potravinach, zarucene ju dostat v Tes.., tam ju zvyknem kupovavat ja. Sorry, ze odpovedam za Dariu, snad sa nenahneva... Byva obvykle okolo tvarohu, ci podobnych veci... ono je to taky akoby tvaroh, ale mnamkovy... . Ja tento receptik tiez neskor vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Daria M. (usa) ID 4281, mimibazar.sk/billy (13.2.2007, 14:19) |
presne tak, dakujem...myslim, ze by v tomto recepte fungoval aj slovensky tvaroh plus smotana (vid recept )  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Alexandra P. (sasa) ID 1312 (13.2.2007, 11:40) |
ďakujem za info - cez víkendík sa na to vrhnem. Pa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika B. (BrDo) ID 3728 (13.2.2007, 8:57) |
Daria ahoj, vyzerá neskutočne lákavo, myslím, že sa Vám na slovenské pomery veeeľmi dobre podaril hneď by som si ho dala na raňajky, my tvaroh aj všetky syry doma ľúbime, tak ho určite vyskúšam vďaka za štipku zámorskej kultúry  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |