
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Lenka J. (ladybirdka) ID 6432 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) Jablkový koláč z krehkého cesta - mamin[ recept č. 8922 zo dňa 24.11.2008 ] POTREBNÉ PRÍSADY ¾ kg postrúhaných jabĺk ¾ kg polohrubej múky 250 g rastlinného tuku 1 ks prášok do pečiva 3 ks vajíčka 200 g kryštálového cukru (do cesta) 2-3 lyžice prevarenej vody hrsť strúhanky škorica cukor (na potretie jabĺk) POSTUP PRÍPRAVY Jablká si očistíme a nastrúhame. Necháme ležať v miske. Spravíme si cesto. Použijeme väčšiu nádobu, aby sme mohli dobre premiešať. Použijeme múku. Klepneme 2 celé vajíčka plus ešte 1 žĺtok (bielok necháme na potretie koláča na záver). Nasleduje prášok do pečiva a rozdrvené maslo – rastlinný tuk. Cukor (200 g) si dáme do misky a zalejeme ho 2-3 PL prevarenej vody (hneď po zovretí), aby sa nám cukor roztopil. Ak je roztopené pridáme ho do pripraveného cesta a miešame. Bude to trošku trvať. Vytvarujeme cesto ako keby bochník. Rozdelíme ho na väčšiu a menšiu „polovicu“. V časti cesta, ktorá je väčšia ide na spodok. Vyvaľkáme z neho kúsok, aby nám vošiel do pekáča. Ten si vytrieme masťou a nevysypuje múkou! Ak nemáme masť, použijeme trošku oleja. Druhá vrstva je jablková. Použijeme všetko množstvo vopred nastrúhaných jabĺk, ktoré si podľa chuti dosladíme cukrom a zamiešame doň za hrsť strúhanky a trošku škorice. Premiešame. Potľapkáme rukou, aby bolo všade rovnomerne. Tretia vrstva je opäť zo zvyšného cesta. (z menšej časti). Potľapkáme aby obe časti prilnuli k sebe. Zo zvyšného bielka potrieme vrchné cesto Po celom obvode urobíme vpichy vidličkami aby mala para z jabĺk kadiaľ unikať. Pečieme pri 180 - 190 ° C približne 55 minút do zlatista. Takýto istý koláč môžeme robiť ako TVAROHOVÝ KOLÁČ |