Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)
Sirup a likér z trniek
[ recept č. 8813 zo dňa 20.11.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Sirup: na 1 kg trniek 8 dl vody, na 1 liter trnkovej šťavy 800 g cukru.
POSTUP PRÍPRAVY
Ponúkam Vám môj recept na prípravu trnkového sirupu a likéru.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Nazbierame si trnky, najlepšie po prvých mrazoch, vtedy sú zrelšie, mäkkšie a vhodnejšie na prípravu napr. sirupu a likéru. |
![]() |
Odstránime stopky, zbavíme nečistôt a opláchneme ich pod tečúcou vodou, |
![]() |
dáme ich do väčšieho hrnca, kde ich po častiach poriadne pretlačíme /ja som použila pretláčadlo na zemiaky/ |
![]() |
... pridáme ďalšiu vrstvu a poriadne pretláčame |
![]() |
až nám vznikne hustá kaša /pretláčame aj s kôstkami/ |
![]() |
zalejeme vodou, premiešame, zakryjeme a necháme na chladnejšom mieste 3 dni mierne prekvasiť. Občas premiešame. |
![]() |
na štvrtý deň.... |
![]() |
Po prekvasení si naberáme trnky aj so šťavou (po menších častiach) do sitka s väčšími otvormi a pretlačíme |
![]() |
Hustý zvyšok zo sitka ešte raz cez ďalšie sitko s menšími otvormi, a ešte cez plátno... to, čo ostalo po "odšťavení" cez plátno, sme už nepoužili. |
![]() |
a ešte raz. Túto jemnú kašu z pasírovania nemusíte vyhadzovať. My sme z neho urobili likér :o) |
![]() |
Hustú šťavu potom znova precedíme cez sitko, potom cez plátno, aby bola číra a bez usadenín. Opäť zvyšky pridať ku „kaši", samozrejme, ak to chcete ešte využiť ako my. |
![]() |
Šťavu prelejeme do hrnca, v ktorom ju budeme variť – pridáme na 1 liter šťavy uvedené množstvo cukru a varíme cca 10 min. Ak sa robí pena, treba ju odobrať. Ešte vriace pomocou lievika prelejeme do menších pohárikov (alebo fliaš) a ihneď uzavrieme. Pre istotu si to zasterilizujte – do hrnca s vodou naukladáme poháriky, privedieme do varu a zakryté menším hrncom sterilizujeme aspoň 7-10 min., aby chytili poriadne viečka. Po vybratí otočiť hore dnom a nechať postáť do druhého dňa. |
![]() |
Hotovo :))) Nám vyšli 4 litre zo šiestich kg trniek. V skutočnosti je tmavý, vínovočervený, tu je fotené s bleskom. A po trpkosti ani náznak :o) |
![]() |
Likér sme urobili z jemnej kaše, ktorá ostala po pasírovaní – zaliať prevarenou vodou, poriadne premiešať, precediť cez jemné sitko a cez plachtu, pridať cukor, povariť asi 10 min., pridať vodku a nechať prejsť varom cca 1 min. Naliať do fľaše a máme aj mňam liquééééére :o)
A keďže: plody trnky majú močopudné účinky, pomáhajú z tela odstraňovať sodík, odvádzajú odpadové látky z tela –tým zároveň čistia obličky a močové cesty, miernia zápalové reakcie, užívajú sa pri hnačkách, tlmia nadúvanie, pri bolestiach žalúdka, krvácaní z nosa, posilňuje sa imunitný systém, pri rekonvalescencii - podporuje proces výstavby organizmu, taktiež nervový systém, pri nechutenstve, veľmi vhodné pri zvýšenej psychickej záťaži, v období rastu – u detí a dospievajúcej mládeži, taktiež pri zvýšených študijných nárokoch, vhodné aj pre tehotné ženy, dojčiace matky a starších ľudí - dodávajú silu a obnovujú vitalitu - tak by ich bolo škoda nechať len tak, bez povšimnutia. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |