
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
NÁPOJE, DRINKY |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) Sirup a likér z trniek[ recept č. 8813 zo dňa 20.11.2008 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY Sirup: na 1 kg trniek 8 dl vody, na 1 liter trnkovej šťavy 800 g cukru. POSTUP PRÍPRAVY Ponúkam Vám môj recept na prípravu trnkového sirupu a likéru. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() Nazbierame si trnky, najlepšie po prvých mrazoch, vtedy sú zrelšie, mäkkšie a vhodnejšie na prípravu napr. sirupu a likéru. ![]() Odstránime stopky, zbavíme nečistôt a opláchneme ich pod tečúcou vodou, ![]() dáme ich do väčšieho hrnca, kde ich po častiach poriadne pretlačíme /ja som použila pretláčadlo na zemiaky/ ![]() ... pridáme ďalšiu vrstvu a poriadne pretláčame ![]() až nám vznikne hustá kaša /pretláčame aj s kôstkami/ ![]() zalejeme vodou, premiešame, zakryjeme a necháme na chladnejšom mieste 3 dni mierne prekvasiť. Občas premiešame. ![]() na štvrtý deň.... ![]() Po prekvasení si naberáme trnky aj so šťavou (po menších častiach) do sitka s väčšími otvormi a pretlačíme ![]() Hustý zvyšok zo sitka ešte raz cez ďalšie sitko s menšími otvormi, a ešte cez plátno... to, čo ostalo po "odšťavení" cez plátno, sme už nepoužili. ![]() a ešte raz. Túto jemnú kašu z pasírovania nemusíte vyhadzovať. My sme z neho urobili likér :o) ![]() Hustú šťavu potom znova precedíme cez sitko, potom cez plátno, aby bola číra a bez usadenín. Opäť zvyšky pridať ku „kaši", samozrejme, ak to chcete ešte využiť ako my. ![]() Šťavu prelejeme do hrnca, v ktorom ju budeme variť – pridáme na 1 liter šťavy uvedené množstvo cukru a varíme cca 10 min. Ak sa robí pena, treba ju odobrať. Ešte vriace pomocou lievika prelejeme do menších pohárikov (alebo fliaš) a ihneď uzavrieme. Pre istotu si to zasterilizujte – do hrnca s vodou naukladáme poháriky, privedieme do varu a zakryté menším hrncom sterilizujeme aspoň 7-10 min., aby chytili poriadne viečka. Po vybratí otočiť hore dnom a nechať postáť do druhého dňa. ![]() Hotovo :))) Nám vyšli 4 litre zo šiestich kg trniek. V skutočnosti je tmavý, vínovočervený, tu je fotené s bleskom. A po trpkosti ani náznak :o) ![]() Likér sme urobili z jemnej kaše, ktorá ostala po pasírovaní – zaliať prevarenou vodou, poriadne premiešať, precediť cez jemné sitko a cez plachtu, pridať cukor, povariť asi 10 min., pridať vodku a nechať prejsť varom cca 1 min. Naliať do fľaše a máme aj mňam liquééééére :o) A keďže: plody trnky majú močopudné účinky, pomáhajú z tela odstraňovať sodík, odvádzajú odpadové látky z tela –tým zároveň čistia obličky a močové cesty, miernia zápalové reakcie, užívajú sa pri hnačkách, tlmia nadúvanie, pri bolestiach žalúdka, krvácaní z nosa, posilňuje sa imunitný systém, pri rekonvalescencii - podporuje proces výstavby organizmu, taktiež nervový systém, pri nechutenstve, veľmi vhodné pri zvýšenej psychickej záťaži, v období rastu – u detí a dospievajúcej mládeži, taktiež pri zvýšených študijných nárokoch, vhodné aj pre tehotné ženy, dojčiace matky a starších ľudí - dodávajú silu a obnovujú vitalitu - tak by ich bolo škoda nechať len tak, bez povšimnutia. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
gerberka g. (gerberka) ID 73309 (8.12.2009, 19:18) |
Ahoj Aďka, tvoj recept zachránil moje trnky, sirup je síce dosť sladký, ale je to výborný ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trniek je u nás tento rok kopa, takže každému odporúčam výborný receptík ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Martina P. (rikinka) ID 16490 (20.11.2008, 11:11) |
Aďka, tak už aj skúšaš nazbierané trnky? ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (20.11.2008, 12:54) |
Ahoj Martinka, už sme chutnali aj z toho pre dospelých ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Martina P. (rikinka) ID 16490 (20.11.2008, 21:18) | |
koľko si si urobila do zásoby? vyzerá to fakt lahodne ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (21.11.2008, 13:16) | ||
Maťka, sirupu nám vyšlo zo šiestich kíl trniek 4 litre, je trošku hustejší, nie ako voda. A z likéru - inak, ten tiež nie je riedky, ale taký hustejší - to sme dávali od oka ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |