končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
NÁPOJE, DRINKY |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) Sirup a likér z trniek[ recept č. 8813 zo dňa 20.11.2008 ] POTREBNÉ PRÍSADY Sirup: na 1 kg trniek 8 dl vody, na 1 liter trnkovej šťavy 800 g cukru. POSTUP PRÍPRAVY Ponúkam Vám môj recept na prípravu trnkového sirupu a likéru. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Nazbierame si trnky, najlepšie po prvých mrazoch, vtedy sú zrelšie, mäkkšie a vhodnejšie na prípravu napr. sirupu a likéru. Odstránime stopky, zbavíme nečistôt a opláchneme ich pod tečúcou vodou, dáme ich do väčšieho hrnca, kde ich po častiach poriadne pretlačíme /ja som použila pretláčadlo na zemiaky/ ... pridáme ďalšiu vrstvu a poriadne pretláčame až nám vznikne hustá kaša /pretláčame aj s kôstkami/ zalejeme vodou, premiešame, zakryjeme a necháme na chladnejšom mieste 3 dni mierne prekvasiť. Občas premiešame. na štvrtý deň.... Po prekvasení si naberáme trnky aj so šťavou (po menších častiach) do sitka s väčšími otvormi a pretlačíme Hustý zvyšok zo sitka ešte raz cez ďalšie sitko s menšími otvormi, a ešte cez plátno... to, čo ostalo po "odšťavení" cez plátno, sme už nepoužili. a ešte raz. Túto jemnú kašu z pasírovania nemusíte vyhadzovať. My sme z neho urobili likér :o) Hustú šťavu potom znova precedíme cez sitko, potom cez plátno, aby bola číra a bez usadenín. Opäť zvyšky pridať ku „kaši", samozrejme, ak to chcete ešte využiť ako my. Šťavu prelejeme do hrnca, v ktorom ju budeme variť – pridáme na 1 liter šťavy uvedené množstvo cukru a varíme cca 10 min. Ak sa robí pena, treba ju odobrať. Ešte vriace pomocou lievika prelejeme do menších pohárikov (alebo fliaš) a ihneď uzavrieme. Pre istotu si to zasterilizujte – do hrnca s vodou naukladáme poháriky, privedieme do varu a zakryté menším hrncom sterilizujeme aspoň 7-10 min., aby chytili poriadne viečka. Po vybratí otočiť hore dnom a nechať postáť do druhého dňa. Hotovo :))) Nám vyšli 4 litre zo šiestich kg trniek. V skutočnosti je tmavý, vínovočervený, tu je fotené s bleskom. A po trpkosti ani náznak :o) Likér sme urobili z jemnej kaše, ktorá ostala po pasírovaní – zaliať prevarenou vodou, poriadne premiešať, precediť cez jemné sitko a cez plachtu, pridať cukor, povariť asi 10 min., pridať vodku a nechať prejsť varom cca 1 min. Naliať do fľaše a máme aj mňam liquééééére :o) A keďže: plody trnky majú močopudné účinky, pomáhajú z tela odstraňovať sodík, odvádzajú odpadové látky z tela –tým zároveň čistia obličky a močové cesty, miernia zápalové reakcie, užívajú sa pri hnačkách, tlmia nadúvanie, pri bolestiach žalúdka, krvácaní z nosa, posilňuje sa imunitný systém, pri rekonvalescencii - podporuje proces výstavby organizmu, taktiež nervový systém, pri nechutenstve, veľmi vhodné pri zvýšenej psychickej záťaži, v období rastu – u detí a dospievajúcej mládeži, taktiež pri zvýšených študijných nárokoch, vhodné aj pre tehotné ženy, dojčiace matky a starších ľudí - dodávajú silu a obnovujú vitalitu - tak by ich bolo škoda nechať len tak, bez povšimnutia. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
gerberka g. (gerberka) ID 73309 (8.12.2009, 19:18) |
Ahoj Aďka, tvoj recept zachránil moje trnky, sirup je síce dosť sladký, ale je to výborný sirup. Pomocníkov som nemala, tak ma od vytláčania bolela ruka. Zo zvyšnej jemnej masy som namiesto likéru uroblila džemík , pridala som cukor a gelfix a fajnotka je na svete. Ďakujem za fantastický recept , Trniek je u nás tento rok kopa, takže každému odporúčam výborný receptík |
ODPOVEDAŤ |
Martina P. (rikinka) ID 16490 (20.11.2008, 11:11) | |
Aďka, tak už aj skúšaš nazbierané trnky? . Hm... dala by som si, také som ešte nechutnala.... | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (20.11.2008, 12:54) | ||
Ahoj Martinka, už sme chutnali aj z toho pre dospelých Mňam, fajnotka A sirup je perfektný, veľmi nám chutí , veru bude asi aj málo Aspoň budeme vedieť nabudúce | ||
ODPOVEDAŤ |
Martina P. (rikinka) ID 16490 (20.11.2008, 21:18) | |||
koľko si si urobila do zásoby? vyzerá to fakt lahodne | |||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (21.11.2008, 13:16) | ||||
Maťka, sirupu nám vyšlo zo šiestich kíl trniek 4 litre, je trošku hustejší, nie ako voda. A z likéru - inak, ten tiež nie je riedky, ale taký hustejší - to sme dávali od oka vodu aj vodku - tej sme dávali dve 7 dl , tak vyšlo niečo tesne do dvoch litrov. Inak, u nás nejde ani víno, ani iné tuhšie, ale toto chutí ohromne. Síce teraz pekne odložené, ale príležitosť sa snáď nájde | ||||
ODPOVEDAŤ |