končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
CHUŤOVKY |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 108 návštěvníkov) Focaccia farcita - plnený taliansky chlieb[ recept č. 8608 zo dňa 12.11.2008 ] POTREBNÉ PRÍSADY Na kvások: 75 ml teplej vody, 15 g čerstvého droždia /alebo 2 lyžičky sušených kvasníc/, 1 mokka lyžička cukru, štipka soli***Na cesto: 500 g hladkej múky ***T650***, 1 a 1/2 lyžičky soli, 300 ml teplej vody, 3 polievkové lyžice olivového oleja***Na náplň: 200 g mozzarelly, 200 g gorgonzoly, hrsť lístkov bazalky POSTUP PRÍPRAVY Dlho som odolávala tomuto receptu, dnes som ho ale vyskúšala a môžem povedať, že je to neuveriteľne voňavý a lahodný plnený chlebík. V tradičnej talianskej kuchyni sa ako náplň používajú napr.: kokteilové rajčinky, mozzarella a lístky rukoly, grilovaná zelenina, olivy, kapary.... Ale kľudne si upravte obsah podľa vlastných chutí. Príprava cesta vhodná aj v pekárničke. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Do misky si nalejeme teplú vodu /mala by mať telovú teplotu/, pridáme droždie, štipku soli a cukor, premiešame, zakryjeme a necháme aspoň 10 min. postáť. Múku preosejeme (aj dvakrát) - použite uvedenú múku, je určená na pečenie chleba. Pridáme soľ, premiešame, v strede urobíme priestor, do ktorého nalejeme kvások,olivový olej prilejeme teplú vodu, premiešame varechou. Bude to lepkavé cesto, ktoré prehodíme na pomúčenú dosku a aspoň 5-7 min miesime Keď sa cesto lepí na dosku, poprášime múkou. Takýto bochníček vrátime do tej istej misy - vymažeme ju olivovým olejom, prikryjeme utierkou a necháme 1 a 1/2 - 2 hodiny vykysnúť. Kým nám kysne cesto, nakrájame si mozzarellu asi na 2 mm plátky Nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, z misy sa odlepí jedna radosť rozdelíme si ho na dve časti, každú sformujeme (min. 3 min.) do bochníčka a necháme ich postáť aspoň 10 min. Potom jeden bochníček vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 26 cm, prenesieme na maslom vymazaný plech /plech si vymažte po celej ploche, nielen pod placku/, naukladáme plátky mozzarelly a gorgonzolu nakrájame na menšie kúsky. Jeden cm po okrajoch si nechajte voľný gorgonzola - syr s modrou plesňou natrhajte lístky bazalky po celej ploche vyvaľkáme si druhý bochníček, o trošku väčší než ten prvý, aby sme dostatočne prekryli celý obsah a po okrajoch poriadne zatlačíme, aby sa obe placky spojili. Boky späť jemne sformujeme do okrúhlej placky. Necháme postáť ešte ďalších 30 min. Potrieme olivovým olejom, prstom urobíme do cesta hlbšie jamky /tam by mali ísť rozmarínové lístky, kto má/, jemne posoliť, alebo posypať hrubou soľou a upečieme pri teplote 190° C cca 30 min. /dozlatista/ - treba odsledovať. Keď to vyberiete z rúry, bude to placka so suchým povrchom, tak sa nezľaknite. Ihneď potrieme olivovým olejom - aspoň jednou lyžicou (ja som potrela najprv aj mliekom) a necháme len chvíľku (asi 10 min.) postáť. Kôrka trošku zmäkne. vonia ako chlebík, keď naň poklopete, vydáva duté zvuky Rozdelíme na polovicu zvislo aj vodorovne a každú štvrtinku ešte na tri časti. Podávame ešte teplé. je mäkkučký, šťavnatý, mňam.... OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 49 (zobrazuje sa 41-49) | << predošlé 1, 2, 3 |
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (13.11.2008, 9:04) | |
uz viem co cez vikend napeciem manzelovi | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:17) | ||
Budem držať palce, nech sa vydarí | ||
ODPOVEDAŤ |
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (16.11.2008, 16:18) | |||
uz som vyskusala, je to paradne mnam ) budem robit isto castejsie | |||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.11.2008, 14:01) | ||||
Zuzanka, vážne? Si Ty ale šikuľka Veľmi ma to teší A skúšala si túto kombináciu syrov? | ||||
ODPOVEDAŤ |
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (17.11.2008, 14:06) | |||||
vazne vazne hej robila som ho s mozzarelou, gorgonzolou a s bazalkou, nabuduce skusim namiesto mozarely nejky vyraznejsi syr, moznou goudu kedze my mame radi aj vyrazne chute...ale aj takto je to mnamka na |
|||||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.11.2008, 14:15) | ||||||
Poviem pravdu, že som nečakala takú rýchlu odozvu. Aj ja mám rada výraznejšie, aj pikantné chute, mne to vôbec nevadí, ale musím to prispôsobiť všetkým Alebo to podeliť na placke a robiť im chute | ||||||
ODPOVEDAŤ |
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (17.11.2008, 14:28) | |||||||
definitivne nabuduce nasekam namiesto bazalky chilli ))) kedze bazalka uz pomly hynie |
|||||||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.11.2008, 14:33) | ||||||||
Som myslela také slanšie syry Bazalku ešte majú veľmi peknú v marketoch | ||||||||
ODPOVEDAŤ |
Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (13.11.2008, 8:48) | |
Po dlhej dobe je to receptík, pri ktorom mi už pri čítaní tiekli slinky určite vyskúšam, aj keď nie som odborník na kysnuté cesto | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:15) | ||
Hanka, ďakujem Neboj sa, nemáš čo pokaziť. Budem držať palce | ||
ODPOVEDAŤ |
Alžbeta Š. (betyna8) ID 43155, mimibazar.sk/betyna8 (13.11.2008, 8:28) | |
My si vzdy pochutnávame na tom v jednej kaviarnicke,doma som este nrobila,ale urcite vyskusam.Syrik -je jedno aký,ja veru môžem aj denne. dik za tip | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:12) | ||
Bety, tak už môžeš skúšať aj doma . Aj keď to nie je pečené v otvorenej peci, chuťovo je fantastický. vravel, že "to sa z taniera chváli samo" | ||
ODPOVEDAŤ |
Alžbeta Š. (betyna8) ID 43155, mimibazar.sk/betyna8 (13.11.2008, 10:27) | |||
Vobec o tom nepochybujem a verim,ze domace bude chutit sto krat lepsie ako v kafejke.... | |||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 17:40) | ||||
Alžbetka, tak sme skúsili dnes poobede ohriať v mikrovlnke a zbaštiť Skvelý | ||||
ODPOVEDAŤ |
Martina R. (MR.13) ID 7284 (13.11.2008, 8:12) | |
Adrianka, nádherne nafotené, vyzerá to fantasticky, určite vyskúšam cez víkend bude príležitosť | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:09) | ||
Ďakujem Martinka Budem rada, keď sa potom s nami podelíš o Tvoju skúsenosť | ||
ODPOVEDAŤ |
Jana H. (bobenko) ID 2706, mimibazar.sk/bobenko (13.11.2008, 7:41) | |
tak toto určite vyskúšam | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:08) | ||
Jani, budem držať palce | ||
ODPOVEDAŤ |
Helena B. (hela2) ID 37749 (13.11.2008, 7:38) | |
tak tento plnený chlebík musí byť vynikajúúúúúúci. Určite vyskúšam. Už teraz mi tečú slinky |
|
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:07) | ||
Helka, ďakujem. Skús, po natretí kôrka zmäkne. Ostala ešte polovica z "druhej" večere, tá padne dnes poobede | ||
ODPOVEDAŤ |
Iveta P. (narcis26) ID 42855, mimibazar.sk/narcis26 (12.11.2008, 22:54) | |
Vyzerá perfišne určite vyskúšam len sa chcem spýtať Aďka musí tam ísť tá mozarella a gorgonzola takéto syry nemusím môžem tam dať aj eidam údený a neúdený | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (12.11.2008, 23:04) | ||
Ivka, mozzarella je, jemná, skoro bez chuti" - ako sladký čerstvý ovčí syr, tú milujeme a gorgonzolu môžeš nahradiť - husto posypať strúhaným. Ja som bola skôr zvedavá, je to podľa pravej receptúry. Určite to budem robiť častejšie, je to veľmi rýchle a tiež budem meniť "obsah" podľa chuti. | ||
ODPOVEDAŤ |
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (12.11.2008, 22:46) | |
Mnami tak to by bolo supiš na silvestra alebo na neake posedenie | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (12.11.2008, 22:58) | ||
Na Silvestra máš mať vyložené nohy a nie okolo pece sa točiť Určite, poznáme, však? Pre istotu sa moji navečerali, ak by náhodou z toho nič nebolo, ale oči nám jedli, tak sme spratali polovicu len tak na jeden hlt Inak, ten syr chutí úplne inak za "surova" - tak menej a inak, keď je tepelne upravený. Jedna báseň. | ||
ODPOVEDAŤ |
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (12.11.2008, 23:27) | |||
Gorgonzola je mnami mnam pouzivam ho,ale ked ochutnas surovu tak je mazlava a horka vsak. Susedia Taliani ho maju velmi raki a tu v Slovinsku sa tiez dost pouziva a noky s omakou z gorgonzoly su fajnove aj syrova omačka čo tu robia zo syrov je mnamota. | |||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:27) | ||||
Áno, chuťovo je tak, ako píšeš, ale v teplom stave nemá chybu Poviem Ti, že som ho skúsila prvýkrát a neľutujem. Určite skúsim aj na cestoviny, my také môžeme | ||||
ODPOVEDAŤ |
Jana V. (Boni) ID 950 (12.11.2008, 22:14) | |
Nerozumiem - najprv upiecť chlieb a potom naplniť a zapiecť, alebo naplniť pred pečením?? dík za odpoveď | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (12.11.2008, 22:43) | ||
Jani, už som konečne "dolepila" obrázkový. | ||
ODPOVEDAŤ |
Jana V. (Boni) ID 950 (13.11.2008, 16:05) | |||
Ahááá - asi som bola moc rýchla, že? no vyzerá to super - vyskúšame - dík. | |||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 17:37) | ||||
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 49 (zobrazuje sa 41-49) | << predošlé 1, 2, 3 |