Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)
Jablkové čatni
[ recept č. 8170 zo dňa 23.10.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cca 700 g očistených jabĺk, 1 veľká cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 50 g cukru, 2 dl jablkovej šťavy /100% džúsu/, 0,5 dl octu (alebo 2 dl bieleho vína), 2 rovné lyžičky mletého zázvoru, 1 rovná lyžička mletej škorice, trošku mletého chilli korenia - na špičku noža, 1 lyžička soli, 4-5 klinčekov, za hrsť hrozienok, 2 lyžice oleja
POSTUP PRÍPRAVY
Upravila som si recept na čatni tak, aby to nebolo ostré a príkre, aby to chutilo aj deťom.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na menšie kúsky. |
![]() |
Do hrnca nasypeme cukor, necháme ho zatiahnuť jemne dohneda – upálime si jemný karamel, |
![]() |
pridáme zohriatu jablkovú šťavu /alebo džús/, ocot (alebo víno) – miešame, kým sa nerozpustí karamel, |
![]() |
pridáme koreniny – kto má rád pikantnejšie, môžete pridať ešte z chilli korenia podľa chuti, soľ, klinčeky, olej, |
![]() |
cibuľu a cesnak pokrájané na menšie kúsky. |
![]() |
Nakoniec primiešame jablká |
![]() |
a hrozienka, prikryjeme a na miernom ohni udusíme na jemnú, kašovitú hmotu /cca 10-15 min./ - z tejto dávky vyjde cca 7-8 dl. Ešte za horúca naplníme menšie poháriky a uzavrieme. Do hrnca dáme vodu, privedieme do varu, vložíme poháriky, zakryjeme menším hrncom a necháme zasterilizovať cca 10 min. Vyberieme, otočíme hore dnom. Ak si urobíte menšie množstvo, vydrží uzavreté v chladničke aj dva týždne. |
![]() |
Je to výborná príloha aj ku grilovanému, pečenému mäsu, či zelenine. Dá sa pripraviť z rôzneho ovocia, či zeleniny. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Lenka M. (LenkaM2) ID 123324 (6.2.2016, 19:34) |
práve som dokončila, zostali mi po zime také škaredé zošuverené jablčka, bolo mi ich luto vyhodit, no a tu som ich zúžitkovala, velmi sa tesím, chutí skvele , dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ján H. (dixy) ID 150041 (15.5.2010, 14:54) |
Toto čatní je určite dobré, ale ja ho robím podľa indickej kuchyne a tam sa dáva čerstvý zárvor a kari a viac chilli a cesnaku dávam 8 strúčkov a cibuli 2 veľké a nedávam jablkovú šťavu ale vodu a tie ingrediencie čo v tomto recepte o dačo viac, olej dávam arašidový a jablká nečistím, je pikatnejšie |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zofiniatko Z. (Zofiniatko) ID 56384 (4.5.2010, 21:22) |
jé to je zaujímavé..vyskúšam, som zvedavá ako to dopadne...hmmmmm |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (19.5.2010, 23:19) |
Žofka, treba skúsiť, je to aj veľmi chutné. Chcela by som vyskúšať aj z inej zeleniny a ovocia, ak sa mi to podarí, pridám aj recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (9.5.2009, 12:11) |
Adik,kolko flastieciek vyjde z daneho mnozstva?Ked to chcem do zasoby,mam sterelizovat? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (9.5.2009, 14:38) |
ja som ale trubka...............ved to tam pise  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (10.5.2009, 23:28) |
Ľubka, nič si z toho nerob, stáva sa. Aj po otvorení Ti vydrží v chladničke ešte veľmi dlho, mám odskúšané. Tentokrát som spravila takú jemnejšiu variantu, predtým to bolo viac pikantné. Tak budem zvedavá, čo na to povieš.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (5.8.2009, 14:14) |
Ahoj Adrika.V komore sa catni na mna pozeralo uz dlho,ale az dnes som si ho dala k obedu.Zaujimave kominaciie chuti,ale strasne jedle.Bola som milo prekvapena.Mas 100 bodov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (27.9.2009, 19:59) |
Ľubka, ďakujem krásne Som rada, že Ti ulahodilo, môj sa na to zo začiatku pozeral divne, ale chváliť začal, až keď to ochutnal s mäsom Mám ešte pár cukiet, tak sa na to ešte chystám, len kedy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
mima f. (joja22) ID 83508 (6.3.2009, 8:48) |
joj fantazia |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (7.3.2009, 0:37) |
Veru, k mäsku, či grilovanej zelenine  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | maria v. (misa2406) ID 60887 (6.1.2009, 9:27) |
Aďka tak toto určite vyskúšam,chodím občas na obedy do Govindy /vegetarianska strava/ a tam to dávaju ako prílohu k jedlám,vďaka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (7.1.2009, 9:38) |
Majka, skús a potom daj vedieť, či Ti chutilo.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | JANA B. (JOHNINKA) ID 9504, mimibazar.sk/johninka (23.10.2008, 22:07) |
dik za typ,vyskusam i ja...hlavne k tomu masku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (23.10.2008, 22:08) |
Rado sa stalo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (23.10.2008, 18:21) |
Aďka, toto určite urobím, neviem čo mám robiť s jablkami a ja takéto prílohy môžem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (23.10.2008, 21:47) |
Evi, vyskúšaj, je to dobrota. Niekto nemá rád kombinácie mäsa so sladkým, ale my to tiež milujeme. A vonia to fantasticky.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana B. (yuyo) ID 8609, mimibazar.sk/yuyo (23.10.2008, 14:51) |
jeeej...super .... tak toto určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (23.10.2008, 15:04) |
Zuzanka, ďakujem Netreba sa tých korenín báť. Každý si to koniec-koncov prispôsobí podľa svojej chuti, koncentrované je to trošku príkrejšie, ale keď sa to dáva ako príloha, tak je to akurát. Už to robíme dlhšie, najprv sa bál, že čo to chcem doňho "natrepať", teraz sa pýta pre istotu, či "sme" to náhodou nezabudli spraviť Tie suroviny sa skvelo pasujú aj s nádchou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |