
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Mirka P. (mamamirka) ID 60125 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov) Zopár koláčikov od kámošky[ recept č. 8009 zo dňa 18.10.2008 ] POTREBNÉ PRÍSADY pozri postup POSTUP PRÍPRAVY Gaštanové guľôčky 29.12.2006 60 KUSOV, ČAS PRÍPRAVY: 20 MINÚT 500 g gaštanového pyré (2 kocky) 150 g detských piškót 150 g práškového cukru 2 balíčky vanilínového cukru 125 g masla 1 balíček olúpaných mandlí na ozdobenie pár kvapiek rumu POLEVA: 100 g čokolády 40 g stuženého tuku 1 lyžica oleja POSTUP: 1. Gaštanové pyré zmiešame s pomletými detskými piškótami a maslom. Pridáme práškový a vanilínový cukor. Hmotu odložíme do chladu asi na dve hodiny. 2. Rukami tvarujeme guľôčky s priemerom asi 2,5 cm a ukladáme na mastný papier na pečenie. 3. Pripravenou polevou oblievame každú guľôčku tak, že malou lyžičkou nalejeme polevu zvrchu, aby nerovnomerne stekala. Spodná časť ostane bez polevy. 4. Do každej guľôčky vložíme olúpanú mandľu. 5. Servírujeme v malých papierových košíčkoch. Plnené medové srdiečka 21.12.2006 40 KUSOV, ČAS PRÍPRAVY: 1,5 HODINY CESTO: 2 väčšie lyžice medu 450 g hladkej múky 130 g práškového cukru 80 g masla 2 vajcia 1 lyžička medovníkového korenia 1 lyžička sódy bikarbóny PLNKA: 1 lyžica medu 250 g rozmrvených piškót za hrsť mletých orechov 3 lyžice ríbezľového džemu 3 lyžice rumu 1 lyžica kakaa POSTUP: 1. Z jednotlivých ingrediencií vymiesime cesto, ktoré necháme 3 hodiny odpočívať. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme srdiečka. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme piecť do vyhriatej rúry. 2. Všetky suroviny na plnku vymiešame spolu. Ak sa nám zdá plnka hustejšia, pridáme asi 150 ml vody. 3. Upečené srdiečka natierame plnkou a zlepujeme. Nakoniec srdiečka namáčame v čokoláde a prípadne dozdobíme farebnou posýpkou. elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 15 – 20 minút Medailóniky v zemiakovom župane 07.11.2006 4 PORCIE ČAS PRÍPRAVY: 55 MINÚT (BEZ MARINOVANIA) 600 g bravčovej sviečkovice 1 lyžička dijonskej horčice 1 čili paprička 2 lyžice olivového oleja 1 lyžička nasekanej bazalky CESTO: 3 veľké zemiaky 2 strúčiky cesnaku 1 mladá cibuľka 1 vajce soľ 3 lyžice hladkej múky čierne mleté korenie 1 lyžička nasekaného majoránu 5 lyžíc mlieka olej POSTUP: 1. Horčicu rozšľaháme s olivovým olejom, pridáme nadrobno nasekanú bazalku, čili papričku a dobre rozmiešame. Mäso opláchneme, osušíme a nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm. 10 minút 2. Zemiaky umyjeme, očistíme a nastrúhame. Vodu čiastočne zlejeme, pridáme soľ, korenie, roztlačený cesnak, majorán, nadrobno nasekanú cibuľu a hladkú múku. Všetko dobre premiešame a podľa potreby zriedime mliekom. 25 minút 3. Mäso vyberieme z marinády, tak aby jej zostalo na mäse čo najmenej, a obalíme v zemiakovom cestíčku. Na panvici rozpálime väčšie množstvo oleja a medailóniky z oboch strán opražíme. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom. 20 minút Babkine buchty 08.10.2006 PRE CELÚ RODINU; ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT 1 kg polohrubej múky 200 ml vody 4 lyžice sušeného mlieka kvasnice 3 lyžičky cukru 350 ml oleja 1 kypriaci prášok do pečiva 6 žĺtkov slivkový lekvár soľ POSTUP: 1. Sušené mlieko rozrobíme s 200 ml vlažnej vody a pridáme kvasnice. 2. Pripravíme si cesto a necháme ho 2 hodiny kysnúť. 3. Cesto jemne rozvaľkáme, rozdelíme na štvorčeky, plníme slivkovým lekvárom a vytvarované buchty kladieme tesne vedľa seba. 4. Na vymastenom plechu buchty necháme ešte chvíľu kysnúť. elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3 čas pečenia: 30 – 40 minút NÁŠ TIP: Po upečení potrite buchty olejom, aby boli vláčne. Marhuľový koláč s polevou 20.09.2006 PRE CELÚ RODINU ČAS PRÍPRAVY: 55 MINÚT CESTO: 400 g polohrubej múky 1 vrecúško sušeného droždia 75 g cukru 75 g zmäknutého masla 250 ml vlažného mlieka štipka soli OBLOŽENIE: 600 g marhúľ 1 vrecko smotanového pudingového prášku 100 g cukru 500 ml mlieka 500 g kyslej smotany 2 vajcia 2 balíčky vanil. cukru POSTUP: 1. V miske rozmiešame múku s droždím, so soľou, s cukrom a maslom. Prilejeme mlieko a vypracujeme hladké cesto. Necháme prikryté hodinu kysnúť. 25 minút 2. Marhule umyjeme a rozpolíme. Podľa návodu na obale uvaríme puding s mliekom a cukrom. Zmiešame kyslú smotanu, polovicu cukru, žĺtky a vanilínový cukor. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a zľahka zapracujeme do smotanovej masy. 20 minút 3. Vykysnuté cesto ešte raz prehnetieme a na vymastenom a pomúčenom plechu ho rozvaľkáme. Z cesta vytvarujeme dookola vysoký okraj. Na dno cesta natrieme puding a poukladáme polovice marhúľ. Na vrch rozotrieme smotanový krém. Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry. 10 minút elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 35 – 40 minút Rebarborový koláč 06.09.2006 ČAS PRÍPRAVY: 40 MINÚT, PRE CELÚ RODINU 1/2 kg polohrubej múky 50 g tuku 300 – 350 ml mlieka 20 g droždia 3 lyžice cukru 1 kg rebarbory soľ POSÝPKA: 150 g hrubej múky 75 g masla 50 g cukru POSTUP: 1. Z múky, mlieka, tuku a kvásku vymiesime redšie cesto, hneď ho rozotrieme na vymastený plech a dáme vykysnúť. 2. Rebarborové listy odrežeme pri samom spodku rastliny, listy odhodíme, stonku ošúpeme a pokrájame na kocky. Keď je koláč nakysnutý, posypeme ho kryštálovým cukrom a navrch rozložíme pokrájanú rebarboru. 3. Z hrubej múky, masla a práškového cukru urobíme posýpku, ktorou posypeme koláč. Môžeme ochutiť škoricou. elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 20 – 25 minút Jahodový sen 01.09.2006 4 PORCIE; ČAS PRÍPRAVY: 25 MINÚT 300 g jahôd 1 lyžica práškového cukru 1 lyžička vanilínového cukru 200 g jogurtu 100 g mascarpone postrúhaná kôra z 1/2 pomaranča kokos nasekané vlašské orechy mäta (4 byľky ) POSTUP: 1. Jahody umyjeme, rozštvrtíme a v miske premiešame s cukrom. Necháme odstáť asi 20 minút, kým sa cukor nerozpustí. V miske rozmiešame jogurt, mascarpone a pomarančovú kôru. Vlašské orechy nasekáme a nasucho opražíme. 2. Asi tretinu jahodovej zmesi rozdelíme do 4 dezertných pohárov. Navrch dáme 2 lyžice jogurtového krému a mascarpone. Posypeme kokosom a orechmi. Postup opakujeme ďalšími dvomi vrstvami jahôd, krému, kokosu a orechov. 3. Ozdobíme byľkou mäty a ihneď podávame. Jablkový závin 10.08.2006 PRE CELÚ RODINU, ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT 2 000 g jabĺk 250 g Hery 1 lístkové cesto (400 g) 400 g sladkej strúhanky 400 g mletých orechov 150 g práškového cukru 2 balíčky vanilínového cukru škorica hladká múka POSTUP: 1. Jablká nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou. Heru necháme roztopiť. Zo strúhanky, orechov, škorice, práškového a vanilínového cukru si pripravíme posýpku. Jablká, posýpku aj lístkové cesto rozdelíme na dve časti. 2. Pracovnú dosku posypeme hladkou múkou a natenko vyvaľkáme prvú polovicu cesta, aby bolo takmer priesvitné. Opatrne ho preložíme na pomúčenú utierku. 3. Polovicu posýpky rozdelíme na dve časti. Prvou posypeme 2/3 vyvaľkaného cesta, pokvapkáme rozpusteným tukom a navrstvíme polovicu jabĺk. Zasypeme zvyšnou posýpkou a opäť trochu polejeme tukom. 4. Pomocou utierky závin stočíme a položíme na vymastený plech. Rovnakým spôsobom urobíme aj druhý závin a dáme na plech. 5. Vložíme do vyhriatej rúry a pomaly pečieme. Počas pečenia potierame zvyšným roztopeným tukom. elektrická rúra: 190 °C, teplovzdušná rúra: 170 °C, plynová rúra: stupeň 3 – 4, čas pečenia: 20 – 25 minút Jahodový múčnik 31.07.2006 PRE CELÚ RODINU; ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT CESTO: 4 vajcia 200 g práškového cukru 100 g oleja 1 lyžica vlažnej vody 1 lyžica kakaa 3 lyžice mletých orechov 200 g hrubej múky 1/2 balíčka prášku do pečiva PLNKA: 300 ml jahodového džúsu (alebo šťavy zo zaváraných jahôd) 200 g masla 150 g práškového cukru 2 zlaté klasy 250 g jahôd čokoláda na ozdobenie tuk na vymastenie plechu POSTUP: 1. Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a žĺtky vymiešame s cukrom. Pomaly pridávame olej s vlažnou vodou, polovicu snehu z bielkov, kakao, pomleté orechy, preosiatu múku premiešanú s práškom do pečiva. Na záver zľahka primiešame zvyšný sneh. 25 minút 2. Cesto vylejeme na pripravený plech a v rúre upečieme. V 300 ml jahodovej šťavy uvaríme 2 balíčky krémového prášku a za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom a po čiastkach k nemu pridávame vychladnutý krém. 20 minút 3. Do vychladnutého krému zapracujeme jahody nakrájané na menšie kúsky. Plnkou potrieme upečený a vychladnutý koláč. Posypeme strúhanou čokoládou, pokrájame na úhľadné kúsky a ozdobíme kôpkami šľahačky a jahodami. 15 minút Zmrzlinový pohár Nitra 15.07.2006 4 PORCIE; ČAS PRÍPRAVY 15 MINÚT 4 zrelé broskyne (môžu byť i kompótové) 100 g práškového cukru 1 polárkový sneh 1 mrazený jahodový pretlak 200 ml šľahačkovej smotany POSTUP: 1. Broskyne ponoríme do vriacej vody a hneď vyberieme. Ostrým nožom olúpeme a rozpolíme. Potom ich chvíľu povaríme v osladenej vode a necháme vychladnúť. 2. Na dno pohárov dáme polárkový sneh a naň uložíme polovice pripravených broskýň jamkami po kôstkach navrch. 3. Na broskyne naporciujeme mrazený jahodový pretlak a ozdobíme vyšľahanou smotanou. Banánový puding 24.07.2006 4 – 6 PORCIÍ, ČAS PRÍPRAVY: 20 MINÚT 500 ml mlieka 1 lyžica kukuričného škrobu 125 ml strúhaného kokosu 2 pokrájané banány 3 vajcia 125 ml cukru 100 g cukru (do snehu) POSTUP: 1. V troche mlieka rozmiešame lyžicu kukuričného škrobu. 2. V hrnci zohrejeme zvyšok mlieka, pridáme cukor, rozpustený škrob a varíme do zhustnutia. Pridáme strúhaný kokos a pokrájané banány, povaríme 1 minútu a odložíme. 3. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a pridáme do horúcej zmesi. Zmes vylejeme do malých zapekacích misiek. 4. Z bielkov a 100 g cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý lyžicou navrstvíme na zmes v miskách. Vložíme do rúry a pečieme približne 3 minúty. elektrická rura: 200 °C, teplovzdušná rúra: 180 °C, plynová rúra: stupeň 4, čas pečenia: 3 minúty Kávový závin 06.07.2006 PRE CELÚ RODINU; ČAS PRÍPRAVY:1 HODINA 30 MINÚT 5 žĺtkov 100 g práškového cukru 1/2 balíčka vanilínového cukru 80 g hrubej múky 1 lyžička kypriaceho prášku 50 g orechov sneh z 5 bielkov PLNKA: 300 ml mlieka 2 lyžice znkovej kávy 3 žĺtky 1/2 balíčka vanilínového cukru 2 lyžice hladkej múky 200 g masla 240 g práškového cukru POSTUP: 1. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom a postupne primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov a múku zmiešanú s kypriacim práškom a so zomletými orechmi. 35 minút 2. Plnku si pripravíme tak, že do časti vriaceho mlieka zamiešame zomletú kávu, privedieme do varu, odstavíme a necháme asi 5 minút stáť. Potom bielu kávu precedíme a doplníme mliekom do 300 ml. Múku vymiešame s malým množstvom studenej bielej kávy, pridáme žĺtky, vanilínový cukor a zvyšok kávy. Nad parou za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť a občas ho premiešame. Maslo alebo rastlinný tuk vymiešame dopenista, pridáme cukor a v malých množstvách vychladnutý krém a všetko dobre vymiešame. 40 minút 3. Cesto rozotrieme na menší plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie, a rýchlo upečieme, aby sa cesto nevysušilo. Potom ho vyklopíme na mokrý obrúsok, oddelíme od papiera a stočíme. Po vychladnutí ho opäť roztočíme a natrieme plnkou a znova zavinieme. 15 minút elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 15 – 20 minút Bábovka s vínom 21.06.2006 12 KÚSKOV; ČAS PRÍPRAVY: 90 MINÚT 500 g polohrubej múky 250 ml mlieka 150 g cukru 50 g droždia 100 g zmäknutého masla 100 g hrozienok 4 žĺtky 1 vanilínový cukor 150 ml sladkého červeného vína 4 lyžice citrónovej šťavy tuk na vymastenie formy POLEVA: 200 g práškového cukru 3 lyžice sladkého červenéhovína POSTUP: 1. Droždie rozdrobíme, pridáme lyžicu cukru a asi 1/5 múky. Dolejeme vlažné mlieko tak, aby sme získali kvások konzistencie hustej smotany. Povrch posypeme múkou a necháme vykysnúť. Hrozienka zalejeme vriacou vodou, necháme niekoľko minút postáť a scedíme. 15 minút 2. Do kváska pridáme zvyšné mlieko, žĺtky, cukor, múku a zmäknuté maslo a 150 ml červeného vína. Vymiesime redšie cesto, ktoré sa musí odlepovať od ruky (keby bolo cesto príliš husté, treba pridať trocha mlieka). Hrozienka pridáme do cesta. Dôkladne vymiesime a necháme vykysnúť. 35 minút 3. Cesto vložíme do vymastenej bábovkovej formy s priemerom 23 cm. Dáme do rúry a pri teplote 160 °C pečieme 40 – 50 minút. Upečenú bábovku popicháme vidličkou a polejeme zmesou vína a citrónovej šťavy. 40 minút Poleva: Cukor dôkladne vymiešame s vínom a polejeme bábovku. Necháme stuhnúť. Plnený veľkonočný vrkoč 19.04.2006 PRE CELÚ RODINU ČAS PRÍPRAVY: 1 HODINA 40 MINÚT CESTO: 500 g polohrubej múky 200 ml teplého mlieka 40 g droždia (1 kocka ) 150 ml oleja 2 lyžice práškového cukru 2 žĺtky 1 vajce na potretie soľ MAKOVÁ PLNKA: 3 lyžice zomletého maku 3 lyžice práškového cukru ORECHOVÁ PLNKA: 3 lyžice zomletých orechov 3 lyžice práškového cukru 1 vanilka KOKOSOVÁ PLNKA: 3 lyžice kokosovej múčky 3 lyžice práškového cukru 1 lyžice kakaového pudingu POSTUP: 1. Do misy preosejeme múku a prilejeme vykysnutý kvások. Pridáme cukor, žĺtky, soľ, olej a vypracujeme vláčne cesto. Necháme kysnúť asi 20 minút. Zatiaľ si pripravíme plnky. Mak rozmiešame s cukrom, orechy s cukrom a vanilkou a kokos s cukrom a pudingom. 40 minút 2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú rozvaľkáme, potrieme olejom a posypeme plnkou. 20 minút 3. Každé cesto zrolujeme do rolády a zo všetkých troch upletieme vrkoč. Položíme ho na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 30 min. Tvarohové kúsky 08.05.2006 PRE CELÚ RODINU 400 g tvarohu 20 g želatíny 2 balíčky vanilínového cukru 150 g masla 150 g práškového cukru okrúhle piškóty scedené kompótové marhule kompótová šťava POSTUP: 1. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme tvaroh, vanilínový cukor, želatínu pripravenú podĺa návodu a spolu premiešame. 2. Formu vystelieme fóliou. Striedavo do nej dávame časť plnky, piškóty namočené do kompótovej šťavy a marhule. 3. Naplnenú formu uložíme do chladu. Po stuhnutí obsah z formy vyklopíme, odstránime fóliu a koláč polejeme čokoládovou polevou. NÁŠ TIP Namiesto masla môžeme použiť šľahačku. Orechové košíčky 30.04.2006 PORCIE: 30 KUSOV, ČAS PRÍPRAVY: 30 MINÚT 100 ml mlieka 150 g kryštálového cukru hrsť hrozienok 150 g orechov 1 lyžica rumu 200 g čokolády 1 vajce papierové košíčky POSTUP: 1. Cukor rozmiešame v mlieku a dáme variť, kým sa nerozpustí. 2. Pridáme pomleté orechy a 1 celé vajce, stále miešame na miernom ohni. Prisypeme hrozienka, necháme prevrieť a varíme do zhustnutia. 3. Odstavíme z plameňa a primiešame lyžicu rumu. Masu rozdelíme do papierových košíčkov, polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť. Pomarančová torta 18.04.2006 ČAS PRÍPRAVY: 1 HODINA 20 MINÚT 6 vajec 250 g práškového cukru 1 pomaranč 200 g hrubej múky tuk a hrubá múka na vysypanie formy PLNKA: 150 g masla 150 g práškového cukru 3 žĺtky 1 pomaranč 100 g olúpaných mandlí 2 lyžice rumu 1 pomaranč na ozdobenie 30 g mandľových lupienkov POSTUP: 1. Cesto: Dve celé vajcia a 4 žĺtky vymiešame do peny s práškovým cukrom, pridáme postrúhanú pomarančovú kôru a šťavu z jedného pomaranča. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý striedavo primiešame do cesta s preosiatou hrubou múkou. Do vymastenej a vysypanej tortovej formy nalejeme cesto a upečieme v mierne vyhriatej rúre. 50 minút 2. Plnka: Maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne pridáme 3 žĺtky, postrúhanú pomarančovú kôru, olúpané pomleté mandle a rum. Dobre premiešame. 10 minút 3. Upečené cesto necháme vychladnúť, potom rozrežeme na polovicu a pokvapkáme pomarančovou šťavou. Jeden plát cesta potrieme plnkou a prikryjeme druhým plátom cesta. Aj vrch a boky torty potrieme plnkou. Tortu dozdobíme pomarančovými mesiačikmi a mandľovými lupienkami. 20 minút elektrická rúra: 170 °C, teplovzdušná rúra: 150 °C, plynová rúra: stupeň 3–4, čas pečenia: 35–40 minút Koláč „Teta Táňa” 05.04.2006 PRE CELÚ RODINU, ČAS PRÍPRAVY: 50 MINÚT 1 hrnček mlieka (150 – 200 ml) 125 g masla 6 lyžíc kakaa 2 hrnčeky práškového cukru 3 celé vajcia 1 balíček vanilínového cukru 1 a pol hrnčeka polohrubej múky 1 balíček kypriaceho prášku olej šľahačková smotana (nemusí byť) POSTUP: 1. V hrnci zmiešame 1 hrnček mlieka s 1 hrnčekom práškového cukru a so 6 lyžicami kakaa. 2. Pridáme 125 g masla, povaríme a potom odložíme 1 hrnček kakaovej zmesi na polevu. 3. V mixéri vymiešame 1 hrnček práškového cukru, 3 vajcia a 1 balíček vanilínového cukru. 4. Do mixéra k vyšľahaným vajciam pomaly prilievame zohriatu kakaovú zmes. 5. K zmesi v mixéri pridáme jeden a pol hrnčeka preosiatej múky s kypriacim práškom a vymiešame. 6. Hlbší plech na pečenie vymastíme olejom, nalejeme cesto a pečieme asi 25 minút. 7. Upečené, ešte horúce cesto pokrájame a polejeme polevou z hrnčeka. Koláč môžeme podávať s nesladenou šľahačkou. Tvarohové placky 27.03.2006 4 PORCIE, ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT 500 g termizovaného tvarohu 50 g práškového cukru 50 g Palmarinu 2 vajcia 80 g hrubej múky 180 g krupice štipka soli škorica a cukor na posypanie mleté orechy POSTUP: 1. V miske rozmiešame tvaroh s práškovým cukrom a Palmarinom. 2. Pridáme vajcia, múku, krupicu a štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Ak je cesto riedke, pridáme krupicu. 3. Z cesta odoberáme kúsky veľkosti orecha a na pomúčenej doske ich roztlačíme na placky. 4. Placky hádžeme do vriacej vody, a keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich dierkovanou varechou. 5. Hotové posypeme škoricou, cukrom, mletými orechmi alebo polejeme ovocnou šťavou. NÁŠ TIP Jednu placku najprv vyskúšajte uvariť „na skúšku“. Ak je po uvarení tuhá, pridajte do cesta trocha mlieka, ak je rozvarená, pridajte krupicu. Čokoládovo-smotanový zákusok 17.03.2006 KRÉM: 1 liter 33%-nej smotany 250 g čokolády na varenie CESTO: 8 vajec 180 g práškového cukru 160 g mletých orechov 50 g žemľových omrviniek (alebo hrubšia strúhanka) pol balíčka kypriaceho prášku POSTUP: 1. 24 hodín pred pečením koláča za stáleho miešania prevaríme smotanu s čokoládou. Po vychladnutí zmes odložíme do chladničky. Na druhý deň vymiešame žĺtky s práškovým cukrom dopenista. Postupne pridáme pomleté orechy a žemľové omrvinky s kypriacim práškom. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. 2. Cesto rovnomerne rozotrieme na menší plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a upečieme. Po upečení cesto vyklopíme na dosku a papier odstránime. Necháme vychladnúť. 3. Čokoládovo-smotanovú zmes vyberieme z chladničky a vyšľaháme tuhý krém. Krém nahrubo natrieme na cesto. Zákusok odložíme do chladu, potom pokrájame na kocky. Posypeme pomletými orechmi alebo čokoládovými hoblinkami. 20 minút Bojnický závin 04.03.2006 PRE CELÚ RODINU, ČAS PRÍPRAVY: 50 MINÚT (+ 2 HODINY CHLADENIE) 300 g hladkej múky 40 g kvasníc 160 g masla 30 g práškového cukru 3 vajcia marhuľový džem tuk na potretie plechu 1. Do preosiatej múky rozdrobíme droždie a tuhé maslo, dobre premiešame a vytvoríme mrveničku. 2. Pridáme práškový cukor, 1 vajce, 1 žĺtok a vypracujeme cesto. 3. Z cesta sformujeme guľu, ktorú zavinieme do čistej utierky. Utierku s cestom zavesíme na varešku a na dve hodiny ju ponoríme do studenej vody. 4. Po dvoch hodinách cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku 1 cm. Stred potrieme marhuľovým džemom a okraje cesta preložíme cez seba. 5. Závin preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme. Kapustníky 6/2006 Cesto: 400 g polohrubej múky, 30 g droždia 200 – 250 ml mlieka 1 lyžica práškového cukru 40 g masti, 1 žĺtok pol lyžičky soli tuk na vymastenie plechu 1 lyžica masti na potretie Plnka: 500 g bielej hlávkovej kapusty, 1 lyžička masti 100 g prerastenej slaniny, pol lyžičky mletého čierneho korenia 1 lyžička soli 1. Cesto: Do misky preosejeme múku, pridáme rozdrobené droždie, mlieko, cukor, rozpustenú masť, žĺtok, soľ. Vypracujeme cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. 2. Plnka: Na rozohriatu masť dáme najemno postrúhanú kapustu, osolíme, okoreníme a dusíme takmer domäkka. 3. Slaninu pokrájame na malé kocky, opražíme, pridáme do kapusty a ešte chvíľu podusíme. 4. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 3/4 cm a pokrájame na pravidelné štvorce. Do stredu každého štvorca dáme kapustovú plnku, okraje pevne spojíme, vytvarujeme guľku, uložíme na vymastený plech (môžeme ich roztlačiť na placku), potrieme roztopenou masťou a upečieme. 5. Po upečení ešte horúce potrieme olejom, kapustníky tak neoschnú. Rezy Rigoletto 6/2006 250 g masla, 120 g práškového cukru 360 g hladkej múky, malinový džem PLNKA: 250 g práškového cukru, 4 vajcia 200 g hrozienok, 150 g posekaných orechov 200 g posekaného kandizovaného ovocia KRÉM: 3 vajcia, 300 g práškového cukru 2 lyžice kakaa, 250 g masla POLEVA: 1 čokoláda na varenie 70 g stuženého pokrmového tuku POSTUP: 1. Cesto: Z masla, práškového cukru a preosiatej múky vymiesime cesto, ktoré na chvíľu odložíme do chladničky. Studené cesto rýchlo rozvaľkáme, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a napoly upečieme. Teplé, čiastočne upečené cesto potrieme malinovým džemom. 2. Plnka: Vajcia s cukrom vyšľaháme dopenista. Penu nad parou zohrejeme, odstavíme a opatrne vmiešame posekané orechy, kandizované ovocie a hrozienka. Pripravenú zmes navrstvíme na cesto a vložíme dopiecť do rúry. 3. Krém: 3 vajcia, práškový cukor a kakao vymiešame dotuha nad parou. K vychladnutej zmesi pridáme zmäknuté maslo a vymiešame krém, ktorý natrieme na vychladnuté cesto. Čokoládová poleva: Čokoládu polámeme, spolu s maslom rozpustíme nad parou a vymiešame hladkú polevu, ktorú opatrne natrieme na plnku. Necháme stuhnúť, potom pokrájame. Výborné fánky 5/2006 300 g hladkej múky (Špeciál) 30 g cukru 40 g kvasníc, 50 ml mlieka 40 g masla 100 – 150 ml kyslej smotany 2 žĺtky, 5 lyžíc rumu soľ masť alebo olej na vyprážanie práškový a vanilínový cukor na obaľovanie 1. Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odlepuje od rúk. 2. Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť. 3. Vykysnuté cesto znova vypracujeme a na pomúčenej doske rozvaľkáme. Pomocou radielka pokrájame na obdĺžniky alebo kosoštvorce, ktoré v strede dvakrát narežeme. Pod utierkou ich necháme ešte dobre nakysnúť, potom ich vypražíme v rozpálenom tuku alebo oleji dočervena. 4. Usmažené fánky necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a obalíme ich v zmesi práškového a vanilínového cukru. Bravčové rezne od babičky 5/2006 6 PORCIÍ 6 – 8 bravčových rezňov (600 – 800 g) 1 kg zemiakov 3 vajcia 4 strúčiky cesnaku 100 g hladkej múky 500 g mrkvy, 250 g petržlenu 250 g zeleru, 2 cibule 6 – 8 plátkov oravskej slaniny korenie „divočina“, majorán 1 bobkový list celé čierne a nové korenie mleté čierne korenie, soľ olej na potretie pekáča POSTUP: 1. Umyté osušené rezne naklepeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a korením „divočina”. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle, cibuľu pokrájame nadrobno. 2. Očistené zemiaky najemno postrúhame (alebo pretlačíme), pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, hladkú múku, majorán, soľ a pripravíme cesto ako na zemiakové placky. 3. Dno vyššieho pekáča potrieme olejom, pridáme pokrájanú cibuľu, postrúhanú zeleninu, celé čierne a nové korenie a bobkový list. Na zeleninovú vrstvu poukladáme rezne, ktoré obložíme plátkami slaniny. Všetko zalejeme zemiakovým cestom. V dobre vyhriatej rúre pečieme približne hodinu. Podávame s varenými zemiakmi, uhorkovým šalátom alebo so sterilizovanou zeleninou. Maková torta s mandľovou posýpkou 01.02.2006 PRE CELÚ RODINU ČAS PRÍPRAVY: 1 HODINA 20 MINÚT CESTO: 1 šálka kryštálového cukru (200 ml) 3 žĺtky, 5 bielkov 3 lyžice studenej vody 1 šálka nemletého maku 1 šálka polohrubej múky pol balíčka prášku do pečiva KRÉM: 1 balíček Zlatého klasu 500 ml mlieka. 250 g masla 2 žĺtky, 1 balíček vanilínového cukru 100 g práškového cukru, rum POSÝPKA: 300 g olúpaných posekaných mandlí, 50 g masla pol šálky kryštálového cukru (100 ml) 1. Cesto: Žĺtky s polovicou cukru vymiešame dopenista, ku koncu pridáme 3 lyžice vody. Z bielkov a zo zvyšku cukru vyšľaháme tuhý sneh. Mak zmiešame s preosiatou múkou a kypriacim práškom. Opatrne pridáme žĺtky so snehom a múku s makom. Tortovú formu (Ø 24 cm) vymastíme a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a upečieme. 2. Krém: V 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas, zvyšok mlieka dáme variť. Do horúceho vlejeme rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý puding, ktorý necháme za občasného premiešania vychladnúť. Zmäknuté maslo dobre vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom a 2 žĺtkami. Pridáme vychladnutý puding a vymiešame hladký krém. Upečený vychladnutý tortový korpus rozkrojíme na 3 časti. Každý plát poriadne pokvapkáme rumom a natrieme krémom. 3. Posýpka: Olúpané posekané mandle jemne opražíme na 50 g masla. Pridáme 100 ml (pol šálky) kryštálového cukru a miešame, až sa cukor skaramelizuje a vzniknú malé hrudky. Vrch torty posypeme skaramelizovanými mandľami. Plnené palacinky 29.01.2006 4 PORCIE, ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT CESTO: 150 – 200 ml mlieka 100 g múky 1 vajce 1 lyžička práškového cukru štipka soli olej na opekanie PLNKA: 2 vajcia 125 g mlieka 20 g múky 1 balíček vanilínového cukru 70 g práškového cukru NA OZDOBENIE: šľahačka kompótové ovocie 1. V mlieku rozhabarkujeme múku, vajce, lyžičku cukru a štipku soli a necháme asi 10 min. postáť. Potom zmes opäť rozhabarkujeme. 2. Na panvici rozpálime olej a upečieme 4 palacinky. 3. Plnka: Z dvoch bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého zapracujeme 30 g práškového cukru. 4. 2 žĺtky, mlieko, múku, vanilínový cukor a zvyšok práškového cukru dáme do hrnca a dobre rozmiešame. Na miernom ohni za stáleho miešania varíme do zhustnutia. 5. Do horúceho krému opatrne vmiešame bielkový sneh. Na každú palacinku dáme časť plnky a palacinku preložíme na polovicu. Každú porciu ozdobíme šľahačkou a kompótovým ovocím. Cuketové lode 25.01.2006 4 PORCIE ČAS PRÍPRAVY: 75 MINÚT 2 menšie cukety 400 g mletého mäsa 80 g ryže 2 cibule 3 strúčiky cesnaku 2 papriky 1 kocka zeleninového bujónu 150 ml konzervovaných paradajok 150 g oravskej slaniny 150 g tvrdého syra mletý majorán provensalské korenie, mleté čierne korenie soľ, olej 1. Cukety očistíme, pozdĺžne rozkrojíme a vydlabeme z nich dužinu, ktorú pokrájame na malé kocky. Cukety asi 5 minút povaríme v osolenej vode a necháme ich odkvapkať. 2. Papriky očistíme, pokrájame na malé kocky, zmiešame ich s jednou posekanou cibuľou a cuketovou dužinou. Pridáme pokrájané paradajky, najemno posekané strúčiky cesnaku a 125 ml vývaru z bujónovej kocky. Zmes dochutíme soľou, provensalským korením a vlejeme ju do zapekacej misy. 3. Ryžu uvaríme vo zvyšnom zeleninovom vývare. Na rozohriatom oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu dosklovita, pridáme mleté mäso a za občasného premiešania ho opražíme. Potom k nemu pridáme uvarenú ryžu, dobre premiešame, dochutíme soľou, čiernym korením a majoránom. Takto pripravenou mäsovou zmesou naplníme cukety, položíme ich na zeleninu v zapekacej mise, na vrch rozložíme plátky slaniny a všetko posypeme postrúhaným syrom. Naplnené cukety dáme asi na polhodinu piecť do predhriatej rúry. Jogurtová torta 1/2005 10 – 12 PORCIÍ, ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT 250 ml šľahačkovej smotany 3 ovocné jogurty 6 lyžíc práškového cukru 1 balíček mletej želatíny (20 g) n 100 ml vody 1 balíček dlhých piškót figy 1. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s cukrom dotuha. Opatrne primiešame ovocné jogurty. 2. V horúcej vode (nie vriacej) rozpustíme želatínu a rýchlo zmiešame so šľahačkovo-jogurtovou masou. Primiešame na kúsky pokrájané ovocie (napr. figy). 3. Tortovú formu vypláchneme studenou vodou, vyložíme piškótami, vlejeme do nej pripravenú masu a vložíme do chladničky. 4. Pred podávaním tortu ozdobíme ovocím, prípadne čokoládou, orieškami a podobne. Ovocný šalát s likérom 13.01.2006 4 PORCIE, ČAS PRÍPRAVY: 20 MINÚT 1 konzerva ananásu 1 pohár zaváraných jahôd 1 pohár zaváraných broskýň 3 banány 3 – 5 pomarančov ovocný likér 1. Kompótové ovocie necháme na sitku odkvapkať, pokrájame na menšie kúsky a dáme do väčšej misy. 2. Ošúpané banány pokrájame na kolieska, olúpané pomaranče rozdelíme na mesiačiky a pridáme ku kompótovému ovociu. 3. Šťavu z jahôd a ananásu zmiešame a prilejeme do misky. 4. Nakoniec pridáme podľa chuti ovocný likér (alebo iný alkohol) a necháme vychladnúť v chladničke. Plnená vianočná pletenica 30.12.2005 PRE CELÚ RODINU ČAS PRÍPRAVY: 2 HODINY 30 MINÚT CESTO: 250 ml teplého mlieka 1 kocka kvasníc (40 g) 50 g práškového cukru 50 g mäkkého masla 500 g polohrubej múky 1 balíček vanilínového cukru 1 vajce štipka soli PLNKA: 100 g hrozienok 175 g pomletých lieskovcov 50 g posekaných mandlí 100 g medu 50 g masla 8 lyžíc mlieka NA POTRETIE: 1 žĺtok 4 lyžice šľahačkovej smotany POSTUP 1. Do hrnčeka s vlažným mliekom rozmrvíme droždie a v teple necháme vykysnúť (asi 15 minút). Do misy preosejeme múku a prilejeme vykysnutý kvások. Pridáme mäkké maslo, práškový a vanilínový cukor, vajce a soľ. Varechou vypracujeme vláčne cesto a necháme 30 minút kysnúť. 2. Plnka: Všetky suroviny v miske dobre vymiešame. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť osobitne vyvaľkáme na pomúčenej doske, natrieme pripravenou plnkou a stočíme ako roládu. Tri rolády potom zapletieme do vrkoča, preložíme na vymastený plech a necháme ešte 15 minút kysnúť. 3. 1 žĺtok a šľahačkovú smotanu dobre vymiešame, touto zmesou potrieme celú pletenicu a vložíme ju do vyhriatej rúry. Po 20 minútach teplotu znížime. Upečenú pletenicu poprášime práškovým cukrom. Orechové mesiačiky 28.12.2005 PRE CELÚ RODINU, ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT 100 g Hery 250 g práškového cukru 3 vajcia 100 ml mlieka 3 lyžice rumu 250 g polohrubej múky 1 balíček kypriaceho prášku 100 g posekaných orechov 1 vanilínový cukor na obaľovanie POSTUP 1. Zmäknutú Heru, 150 g práškového cukru a 3 žĺtky vymiešame dopenista. Postupne pridáme mlieko, rum a preosiatu múku s kypriacim práškom. 2. Z bielkov, štipky soli a 100 g cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zapracujeme do cesta. 3. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Povrch cesta posypeme posekanými orechmi, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. 4. Z upečeného vychladnutého cesta vykrajujeme mesiačiky, ktoré obalíme vo vanilínovom cukre. Biela roláda Patrícia 27.12.2005 08:15 PRE CELÚ RODINU ČAS PRÍPRAVY: 2 HODINY CESTO: 5 vajec 100 g kryštálového cukru 1 lyžica oleja 150 g polohrubej múky 1 lyžička kypriaceho prášku džem PLNKA: 3 vajcia 4 lyžice kryštálového cukru 4 lyžice polohrubej múky štipka kypriaceho prášku 2 lyžice kakaa 100 ml rumu 100 ml jahodového alebo malinového sirupu džem KRÉM: 50 g stuženého tuku Palmarin 50 g práškového cukru BIELA HMOTA: 130 g sušeného mlieka 130 g práškového cukru 130 g stuženého tuku Cera čokoládová poleva POSTUP 1. Cesto: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridáme kryštálový cukor, žĺtky a lyžicu oleja. Nakoniec zľahka primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečené cesto zavinieme aj s papierom. Vychladnutú roládu rozvinieme, stiahneme z nej papier, potrieme džemom a pozdĺž dlhšieho okraja cesta vytvoríme z pripravenej plnky valček. Cesto opäť zrolujeme. 2. Plnka: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne primiešame 4 lyžice kryštálového cukru, žĺtky a 4 lyžice múky so štipkou kypriaceho prášku. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečené vychladnuté cesto rozmrvíme do misy, pridáme 2 lyžice kakaa, 3 lyžice džemu, rum, sirup a spracujeme na tuhú hmotu. 3. Krém: Palmarin s cukrom dobre vymiešame a touto zmesou natrieme povrch rolády. Biela hmota: Zo sušeného mlieka, práškového cukru a tuku vypracujeme tuhšiu hmotu, ktorú vložíme do igelitového vrecka 40 cm)a vyvaľkáme. Vrecko×(25 z jednej strany rozstrihneme, hmotu preklopíme na roládu a mierne pritlačíme. Povrch rolády ozdobíme čokoládovou polevou. Jadranská torta 11.12.2005 PRE CELÚ RODINU ČAS PRÍPRAVY: 1 HODINA 30 MINÚT CESTO: 3 vajcia 60 g práškového cukru 60 g hladkej múky 20 g kakaa 2 lyžice oleja KRÉM: 200 ml mlieka 100 g krupicového cukru 20 g maizeny 1 žĺtok 50 g zomletých opražených lieskových orieškov 150 g masla 300 ml šľahačky 30 g cukru POLEVA: 100 g čokolády na varenie 20 g stuženého pokrmového tuku POSTUP: 1. Cesto: Z 3 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého opatrne primiešame 30 g práškového cukru. 3 žĺtky a 30 g práškového cukru vymiešame dopenista a zľahka spojíme s bielkovým snehom. Pridáme preosiatu múku a kakao a za stáleho miešania prilievame olej. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy a upečieme vo vyhriatej rúre. 30 minút 2. Krém: Krupicový cukor, maizenu a 1 žĺtok dobre rozmiešame v mlieku a za stáleho miešania privedieme do varu. Hneď odstavíme a kašu za občasného miešania necháme vychladnúť. Vychladnutú kašu pridáme k zmäknutému maslu a dohladka vyšľaháme. Do maslovej hmoty pridáme pomleté oriešky. Krém nahrubo natrieme na cesto a necháme v chlade stuhnúť. 30 minút 3. Smotanu na šľahanie s cukrom ušľaháme dotuha a natrieme na krémovú vrstvu. Z čokolády na varenie a z tuku pripravíme čokoládovú polevu a potrieme ňou povrch torty. Keď stuhne, tortu ozdobíme zvyšnou šľahačkou a celými lieskovými orieškami. 30 minút Citrónový koláč 05.12.2005 Prísady (pre 4 osoby) 8 porcií, čas prípravy: 1 hodina 15 minút CESTO: 150 g zmäknutého masla 80 g práškového cukru 1 vajce 200 g hladkej múky 1 lyžica hrozienok štipka soli tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy strukoviny na zaťaženie cesta(hrach alebo fazuľa) PLNKA: 3 vajcia 150 g práškového cukru šťava a kôra z dvoch citrónov 150 g roztopeného masla POSTUP: 1. Cesto: Maslo vymiešame s cukrom dopenista, pridáme vajce a preosiatu múku a vypracujeme cesto. 2. Do vymiešaného cesta pridáme umyté odkvapkané hrozienka. Cesto odložíme na niekoľko hodín do chladničky. 3. Cesto natenko vyvaľkáme a vyložíme ním vymastenú a vysypanú okrúhlu formu tak, aby vznikol 3-4 cm vysoký okraj. Formu s cestom opäť odložíme na pár minút do chladničky. 4. Z pergamenového papiera vystrihneme kruh veľkosti formy, položíme ho na cesto a nasypeme naň strukoviny (aby sa na ceste pri pečení netvorili bubliny). 5. Koláč vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 15 minút, potom formu vyberieme, odstránime papier a strukoviny. 6. Plnka: Vajcia a cukor vymiešame dopenista, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a šťavu. Opatrne (tenkým prúdom) prilejeme roztopené maslo a vypracujeme hladký krém. Krém navrstvíme na cesto. 7. Koláč vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 35 minút. Podávame vlažný. Roláda so zemiakovou plnkou 01.12.2005 Prísady (pre 4 osoby) 4-5 porcií, čas prípravy: 1 hodina 25 minút bravčové pliecko (600 g) 350 g očistených zemiakov 50 g pokrájanej cibule 70 g hladkej múky 1 vajce pol lyžice oleja rasca 2-3 strúčiky cesnaku mletá červená paprika mleté čierne korenie 200 g údenej slaniny soľ POSTUP: 1. Umyté osušené bravčové pliecko rozkrojíme na veľký plát, jemne naklepeme, potrieme prelisovaným cesnakom, osolíme, okoreníme a posypeme sladkou paprikou (môže byť aj štipľavá). 2. Plnka: Zemiaky najemno nastrúhame, necháme 15 minúť odstáť, prebytočnú vodu zlejeme a trocha vytlačíme. Pridáme najemno pokrájanú cibuľu, hladkú múku, vajce a olej, posypeme rascou, osolíme a okoreníme. Môžeme pridať aj pretlačený cesnak. Dobre vymiešame a plnku navrstvíme na pripravený plát mäsa. 3. Mäso opatrne zrolujeme, osolíme a navrch poukladáme plátky slaniny. Rolku obtočíme kuchynskou niťou a preložíme na vymastený pekáč. Posypeme rascou, podlejeme vodou a zakryjeme alobalom. Pečieme pol hodiny, potom alobal odkryjeme a mäso dopečieme dočervena (asi 15 minút). Počas pečenia podlievame vodou. Chili con carne 03.12.2005 Prísady (pre 4 osoby) 4 porcie, čas prípravy: 45 minút 500 g hovädzieho mäsa 1 cibuľa 1 lyžička hladkej múky 2 strúčiky cesnaku 0,5 lyžičky korenia čili 1 lyžička soli mleté čierne korenie 100 ml červeného vína 1 kocka mäsového bujónu 1 konzerva nakrájaných paradajok 1 konzerva fazule v slanom náleve olej POSTUP: 1. Cibuľu a cesnak očistíme a pokrájame nadrobno (cesnak posekáme na menšie kúsky). Umyté osušené mäso pomelieme. 2. Na horúcom oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme pomleté mäso, opražíme a posypeme 1 lyžičkou hladkej múky. 3. Potom pridáme posekaný cesnak, 0,5 lyžičky korenia čili, lyžičku soli a mleté čierne korenie. Podlejeme červeným vínom a mäsovým bujónom a 15 – 20 minút pod pokrievkou dusíme. 4. K udusenej zmesi pridáme pokrájané paradajky a precedenú odkvapkanú fazuľu (môžeme pridať aj malú konzervu kukurice). Premiešame, podľa chuti osolíme, okoreníme a ešte 10 minút dusíme. 5. Podávame s chlebom alebo dusenou ryžou. Jemný jablkový koláč 29.11.2005 Prísady PORCIE: 15 – 20 KUSOV, ČAS PRÍPRAVY: 50 MINÚT Cesto: 5 vajec 400 g práškového (alebo kryštálového) cukru 1 balíček vanilínového cukru 300 g hrubej múky 1 balíček kypriaceho prášku 600 g nelúpaných jabĺk 100 g mletých orechov 100 g hrozienok malinový alebo ríbezľový džem tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu Čokoládová poleva: 80 g Cery 100 g čokolády na varenie 1 lyžica oleja POSTUP: 1. Cesto: Celé vajcia vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom do tuhej peny. Môžeme použiť elektrický robot (šľaháme asi 10 minút). 2. Striedavo po lyžiciach pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a postrúhané jablká. Primiešame hrozienka a pomleté orechy. 3. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Povrch cesta vyrovnáme stierkou a vložíme do mierne vyhriatej rúry. 4. Upečený, ešte teplý koláč potrieme džemom. 5. Čokoládová poleva: Tuk a čokoládu na varenie roztopíme nad parou, vymiešame a odstavíme. Primiešame lyžicu oleja, aby bola poleva lesklá. 6. Polevu natrieme na koláč a necháme stuhnúť. Potom pokrájame na kocky. Pikantné mafiny 23.11.2005 Prísady 220 g hladkej múky 1 balíček kypriaceho prášku 2 lyžičky soli lyžička práškového cukru 75 g masla 2 vajcia 250 ml kyslej smotany 300 g ľubovoľnej zeleniny 150 g tvrdého syra 200 g pikantnej salámy POSTUP: 1. Preosiatu múku s kypriacim práškom zmiešame so soľou a s lyžičkou práškového cukru. 2. Rozpustené maslo zmiešame s vajcami a kyslou smotanou a pridáme k múke. Vypracujeme cesto. 3. Nakoniec do cesta pridáme na malé kocky nakrájanú zeleninu, salámu a postrúhaný syr. 4. Cesto môžeme dochutiť mletým korením, paprikou alebo vegetou. 5. Pečieme vo vyhriatej rúre vo forme na mafiny. Slivkový koláč 46/2005 Prísady (8 - 10 porcií) 200 g masla 120 g hnedého cukru 250 g práškového cukru kôra z 1 citróna 2 vajcia 330 g hladkej múky 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku 125 ml mlieka štipka soli 1 kg sliviek POSTUP: 1. Rúru predhrejeme (na 170 °C). Na malý plech dáme 4 lyžice masla a nahrejeme ho v rúre, kým sa maslo nerozpustí. 2. Plech vybereme z rúry rozpustené maslo rovnomerne posypeme hnedým cukrom. 3. Na vrstvu cukru poukladáme do radov tesne vedľa seba pokrájané odkôstkované slivky, až je pokrytý celý plech. 4. Cesto: Zvyšné maslo vymiešame s práškovým cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou dopenista. Pridáme vajcia a striedavo pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a so soľou a mlieko. 5. Vypracujeme hladké cesto, ktoré stierkou rovnomerne rozotrieme na slivky. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. 6. Po upečení necháme koláč asi 10 minút vychladnúť, potom ho vyklopíme („hore nohami”) a necháme úplne vychladnúť. Grilážová kocka 02.09.2007 PRE CELÚ RODINU; PRÍPRAVA: 40 MINÚT 200 g kryštálového cukru 200 g vlašských orechov 2 tortové oblátky 250 g stuženého tuku 1 sladené kondenzované mlieko POSTUP: 1. Z cukru urobíme svetlý karamel a zalejeme ho rozpusteným tukom. 2. Za stáleho miešania pridáme nahrubo posekané orechy a kondenzované mlieko. Miešame dozhustnutia. 3. Hmotu vylejeme na tortovú oblátku a prikryjeme druhou oblátkou. Na 24 hodín rovnomerne zaťažíme plechom s primeranou záťažou (asi 2 kg). 4. Povrch oblátky polejeme čokoládou a nakrájame na rovnaké kocky. Môžeme ozdobiť aj orechmi. Cibuľový koláč 45/2005 Prísady (12 porcií) CESTO: 300 g hladkej múky pol lyžičky soli 12 g droždia 7 – 8 lyžíc mlieka kryštálový cukor 50 g tuku PLNKA: 1,2 kg cibule 200 g anglickej slaniny 2 lyžice rasce 500 ml kyslej smotany 250 g nastrúhaného syra mleté biele a čierne korenie soľ POSTUP: 1. Cesto: Múku preosejeme, premiešame so soľou, pridáme kvások pripravený z trocha mlieka, droždia a štipky cukru. 2. Primiešame zmäknutý tuk, vypracujeme hladké cesto a dáme ho do tepla vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a uložíme na pripravený plech. 3. Plnka: Cibuľu očistíme a pokrájame na kolieska. Slaninu pokrájame na kocky, opražíme, pridáme kolieska cibule, osolíme a dusíme 10 minút. Zmes rozložíme na cesto a posypeme rascou. 4. Smotanu ochutíme soľou, korením a dobre rozmiešame. Vylejeme na vrstvu cibule a celú plochu posypeme postrúhaným syrom. 5. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Elektrická rúra: 180 °C Teplovzdušná rúra: 160 °C Plynová rúra: stupeň 3 Čas pečenia: 30 – 35 minút Hrušková torta so škoricou 45/2005 Prísady: CESTO: 4 vajcia 4 lyžice teplej vody 1 balíček vanilínového cukru 200 g kryštálového cukru 60 g pomletých orechov 110 g hrubej múky 1 kypriaci prášok 30 g kakaa PLNKA: 1 väčší hruškový kompót 1 šľahačková smotana (250 ml) 200 g kyslej smotany 40 g pomletých orechov NA POSYPANIE: 1 lyžica práškového cukru 1 balíček vanilínového cukru pol lyžičky mletej škorice POSTUP: 1. Vajcia rozbijeme, opatrne oddelíme bielky od žĺtkov. K bielkom pridáme 4 lyžice teplej vody a vyšľaháme dotuha. Pridáme vanilínový a kryštálový cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Postupne primiešame žĺtky, pomleté orechy, preosiatu múku s kypriacim práškom a kakaom a opatrne vypracujeme cesto. Do tortovej formy (s priemerom 26cm) vyloženej papierom na pečenie vylejeme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Z upečeného a vychladnutého cesta odkrojíme približne 0,5-centimetrovú vrstvu, ktorú rozmrvíme do misky. 2. Plnka: Hrušky precedíme a necháme odkvapkať (hmotnosť po odkvapkaní by mala byť asi 455 g). •Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a zmiešame s kyslou smotanou. Približne tretinu šľahačkovej zmesi natenko natrieme na tortu. Odkvapkané hrušky pokrájame na tenké plátky a poukladáme na šľahačkovú vrstvu. 3. Pomleté orechy zmiešame s omrvinkami z cesta a spojíme so zvyškom šľahačky. Túto zmes navrstvíme na hrušky a posypeme práškovým a vanilínovým cukrom zmiešaným so škoricou. Povrch torty ozdobíme štipkou škorice a na dve hodiny ju vložíme do chladničky. Elektrická rúra: 180 °C Teplovzdušná rúra: 160 °C Plynová rúra: stupeň 3 Čas pečenia: 40 – 45 minút Primátorské pirohy 44/2005 Prísady (30-35 kusov) 250 g varených zemiakov 500 g hladkej múky voda olej kyslá smotana kôpor PLNKA: 1 vajce 250 g tvarohu soľ POSTUP: 1. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, potom ich roztlačíme a zmiešame s múkou a vodou. Vypracujeme vláčne cesto. 2. Cesto vyvaľkáme na tenký, asi 2 až 3--milimetrový plát. Pokrájame na štvorce. 3. Plnka: Tvaroh vymiešame so soľou a s vajcom. Plnku kladieme na štvorce, preložíme do trojuholníka a okraje spojíme. 4. V horúcom oleji vyprážame z oboch strán do zlatista. Podávame s kyslou smotanou ochutenou posekaným kôprom. Buchty s lekvárom 44/2005 Prísady (25 kusov) 500 g polohrubej múky 150 g Hery 20 g droždia 1 lyžička kryštálového cukru 200 ml mlieka 50 g práškového cukru 1 vajce 1 lyžica citrónovej šťavy soľ slivkový lekvár maslo múka na posypanie dosky práškový cukor na posypanie buchiet POSTUP: 1. Droždie rozdrobíme v 100 ml vlažného mlieka, pridáme kryštálový cukor, premiešame a v teple necháme kvások vzísť. 2. Múku preosejeme do väčšej misy a rozmrvíme v nej Heru. Pridáme kvások, vajce, práškový cukor, citrónovú šťavu, 100 ml vlažného mlieka a štipku soli. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. 3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku jedného centimetra a rozkrájame na rovnako veľké štvorce (približne 8 x 8 cm). 4. Na každý štvorec položíme lyžicu hustejšieho slivkového lekváru, cesto preložíme a okraje postláčame, aby plnka počas pečenia nevytiekla. 5. Buchty ukladáme na vymastený plech tesne vedľa seba, predtým každú po bokoch potrieme roztopeným maslom, aby sa pri pečení nezlepili. Hotové buchty pocukrujeme. Elektrická rúra: 180 °C Teplovzdušná rúra: 170 °C Plynová rúra: stupeň 3 Čas pečenia: 45 minút Orechovo-kávový zákusok 43/2005 Prísady CESTO: 5 vajec 5 lyžíc kryštálového cukru 5 lyžíc polohrubej múky 1 balíček kypriaceho prášku 1 lyžica kakaa 1 lyžica orechov KRÉM: 250 g pomletých orechov 150 g práškového cukru 500 ml silnej čiernej kávy 250 g masla rum piškóty čokoládová poleva POSTUP: 1. Cesto: Žĺtky s cukrom vymiešame dopenista, pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom, kakao, pomleté orechy a tuhý sneh z bielkov. Vypracujeme cesto, ktoré vylejeme na vymastený, múkou vysypaný plech a upečieme. Upečené cesto necháme vychladnúť. 2. Krém: Pomleté orechy zmiešame s práškovým cukrom a zalejeme takým množstvom kávy (približne 200 ml), aby vznikla hustá zmes. Zmäknuté maslo vymiešame dohladka, spojíme s orechovou hmotou a vypracujeme krém. Vychladnuté cesto pokvapkáme rumom a natrieme polovicou orechového krému. 3. Piškóty namáčame do vychladnutej kávy a poukladáme na krémovú vrstvu. Na piškóty navrstvíme zvyšok krému. Zákusok necháme mierne stuhnúť, potom ho potrieme čokoládovou polevou. Slivkový koláč 42/2005 CESTO: 1 hrnček (250 ml) polohrubej múky 1 hrnček hrubej múky 1 balíček kypriaceho prášku 1 hrnček kryštálového cukru 0,5 hrnčeka oleja 1 hrnček kyslého mlieka 1 vajce tuk na vymastenie plechu hrubá múka na posypanie plechu NA OZDOBENIE: 1 kg sliviek pomletý mak práškový cukor POSTUP: 1.Cesto: Hrubú a polohrubú múku zmiešame, preosejeme s kypriacim práškom, zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme hladké cesto. 2. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. 3. Slivky umyjeme, odkôstkujeme, prekrojíme na polovicu a poukladáme na cesto. Cesto vložíme do horúcej rúry a upečieme. 4. Po upečení ešte horúci koláč posypeme pomletým makom, zmiešaným s práškovým cukrom. Elektrická rúra: 180 °C Teplovzdušná rúra: 160 °C Plynová rúra: stupeň 3 Čas pečenia: 25 – 30 minút |
![]() | Martina P. (rikinka) ID 16490 (18.10.2008, 12:28) |
ja by som skôr brala, keby dotyčná Mirka postupne všetky receptíky doma vyskúšala, prípadne nafotila a tak to sem hodila ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Mirka P. (mamamirka) ID 60125 (upravené 18.10.2008, 14:38) |
Dievčatá, daktoré som skúšala ale chcela som aby to bolo tak v kope, lebo keď hľadám dáky koláčik nie a nie ho nájsť ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keď budem mať viac času /možno tento rok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja to mam aj vo Worde pri každom sú aj fotky konečná podoba ak chcete napíšte rada prepošlem mirka8@post.sk. Ak by ste chceli mám aj na rôzne placky. pa pa |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (18.10.2008, 13:10) |
presne tak, ale takýchto príspevkov je tu viac, no tento asi už žiadny netromfne ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | katarina s. (kassa) ID 9569, mimibazar.sk/kassa (18.10.2008, 11:21) |
no kym som sa dostala k dalsiemu receptu tak som musela hoooooooooodne dlho rolovat. to to neslo rozdelit? ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | silvia P. (silvia2000) ID 36322 (18.10.2008, 11:36) |
![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | lubica s. (marnaty) ID 53484 (18.10.2008, 14:09) | |
Aj ja ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |