Aneta S. (ssassanka) ID 40362 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 19 návštěvníkov)
Paradajkový chlieb Jamieho Olivera pečený v konzervách
[ recept č. 7323 zo dňa 14.9.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
30 g droždia, 30 g medu, vlažná voda, 0,5 kg polohrubej múky, 0,5 kg hrubej múky, 30 g soli, 1 kg paradajok, najlepšie čerešňových na vetvičke, 1 hlávka cesnaku, 1 hrsť bazalkových lístkov, soľ, čerstvo mleté čierne korenie (ja dávam čerstvo mleté korenie štyroch farieb), 1-2 sušené čili papričky, extra panenský olivový olej, 8 plechoviek
POSTUP PRÍPRAVY
Toto je veľmi efektný spôsob ako si upiecť chlieb, ktorý navyše aj skvele chutí. Nájdete v ňom kúsky paradajok a sladkého cesnaku. Jediné, s čím je trochu viac roboty sú konzervy. Obyčajné konzervy, na ktorých sú etikety nie sú pekné, takže ja som si cielene odkladala pekné konzervy s potlačou, napr. od olív, paradajkového pretlaku alebo paradajok. Horný okraj konzerv po otvorení ostane dosť ostrý, takže ho treba zatĺcť dohladka kladivkom.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Paradajky poukladajte na plech, popichajte nožom. Hlavičku cesnaku priežne prekrojte a dajte na plech. Navrch natrhajte bazalku, okoreňte, osoľte, posypte rozdrvenými čili papričkami a pridajte 2-3 šplechy olivového oleja. Pečte hodinu pri 150 stupňoch. |
![]() |
Odfoťte paradajky s kamarátkou, ktorá vám asistuje:-) |
![]() |
Takto vyzerajú upečené paradajky. Nechajte ich vychladnúť. Cesnak vytlačte zo šupiek. Vyberte si asi 8 pekných paradajok na ozdobu. Z ostatných odtrhnite stopky a popučte/pokrájajte ich na kúsky, popučte aj cesnak, zoškriabte z plechu všetko dobré. Odložte si do nádoby kúsky paradajok, cesnaku a všetky zvyšky z plechu - čiže zlejte aj olej, bazalku, jednoducho všetko. |
![]() |
Urobíme si najprv kvások; do misky si dáme droždie, med a 300 ml vlaždnej vody a necháme rozpustiť. Do misy dáme múku, soľ a prilejeme kvások. Začnite spracovávať cesto, kým vsiakne všetká voda. Potom si nalejte do odmerky paradajkovo-cesnakovú zmes, čo sme si odložili a dolejte toľko vody, aby ste mali 325 ml. Paradajky s vodou prilejte do cesta a vymieste ho. Keď sa nechce vám, nájdite si na to niekoho iného, tak ako aj ja :-D |
![]() |
Vymiesené cesto nechajte kysnúť kým nezdvojnásobí svoj objem. |
![]() |
Plechovky si poriadne vysteľte papierom na pečenie. |
![]() |
Vykysnuté cesto si na pomúčenej doske rozdeľte na 8 častí. |
![]() |
Cesto rozdeľte do plechoviek a ozdobte zvyšnými paradajkami. Ja som mala len 6 plechoviek, takže som zo zvyšného cesta urobila malý bochník, do ktorého som urobila 2 zárezy nožom. Nechajte ešte aspoň pol hodiny kysnúť. Na mojom obrázku je cesto už po druhom kysnutí, takže mi skoro povyliezalo z konzeriev. |
![]() |
Pečte pri 180 stupňoch asi pol hodiny. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (19.8.2009, 12:10) |
tak toto vyzerá absolútne mňam, hneď si recept ukladám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Olga F. (honda) ID 29673 (16.12.2008, 8:32) |
6ienky nemáte daktorá recept na dobrú ciabatu? Díky.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana B. (Zuzana007) ID 447 (17.9.2008, 13:06) |
to vyzera uzasne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (18.9.2008, 11:43) |
dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Michaela N. (Michaelllla) ID 36218 (16.9.2008, 20:17) |
mňam to vyzerá moooc chutne, ale keďže mám domácu pekáreň (podľa mňa vynález hodný Nobelovej ceny) chcela by som tento chlebík upiecť v pekárni , poradíte ako na to ? ďakujem, už sa teším keď ho upečiem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (17.9.2008, 7:08) |
bohužiaľ nemám domácu pekáreň a ani skúsenosti s ňou. Nemám ani poňatia ako to funguje, takže vám nemôžem pomôcť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | vali. janka, erika F. (Miňoňky) ID 41625 (16.9.2008, 9:47) |
Normalne vas obdivujem aj ja by som chcela takto vypekat ako vy som rada ze ste sa sem pripojila a niecom nas poducite vsetky vase recepty su bomobove ja osobne mam rada j olivera vyskusala som uz nico od neho aj sama ale urcitom case som zacala chytat zlu naladu ako sa premava a vybera si v tych chutnych obchodikoch a trhoch nieco co je premna nepredstavitelne zohnat . ![[A]](//img-new.mimibazar.sk/h/bs/i/17.gif) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (18.9.2008, 11:46) |
" Normalne vas obdivujem aj ja by som chcela takto vypekat ako vy som rada ze ste sa sem pripojila a niecom nas poducite " --- ach Miňonky, nemyslite si ze ja som nejaka skusena kucharka. Ja mam len 19 rokov a varenie je moje hobby. To skor vy ostatne tu na MMB ma mate este co ucit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ingrid K. (ingridka78) ID 17213 (15.9.2008, 16:55) |
Anetka , vy ste obdivovatelka Jamieho Olivera??Velmi rada pozerám jeho receptíky...len tak dalej s pridávaním jeho receptíkov sem na MMB ...lebo ja ich nestíham zapisovať ... .. knižky sa mi zdajú drahé.. a takto tu budu aspon jeho receptíky odskúšané slovenskou domácnostou... .. A čo varenie s Nigelou??to je tiež na vašu notu?? ..šup sem s vašími receptíkmi...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (15.9.2008, 21:04) |
Ano, milujem Jamieho aj Nigellu. Kúpené mám len tri Jamieho knihy, pretože sú naozaj drahé ale čerpám jeho recepty aj z jeho stránky www.jamieoliver.com, taktiež mám aj asi 6 DVD s jeho reláciami, ktoré takto pred rokom sa dali kúpiť ako príloha k novinám SME. Čo sa týka Nigelly,,, ešte som neskúšala žiaden jej recept, ale mám odložených niekoľko jej receptov zo stránok www.nigella.com a http://www.channel4.com/food/recipes/chefs/nigella-lawson a možno aj tie raz zrealizujem. Každopádne som šťastná, že ma niekto takto ocenil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (17.9.2008, 11:59) |
Anetka, bola som dnes v Panta-Rhei a momentálne u nich prebieha akcia na knižky Jamieho, kus 399,-.Možno Vás to poteší.... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (18.9.2008, 11:47) |
super, pojdem sa tam kuknúť |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Ingrid K. (ingridka78) ID 17213 (16.9.2008, 20:04) |
oooo....dakujem Anetka..len neviem z toho prečítať nič..neovládam anglicky.. ..počkám si na vaše preklady + recepty... ja vám dôverujem, že sa to tu naplní ich inšpiráciami od vás...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (14.9.2008, 16:30) |
ako to chuti?????Urcite lepsie ako cabatta.Ale vyzera to velmi pekne bombovo.....asi zacnem zbierat plechovice  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (14.9.2008, 17:04) |
Nedá sa to s tým porovnať... s tými ciabattami myslím. Sú v tom kúsky úžasného sladkého cesnaku a paradajok, kdežto ciabatta je len čistý chlieb ale zase má fantastický tvar a konzistenciu. Každé je skvelé istým spôsobom. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (14.9.2008, 18:59) |
ale ked nemam tie plechovice,mozem urobit asi aj take bochniky ako vy?Normalne mamna ne chut.nastudujem,co tam ide a zeby zajtra?????  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (14.9.2008, 19:31) |
jasne, kludne mozes urobit bochniky alebo kludne aj 1 velky bochnik, preco nie? ale potom treba ratat s tym ze sa to bude piect 45 minut urcite.... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |