ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)
Šampiónová torta alebo quiche
[ recept č. 7195 zo dňa 7.9.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
cesto: 250 g hl. múky, 125 g margarínu (Rama), 1 vajce, 1 kopcovitá pol. lyžica kyslej smotany, štipka prášku do pečiva, soľ ***** plnka: 250-300 g šampiónov, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 smotana na šľahanie, 200 g syru ementál, 3 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, rozmarín alebo koriander
POSTUP PRÍPRAVY
Už dávno som chcela vyskúšať slanú tortu alebo quiche a tento recept vznikol z dvoch úplne iných. A výsledok? Bol preč asi tak za 15 minút :-). Príprava je nenáročná, zvládne ju hravo aj kuchár-pekár začiatočník a na pohostenie je ako stvorená - dá sa jesť nielen teplá ale aj studená, prípadne sa dá ľahko prihriať. Samozrejme ju môžete pripraviť aj so slaninkou, vyskúšať iné typy syrov aj zeleniny ako napr. cukety, paradajky, baklažán....
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Múku preosejeme do misky a zmiešame s troškou prášku do pečiva. Ramu nastrúhame na hrubo, osolíme, pridáme vajce a kyslú smotanu, rýchlo spracujeme cesto. |
![]() |
Zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke aspoň 2-3- hodinky, najlepšie však cez noc. |
![]() |
Cibuľu si nakrájame na tenšie prúžky, opečieme na troške oleja do sklovita. |
![]() |
Pridáme pretlačený cesnak a na plátky nakrájané šampióny. Za stáleho miešania opekáme asi tak 6-8- minút, odstavíme z ohňa. |
![]() |
Syr si nastrúhame, primiešame 3 vajcia a smotanu, osolíme, okoreníme. |
![]() |
Vychladené cesto si rozvaľkáme asi na veľkosť, ktorou vystelieme nízku formu aj po bokoch, ako na obrázku. Odstávajúce cesto jednoducho zrežeme. Popicháme vidličkou. |
![]() |
Zaťažíme šošovicou na papieri na pečenie. Predpečieme v rúre pri 180 stupňoch asi 10-15 minút. |
![]() |
Papier aj so šošovicou odstránime, šampiónovo-cibuľový základ dáme na cesto. |
![]() |
Zalejeme pripravenou zmesou syru, vajec a smotany. Pečieme ďalej asi 40 minút. |
![]() |
Ak vrch hnedne veľmi rýchlo, prikryjeme alobalom a pečieme ďalej, aj u mňa sa vyskytol tento prípad :-), hnedol už po 15 minútach. |
![]() |
Trocha počkáme a krájame ako tortu. Dobrú chuť! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Ivana L. (piskvorka) ID 17897 (9.9.2008, 6:41) |
ako sa dá nastráhať Rama?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (9.9.2008, 9:51) |
Ak je studená, dá sa. Ja ju vždy strúham ak sa jedná o cesto, ktoré musí ísť do chladničky. Tu sa maslo nemá vyberať a nechať postáť do získania izbovej teploty, má byť studené a aj teplotou ruky sa maslo zahrieva, preto to netreba preháňať ani s miesením . Cesto je hotové tak do troch-štyroch minút.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Ivana L. (piskvorka) ID 17897 (9.9.2008, 12:11) |
namiesto Ramy nemôže ísť napr. Hera? Tú si viem lepšie predstaviť strúhať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (9.9.2008, 15:38) |
Jasné, aj Hera je vynikajúca.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | Ivana L. (piskvorka) ID 17897 (10.9.2008, 14:23) |
super, ďakujem pekne za rady  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (upravené 18.9.2008, 14:55) |
Ivanka, prišla som na to, prečo sa čudujete na strúhaní Ramy! Tú totiž kupujem vždy v Maďarsku a tam ju predávajú aj ako margarín na pečenie! U nás ju nemajú vôbec a Vy ste pravdepodobne mysleli na Ramu vo vaničke alebo v kelímku, tak tú nastrúhať by bolo fakt na počudovanie! Už chápem Váš údiv! U nás je najlepšia asi Hera, tú používam ak sa mi náhodou minú zásoby.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (7.9.2008, 23:03) |
To je fajove quiche,ja mam tiez recept na jeden druh,mam kolegynu z Korziki France to je fajnovka ona mi dala recept,a ked to spavim,tak prve zmizne zo stola super vyprobujem-skusim pa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |