. .. .. .. .. .. .
. .

KVASÁKY na balkánsky spôsob - RECEPT 6610

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

ZAVÁRANINY

ID 4972 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)


KVASÁKY na balkánsky spôsob


[ recept č. 6610 zo dňa  ]


KVASÁKY na balkánsky spôsob


POTREBNÉ PRÍSADY

uhorky (na 3,5 litrový pohár cca 2 kg) *
1 chren *
1 hlavička cesnaku *
kôpor *
30 g soli na 1 liter vody *
voda *
(hroznový a/alebo višňový list)


POSTUP PRÍPRAVY

Recept na tieto výborné kvasáky mám od môjho tatina. Ten mi k receptu "pribalil" aj vysvetlenie, o ktoré sa s vami podelím. :-)
Uhorky prejdú procesom mliečneho kvasenia = cukor v uhorkách sa premieňa na kyselinu mliečnu, octovú, oxid uhličitý a iné zložky. To sa udeje len za pomoci osolenej vody.
No ale dosť bolo teórie na úvod, v obrázkovom postupe sa ešte nejaká sem-tam objaví.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Tu je skoro všetko, čo budeme potrebovať: uhorky vhodné na kvasáky, chren, cesnak, kôpor, voda, soľ a veľký pohár (v mojom prípade s objemom 3,5 l). Ak máte hroznový a višňový list, tak ich určite pridajte.
2. Uhorky poprepichujeme vidličkou, aby počas kvasenia z nich mohol unikať oxid uhličitý a aby stred uhoriek nebol po vykvasení dutý.
3. Chren ošúpeme, nakrájame na malé "špalíky", cesnak očistíme a môžeme vrstviť.
4. Do pohára ukladáme uhorky na výšku a prekladáme ich kôprom, chrenom a cesnakom, prípadne listami hrozna a višne. Uložíme ďalšie poschodie uhoriek a povkladáme zvyšok strúčikov cesnaku a špalíkov chrenu.
5. Je dobré odložiť nabok 2-3 dlhšie uhorky a uložiť ich navrchu priečne a "zakliniť" ich pod hrdlo, aby nemohli vyplávať. Namiesto uhoriek možno použiť dostatočne dlhé a široké drievko.
6. Poslednú pridávame "slanú vodu". Na 1 l vody dávame 30 g soli. Na takýto pohár potrebujeme cca 1,5 l vody a 45 g soli. Soľ poriadne rozpustíme v studenej vode a uhorky zajeme tak, aby boli úplne ponorené. To je dôležité.
7. Pohár podložíme táckou alebo tanierom a postavíme ho na kľudné miesto, mimo dosahu slnka. Nezakrývame ho, lebo pri kvasení bude unikať už spomínaný oxid uhličitý.
8. Už na ďalší deň budeme pozorovať zakalenie roztoku a penu na hladine. O 2 dni už bude zakalenie výraznejšie, aj peny bude viac.
9. O 2 dni po naložení uhoriek penu odoberieme a nálev zlejeme. Precedíme ho cez sitko naspäť k uhorkám. Je to preto, aby sme zabezpečili rovnomerné kvasenie v celom pohári. Toto opakujeme každé 2 dni až kým uhorky úplne vykvasia.
10. Toto je výsledok nášho snaženia. Uhorky vykvasia za cca 1-3 týždne pri teplote 20-30 stupňov C. Treba ich ochutnať. V podstate, keď sa prestane tvoriť pena, mali by byť vykvasené.

Ešte poznámka ku skladovaniu. Uchovávame ich v chladničke ponorené v pôvodnom náleve. Ale dlhodobo u nás aj tak nevydržia a ak by ich bolo predsalen veľa, tak by bodla druhá chladnička. :-)

Nie úplne vykvasené uhorky sa dajú pasterizovať. Necháme ich buď v pôvodných veľkých pohároch alebo ich preložíme do menších (napr. 7 dcl). Zalejeme ich precedeným nálevom, aby boli úplne ponorené a uzavrieme ich. Pasterizujeme ich vo vode, ktorú zohrievame len veľmi pomaly, aby z uhoriek a z nálevu postupne unikal oxid uhličitý. Asi o 30 minút by mala mať voda teplotu 70 stupňov C. Túto teplotu udržiavame pri malých pohároch 20 minút, pri veľkých 30 minút. Poháre potom vyberieme a necháme samovoľne vychladnúť.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Šišky, lángoše a všeličo iné....... | KVASÁKY na balkánsky spôsob | Moj druhý pokus - z cukríkovej hmoty >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Darina B. (danda3) ID 104195 (11.8.2009, 17:53)
Elenka, neodolala som tomuto receptu a uhorky som naložila do súdka, za týždeň boli hotové, polovicu sme zjedli, polovicu som zavarila. Nerobila som kvašáky už dobrých pár rokov, lebo som ich dávala na balkón a vždy boli ako ... no mäkké. Teraz boli úžasné, kvasili v kuchyni pekne potichučky :-D. Ďakujem za super recept ( akurát ma vyšli dobre draho, pretože pri umývaní súdka v sprchovom kúte som rozbila vaničku, no šikulka! :-(, syn mi povedal, že sa stávajú aj horšie veci a má pravdu!) (hello)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (19.8.2009, 23:03)
Darinka, syn má pravdu. Hlavne, že sme zdraví!
Teším sa, že kvasáky chutili. :-) Musím ich urobiť aj ja, toto leto som zatiaľ nemala kedy. ;-)
ODPOVEDAŤ
jana k. (janka425) ID 45490 (11.8.2009, 15:06)
Tak prave som ich naložila ked tomu dobre rozumiem nemusim ich davat da pivnici ale stači kvasit v byte.mam ich strašne rada ale ešte som ich nikdy sama nerobila tak snad mi vyjdu.
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (19.8.2009, 23:00)
Janka, píšem už dosť neskoro a predpokladám, že kvasáky už sú...
Netreba ich dávať do pivnice, my ich mávame na kuchynskej linke, mimo dosahu slnka. (hello)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (6.8.2008, 13:32)
Vyzerajú veľmi fajn. Podobajú sa na tie naše, ktoré nakladáme do kameninového súdka. Na spodok idú viničné listy, kôpor, cesnak, feferónky, chren, na to väčšia vrstva uhoriek a takto sa vrstvy striedajú až po vrch súdka.
Podľa veľkosti súdka sa uvaria vo vode nakladače (bez cukru, bez octu) a vlažným nálevom sa všetko zaleje až po vrch, tak aby bola aj vrchná vrstva ponorená. Súdok sa zavrie vrchnákom, okolo sa naleje voda, aby to bolo vzduchotesné a takto sa to nechá na tmavom, chladnom mieste 3 týždne. Počas tejto doby sa nesmie súdok otvárať. Potom sa môžu uhorky konzumovať. Chuťou pripomínajú kvasené uhorky.
Pri vyberaní treba dávať pozor, aby sa nálev ničím nezakalil a takto vydržia údajne až tri roky (nám však takto dlho nikdy nevydržali, lebo sa vždy popapajú skorej)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (7.8.2008, 11:48)
Ach, kameninový sudok! O tom môžem len snívať. |-) Nemáme ho kam dať. Ale moji rodičia každoročne nakladajú do kameninového súdka - vlastne sudiska kapustu a tá je super. (hello)
ODPOVEDAŤ
Erika Š. (ika755) ID 27136 (31.7.2008, 19:17)
zaujimave .....asi vyskusam (dance) :-D (H) ;-) (Y)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (4.8.2008, 16:40)
Som zvedavá, ako (a či vôbec) budú chutiť. ;-)
ODPOVEDAŤ
Lubka A. (pammy) ID 34468, mimibazar.sk/pammy (31.7.2008, 18:31)
Jaaaaj.. by som si hned dala (H) slintam do klavesnice :-p
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (4.8.2008, 16:38)
V tomto teple vykvasia aj za 5-6 dní. (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu