Eva T. (Evulqa) ID 33802 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)
Hoky na zelenine a ryži
[ recept č. 6273 zo dňa 12.7.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
hoky 4-5 kuskov (asi 500g), mexická mrazená zeleninová zmes, 1 plechovka šampiňonov ( asi 420ml), 80g masla, plátkový syr, vegeta, saturejka, bazalka, rozmarín, alebo provensálske bylinky, 1/2 bujonu, 1 hrnček ryže, 1 cibuľa, soľ, olej
POSTUP PRÍPRAVY
Tieto mňamkové rybky robím už veľa rôčkov, asi odkedy v Košiciach po revolúcii prvý krát začala vysielať regionálna televízia a dávala takú reláciu o kutiloch a záhradkároch. K vyskúšaniu tohto receptu ma vyprovokovala jedna košická herečka, ktorá v tej relácii radila čosi o pestovaní kvietkov a byliniek vo vlastnej záhradke vetou, že " Zabudli sme používať pri príprave jedál bylinky" , že miesto nich všetko len vegetíme a solíme a že jej starká ochucovala len bylinkami. No ona v tej relácii uvarila vo vlastnej kuchyni toto jedlo , ale z filé. Mojim papkáčom tak zachutili ryby pripravené podľa tohto, receptu, že sme častejšie začali konzumovať ryby. Dovtedy to bolo nic moc. Tak dosť bolo reči , poďme na to..............
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
začneme ryžou ( ale rybu už máme rozmrazenú), asi 1 hrnček ryže preberieme, premyjeme a necháme odkvapkať. Ja to zvyknem robiť aj hneď zrána, aby ryža dobre preschla, lebo nikdy na rozpálený olej nedávam mokrú ryžu, pretože sa potom lepí na dno hrnca. |
![]() |
takže , keď máme ryžu suchú, dáme si najprv prevariť vodu, ja ju preváram v rýchlovarnej konvici, potom do hrnca dáme zohriať olej a popražíme za stáleho miešania ryžu, ona zo začiatku bude v takých akoby malých kôpkach, ale keď sa popraží a bude sklovitá, potom už bude sypká a akoby sa zrniečka ryže od seba odelili, už nebude držať pokope, kým sa tak stane aj voda nám prevrie |
![]() |
popraženú ryžu posolíme , do stredu dáme cibuľu, ja som mala obrovskú , tak som dala polovicu |
![]() |
stiahneme plameň, zalejeme vodou tak, aby bola 1 cm nad ryžou, toto si odmeriam len tak pomocou varechy, ja ju ešte premiešam aby sa usadila, prikryjem a dusím asi 15-20 minút, zalejeme si 1/2 bujónu prevarenou vodou |
![]() |
kým sa ryža dusí, rozložíme si ryby na dosku a z oboch strán ovegetíme, nesolíme, lebo vegeta je slaná |
![]() |
potrieme tak isto z oboch strán bylinkami, ja som dala provensálske |
![]() |
pripravíme si mrazenú zeleninu, nemala som mexickú, tak som dala polievkovú a ešte mrazený hrášok aj kukuricu |
![]() |
scedíme šampiňóny |
![]() |
do pekáča nakrájame maslo |
![]() |
nasypeme na maslo polievkovú zeleninu |
![]() |
posypeme hráškom a kukuricou, trochu posypeme provensálskymi bylinkami |
![]() |
nasypeme ryžu, je dobré, keď bude ešte horúca, lebo ryba je hotová raz dva |
![]() |
na ryžu dáme ochutené hoky |
![]() |
posypeme šampiňonmi |
![]() |
zalejeme asi 100ml bujonom |
![]() |
po 15 minútach hoky otočíme |
![]() |
poukladáme plátkový syr a dáme do rúry ešte si na 10 minút, kým sa syr neroztečie |
![]() |
hotovo a môžme si pochutnávať |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |