Elena Š. (*ela*) ID 4972 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 43 návštěvníkov)
Babičkine fantastické PRACLÍKY
[ recept č. 6063 zo dňa 1.7.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
250 ml mlieka * 30 g droždia * 500 g hladkej múky * 180 g tuku * 1 KL soli *** 1 žĺtok + 1-2 ČL mlieka na potretie *** POLEVA: 1 bielok * 1 KL soli * 2-4 PL vody * 2-4 PL hladkej múky
POSTUP PRÍPRAVY
Nie je to kysnuté cesto, pracuje sa s ním hneď po vymiesení, praclíky sa nenechávajú ani na plechu podkysnúť. Z uvedeného množstva surovín vyjdu 2 plechy, dokopy 64 ks praclíkov. U nás nechýbali na žiadnom sviatočnom stole. Pekávala ich moja babička, stále ich pečie moja mamina a konečne som sa do nich pustila aj ja. Keď som bola malá, mojou úlohou bolo potierať praclíky na plechu a miešať polevu. Ak máte pomocníčky, zídu sa Vám. :-) Čím viac času uplynie od upečenia, tým sú chrumkavejšie. Podľa mňa sú najlepšie čerstvé. Ešte pridávam jednu novú skúsenosť. Po vychladnutí som na skúšku 2 ks dala na pár dní do mrazničky. Už za 1 hodinu po vybratí boli ako čerstvo upečené - mäkšie. Kuk do obrázkového postupu.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Najskôr si pripravíme polevu. Do šálky dáme bielok (žĺtok odložíme na potretie), vodu, ... |
![]() |
2.. ... soľ ... |
![]() |
3. ... a múku a vidličkou šľaháme, ... |
![]() |
4. ... až bude poleva akurát - až bude z vidličky súvisle tiecť. Ak bude veľmi hustá, treba pridať trošku vody, ak bude veľmi tekutá, treba pridať trošku múky. |
![]() |
5. Z pripravených 250 ml mlieka odlejeme cca 100 ml do pohára, rozdrobíme doň droždie, zamiešame a necháme rozpustiť. |
![]() |
6. Do misy preosejeme hladkú múku a pridáme tuk na pečenie. Ja som ho postrúhala, lepšie sa mi tak miesilo cesto. |
![]() |
7. Múku s tukom trochu premiešame, pridáme soľ, ... |
![]() |
8. ... rozpustené droždie v mlieku ... |
![]() |
9. ... a zvyšné mlieko. |
![]() |
10 . Vypracujeme vláčne elastické cesto. Zo začiatku bude tekuté a bude sa lepiť, chce to trpezlivosť. Až sa prestane lepiť, preložíme ho na dosku alebo na podložku. |
![]() |
11. Cesto rozdelíme na 2 polovice a jednu odložíme nabok. |
![]() |
12. Polovicu cesta, ktorá nám zostala, rozdelíme na 4 časti a každú časť znova na 4 časti, takže budeme mať 16 rovnakých častí. |
![]() |
13. S delením sme ešte neskončili, každý zo 16 kúskov ešte poslednýkrát rozdelíme na 2 časti, takže ich bude 32. |
![]() |
14. Z každého kúsku cesta ušúľame dlhý šúľanec, ... |
![]() |
15. ... konce na oboch stranách vytočíme nahor ... |
![]() |
16. ... a prekrížme ich cez spodnú časť šúľanca. |
![]() |
17. Praclíky kladieme na plech naopak, teda prekrížené konce sú zospodu praclíka. Plech buď vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie. |
![]() |
18. Praclíky potrieme zmiešaným žĺtkom s mliekom a šupneme ich do trúby na cca 20-25 minút pri 200 st. C. Kým sa bude prvá dávka praclíkov piecť, vezmeme odložený kus cesta, trošku ho premiesime a vrátime sa k bodu 12. |
![]() |
19. Keď začnú praclíky "chytať bronz", vyberieme ich z rúry (ešte ju nevypíname) ... |
![]() |
20. ... polejeme ich polevou a vrátime ich do rúry na dosušenie polevy, na cca 5 minút. Polevu dávam do pevnejšieho sáčku (napr. od mlieka) a v rožku ho odstrihnem, aby sa urobila malinká dierka. |
![]() |
21. Tu sú už upečené praclíky. Dobrú chuť! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Mária B. (ria197) ID 206511 (14.7.2012, 15:58) |
Už sú upečené , voňajú krásne a syn sa už do nich pustil . S cestom sa veľmi dobre pracuje. Určite receptík zostane u nás medzi často pečenými Ďakujeme  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Oxana K. (oxika) ID 101157 (28.11.2010, 14:53) |
Elenka robila som podľa receptu praclíky a mam ich tvrdé zmakknú?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (29.11.2010, 10:39) |
Oxika, akonáhle už sú praclíky tvrdé, nezmäknú.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Oxana K. (oxika) ID 101157 (30.11.2010, 12:52) |
Elenka keď to bolo upečené bolo to mäkke , ale v krabici to stvrdlo . Aké to vlastne správne má byť?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (8.12.2010, 18:19) |
Oxi, nedá sa povedať, čo je správne, je to vec vkusu. Čerstvé sú mäkšie, časom stvrdnú a potom sú chrumkavé. My ale máme radi mäkšie.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | alena t. (ajat) ID 26909 (30.12.2009, 17:43) |
Elenka, dnes som robila tvoje praclíky, sú naozaj dobré . Ďakujem za recept http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=641723 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (2.1.2010, 17:17) |
Alenka, som rada, že vám praclíky chutia. Ja som ich nestihla urobiť, ale mamina ma zachránila a poslala nám plnú krabicu. Ale nevydržali dlho.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana M. (mambusa) ID 3142, mimibazar.sk/mambusa (30.11.2008, 21:17) |
mnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam. Vynikajuce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (1.12.2008, 21:41) |
Teším sa. Na sviatky u nás určite nebudú chýbať. Urobím ich vopred, dám ich do mrazničky a budem ich postupne vyťahovať, nech sú stále ako čerstvé.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (rikinka) ID 16490 (31.8.2008, 22:19) |
nemala som ich síce také krásne a súmerne uložené, upečené.... niektoré vyzerali ako megapracle , aaaaaaaaale.... potvrdzujem názov praclíkov.... fantastické . A neriadila som sa veľmi tým rozkrajovaním cesta na časti, pretože poniektoré som mala dosť veľké na praclík, tak som ho ešte dala na polovičku, ale to som prišla na to až ku koncu šúúúľania... . Teda som sa našúľaľa..... 80ks mi vyšlo http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=335636 no a ešte.... chcela som si zmraziť zopááár !!! Myslíte, že sa mi to podarilo???? Dnes som dochrúmala poslednú. Ale je pravda, že som mala návštevu, ktorá sa do toho s takou vervou pustila, že som len kukala.... a samozrejme som rýchlo odložila niečo pre moju mamku, ktorá je tiež dobrá kuchárka a ktorej som sa chcela pochváliť... ja pekár amatéééér, haha ! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (3.9.2008, 16:15) |
Veď ich máš krásne a súmerné. Teším sa, že mali pracle úspech, aj u nás sa po nich vždy len tak zapráši. Niekedy ich robíme pre istotu z dvojitej dávky.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (rikinka) ID 16490 (3.9.2008, 21:52) |
no na tanier ako foto sa robil užší a užší výber , niektoré boli také piditka malé a tenké, niektoré fakt mega... ale su mňam a receptík už odložený  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (rikinka) ID 16490 (29.8.2008, 21:49) |
Žienky aký tuk ste použili na praclíky??? Ja nikdy neviem aký na čo použiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (31.8.2008, 8:43) |
Martinka, na praclíky dávam buď Heru alebo Palmarin.Tie používam na pečenie všeobecne. Ale napr. na mafiny používam slnečnicový olej a do krehkého cesta maslo. Ceru dávam do čokoládovej polevy a na krémy používam výhradne maslo.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (rikinka) ID 16490 (31.8.2008, 22:21) |
Elenka vďaka , som si to pre istotu skopírovala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (3.9.2008, 16:07) |
Rado sa stalo. Som rada, keď si navzájom môžeme poradiť, aj ja som tu na MMB získala mnoho rád.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana S. (Popka) ID 40159 (23.7.2008, 14:52) |
Ahoj Eli, praclíky som robila, sú vynikajúce. Deťom chutili, najradšej olupujú tú slankavú polevu. Praclíky sú pre mňa spomienkou na babičku. ![[A]](//img-new.mimibazar.sk/h/bs/i/17.gif) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (23.7.2008, 17:54) |
Jani, presne ako píšeš, "Praclíky" a pre mňa aj "Deň a noc" sú spomienka na našu babičku. Tieto 2 dobrotky som ju videla robiť x-krát.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Silvia A. (chelsy) ID 8751, mimibazar.sk/chelsy (3.7.2008, 13:01) |
Super,vdaka za podrobny postup  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (3.7.2008, 14:58) |
Nie je zač.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Tatiana H. (tanickask) ID 5946, mimibazar.sk/tanickask (3.7.2008, 12:11) |
Eliiii, to je dokonalý postup, to sa aj mne určite podaria. Mňaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (3.7.2008, 14:58) |
Táni, dík. Som presvedčená, že sa ti URČITE podaria.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Gabriela J. (gabi2) ID 19386 (3.7.2008, 10:53) |
ahojte, chcela by som sa opytať či sú dobré aj na druhý den alebo len čerstvé viem že sme ich doma robievali keď som bola malá a boli výborné ale už neviem či sa dali robiť na viac dní  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela J. (gabi2) ID 19386 (3.7.2008, 12:36) |
dakujem za radu si zlatá prajem krasny dem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (3.7.2008, 11:24) |
Ahoj Gabi, určite sa dajú robiť aj viac dní dopredu, len sú potom chrumkavejšie. Záleží na tom aké máte radšej. Ale doplnila som do postupu prípravy aj možnosť zmrazenia, potom ich kľudne môžeš upiecť kedykoľvek a z mrazničky ich vyberieš 1-2 hod. pred podávaním.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivka V. (iviatko) ID 262, mimibazar.sk/iviatko (2.7.2008, 23:44) |
mnaaaaaaaaaaaaaaaaam, toto som ani vidiet nemala, super, v sobotu napeciem na slavu, dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (2.7.2008, 23:48) |
Rado sa stalo Ivka, potom napíš svoje dojmy. Prajem dobrú oslavu. Pá a dobrú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena P. (IrenkaP) ID 21726 (2.7.2008, 20:20) |
Su krasne, akoby ich jedna mater mala. Klobuk dolu pred sikovnymi rucickami. Uz len pripit a chrumkat. Krasa. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (2.7.2008, 23:15) |
Irenka ďakujem! Ja som si išla vždy oči vyočiť, keď som sledovala babičku ako jej to ide krásne a s ľahkosťou.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ingrid U. (petra34) ID 1152, mimibazar.sk/petra34 (1.7.2008, 22:26) |
Jéééj, konečne využijem aj vytláčaciu vykrajovačku na praclíky, ktorú mám ešte po prababičke a ešte som ju nevyužila ...díky za receptík...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Magdaléna B. (magda1) ID 17737, mimibazar.sk/magda1 (1.7.2008, 15:41) |
Vyzerajú fantasticky........mňam.....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (1.7.2008, 15:49) |
Ďakujem Magdalénka, veď aj sú fantastické.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |