Zuzana M. (zumma) ID 214481 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
Úžasné voňavé talianske "risotto"
[ recept č. 54582 zo dňa 31.7.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
... za tento recept vďačím bývalému spolužiakovi z VŠ (ahoj Robo) ... voňavé, chutné, úplne niečo iné ako naše rizoto, resp. rizoto, ktoré ponúkajú bežné reštaurácie ... mňaaaaaaaaaaaaaaaam... potrebujeme : 1 šálku ryže určenej na rizoto (napr. Arborio, Carnaroli) - RYŽU NEUMÝVAME, zeleninový vývar - cca 1,5 l, 1-1,5 dl bieleho vína, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, petržlenovú vňať, šťavu z 1 limetky (príp. citróna), min. 50 g strúhaný parmezán alebo Grana padano (prípadne syr podobného typu), maslo, soľ, korenie, sterilizovaná tmavá fazuľa (1 konzerva), sterilizované hríby - nemusí byť - ja robím len čisté so syrom, ale môže byť aj s mäskom, zeleninou a podobne
POSTUP PRÍPRAVY
... v hrnci rozohrejeme olivový olej (ja používam extra virgin, pretože iný doma nemám väčšinou) ... vhodíme nadrobno pokrájanú cibuľu a trošku neskôr cesnak (nemusí byť), opražíme do sklovita ... vsypeme NEUMYTÚ ryžu a premiešame, aby sa všetka obalila olejom ... pridáme víno, chvíľočku (cca 5-7 minút) miešame, pokiaľ sa neodparí alkohol ... potom už len postupne po naberačkách prilievame horúci vývar a miešame, a miešame, a miešame až pokiaľ sa ryža neuvarí (ale nerozvarí) ... trvá to veru aj dobrú pol hodinku ... keď je ryža akurát, dochutíme šťavou z limetky (citróna), pridáme hrsť nasekanej petržlenovej vňate a všetok strúhaný syr, premiešame, vypneme, na vrch hodíme pár kúskov masla - nemiešame, len necháme pod pokrievkou 10 minút odpočívať ... pred podávaním premiešame a podávame posypané strúhaným parmezánom alebo syrom podobného typu (neoplatí sa na syre šetriť, dodá úžasnú chuť - ja používam parmezán alebo Grana Padano, ale nemusel by byť zlý syr Pecorino - musím vyskúšať)
... ak chceme do rizota pridať hríbiky alebo fazuľu, či hotové kúsky mäsa - tieto vložíme cca 10-15 pred dokončením
... základné rizoto (bez mäsa, hríbov, fazule - len so syrom) je chutné aj na studeno a možno ho použiť aj ako prílohu k mäsku ... u nás sa iné už nerobí
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
... pripravíme si suroviny ... ryžu na risotto |
![]() |
... biele vínko ... |
![]() |
... nasekanú petržlenovú vňať, strúhaný parmezán, limetku ... okrem toho 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, petržlenovú vňať, šťavu z 1 limetky (príp. citróna), min. 50 g strúhaný parmezán alebo Grana padano (prípadne syr podobného typu), maslo, soľ, korenie, sterilizovaná tmavá fazuľa (1 konzerva), sterilizované hríby, na prírodno orestované mäsko - podľa chuti (ja väčšinou robím len čisté, so syrom, ktoré je možno jesť samotné alebo ako prílohu k mäsku) |
![]() |
... na rozpálenom olivovom oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak |
![]() |
... pridáme NEUMYTÚ ryžu... |
![]() |
... dobre obalíme v oleji ... |
![]() |
... zalejeme vínom a necháme vydusiť alkohol ... |
![]() |
... následne pridávame za stáleho miešania vývar až pokiaľ nie je ryža uvarená (nemala by byť rozvarená ani tvrdá) ... |
![]() |
... keď je ryža uvarená pridáme limetkovú alebo citrónovú šťavu (ja dávam cca z 1/4 limety alebo citróna) a posekanú petržlenovú vňať ... |
![]() |
... zamiešame .... |
![]() |
... pridáme strúhaný parmezán alebo iný voňavý syr a dobre premiešame ... |
![]() |
... pridáme pár kúskov klasického masla ... |
![]() |
... prikryjeme a necháme cca 10 minúť stáť ... |
![]() |
... takto vyzerá risotto po odkrytí ... dobre premiešame .. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |